A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
A TR–85 a Román hadsereg fő általános harckocsija (MBT). A tank a szovjet T–55 alapján romániában tervezett típus új toronnyal, német licenc alapján gyártott (a Leopard 1-hez hasonló) V8-as dízel-motorral és teljesen átalakított felfüggesztéssel, tűzvezető rendszerrel, hőkereső és lézer célmeghatározó rendszerrel, valamint jelentősen áttervezett, meghosszabított járműtesttel. A harckocsit ellátták egy figyelmeztető rendszerrel, mely képes felismerni a harckocsiról visszaverődő lézer sugarakat. Így ha a harckocsit nem is fogták be közvetlen lézer nyalábbal, a személyzet képes felfedezni a hatósugarában lévő LRF/LD (lézeres terület-megfigyelő) eszközöket. A TR–85-öt felszerelték ködgránátvetőkkel és hőcsapdákkal is. A harckocsi új-fejlesztésű 100 mm-es APFSDS (leválóköpenyes, szárnystabilizált, űrméret alatti, páncéltörő nyíllövedék) lehetővé teszi 450 mm homogén páncélzat leküzdését 1000 méteres távolságon.
A TR–85 M1 a TR–85 továbbfejlesztett változata.

54 tonnás a dög. CCa 14 tonnával nehezebb. Ez nyilván páncélzatban is megjelent. Németek update-elték a gépet.
Kiegyezhetünk abban, hogy nem rosszabb, mint a fapados T-72 m1? Nincs felújított T-72-nk jelenleg.

Ez nem egy új technika. Vagyis az elmúlt évtizedek tartalékosai erre lettek kiképezve...
A wikipedia infót minek linkelted be? Ez nem változtat a fenti leirtakon, hogy egy fos és semmilyen térről nem veszi fel a versenyt.
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Mond te némelyik számítógép játékból szeded magadnak az infokat?
A T-55 ös konstrukciója abban az időben megfelelő volt. Amivel szembe kellett néznie az a M-48 és M-60 as volt. Azok se álltak jobban konstrukciólag jobban.
A BTR 80 as lehet hogy "bádogkaszni" a te szemedben, de egy 30 as ágyúval megfelelő lőszerrel bármit képes lenne kiszedni a környéken ami kisebb mint egy tank. (nem a legújabb csoda ifv/apc et) igaz azokból a szomszédok is híján vannak.
Légy szíves kicsit vissza fogotabban írni a "hülyeségeket". Mert a trolkodást már eléri.
Kb tök fölöslegesen írtál, de azért erőlködj legalább lehet röhögni rajtad......
btr-80 kapcsán ilyen alapon lehetne azt mondani a magyar t72 lehet nem jó páncélzatban de mindent kitud lőni a környéken megfelelő lőszerel, pláne a fos t55 román "ladát"
Nem az számít régen mi volt hanem most mi van.
A románok az egyetlenek akik a t55 némileg updatelték és rendszerben tartják, mert 2 ft-juk se volt, hogy egy t72 fenntartsanak, és mai napig nem tudják cserélni és ország méretükhöz képest kevés van aktív számba és nem azért működtetik őket mert annyira jó lenne, hanem a bocskorosoknak nincs más és nem tudják cserélni
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Egy Tr85, azért nem T-55. Sokkal inkább egy T-55 lapra épített Leo-1 update.
Celebra Mig-21 LanceR-éban nem hiszek és az F-16-uk szereplése is gázos (kb, mint ami a mi MIG-29-eink, egyszerűen az üzemeltetésből eredően).
Tüzérségi eszközből pedig egyszerűen sok van a románoknak. A tényekkel nem árt számot vetni.

