Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
Inkább arról van szó, hogy nem lesz harmadik fokozat a lemaradás elkendőzésében. Én (most szigorúan harci repülést nézve, nem a tudmány más részeit, mint szuperszámítógépek vagy fúziós technológiák, ahol eléggé dobogósok) az orosz lemaradást 3 szakaszra bontom, amiben most jön a harmadik.

Az első szakasz volt a HH vége, az F-22 korszaka - ezt a gépet megakasztotta a békekor álma, hogy most jön a nagy happy world. Aztán nem jött. De a 750 darabos megrendelést elkaszálták és a fejlesztés is elhúzódott. Ennek köszönhetően a nyugati légierők gernice maradt a 4.th gen gépek. Így az orosz leszakadás nem volt szembetűnő, hiszen a saját vasaik ekkor kezdtek erőre kapni (főleg a Szu-27 vonal).

A második szakasz az F-35. Itt már nem ment a békekor spórolás, ellenben ment az LM tröszt-pénzéhsége meg a koncepciókavarászás - évtizedekig sehol a mass 5.th generation gép. Az oroszok közben szépen magukra találtak, Sz-27 család virágzik, megjeleni a Szu-57 kezdetleges formában. A nyugati AF gerince továbbra is 4.th gen.

A harmadikszakasz - ez van most. Az F-35 gyártásban és terjed mindenhol, és olyan fonák helyzetet teremt, hogy apró USA szövestéges államok sokkal komolyabb harcértékű típust állítanak hardrenbe, mint a RUF. Az USAF pedig gőzerővel fekszik rá a kövtkező költségvetési évtől a PCA-ra, amint a B-21 repül (Y2019-20 alapján). Az Szu-57 első százada talán 2030-ra lesz bevethető - PCA első század ugyanakkorra tervezve (jó eséllyel ebből nem lesz semmi - de sok függ ebből Kínán. Ha valami csetepatéban leszednek pár F-15-öst, zöld út a 6.th gen előtt. Az USAF szerintem titkon erre vágyik). Az orosz gazdaság ebbe a versenybe már nem tud beszállni érdemben - de nagyon helyesen főleg a légvédelmet tolják - S-300/400 és társaik. A prió nekik más.

Summa, hogy az orosz harci gép lemaradás nem most jött be, egyszerűen a nyugati haderők ilyen vagy olyan okból nem lőttek ki - gyakorlatilag elpazarolták az elműlt harminc évet, így engedtek némi felzárkózást... viszont ahogy belehúztak, kijött az eddig annyira nem látható lemaradás.

Az az apróságot senki nem veszi figyelembe, hogy az oroszok addig nyújtózkodnak ameddig lehet(költségvetés), míg az USA hitelből fegyverkezik.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider
M

molnibalage

Guest
Az F-35 gyártásban és terjed mindenhol, és olyan fonák helyzetet teremt, hogy apró USA szövetséges államok sokkal komolyabb harcértékű típust állítanak hardrenbe, mint a RUF.
Ezt már 1980 táján is megvolt. A BVR szándékos kihagyását leszámítva Izrael F-15+F-16, RSAF F-15, NATO F-16A vs MiG-23MF vagy legfeljebb ML...
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 351
77 021
113
A harmadikszakasz - ez van most. Az F-35 gyártásban és terjed mindenhol said:
És ez min változtat teszem azt egy Hollandia vs. Oroszország reláciban?Gyengül ettől Oroszország nagyhatalmi pozíciója?Esetleg erősödik Hollandia kishatalmi* pozíciója?

*Egyáltalán van valami a nagyhatalom meg a középhatalom alatt?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem vennék mérget rá, hogy a Mig nem barkácsolt valami egyhajtóműves 5.gen. gépet.
Nagyn nem valószínű, ugyanis anno már Afganisztán után kijelentette az orosz légierő, hogy köszönik szépen, egyhajtóműves gépre többé nem tartanak igényt a harci sérülésekre való érzékenysége miatt. Ennek megfelelően elég fürgén ki is selejtezték az összes MiG-21-23-27 gépüket. Szóval a Mig-iroda hiába is tervezne ilyent, a nemzetközi piacon nem sok sikerre számíthatna ha még a saját légierő se rendszeresíti. Ha meg mégis, drágább, minőségi versenytársnak ott az új Gripen, olcsóbbnak a JF-17, meg stealth-kategóriában az F-35, szóval elég minimális a kimaradó piac mérete.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
"És ez min változtat teszem azt egy Hollandia vs. Oroszország reláciban?"

Az hogy hiába van neked stratégia bombázó meg közepes( Szu-34) meg külön földi csapásra szánt csatagéped (szu-25) meg egyéb szuperhatalmak által biszbazok ha pont az hiányzik amivel az első ütést viszik be (+ exportsiker) kisebb csetepatékban és a légi fölényt azzal vívják ki .

