Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 187
103 983
113
Zrínyinek is megvan az az előzménye, hogyha előtte a rendszerváltás után nem rohasztották volna le szó szerint kriminális mértékben a Honvédséget - lásd Szu-22M3-k kivonása nagyjavítás után, a tüzérség leszerelése, BMP-k kohóba küldése, a T-72-k eladása az Excaliburon keresztül Iraknak ésatöbbi -, akkor nem égett volna úgy ránk a ház azzal, hogy gyakorlatilag mindent is kellene azonnal venni a vadászgépek kivételével. Avagy honvédelem tekintetében egyáltalán nem volt átfogó hosszú távú koncepció egészen a Zrínyiig. Igaz ehhez még kapcsolódik a nemzeti minimum hiánya az alapvető kérdésekben, de az már belpol
Most lehet hogy nem fog tetszeni sokaknak amit írok, de volt egy nemzeti minimum a Honvédség kapcsán, amit a szadesz nyomott át anno. Nem kell Honvédség. És ezzel a társadalom 4/5-e egyetértett.
Az volt a stratégia, hogy majd a NATO megvéd, megvesszük pénzért a védelem árát.

A 90-es években még éltek az ösztönök a komcsi vezérkarban, azaz kell haderő, de ezt szisztematikusan kiirtották. (Hogy néha írják jót is a komcsikról) Bár ugye a züllésért a 80-90-es évek alkoholista tiszti karról kialakult és valószínűleg jócskán felnagyitott kép is felelős. Természetesen nem mki, de ez volt a közhangulat, amit a liberális politika meglovagolt.

De közelmúltból való személyes példaként említhetném a 20-as vasútvonalat, ahol Veszprém-Ajka között a 2010-es években történt felújítás alatt basztak beépíteni Városlődnél a kanyar alá a vízelvezetőt, mert drááága. Erre a pálya megsüllyedt, asszem egyszer már síntörés is volt, most építhetik újra az egész párszáz méteres szakaszt, aminek hála év végéig vágányzár van és lehet bumlizni Ajkára. Pedig szóltak is előre, hogy figyu baj lesz ebből, nah, oszt most látjuk az eredményét.
Koncepció VS. egyedi problémák.
A koncepció nem a vasútfejlesztés volt, hanem az autópályaépítés. Nagyon rossz minőségű utakat és egy viszonylag használható mávot hagyott ránk a kommunizmus. Viszont az emberek saját autót akartak és vettek. Ehhez nem voltak autópályák. Ez a fejlesztés ciklusokon átívelően zajlott, ezért van ma több autópályánk mint az osztrákoknak és 1&2 kivételtől már minden megyeszékhely autópályán elérhető. Megint a társadalmi akaratára reagált a politika.

Ezért a Máv nem volt prioritás.
Ma is sokszor a bringázás fontosabb.
Hozzánk kb 3 éve épült a megszékhelyről 20-25 km-es bringaút. Ezt sztem százszor annyian használják, mint a vonatot hozzánk. Mivel sokszor a vasúti sín mellett jön még lehet számolni hányan utaznak rajta még ma is, amikor kibaszott olcsó. A 10-20 az már egy nagy szám. Ráadásul qrvahangos.

Persze miliárdokért villamositva, járatsűrítéssel lehet működne, de mekkora dugókat csinálna reggel egy bedugult megyeszékhelyen ha 10 percenként állna mki a prirosnál. Ehhez rengeteg alul, feluljáró kellene újabb milliárdokért. Nagyon messze van ez ..

Szal ma az a koncepció, hogy minden minimum kétszámjegyű gyorsforgalmi út mellé bringautat is építenek vidéken.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 510
34 829
113
Most lehet hogy nem fog tetszeni sokaknak amit írok, de volt egy nemzeti minimum a Honvédség kapcsán, amit a szadesz nyomott át anno. Nem kell Honvédség. És ezzel a társadalom 4/5-e egyetértett.
Az volt a stratégia, hogy majd a NATO megvéd, megvesszük pénzért a védelem árát.
Na és ezt kellene foggal-körömmel, napalmmal vagy igazából amivel csak lehet kiirtani a hazai köztudatból. Én is igyekszem ezt minél több helyen/alkalommal hangoztatni, hogy honvédelemre költeni kell, mert különben rá fogunk baszni. Ha mindig mástól várjuk a megmentést/megoldást annak egy újabb Trianon lesz a vége
Koncepció VS. egyedi problémák.
A koncepció nem a vasútfejlesztés volt, hanem az autópályaépítés. Nagyon rossz minőségű utakat és egy viszonylag használható mávot hagyott ránk a kommunizmus. Viszont az emberek saját autót akartak és vettek. Ehhez nem voltak autópályák. Ez a fejlesztés ciklusokon átívelően zajlott, ezért van ma több autópályánk mint az osztrákoknak és 1&2 kivételtől már minden megyeszékhely autópályán elérhető. Megint a társadalmi akaratára reagált a politika.
Teherforgalom szempontjából a Dunántúl egyik legforgalmasabb vasútjáról van szó, amelyik ráadásul kiemelt katonai szereppel is bír Veszprém, Hajmáskér, Várpalota és Fehérvár miatt, nem pedig valami provinciális zsákfaluba vezető vonalról. Erre vagy fél kilométernyi szerencsétlen töltés megelőzhető cseréje miatt egy egész évre kuka az Ajka-Veszprém rész, ami kurvára nem normális

