A pénz világa

Én megnéztem a videót amit megosztottál. És kicsit utána olvastam is. Ugyebár jelenleg kb. 60000 tonna az ismert kitermelhető arany mennyiség. Tavaly 3600 tonnát bányásztak, szóval egyesek gyorsan kiszámolták, hogy mindjárt elfogy az arany és akkor aztán igazán felmegy az ára.
Érdekesség 1990-ben 40000 tonna volt az ismert készlet, akkoriban 2000 tonnát bányásztak évente. Azóta több mint 80000 tonnát kitermelnek és még mindig van 60000.
Nincs ellentmondás. A technológia fejlődik, amit régen kimerült bányaként tartottak számon, azt ma ismét használják. Amiről régen nem tudtak, vagy nem lehetett kinyerni, azt ma ismerik, kinyerik.
Az hogy most így megdrágult az arany, rengeteg új bányát fog elindítani, hisz megéri kitermelni.
Így van, de azt se felejtsük el, hogy a világ éves "fogyasztása" is nő ezzel együtt. Jelenleg ez cirka 5 ezer tonna évente, csak a bányászat egyedül ezt nem is tudná fedezni, kell a sok ékszer-törtarany visszaáramlása az ékszerpiacról (iparból nem sok jöbn vissza, mert a fogyasztás is töredéke az ezüstének).És igen, ahogy megy fel az ára, jobban megéri majd nehezebben kiaknázható helyekről is bányászni. De az ár ezzel együtt halad ütemesen felfele. 2019.-ben pl csak 4300 tonna körül volt a világ aranykereslete.

• Tetszik
Reactions: fip7
Esetleg az áremelkedés miatt --ami hányszoros is a 4-5 évvel ezelőttihez képest?-- immár gazdaságossá vált hazai lelőhelyeket nem kéne úgy NER-esen/hazaárulósan "szokásosan" eladni! :mad:
...ugyanis szerintem hosszú távon nem várhatós jelentős ár-esés!

...mert azért lennének/lehetnének hazai vonatkozásai is a dolognak, mielőtt elfeledkezünk róla! :oops:

.

Esetleg az áremelkedés miatt --ami hányszoros is a 4-5 évvel ezelőttihez képest?-- immár gazdaságossá vált hazai lelőhelyeket nem kéne úgy NER-esen/hazaárulósan "szokásosan" eladni! :mad:

...mert azért lennének/lehetnének hazai vonatkozásai is a dolognak, mielőtt elfeledkezünk róla! :oops:

.
Nagyon fontos lenne még egy kiemelkedően környezetszennyező és tájromboló iparágat idehozni ami egyetlen haszna egy képzeletbeli spekulatív érték létrehozása, gyakorlati hétköznapi haszna igen csekély. Még az erdőinket elégethetnénk mellé Bitcoin bányászatot táplálni. Ezekhez képest az akkugyártás egy befektetés az unokák jövőjébe.
Ahelyett, hogy a jövő nemzedék oktatásába fektetnénk az értéklánc elején nyersanyag előállításért szétbaszni a jövő generáció életterét igazi délamerikai, orosz vagy afrikai banánköztársaság/diktatúra tempó, nem is értem miért nem vágtunk bele már pár éve.

.
Amennyiben egy magyar (ideális esetben állami) cég mélyművelésű bányát működtetve haszonnal ki tudja termelni, támogatandó (tudtommal túl kicsi az aranykoncentráció ahhoz hogy megérje így).
De hadd ne engedjük már meg, hogy még azt a kevés hegyeinket is szétbarmolja külszíni festéssel egy külföldi cég hogy meglegyen a profitja. Egy ilyen bányából néhány száz munkásnak a bérén kívül nem igazán marad az országban semmi haszon. Többe kerül utána a rehabilitáció is.

Az elmúlt néhány év jelentős aranyár emelkedése is viszonylag gyors folyamat egy bányanyitáshoz szükséges sok-évhez képest.

A korábbi tanulmányok emlékeim szerint az akkor előrelátható árak alapján gazdaságtalannak ítélték meg a bánya-nyitást.
Ez változhatott!
A technológiák is, sokat.
A Politikai Elit szinte semmit!
...csak idő kérdése, hogy felmerüljön bennük a lehetőség kihasználása.
"Ennyike!"

U.I.: Ki is írt --bármilyen formában-- a bármilyen környezetrombolás árán is megnyitandó bányáról? :oops:

.

Az elmúlt néhány év jelentős aranyár emelkedése is viszonylag gyors folyamat egy bányanyitáshoz szükséges sok-évhez képest.