Moszkvában meg azon agyalnak hogy hogyan gyártsanak le 50 db tu-160 :


images
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 351
77 021
113
"És ez min változtat teszem azt egy Hollandia vs. Oroszország reláciban?"

Az hogy hiába van neked stratégia bombázó meg közepes( Szu-34) meg külön földi csapásra szánt csatagéped (szu-25) meg egyéb szuperhatalmak által biszbazok ha pont az hiányzik amivel az első ütést viszik be (+ exportsiker) kisebb csetepatékban és a légi fölényt azzal vívják ki .

Moszkvában meg azon agyalnak hogy hogyan gyártsanak le 50 db tu-160 :


images

Ne legyél hülye,Moszkvában nem azon agyalnak,hogy hogyan gyártsanak le 50-et mert tudják,hogy ráérnek hisz nekik van a világon a legmodernebb atomarzenáljuk és ez olyan pozícióba helyezi őket amiről a világon mindenki csak álmodik 5 országot leszámítva...
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 315
17 436
113
Erre alapozva mindegy ha nem csinálnának semmit
Roni, jól hangzanak a nagy beszédek, valahogy el kell adni a költségvetéseket a parlamentekben, és nagyon oda kell figyelni, hogy a többi nagy mit csinál, de hagyományos fegyverzet terén józan ész mellett nem közvetlenül egymás ellen készülnek. Nem lesz holland-orosz meccs, mert az NATO-orosz lenne, kb pár nap után atomháború. Nem lesz amerikai-kínai meccs sem, hasonló okokból. Ha még is, mi itt kb azt tudjuk majd megvitatni, hogy hol igyuk meg az utolsó sörünket. Ami viszont lehet, azok beavatkozások sokkal gyengébb szomszédos vagy akár távolabbi országokban, proxi háborúk. Az oroszok költségvetésébe nem fér bele a Szu-57 erőltetett fejlesztése, viszont belefért kellő mennyiségű Szu-34, ami egy rohadt potens 4+ generációs csapásmérő. Lehetne most Szu-57-ük, 0 db Szu-34, 30 és 35 mellett. Kitörölhetnék velük a seggüket, és egy esetleges következő grúz szintű háborúban bombázhatnának a 100 millió dolláros 5. gen gépükkel. Valamit valamiért, az orosz évi 40 (vagy reálisan lehet 80 is) milliárdba ennyi fér bele. A kínai 200-ba persze, hogy sokkal több. Az amerikai 700-ról meg már ne is beszéljünk.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 822
113
Erre alapozva mindegy ha nem csinálnának semmit

Roni, Roni, Roni!

Nézd meg, hogy álltak az oroszok 2000-ben légierő/szárazföldi erők/tengerészet szintjén. Nézd meg, hogy hogy álltak 2010-ben, aztán nézd meg majd, hogy hogy állnak 2020-ban. Vedd hozzá az ország GDP-jét, a védelmi kiadásaik mértékét, összehasonlítva a többi atomhataloméval. És mindehhez csapd hozzá a politikai és gazdasági ellenszelet, amit évek óta kapnak a képükbe!

Ezen infók fényében kérlek ítéld meg, hogy jó vagy rossz teljesítmény a 6-7 új atomtengó, 300+ db szu-30/34/35 4+ gen gép+jak-130+mig-31 korszerűsítés, a ratnyik bevezetése, a harckocsi állomány korszerűsítése+ új járművek százai, új hajók szinte minden méret osztályban, Sz-400 beveztése, stb.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Moszkvában nem azon agyalnak,hogy hogyan gyártsanak le 50-et mert tudják,hogy ráérnek hisz nekik van a világon a legmodernebb atomarzenáljuk és ez olyan pozícióba helyezi őket amiről a világon mindenki csak álmodik 5 országot leszámítva...
Senki nem álmodik arról. Még Kína is beéri tized akkora atomarzenállal és köszöni szépen, elrettentésre az is bőven elég. Megtehetnék mert lenne miből, de nem akarják mert inkább olyan dolgokra költik a pénzüket aminek értelme is van. Nagy-Britannia és Franciaország is megtehetné, csak bele kéne ölni egy valag pénzt, de nincs értelme. India is megtehetné, de nincs értelme, elég nekik annyi amennyi Pakisztánnak van, nem akarnak többet. Alattuk meg pláne nem álmodik senki akkora atomarzenálról.

Ami USA és Oroszország között van az egy költséges farokméregetési verseny, a hidegháború alatt is az volt és most is az. Nem az értelemről szól, a farokmutogatás egy ősi ösztön ami inkább az érzelmekről szól mint az értelemről. Ők is ugyanúgy totális elrettentést érhetnének el tized akkora atomarzenállal, de inkább értelmetlenül beleölik a pénzüket, csak le ne maradjanak a farokméret versenyben. Használni úgysem fogják, akkor meg van értelme? Neked is lehet 30 centis farkad de mit érsz vele ha nem használod?