Látom foglalkoztál a történelmünkkel. Nos ott is a felderítés döntött többnyire. A jó haditerv nem az, hogy elvérzel...
Amiben a kritikusaid nem érzik a dolgokat, az az, hogy a helyzet nem mindig az erőviszonyokról szól, hanem a kitartásról, még ma is...
Jelenleg szerintem nem németek költöznek Afganisztánba, hanem fordítva, miközben lassan mi is kivonulhatunk, függetlenül a befektetett erőforrásoktól.
LanceR kifutó történet.Még a mi 29eink ellensúlyozására kalapálták össze öket.És a romulánok messze nem óriások-csak hozzánk képest.
Ha nem a svédek üzemeltetnék,a Gripenek is ugyanúgy jártak volna mint a 29ek.A fegyverzet már a mi resszortunk.Meg is látszik rajta.
Anno volt nálunk a T55AM,amit a tankistáink nagyobb harcértékűnek itéltek,mint a 72M1eket.
Nem a technika hiánya és elavultsága a legnagyobb probléma.Az már következmény.Hanem az állam és benne a hadsereg intézményrendszerének hozzáállása és alkalmatlansága.Még mindig a pizsamásmelegedő funkció a legfontosabb tulajdonsága a seregnek.Meg diszcigánykodás.
Köszi az infot!
Egyébként nem lennék meglepődve ha feltűnne egy 105 ös modernizált változat a későbbiekben.
Tervbe vették,akárcsak a120 és 125milis ágyúra modernizálást.De azért ott sem nőnek a fák az égig-messze nem.
Különben marha jó lenne,ha a flottájukra költenék a pénzt légierő helyet.Baromira nem lenne értelme,miközbe a hajók jó drágák.Jó lenne,ha annyira hülyék lennének
 

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
De van nekik papíron 250 még a simából.
Nekünk papíron sincs harmada se. Szóval a fő különbség hogy nekik. Még van mihez nyúlni.
Láttad azt a papír 250 darabot és tökéletes lekonzervált állapotban? Vagy csak szimplán elmélkedsz?
Mert ugye a románokra nem az a jellemző, hogy hagynák a kertben rohadni az ezeréves cuccaikat, hanem pedánsabbak a japánoknál is. Elvégre "szuperhatalom...."
 

Centurio

Well-Known Member
2018. december 10.
438
1 133
93
láttam a cikkeket , ha valaki visszakeresi kb 2-3 hónapja megmondtam hogy a románoknak ez volt az utolsó vagy talán van még egy jó évük , utána bajban vannak

az az A4-es is simán kilövi a román vasat azért :D

ahogy mondod , rohadt idegesítő hogy vannak ilyenek és nem is az a baj hogy gondol valamit hanem az hogy állít, pedig kb 5 perc google time és rájönne hogy mekkora lufi is románia

azért azt isteníteni se kell őket , ha itt bármi lenne az 1 (azaz EGY) napig tartani , egyik haderő sincs felszerelve/felkészülve bármiféle támadó jellegű akcióra, annyi változna hogy a nagy wiki professzoroknak kicsit redukálni kéne a románok eszközállományát a wiki oldalukon ;)

mire gondolsz? végighallgattam párszor de hirtelen nem tudok semmire se gondolni :D

azért nem tudod mert túl sokat gondolkozol , simán nekiugorhatnánk holnap a románoknak vagy ők nekünk , ezért kell a védelem :rolleyes::rolleyes::p:p

anno is leírtam és tettem is be mellé forrást (akit nagyon érdekli lapozzon vissza vagy 100 oldalt) hogy Bisonból van papíron egy zászlóalj , max 60 db , de érdekes módon mindig ugyanazokat a tankokat látják a lőtérre menni :rolleyes: , szerintem max a fele ha üzemképes az már egy oké szám a többi nem modernizált basic T55 ( vagy TR85 ha nagyon fontos a megnevezés...) raktáron vagy úgy mint nálunk sok vas , rohad valami kinti kertbe/raktárba , az hogy több a nehézfegyverzetük hát Istenem ,ők nem dobtak ki minden vsz retket , értem én hogy több a semminél de erre hivatkozni mint erőfölény.... ugyan ne már na :D