A korábbi tanulmányok emlékeim szerint az akkor előrelátható árak alapján gazdaságtalannak ítélték meg a bánya-nyitást.
Ez változhatott!
A technológiák is, sokat.
A Politikai Elit szinte semmit!
...csak idő kérdése, hogy felmerüljön bennük a lehetőség kihasználása.
"Ennyike!"

U.I.: Ki is írt --bármilyen formában-- a bármilyen környezetrombolás árán is megnyitandó bányáról? :oops:

.
Ha annyira fel fog menni az arany ára, akkor minél később nyitjuk meg azt a bányát, annál nagyobb lesz a haszon!

Itt mire gondolsz? Részecskegyorsítóban aranyat készíteni? Hát ha oda jutunk, hogy már rentábilis lesz aranyat gyártani, akkor egye fene eladom a jegygyűrűmet és sokak álmát teljesítem, veszek a Balatonra egy repülőgép hordozót. Ugyanis kb. olyan áron fog lenni az arany gramja. Jelenleg arany atomokat tudunk "gyártani" és egyhamar ez nem fog megváltozni.
Azért ez egy nagyon szép felajánlás. :D

Bocsi ezt nem vettem észre. Csak azért szeretnék reagálni, mert szerintem nagyon jó gondolataid vannak, és nem sértődsz meg, ha beleszólok.
Néhányan leragadtak az iparnál , de nézzük csak meg ismét.
Kiváltani valószínűleg ki fogják, legalábbis sok helyen. Ez valamelyest már eddig is zajlott, hisz a 80-90-es években egy számítógépben akár 1-2 gramm arany is volt, ma mag már 0,2 gramm alatt van. Az más kérdés, hogy ma még több nagyságrenddel több számítógépet gyártanak, mint akkoriban.
De igen, abban egyetértek, hogy az ipar valószínűleg kiváltja.
Az arany ipari felhasználása 10% alatt van ami a teljes keresletet illeti.
2023 ban a 7%-ot sem érte el:
https://www.pacificpreciousmetals.com/blog/global-gold-industry-insights
Tehát még egy teljes kiváltás esetén sem (ami nem lesz) számottevő az ipar "demand"-kiesése.
De mint ékszer és mint befektetés (úgy magánember mint állam esetében) bizonyára nem fog a jövőben sem csökkenni rá a kereslet, hisz az első civilizációk óta ez sosem, sehol nem változott (6000 éves arany ékszerek is találtak már).
Igen, ez így van, a lakosság ékszerigénye nem fog változni, vagy ha igen akkor csak növekszik majd.
Abban viszont egyáltalán nem vagyok biztos, hogy az ára gyorsabban vagy legalább olyan gyorsan fog nőni, mint más befektetések.
Biztos csak a halál, de az utóbbi 2 évben magasan verte a nemesfémpár az ÖSSZES eszközt hozamban, és ez egyelőre idén is folytatódni látszik. És igen, egyszer majd meg kell állniuk az árak szárnyalásának, de biztos nem a közeljövőben, amíg az ezeket hajtó folyamatok nemhogy kitartanak, de erősödnek. Ezek ismerete nélkül csak vakon vagdalkozik a vitázók nagyja, vagy a hitéből táplálkozik...
Most ugye mindenki el van ájulva a hatalmas árnövekedéstől, csak azt felejtik el, hogy volt már többször ilyen gyors emelkedés, majd utána meg évtizedekig semmit nem nőt vagy akár még csökkent is.
Én biztos el vagyok ájulva tőle, de meg is van rá a jó okom. Valóban, többször volt már árkitörés, és nem is a mostani a legnagyobb eddig (aranynál) az utóbbi 40-50 évben. De a helyzet egészen más most mint akkor, és ez is amellett szól, hogy messze van még ennek a ralinak a vége.
Pl. reálértéken (sőt sokáig még nominálisan is) számolva az 1980-as évektől a mostani nagy emelkedésig folyamatosan csökkent az ára, szóval ha úgy nézzük, akkor most csak visszaerősödött a korábbi szintre, az 1980-as árhoz képest nem sokkal erősebb. Ehhez képest a világ legtöbb tőzsdéje sokkal jobbat produkált.
Ismét jó meglátás. Emiatt elmondható, hogy nemesfémek alulárazottak voltak és ma is azok.
Ugyebár Mátyásnak (ami igazán kimagasló volt az előző vagy utána következő királyokhoz képest) 800000-1000000 forintos bevétele volt. Ez kb. 3 tonna arany, kb. fél milliárd dollár. Ennél Lölö egymagában többet keres egy évben, a mai csonka magyar állam bevétele mellett meg eltörpül. Matolcsy idején a jegybank 106 tonnát vett különösebb erőfeszítés nélkül (mennyit is keresett így az államnak, szóval őt tényleg nem kéne szídják).
Vagy pl. az ezüst ára is a középkorban még jóval magasabb volt (1 gramm arany kb. 10 gramm ezüst volt). Szóval az ezüst masszívan elértéktelenedett
Ebben is jó helyen kapizsgálsz szerintem, bár én az arany árát az ingatlanhoz vagy a megvásárolható termelőeszközökhöz mérném inkább. Pl az adott korban, mennyi arany reprezentál egy felöltő ruhát, egy "családi házat", esetleg egy "járművet", pl igásló, szekér, traktor stb.
Ez részvényeknél sokszor így szokott lenni.
De ez nem részvény, és nem is úgy viselkedik.

