Bocsi ezt nem vettem észre. Csak azért szeretnék reagálni, mert szerintem nagyon jó gondolataid vannak, és nem sértődsz meg, ha beleszólok.
Néhányan leragadtak az iparnál , de nézzük csak meg ismét.
Kiváltani valószínűleg ki fogják, legalábbis sok helyen. Ez valamelyest már eddig is zajlott, hisz a 80-90-es években egy számítógépben akár 1-2 gramm arany is volt, ma mag már 0,2 gramm alatt van. Az más kérdés, hogy ma még több nagyságrenddel több számítógépet gyártanak, mint akkoriban.
De igen, abban egyetértek, hogy az ipar valószínűleg kiváltja.
Az arany ipari felhasználása 10% alatt van ami a teljes keresletet illeti.
2023 ban a 7%-ot sem érte el:
https://www.pacificpreciousmetals.com/blog/global-gold-industry-insights
Tehát még egy teljes kiváltás esetén sem (ami nem lesz) számottevő az ipar "demand"-kiesése.
De mint ékszer és mint befektetés (úgy magánember mint állam esetében) bizonyára nem fog a jövőben sem csökkenni rá a kereslet, hisz az első civilizációk óta ez sosem, sehol nem változott (6000 éves arany ékszerek is találtak már).
Igen, ez így van, a lakosság ékszerigénye nem fog változni, vagy ha igen akkor csak növekszik majd.
Abban viszont egyáltalán nem vagyok biztos, hogy az ára gyorsabban vagy legalább olyan gyorsan fog nőni, mint más befektetések.
Biztos csak a halál, de az utóbbi 2 évben magasan verte a nemesfémpár az ÖSSZES eszközt hozamban, és ez egyelőre idén is folytatódni látszik. És igen, egyszer majd meg kell állniuk az árak szárnyalásának, de biztos nem a közeljövőben, amíg az ezeket hajtó folyamatok nemhogy kitartanak, de erősödnek. Ezek ismerete nélkül csak vakon vagdalkozik a vitázók nagyja, vagy a hitéből táplálkozik...
Most ugye mindenki el van ájulva a hatalmas árnövekedéstől, csak azt felejtik el, hogy volt már többször ilyen gyors emelkedés, majd utána meg évtizedekig semmit nem nőt vagy akár még csökkent is.
Én biztos el vagyok ájulva tőle, de meg is van rá a jó okom. Valóban, többször volt már árkitörés, és nem is a mostani a legnagyobb eddig (aranynál) az utóbbi 40-50 évben. De a helyzet egészen más most mint akkor, és ez is amellett szól, hogy messze van még ennek a ralinak a vége.
Pl. reálértéken (sőt sokáig még nominálisan is) számolva az 1980-as évektől a mostani nagy emelkedésig folyamatosan csökkent az ára, szóval ha úgy nézzük, akkor most csak visszaerősödött a korábbi szintre, az 1980-as árhoz képest nem sokkal erősebb. Ehhez képest a világ legtöbb tőzsdéje sokkal jobbat produkált.
Ismét jó meglátás. Emiatt elmondható, hogy nemesfémek alulárazottak voltak és ma is azok.
Ugyebár Mátyásnak (ami igazán kimagasló volt az előző vagy utána következő királyokhoz képest) 800000-1000000 forintos bevétele volt. Ez kb. 3 tonna arany, kb. fél milliárd dollár. Ennél Lölö egymagában többet keres egy évben, a mai csonka magyar állam bevétele mellett meg eltörpül. Matolcsy idején a jegybank 106 tonnát vett különösebb erőfeszítés nélkül (mennyit is keresett így az államnak, szóval őt tényleg nem kéne szídják).
Vagy pl. az ezüst ára is a középkorban még jóval magasabb volt (1 gramm arany kb. 10 gramm ezüst volt). Szóval az ezüst masszívan elértéktelenedett
Ebben is jó helyen kapizsgálsz szerintem, bár én az arany árát az ingatlanhoz vagy a megvásárolható termelőeszközökhöz mérném inkább. Pl az adott korban, mennyi arany reprezentál egy felöltő ruhát, egy "családi házat", esetleg egy "járművet", pl igásló, szekér, traktor stb.
Ez részvényeknél sokszor így szokott lenni.
De ez nem részvény, és nem is úgy viselkedik.