Sőt, teherforgalom szempontjából már 2024 júniusa óta. 1,5 év alatt meg a szállítmányozók teljesen logikusan inkább keresnek alternatív útvonalakat, mintsem arra a fél kilométer kijavítására várjanak

Szóval engem hidegen hagy mi a személyszállítási koncepció, ha egy stratégiai jelentőségű fővonalat nem bírnak életben tartani, ami Ausztriával és Szloivéniával biztosítaná az összeköttetést
Szal ma az a koncepció, hogy minden minimum kétszámjegyű gyorsforgalmi út mellé bringautat is építenek vidéken.
Veszprém-Alsóörs között sikerült úgy a bringautat kiépíteni, hogy az út mellett a 100 éves fasort csutkára kivágják, ami megint csak nem normális

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 656
36 239
113
Ehez képest.....Első szoci-szadesz kormány alatt kezdődöt az utobbi 35 év egyetlen komoly koncepcióval is rendelkező haderőreformja,a Keleti féle.Hozzá kapcsolva valódi hazai,akkor még létező hadiipari fejlesztési,fenntartási programmal.
Az első vajda kormány dobta a levesbe......
Majd hátrahagyta az igenelbaxott Gripen programot,ami minden forrást elvitt a honvédelem többi része elöl.
Itt most jönnének katonai hatékonysági fejtegetések 3 oldalon át,amit átugrok,és most kérleg bemondásra hidd el nekem-a sorköteles,elavult és leamortizált felszerelésű tömeghadsereget egyszerűen nem volt miböl értelmes szinten működtetni.Politikai okokon kivűl ez is benne van,hogy kapva kaptak az akkor terjedő könnyűlövész koncepción.
De közben végig több volt a honvédelmi GDP arányos költségvetés,mint a 2. vajdakormány alatt,a Zplán beinditása elött.És a nehéztechnika java részét is a fikusz alatt kótyavetyélték el valójában.
Az utolsó mondat meg a Zplán tökéletes jellemzése.Egy NATO látszat segéderőt,hatalomérdekeltségű beszerzési módszertannal kivitelezve.

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 468
66 510
113
Na és ezt kellene foggal-körömmel, napalmmal vagy igazából amivel csak lehet kiirtani a hazai köztudatból. Én is igyekszem ezt minél több helyen/alkalommal hangoztatni, hogy honvédelemre költeni kell, mert különben rá fogunk baszni. Ha mindig mástól várjuk a megmentést/megoldást annak egy újabb Trianon lesz a vége

Szerintem e mögött az van, hogy az harcol a hazájáért aki szereti és büszke rá. És nem mellesleg személyes érdeket fűződik annak fönnmaradásához.
Hát a 90's évek óta egyre jobban csökken ez a személyes érdek, a 2006-os események után meg közelítette a 0-át. És most is az a helyzet, hogy senki sem akar meghalni azért, hogy az oligarchák a pénzüknél maradjanak.
Egy román vagy egy ukrán ellen még lenne motivációm harcolni, de más szomszédos náció ellen már nem.
Egy USA/Orosz ellen meg végkép nem.
A Svájciakat meg virággal fogadnám :cool:
Szóval a fő gond , hogy az elit meg a társadalom elvált egymástól. Nem adnám semmimet az elitért, és ők se értem.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113
Szerintem e mögött az van, hogy az harcol a hazájáért aki szereti és büszke rá. És nem mellesleg személyes érdeket fűződik annak fönnmaradásához.
Hát a 90's évek óta egyre jobban csökken ez a személyes érdek, a 2006-os események után meg közelítette a 0-át. És most is az a helyzet, hogy senki sem akar meghalni azért, hogy az oligarchák a pénzüknél maradjanak.
Egy román vagy egy ukrán ellen még lenne motivációm harcolni, de más szomszédos náció ellen már nem.
Egy USA/Orosz ellen meg végkép nem.
A Svájciakat meg virággal fogadnám :cool:
Szóval a fő gond , hogy az elit meg a társadalom elvált egymástól. Nem adnám semmimet az elitért, és ők se értem.
+egy ilyen megosztott, egymást gyűlölő társadalommal?

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 468
66 510
113
+egy ilyen megosztott, egymást gyűlölő társadalommal?