Szóval nem az van, hogy mindenki olyan atomarzenálról álmodik, hanem az, hogy senki nem álmodik olyan atomarzenálról.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 050
113
Senki nem álmodik arról. Még Kína is beéri tized akkora atomarzenállal és köszöni szépen, elrettentésre az is bőven elég. Megtehetnék mert lenne miből, de nem akarják mert inkább olyan dolgokra költik a pénzüket aminek értelme is van. Nagy-Britannia és Franciaország is megtehetné, csak bele kéne ölni egy valag pénzt, de nincs értelme. India is megtehetné, de nincs értelme, elég nekik annyi amennyi Pakisztánnak van, nem akarnak többet. Alattuk meg pláne nem álmodik senki akkora atomarzenálról.

Ami USA és Oroszország között van az egy költséges farokméregetési verseny, a hidegháború alatt is az volt és most is az. Nem az értelemről szól, a farokmutogatás egy ősi ösztön ami inkább az érzelmekről szól mint az értelemről. Ők is ugyanúgy totális elrettentést érhetnének el tized akkora atomarzenállal, de inkább értelmetlenül beleölik a pénzüket, csak le ne maradjanak a farokméret versenyben. Használni úgysem fogják, akkor meg van értelme? Neked is lehet 30 centis farkad de mit érsz vele ha nem használod?

Szóval nem az van, hogy mindenki olyan atomarzenálról álmodik, hanem az, hogy senki nem álmodik olyan atomarzenálról.

Ez, amit leírtál, abszolúte nem veszi figyelembe a realitást, egy nagy baromság, de Tőled nem is vártam mást!!!

A Szu-57 repülőgép rendszeresítésével kapcsolatosan négy dolgot szeretnék kiemelni.
1. Az USA, átvéve Nagy-Britannia, Franciaország szerepét a világot akarja lerabolni, amihez hatalmas hadsereg és pénz kell. A fegyverkezés számára kötelező, a cégek pedig a profitért bármire képesek.
2. Az oroszok alapvetően az önállóságuk túléléséért fegyverkeznek, aminek az alapja az atom arzenál és fejlesztése. A hagyományos fegyverzet a mozgásterük megtartásáért szükséges, lásd Szíria.
3. A jelenlegi orosz hadsereg gondolkodásmódja messze nem olyan, mint a Vörös Hadseregé volt. Presztízsből nem fognak rendszeresíteni semmit, ha az nem felel meg az elvárásaiknak, mégha szükség is volna rá.
4. Oroszország lassan kezdte volna "kinőni" magát, amit nem engedhettek meg. Ezért is van újra "COCOM" lista, mert a fejlődésüket vissza kellett vetni. A gazdasági helyzetük és lehetőségeik sokat változtak, ehhez kell igazodniuk.
A bankok szlogenje, hogy "Merj nagyot álmodni, mi majd segítünk" (hitelből), azért nem normális, háttér nélkül. A világon az országok alapvetően el vannak adósodva, (nem azt csinálnak, amit akarnak, hanem amit mondanak nekik), aminek azért lesz böjtje, előbb, vagy utóbb és akkor lesz nagy "reccs"
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
Senki nem álmodik arról. Még Kína is beéri tized akkora atomarzenállal és köszöni szépen, elrettentésre az is bőven elég. Megtehetnék mert lenne miből, de nem akarják mert inkább olyan dolgokra költik a pénzüket aminek értelme is van. Nagy-Britannia és Franciaország is megtehetné, csak bele kéne ölni egy valag pénzt, de nincs értelme. India is megtehetné, de nincs értelme, elég nekik annyi amennyi Pakisztánnak van, nem akarnak többet. Alattuk meg pláne nem álmodik senki akkora atomarzenálról.

Ami USA és Oroszország között van az egy költséges farokméregetési verseny, a hidegháború alatt is az volt és most is az. Nem az értelemről szól, a farokmutogatás egy ősi ösztön ami inkább az érzelmekről szól mint az értelemről. Ők is ugyanúgy totális elrettentést érhetnének el tized akkora atomarzenállal, de inkább értelmetlenül beleölik a pénzüket, csak le ne maradjanak a farokméret versenyben. Használni úgysem fogják, akkor meg van értelme? Neked is lehet 30 centis farkad de mit érsz vele ha nem használod?

Szóval nem az van, hogy mindenki olyan atomarzenálról álmodik, hanem az, hogy senki nem álmodik olyan atomarzenálról.

Akkor miért akar minden közép és nagyhatalom atomot. Az atomarzenál biztosíték, hogy ne merjen megtámadni senki.
Az USA minden konkurensét szívesen a földbe döngölné, ebben csak a szembelévők atomarzenálja akadályozza meg.
Az Atom lényege az elrettentés és nem a használata, de ezt te pontosan tudod.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka