[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

tenyleg, mi most a "divat" kerekes alakulat tekintetében?
Nehéz ifv? Könnyű Apc? Valami kompromisszum? Kerekes platform végig, vagy motor rifle?
Most a Medium force-ba vannak az euban belebuzulva, kihasználva a jó úthálózatokat sokan vesznek kerekes IFV szerűségeket. (raklap boxer a németeknél/hollandoknál) franciák és függelékeik kerekes cuccai stb.

• Tetszik
Reactions: endre and bel
tenyleg, mi most a "divat" kerekes alakulat tekintetében?
Nehéz ifv? Könnyű Apc? Valami kompromisszum? Kerekes platform végig, vagy motor rifle?

Most a Medium force-ba vannak az euban belebuzulva, kihasználva a jó úthálózatokat sokan vesznek kerekes IFV szerűségeket. (raklap boxer a németeknél/hollandoknál) franciák és függelékeik kerekes cuccai stb.
Ennek sokkal inkább ahoz van köze,miröl papolok.
A hadműveleti mozgékonysághoz.Kicsik a seregek,nagy a védendő terület.Akkora logisztikát meg senki nem tud(akar?) kiépiteni,ami a láncos nehéz technika gyors hadműveleti mozgatásához kell.Baromi drága,és munkaerőigényes.
Azt meg senki nem akarja,hogy az orosz módszerrel a vasutra alapozza a logisztikát.Túl sérülékeny,kiszámitható.Persze közben azért mindenki használja a vasutat,de nem akarnak annyira függeni tőle,mint a muszka.
Mióta le lettek szerelve a nagy hh-s seregek,mindenki az IDF/MN irányból eltolódott az SADF irányába.Kicsi hadsereg,nagy védendő terület.
Ha meg nem tudunk nagy sereget csinálni,akkor valahogy növelni kell a mozgékonyságot.
És ha nincs keret nagy logisztikára,akkor marad a kerekes megoldás........
Az,hogy nekünk itt Európában van hozzá ráadásul egy jó és sűrű uthálozat is,az csak a bónusz része a dologna.Búrok nem számithattak semmiféle úthálózatra,mégis ugyan ezen logika mentén a kerekeseknél kötöttek ki.Pedig ők is pontosan tudták,hogya láncosnak jobb a harcászati mozgékonysága.
@dudi ,és még sokan mások se,ezt a logikát nem akarja megérteni.Hogy egy szempont,az csak egy szempont.Hogy mi is lenne nekünk,az adott helyzetben lévő országnak a legjobb,az viszont egy sokszempontú elemzés optimalizált kompromisszuma.
Ja,hogy egy kompromisszum egyes részterületeken nem az adott részterület ideális megoldását hozza,hanem valami megfelelő megoldást?
Hát ezért kompromisszum.

• Tetszik
Reactions: fishbed and krisss
Aha. És tervezik vegyiteni harckocsikkal, vagy full kerekes és csapassuk?

Francik maguk is csak a hk-t,meg a hk alapú gépeket hagyták meg láncon,minden más kerekes lett.
Mondjuk szerintem a hk-k közvetlen fedező-biztositó kiséretének láncosnak kéne lennie.
Bár mondjuk azt a könnyű kerekes kiséretet is átvenném a franciktol-de nem biztos,hogy kerekes könnyű járművel.....Talán a LuWa egy változatával inkább.
De ha meg arra gondolok,hogy a tréleren lévőszállitás alatti hk-t is fedezni kéne valamivel,akkor meg mégis inkább az NMS(vagy valami hasonló)....
Viszont a gépesitett zl-akat bizony kerekessel szerelném fel.És nem is valami méregdrága dögnehéz járgánnyal,mint a Boxer,hanem valami praktikus és olcsóbb ügyes mindenessel.
Erre szemeltem ki a Bömbit,mondjuk egy olyan változatban,ami még nincs is.....Bár a pletykák szerint fejlesztik
100x leírta már 100 ember, hogy a franciák Afrikában berbert hajkurászni fejlesztik a hadseregüket. Az is csoda, hogy egyáltalán van harckocsijuk.

• Tetszik
Reactions: endre and honved
Aha. És tervezik vegyiteni harckocsikkal, vagy full kerekes és csapassuk?
Sehogy, nem hülyék. Nem a láncos technika helyett veszik és rakják a harckocsik mellé, hanem külön egységekben alkalmazzák őket. Az angolok, a németek, vagy a hollandok a Boxereket, nem nehézdandárokba rakják, hanem túltápolt közepesdandárokat hoznak létre.

Oké te meg ha fejreállsz se fog mindenki mindent láncosra pakolni.
Az értelmes arány 2/3 1/3 kerekes és láncos arányban.
Én ezzel teljesen tisztában vagyok. Amikor ezt le szoktam írni, mindíg oda is írom, hogy ez szigorúan az én véleményem.

• Tetszik
Reactions: endre
100x leírta már 100 ember, hogy a franciák Afrikában berbert hajkurászni fejlesztik a hadseregüket. Az is csoda, hogy egyáltalán van harckocsijuk.
Ha fejre állsz,se igy van.Az afrikai exgyarmataikra a sokkal könnyebb ERC lett tervezve,nem a VBCI.
Hülye sztereotipia

Sehogy, nem hülyék. Nem a láncos technika helyett veszik és rakják a harckocsik mellé, hanem külön egységekben alkalmazzák őket
Még mindig baromság.De,vegyitik a láncos technikát a kerekessel.
Ez éppen olyan hülye sztereotipiád,mint a nem is létező APC vs IFV harcászat.

Én ezzel teljesen tisztában vagyok. Amikor ezt le szoktam írni, mindíg oda is írom, hogy ez szigorúan az én véleményem.
Sose.Ex katedra kijelented,és terjeszted a hülyeségeidet.
Egyébként ha megnézed az általam ideálisnak tartott Hart féle dd felosztását,az bizony kb 1/3-2/3 aránytól kicsit több láncos nehéz technikát tartalmaz.

És a lánc se nagyon birja ki a gá találatot-bár kétségtelenűl kisebb célpont.
Viszont sokkal érzékenyebb az aknákra,és bármilyen sérülés azonnali mozgásképtelenséget okoz.
Szia,

Gondolj pl. egy POMZ2-re.

Ha egy lancos hk megrantja a drotjat, mi tortenik? Jo esellyel egy index vagy lampa tonkremegy, mert epp elkapja egy repesz.
A lanctalp megkarcolodik, de ugyanugy mukodik, mint elotte.
Egy 8x8-as kerekesnek meg az egyik oldalan mind a 4 kereke lyukas lesz, a legtobbon nem egy, hanem nehany szep nagy tepett szakadas lesz.
07nNEdLlLfqFDYCgiFzoESje8A9oYyRPe0MAoKXh.jpg

Szia,

Ha egy lancos hk megrantja a drotjat, mi tortenik? Jo esellyel egy index vagy lampa tonkremegy, mert epp elkapja egy repesz.
Egy 8x8-as kerekesnek meg az egyik oldalan mind a 4 kereke lyukas lesz, a legtobbon nem egy, hanem nehany szep nagy tepett szakadas lesz.
A sima kerékre ez igaz.
De van olyan gumi,ami már 12,7 milis lőszertől védett......Nincs elterjedve,mert kicsit se olcsó.De védett az ilyen aknák repeszei ellen is.
És jó öreg búrjaim kifejlesztették a levegő nélküli kompozit abroncsú kereket,ami apszorút lövedékálló......Fentebb láthatod;)
Egyébként meg ha megnézed a Hart dd-t,az 2 zl hk-t tartalmaz,amik egyik feladata pl az aknamezőkön való átjárónyitás.

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg and bel
Szia,

481281074_580579908295429_6358706337700607697_n.jpg

De különben van ilyen kerekesekhez is
MATV-with-Mine-Roller-System.jpg

És naná,hogy se a Badgerre,se a Ratelre szerelt átjárónyitó készletes képeket nem eszi meg a fórummotor........

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg and bel