Összegezve , ne istenítsük már a románokat na , nagy a szájuk oké de ez mindig így volt , kb ugyanolyan harcképtelenek mint mi , a hadiparuk oké hogy nagyobb mint nekünk de egy válság kellemes kis elő szele elfújja a fenébe pont úgy mint a "nagy román fegyver beszerzéseket" .
Egyik pillanatban arról beszél, hogy el kell gondolkodni, hogy mi lesz a gripenek után (még is csak szemezgetnek új géppel:rolleyes:).
Utána meg arról, hogy lehet marad a gripen. Ez nekem úgy jött le, mintha az első felében olyat mondott volna amit nem kellett volna.
Mindegy majd meglátjuk, de szerintem biztos, hogy szemezgetnek az F35-tel.;)
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Ha jól tudom 450 mm-t üt át a legmodernebb lőszerük. Ami nekünk van BM-42 minimum ennyit tud, de inkább többet (~500), páncélban meg még gyengébb. Egyébként se alá sem túlbecsülni nem kell őket. Nagyobb ország nagyobb hadsereg, a színvonal meg eléggé kettős: egyrészt jobban ügyeltek rá hogy ne gatyásodjanak el annyira mint mi lásd tüzérség (az tényleg messze jobb), ifv, hadiipar. Másrészt viszont meg szarban is vannak, a légierőnél elég komoly a forráshiány (mig-21 repképesség, f-16...). De azért inkább ne kelljen velük összemérni az erőnket.
Egyébként eelvileg augusztus-szeptemberben jön a 12 leo.

Nekünk lenne 3BM-42???
:eek:
Nem inkább csak 3BM-9 lesz az...
:oops:
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 280
120 090
113
A meglévő állomány is rendelkezésre áll akik az a4-en fognak gyakorolni....
inkább azt a kérdést kellene felvetni, hogy a románoknak vajon van e elég személyzete a hatalmas kivándorlások okán. Nem hiszem, hogy szívesen akarna bárki is román katona lenni (2 ft-ért) egy siralmas t-55-be..... náluk ez nagyobb probléma lehet.
Csak az a különbség, hogy nálunk minden negativ pletykát felnagyítanak addig a románok inkább hazudnak a végsőkig és elhallgatják amennyire lehet a negativumjaikat.
Az egy századra való kezszem és ezzel el is fogyott a hk zlj állománya illetve sajátjainkat láttam és az állapotukat is. Jó részüket név szerint ismerem. Azt nem érted meg hogy nekünk jóval kevesebb rohad a kertek a kertek alján és egy lehelletnyit sincs jobb üzemeltetési kultúránk. A következő kérdésem pedig hogy láttál te az utóbbi 4 évben gyakorlaton vagy lövészeten itthon illetve arra lennék kíváncsi, hogy láttál e már laktanyát belülről nyílt napon kívül??
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 280
120 090
113
A meglévő állomány is rendelkezésre áll akik az a4-en fognak gyakorolni....
inkább azt a kérdést kellene felvetni, hogy a románoknak vajon van e elég személyzete a hatalmas kivándorlások okán. Nem hiszem, hogy szívesen akarna bárki is román katona lenni (2 ft-ért) egy siralmas t-55-be..... náluk ez nagyobb probléma lehet.
Csak az a különbség, hogy nálunk minden negativ pletykát felnagyítanak addig a románok inkább hazudnak a végsőkig és elhallgatják amennyire lehet a negativumjaikat.
Az egy századra való kezszem és ezzel el is fogyott a hk zlj állománya. Jó részüket név szerint ismerem. Azt nem érted meg hogy nekünk jóval kevesebb rohad a kertek a kertek alján és egy lehelletnyit sincs jobb üzemeltetési kultúránk. A következő kérdésem pedig hogy láttál te az utóbbi 4 évben gyakorlaton vagy lövészeten itthon illetve arra lennék kíváncsi, hogy láttál e már laktanyát nyílt napon kívül??
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
A baj, hogy hazaszeretetből nem tudsz a gyerekednek cipőt venni.