Ez csak a látszat amúgy, amit a média fölnagyít, mert hatalmi érdek fűződik hozzá minden oldalon.
Ha nem az elit szintjén nézed a dolgokat akkor pár futóbolond nyugdíjast leszámítva mindenki jól el van a másikkal. Vészhelyzetben se kérdezné senki, hogy kinek mi az ideológiája csak tennék az emberek a dolgukat.
A valódi szakadék nem a társadalmon belül van, hanem a társadalom meg az elit között.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113
Ez csak a látszat amúgy, amit a média fölnagyít, mert hatalmi érdek fűződik hozzá minden oldalon.
Ha nem az elit szintjén nézed a dolgokat akkor pár futóbolond nyugdíjast leszámítva mindenki jól el van a másikkal. Vészhelyzetben se kérdezné senki, hogy kinek mi az ideológiája csak tennék az emberek a dolgukat.
A valódi szakadék nem a társadalmon belül van, hanem a társadalom meg az elit között.
Csak hiszed.
Nem is tudom hányan jöttek oda, amikor pultoztunk csak úgy beugatni, elküldeni a k.anyámba,
komcsizni, zsidózni, hazaárulózni stb stb
Csak úgy, a random faszparaszt ahelyett, hogy menne a dolgára, fontosnak érzi elküldeni
egy full idegen embert, csak mert neki nem szimpatikus logó van rajta...
Nem, ez nem csak a látszat.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 468
66 510
113
Nem is tudom hányan jöttek oda, amikor pultoztunk csak úgy beugatni, elküldeni a k.anyámba,

És függetlenül attól, hogy melyik pártnak pultoztál , teljesen igazuk volt.
A fejedre rajzoltál egy célkeresztet "Az elit csicskája" felirattal.
Aztán csodálkoztál, hogy néhány ember más véleménnyel beszállt a játékba.
Azért remélem túlélted eme szörnyűséget. :)

(Mondjuk ha egy árvízi vagy hadi helyzetben elkezdenél pártpolitizálni a munka helyett, minden toleranciám ellenére bebasználak a Dunába :D . És ez SilvióD-re is igaz. )

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113
És függetlenül attól, hogy melyik pártnak pultoztál , teljesen igazuk volt.
A fejedre rajzoltál egy célkeresztet "Az elit csicskája" felirattal.
Aztán csodálkoztál, hogy néhány ember más véleménnyel beszállt a játékba.
Azért remélem túlélted eme szörnyűséget. :)

(Mondjuk ha egy árvízi vagy hadi helyzetben elkezdenél pártpolitizálni a munka helyett, minden toleranciám ellenére bebasználak a Dunába :D . És ez SilvióD-re is igaz. )
Mitől lenne igaza?
Azt ne mond, hogy ez normális.
Az nem vélemény nyilvánítás, hogy kurva anyád te hazaáruló geci.
Engem végtelenül elszomorít, hogy ennyi gyűlölet van emberekben, teljesen ismeretlen honfitársaival szemben.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 468
66 510
113
Mitől lenne igaza?
Azt ne mond, hogy ez normális.
Az nem vélemény nyilvánítás, hogy kurva anyád te hazaáruló geci.
Engem végtelenül elszomorít, hogy ennyi gyűlölet van emberekben, teljesen ismeretlen honfitársaival szemben.

A gyűlölet az emberekben a 444-től meg az M1 híradótól van.
Erre jön a facebook álvalósága, jó pár álhírrel, bolond nyugdíjassal, meg bértrollal.
Az emberek meg sajnos ezt nézik és egy részük tele lesz indulattal.
Én ezt látom. Az elit osztja meg a társadalmat.
Hidd el, hogy az emberek amint leteszik ezt a média narkót, megváltozik az életük. Nem lesznek ilyen megkeseredettek és nem lesznek ennyire tele indulattal.
Amíg elhiszik a médiának, hogy miattad szar az élet vagy miattam, addig megy ez.
Amint más a helyzet, kitisztul a fejük, hidd el, tapasztaltam.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 969
20 217
113
Erre jön a facebook álvalósága, jó pár álhírrel, bolond nyugdíjassal, meg bértrollal.
Hidd el, hogy az emberek amint leteszik ezt a média narkót, megváltozik az életük. Nem lesznek ilyen megkeseredettek és nem lesznek ennyire tele indulattal.
Amíg elhiszik a médiának, hogy miattad szar az élet vagy miattam, addig megy ez.
Én is ezt tapasztaltam, magamon is, ha nem megyek fel facebookra, twitterre, nem olvasok napjában párszor híreket, akár itt HTKA-n is nagyon max egy-két szaktopikot nézek meg célirányosan, nem csak a közérzetem jobb, hanem az utcán szembejövő vadidegenre is pozitívabban tekintek. Előzékenyebb vagyok, nem basznak fel apró, semmi dolgok, amikre máskor már durran az agyam. Félelmetes egyébként.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
361
1 083
93
Én is ezt tapasztaltam, magamon is, ha nem megyek fel facebookra, twitterre, nem olvasok napjában párszor híreket, akár itt HTKA-n is nagyon max egy-két szaktopikot nézek meg célirányosan, nem csak a közérzetem jobb, hanem az utcán szembejövő vadidegenre is pozitívabban tekintek. Előzékenyebb vagyok, nem basznak fel apró, semmi dolgok, amikre máskor már durran az agyam. Félelmetes egyébként.
Ez lényegében az internet egyik hatása is, olyan embereket is összeköt, akik soha nem találkoznának, mert teljesen másak az életkörülményeik és így könnyen nézeteltérés alakul ki körtük.
Könnyen mondja az ember, hogy hogy lehet a másik ilyen hülye, pedig ha ténylegesen ismerné az említett "hülye" tapasztalatait, akkor érthetőbb lesz az álláspontja.
És erre rápakol, hogy az interneten álltalában a hangosabb dolgok (szélsőségesebb) jönnek szembe és személyre szabott tartalomnak hála könnyen egy buborékba kerülünk. Nem csoda, hogy idegesek leszünk néha.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113
Ugyan. Itt is meg lehet nézni, hogy mennyi türelem van a másikkal szemben. Vagy a közlekedésben.