Mondanám, hogy olvass vissza, mert volt egy adok-kapok a témában... de nem biztos, ogy érdemes. TLDR: nem én vagyok a fák a csillagokig nőnek oldalon. :)

Mondljuk egyelőre kétségem van ennek a hírnek a hitelét illetően, de ugye KÍNA HIHETELEN, hogy pár olvtársat idézzek, akiknek egy magas házra rakott ledsor a nyugat pattintott kőkorba süllyedését vetíti előre pár éves távlaton is. :D

Egy új korszak hajnalát látjuk, de attól még lehet tőzsdei lufi. A dotcom lufi után sem szűnt meg az internet, és maradandóan megváltoztatta a gazdaságot. Ez valódi gazdasági hasznossággal bíró technológia, ellentétben a bitcoinnal és társaival. Társadalmilag ez is kétséges mit okoz végül, de igaziból mindegy mi a technológia, uraink úgyis arra használják, hogy nekünk rosszabb legyen. Ezzel max nagyobb hatásfokkal teszik egységnyi idő alatt.

Otthon Start: A lakások 30-40 százalékát befektetők vették meg az első hónapokban

A program tapasztalatiról beszélt a Portfóliónak az Otthon Centrum Solutions ügyvezetője, Vincze Edit, aki szerint miközben elvileg a fiatalok lakáshoz jutását támogatná az állam, az ő tapasztalataik szerint az első hónapokban a vevők több mint egyharmada befektetési céllal vásárolt.
Az Otthon Startos lakások legalább 30-40%-át befektetők vették meg az első két hónapban
– mondta az interjúban Vincze Edit, aki azt is elmondta, gyakran jöttek létre többlakásos „családi” ingatlanportfóliók, „amelyek nem lakhatási-, hanem inkább befektetői célt szolgálnak”.

Vincze Edit mindezek kapcsán beszélt a program hatásáról, is. Mint mondta, a használt lakásoknál rövid idő alatt 15-25%-kal emelkedtek meg az árak a programban érintett lakástípusok esetében.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Otthon Start: A lakások 30-40 százalékát befektetők vették meg az első hónapokban

A program tapasztalatiról beszélt a Portfóliónak az Otthon Centrum Solutions ügyvezetője, Vincze Edit, aki szerint miközben elvileg a fiatalok lakáshoz jutását támogatná az állam, az ő tapasztalataik szerint az első hónapokban a vevők több mint egyharmada befektetési céllal vásárolt.

– mondta az interjúban Vincze Edit, aki azt is elmondta, gyakran jöttek létre többlakásos „családi” ingatlanportfóliók, „amelyek nem lakhatási-, hanem inkább befektetői célt szolgálnak”.

Vincze Edit mindezek kapcsán beszélt a program hatásáról, is. Mint mondta, a használt lakásoknál rövid idő alatt 15-25%-kal emelkedtek meg az árak a programban érintett lakástípusok esetében.
Talán ki lehetett volna a hiénákat zárni és akkor működhetne a dolog. Az külön undorító, hogy egyből felárazza a másik hiénacsoport pont azokat a lakásokat.

A jéghegy egy apró hópihéje:

A kedvenc szösszenetem a hozzászólások közül, (a családtagokon keresztül érintett Kósa Lajosnak címezve):
"...
komikso Értékes kommentelő badge Sokat kommentelő badge
https://disqus.com/by/komikso/badges
3 órája

Ilyen az, ha mégsem érkezik meg az az örökség :-) "

:p + :rolleyes: + :D:D:D

...az a csúnya történet a svájci örökség körül, ami világgá ordította, hogy nem Kósa a legélesebb (IQ-s) kés a (FIDESZ-)fiókban!

U.I.: ...és valaki kiszúrta a szokásost/nyilvánvalót az ilyen eseteknél: "Milyen tapintatosan elhallgatják a gyanúsított nevét, beosztását, és hogy javasolják-e az előzetes letartóztatását." :oops:

.