És persze megdobogtatja sok ember szivét. Csak sokan max 1 külszolgálatra lesznek katonák. Így nagy tapasztalatot nem szer


Hát akkor már cáfoltad is az előző írásod. Harckocsit nem mindíg csak szemből lőnek meg.
Wow, a zárójele rész szerinted miről szól?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Légierő.Elkezték lecserélni a végkép kiöregedett 21eseket használt F16osokra.Amik átestek a MLU korszerűsitésen.Vagyis semmivel nem rosszabb potenciálisan a harcértékük,mint a mi Gripenjeinké.Kapásbol rendeltek hozzájuk EW konténert és fegyverzetet.Valamint a LanceRhez beszerzet izraeli eszközöket is felhasználhatják.És ugyanúgy integrálható hozzájuk a Meteor.Pénzhiánnyal és szervezésbeli gondokkal küzdenek,de potenciálisan nem alárendeltek az F16aik a Gripennek
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 280
120 090
113
Légierő.Elkezték lecserélni a végké kiöregedett 21eseket használt F16osokra.Amik átestek a MLU korszerűsitésen.Vagyis semmivel nem rosszabb potenciálisan a harcértékük,mint a mi Gripenjeinké.Kaásbol rendeltek hozzájuk EW konténert és fegyverzetet.Valamint a LanceRhez beszerzet izraeli eszközöket is felhasználhatják.És ugyanúgy integrálható hozzájuk a Meteor.Pénzhiánnyal és szervezésbeli gondokkal küzdenek,de potenciálisan nem alárendeltek az F16aik a Gripennek
Meg már egy gépet szétszedtek alkatrésznek a hírek szerint.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Meg már egy gépet szétszedtek alkatrésznek a hírek szerint.
Mi gépeink hogy nézznének ki,ha nem a svédek üzemeltetnék őket?Emlékezz a 29ekre.Volt,nem is ritkán,hogy 28gépböl a keszit is alig,vagy sehogy,tudtuk kiállitani.És a meghirdetett céljuk 2ezrednyi gép,mellettük modernizálják az IAR99esiket,amik könnyű támadó szerere is jók.F16okban meg van fejlesztési potenciál,amit megléphetnek,ha kell.
Harckocsik terén is van tartalékuk.TR85öst is lehet még fejleszteni,és a befulladt TR125 alvázára is tervezgettek egy Leo2 utánzatot.Nem szüntették meg a gyártókapacitást,ha legatyásodva is,de megvan.
Nekünk meg csak a nagy pofánk van egyenlőre.A Z2026 ha flottul végigmegy,akkor sem leszünk még egy súlycsoportban sem velük.
Vagy aktiv katonaként máskép látod?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 280
120 090
113
Nem lesz pénzük végigvinni a terveiket. Az alapján hány beszerzést mondtak vissza. Ha nem lenne teljes politikai és kezdődő gazdasági válságban az országuk akkor nem tudnánk utólérni őket, de ez a kezünkre játszik. Aztán majd 2026-ban visszatérünk erre. :D

A tr 85 m2-t szerintem elengedték már ők is, nagyon kuss van arra jó 10 éve. Szerintem max kerekes harcjárműgxártásuk lesz licencből mert a kellő intellektuális tőke szép lassan kikopott a saját gyártású eszközeik meg a larom-on kívül annyira elavultak, hogy nincs értelme foglalkozni vele.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and borisz

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Nem lesz pénzük végigvinni a terveiket. Az alapján hány beszerzést mondtak vissza. Ha nem lenne teljes politikai és kezdődő gazdasági válságban az országuk akkor nem tudnánk utólérni őket, de ez a kezünkre játszik. Aztán majd 2026-ban visszatérünk erre. :D