Ugyanazok vonyítanak, akiknek az építészet csúcsa a Várban egy betonkocka.
Kérem?

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 606
11 791
113
Csak hiszed.
Csak úgy, a random faszparaszt ahelyett, hogy menne a dolgára, fontosnak érzi elküldeni
egy full idegen embert, csak mert neki nem szimpatikus logó van rajta...
Nem, ez nem csak a látszat.
Én tavaly pultoztam, Kelet pályaudvaron, ami olvasztó, van ott mindenféle ember.
Aki elküldött a picsaba, általában idősebb emberek, öt perc alatt ha volt időm akkor már a horgaszatrol/termesrol beszélgettek velem, ha még nagyon gáz volt akkor rakuldtem öket a Marki-zaynak gyűjtögető jocsajra, hogy azok a foellensege mindenkinek, az meg utána mindig jött röhögni, hogy már megint kit uszitottam rájuk. Nekem tök pozitív volt az egész nap, az eredmény sem érdekelt, kíváncsi voltam milyen ez, mindenkire lecsaptam, fiataloregciganyszegenygazdag.
Az emberek 95 százaléka kedves és udvarias volt, meg ha el is utasított. 5 százalék meg baj mennyiség.

2022-ben meg Baranyában voltam számlálni, ketten akartak csak megverni, mert azt hitték EU megfigyelő vagyok.
Egyrészt a polgármester nem engedte, másrészt mikor mondtam nekik ékes magyarsággal hogy azért mehetnek a picsaba kifele a szavazóhelyiségből, akkor rájöttek hogy tévednek.
Ott is mindenki kedves volt amugy

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
22 824
29 783
113
Én tavaly pultoztam, Kelet pályaudvaron, ami olvasztó, van ott mindenféle ember.
Aki elküldött a picsaba, általában idősebb emberek, öt perc alatt ha volt időm akkor már a horgaszatrol/termesrol beszélgettek velem, ha még nagyon gáz volt akkor rakuldtem öket a Marki-zaynak gyűjtögető jocsajra, hogy azok a foellensege mindenkinek, az meg utána mindig jött röhögni, hogy már megint kit uszitottam rájuk. Nekem tök pozitív volt az egész nap, az eredmény sem érdekelt, kíváncsi voltam milyen ez, mindenkire lecsaptam, fiataloregciganyszegenygazdag.
Az emberek 95 százaléka kedves és udvarias volt, meg ha el is utasított. 5 százalék meg baj mennyiség.
Akkor te türelmesebb vagy, nekem az már rég elfogyott.
Az elején (még anno szdszesként, meg a momentumozás elején) még meg akartam érteni, de
már olyan mélység és szakadék van, hogy esélytelen is, meg le is szarom.
2022-ben meg Baranyában voltam számlálni, ketten akartak csak megverni, mert azt hitték EU megfigyelő vagyok.
Egyrészt a polgármester nem engedte, másrészt mikor mondtam nekik ékes magyarsággal hogy azért mehetnek a picsaba kifele a szavazóhelyiségből, akkor rájöttek hogy tévednek.
Ott is mindenki kedves volt amugy
Számlálás az más. Már vagy 6 mindenféle szavazáson voltam.
Ott a delegáltak is normálisak, meg az önkormányzatosok is.
De ez így helyes, ha már sokan ismertük is egymást a bizottsági munkákból is - kerületen belül voltam.