A tr 85 m2-t szerintem elengedték már ők is, nagyon kuss van arra jó 10 éve. Szerintem max kerekes harcjárműgxártásuk lesz licencből mert a kellő intellektuális tőke szép lassan kikopott a saját gyártású eszközeik meg a larom-on kívül annyira elavultak, hogy nincs értelme foglalkozni vele.
Szerencsére a politikai ökörségek náluk is slágerek.Ahogy nálunk is.És a pénzgondok nálunk is potenciális problémát jelentenek.Szürkeállomány,és úgy általában az elvándorlás nálunk is probléma.Borotvaélen táncolunk mi is,csak a propaganda elfedi.EU pénzek és a német konjuktúra húzoitt feljebb minket is,nem a belső fejlődés
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Szóval itt most kialakult egy T72 vs Tr-85 és társai verbális magyar román viadal .. :)
Tisztázzuk a magyar huszár hadosztály mindenkit lenyomna mint a bélyeget... :)
De....
1. A mai nagyhatalmi struktúrában sem a romány, se mi kb. semmit nem csinálhatunk az engedélyük nélkül, nemhogy háborúzzunk (meg nincs is mivel).
2. Ha megbomlik a nagyhatalmi rendszer az kb. ma háborút jelent itt a NATO-USSR között... akkor a román "sereg"nek nagyobb gondja is lesz mint mi...
3. Lenézni őket hiba, mert aljasak és több szaruk van, de morál nem csak a seregben, hanem a társadalomban is ott nagyon gyenge... A nacionalizmusuk kifújt, lásd kivándorlás... De fontos tisztázni, hogy nálunk sem jobb sokkal, de jobb a helyzet mint ott...
4. Nyilván tudjátok, sokan jobban mint én, de egy esetleges háborúban ma vajmi kevés esély lenne, hogy nyílt páncélos tömeges ütközetre kerülne sor, szóval a nekünk mennyi T72-nk van meg nekik mennyi egyéb szaruk darabra az max a veszteség pótlásánál jönne szóba, ami persze fontos, de egyszerre úgysem dobhatna ide mindent mert védtelen maradna az országa, és így máris nincs db szám fölényük... Na meg taktika, felderítés, szerencse... És végül a CG4-et se feledjük el mint konzervnyitót...
5. A románok soha nem diadalmaskodtak felettünk nyílt háborúban, csak besunnyogtak mások mögött
6. Itt mindenki hazafi aki itt van (kivéve az egyéb hírszerzőket) ne versengjünk már ebben, és ne vitatkozzatok már mindenen... A cél közös... Csak tárgyilagosan..
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 280
120 090
113
Szerencsére a politikai ökörségek náluk is slágerek.Ahogy nálunk is.És a pénzgondok nálunk is potenciális problémát jelentenek.Szürkeállomány,és úgy általában az elvándorlás nálunk is probléma.Borotvaélen táncolunk mi is,csak a propaganda elfedi.EU pénzek és a német konjuktúra húzoitt feljebb minket is,nem a belső fejlődés
4 éve folyamatos kormányválságok vannak romániában ahhoz képest a NER meg stabil mint a vasbeton szóval a nálunk azért ők könnyebben megborulnak mind gazdaságilag mind politikailag. Ez tény még akkor is ha nem szereted a jelenlegi rendszert.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 280
120 090
113
Szóval itt most kialakult egy T72 vs Tr-85 és társai verbális magyar román viadal .. :)
Tisztázzuk a magyar huszár hadosztály mindenkit lenyomna mint a bélyeget... :)
De....
1. A mai nagyhatalmi struktúrában sem a romány, se mi kb. semmit nem csinálhatunk az engedélyük nélkül, nemhogy háborúzzunk (meg nincs is mivel).
2. Ha megbomlik a nagyhatalmi rendszer az kb. ma háborút jelent itt a NATO-USSR között... akkor a román "sereg"nek nagyobb gondja is lesz mint mi...
3. Lenézni őket hiba, mert aljasak és több szaruk van, de morál nem csak a seregben, hanem a társadalomban is ott nagyon gyenge... A nacionalizmusuk kifújt, lásd kivándorlás... De fontos tisztázni, hogy nálunk sem jobb sokkal, de jobb a helyzet mint ott...
4. Nyilván tudjátok, sokan jobban mint én, de egy esetleges háborúban ma vajmi kevés esély lenne, hogy nyílt páncélos tömeges ütközetre kerülne sor, szóval a nekünk mennyi T72-nk van meg nekik mennyi egyéb szaruk darabra az max a veszteség pótlásánál jönne szóba, ami persze fontos, de egyszerre úgysem dobhatna ide mindent mert védtelen maradna az országa, és így máris nincs db szám fölényük... Na meg taktika, felderítés, szerencse... És végül a CG4-et se feledjük el mint konzervnyitót...
5. A románok soha nem diadalmaskodtak felettünk nyílt háborúban, csak besunnyogtak mások mögött
6. Itt mindenki hazafi aki itt van (kivéve az egyéb hírszerzőket) ne versengjünk már ebben, és ne vitatkozzatok már mindenen... A cél közös... Csak tárgyilagosan..
Ámen!
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 932
21 538
113
Szóval itt most kialakult egy T72 vs Tr-85 és társai verbális magyar román viadal .. :)
Tisztázzuk a magyar huszár hadosztály mindenkit lenyomna mint a bélyeget... :)
De....
1. A mai nagyhatalmi struktúrában sem a romány, se mi kb. semmit nem csinálhatunk az engedélyük nélkül, nemhogy háborúzzunk (meg nincs is mivel).
2. Ha megbomlik a nagyhatalmi rendszer az kb. ma háborút jelent itt a NATO-USSR között... akkor a román "sereg"nek nagyobb gondja is lesz mint mi...
3. Lenézni őket hiba, mert aljasak és több szaruk van, de morál nem csak a seregben, hanem a társadalomban is ott nagyon gyenge... A nacionalizmusuk kifújt, lásd kivándorlás... De fontos tisztázni, hogy nálunk sem jobb sokkal, de jobb a helyzet mint ott...
4. Nyilván tudjátok, sokan jobban mint én, de egy esetleges háborúban ma vajmi kevés esély lenne, hogy nyílt páncélos tömeges ütközetre kerülne sor, szóval a nekünk mennyi T72-nk van meg nekik mennyi egyéb szaruk darabra az max a veszteség pótlásánál jönne szóba, ami persze fontos, de egyszerre úgysem dobhatna ide mindent mert védtelen maradna az országa, és így máris nincs db szám fölényük... Na meg taktika, felderítés, szerencse... És végül a CG4-et se feledjük el mint konzervnyitót...
5. A románok soha nem diadalmaskodtak felettünk nyílt háborúban, csak besunnyogtak mások mögött
6. Itt mindenki hazafi aki itt van (kivéve az egyéb hírszerzőket) ne versengjünk már ebben, és ne vitatkozzatok már mindenen... A cél közös... Csak tárgyilagosan..

Egyet tudok erteni, egy dolgot kiveve. A hirszerzok is hazafik, oooo... csak nem tisztazott melyik hazae. :D
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Szóval itt most kialakult egy T72 vs Tr-85 és társai verbális magyar román viadal .. :)
Tisztázzuk a magyar huszár hadosztály mindenkit lenyomna mint a bélyeget... :)
De....
1. A mai nagyhatalmi struktúrában sem a romány, se mi kb. semmit nem csinálhatunk az engedélyük nélkül, nemhogy háborúzzunk (meg nincs is mivel).
2. Ha megbomlik a nagyhatalmi rendszer az kb. ma háborút jelent itt a NATO-USSR között... akkor a román "sereg"nek nagyobb gondja is lesz mint mi...
3. Lenézni őket hiba, mert aljasak és több szaruk van, de morál nem csak a seregben, hanem a társadalomban is ott nagyon gyenge... A nacionalizmusuk kifújt, lásd kivándorlás... De fontos tisztázni, hogy nálunk sem jobb sokkal, de jobb a helyzet mint ott...
4. Nyilván tudjátok, sokan jobban mint én, de egy esetleges háborúban ma vajmi kevés esély lenne, hogy nyílt páncélos tömeges ütközetre kerülne sor, szóval a nekünk mennyi T72-nk van meg nekik mennyi egyéb szaruk darabra az max a veszteség pótlásánál jönne szóba, ami persze fontos, de egyszerre úgysem dobhatna ide mindent mert védtelen maradna az országa, és így máris nincs db szám fölényük... Na meg taktika, felderítés, szerencse... És végül a CG4-et se feledjük el mint konzervnyitót...
5. A románok soha nem diadalmaskodtak felettünk nyílt háborúban, csak besunnyogtak mások mögött
6. Itt mindenki hazafi aki itt van (kivéve az egyéb hírszerzőket) ne versengjünk már ebben, és ne vitatkozzatok már mindenen... A cél közös... Csak tárgyilagosan..
Majdnem tökéletesen igazad van - de az USSR-t már ideje lenne elfelejteni! Azt az ideológiát szerintem már Moszkvában is berakták a múzeumba, ott is valamelyik sötétebb sarokba ... :D:p