[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Egyébként érdekes a propaganda hatása főleg a szóhasználat. Irániak robbantanak olajszállító hajókat mindenhol. Nahát , hol? Mert az elözö 4 hajó a papucsok voltak elismerték. Erre jön az a mostani eset az idézett szöveggel. A szaúdiak nagyban helyeselnek. Ami a legröhelyesebb az hogy az angolok kijelentik megvizsgálták az ügyet és felelőst hirdetnek. Szerintem még meg kéne turkálni a 2 USA politikus múltját . Akárki de valaki háborúba akarja rángatni a Tramplit. Hogy aztán belebukjon.
Ha az angolok megvizsgálták, az biztos nem úgy van. Akkora hazug politikai társaság nem volt az utóbbi 300 évben. :)
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Már bocsánat, de ezt hogy gondolod?
Ha bemész a bankba záróra után, és kirámolod a széfet, majd elkapnak, szerinted az lesz a büntetésed, hogy elnézést kérsz, kifizeted az ajtót, visszaadod a pénzt, majd kicsit megszégyenülve angolosan távozol?
Mer' inkább ne próbáld ki! Nagyon meg fogsz lepődni! A "rendőrbácsik" nem engednek el dorgálással.
A "mocsok" amerikaiak szemét módjára beavatkoztak a 2. világháborúba is.
Pedig milyen fajintos lenne jó reggelt helyett karlendítéssel köszönni. :confused:
Az amerikaiak nem is tolják jelenleg túl a dolgot.Az, hogy 1-1500 katonát a Közel-Keletre vezényelnek, semmi! Fing a szélviharban.
Az az egyedüli szerencséje az irániaknak, hogy nem találták el a felderítő gépet, ill. nem amerikai hajót támadtak meg.
Szerintem ha ebből bármilyen konkrét harci cselekmény lesz is, az is korlátozott lesz. Hogy embereket nem visz be (SF kivétel lehet) Trump bácsi az 1000%.
De legalább szarrá fogják bombázni a teljes iráni flottát, légierőt és bármit, ami veszélyt jelenthet a nemzetközi vizekre.

Egyáltalán nem kedves és tisztelt, de névválasztásban kitűnő akárki.

Továbbra sem adtatok választ az ősi latin mondásra, amivel egy nyomozás indul.
Cui prodest?
Kinek az érdeke.

Mert Iránnak biztosan nem, hogy a kutya se küldjön hajót a Perzsa-öbölbe olajat szállítani.
Ezt a mondatot tudod cáfolni?
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 461
46 362
113
Iránnak ebben a helyzetben ez az egyetlen adu ász a kezében, észak-koreai mintára. Csak Kiméknek van működő atomfegyvere. Nekik mi van? Per pillanat semmi. Kizárólag az öböl lezárásával tudják a fontosságukat bizonyítani, és hogy legyen valami a kezükben, amikor le kell ülni a tárgyalóasztal mellé.
Az a probléma, hogy Trump bácsi letojja. Amerika, a lecsökkent szénhidrogén import igényét több helyről is tudja fedezni.
 

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Az amerikai szankciókról Irán ellen mit gondolsz? És arról, hogy miről szól ez a játszma, amiben valóban az egyetlen adu ász az öböl lezárása? Te azt hiszed talán, hogy Irán lator állam, amolyan ok nélküli erdendően gonosz, akitől az USA védi meg a világot?



Iránnak ebben a helyzetben ez az egyetlen adu ász a kezében, észak-koreai mintára. Csak Kiméknek van működő atomfegyvere. Nekik mi van? Per pillanat semmi. Kizárólag az öböl lezárásával tudják a fontosságukat bizonyítani, és hogy legyen valami a kezükben, amikor le kell ülni a tárgyalóasztal mellé.
Az a probléma, hogy Trump bácsi letojja. Amerika, a lecsökkent szénhidrogén import igényét több helyről is tudja fedezni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Azt hiszem ez egy újabb szint ha az Irániak elkezdik lelövöldözni az USA drónokat.
A Reuters szerint egy MQ-4 Tritont kaptak el.

Iagazd van ez már egy új szint. Ezt már lehet úgy kommunikálni hogy nemzetközi légtérben megtámadták a fegyvertelen felderítő gépünket...
Jövőre választási év.. ez a war president dolog már egyszer bejött még a Bushnak és újraválasztották, lehet most megpróbálkozik vele Trump is. Nem vagyok optimista.... Nem biztos hogy lesz megszállás de esélyes hogy visszabombázzák őket a kőkorszakba, megsemmisítik az atom létesítményeket meg a katonai infrastruktúrát aztán lelépnek... mint Irakkal csinálták az első öböl háborúba. Minimális veszteség viszont jól kommunikálható a köznépnek pár videó segítségével eladják hogy győztek.
Lehet még el sem mozdítják az állam aparátust csak minden startégiai épületre ledobnak valamit. Ez meg még jól is jön az amerikai gazdaságnak... lehet megint tonnaszám eladni a rakétákat meg a bombákat. Ha sok pénzem lenne elkezdenék Lockheed Martin meg General Dynamics részvényeket venni. Ha elindul a dolg csak úgy repkednek majd a Tomahawk rakéták meg a lézer vezérelt bombák. Franciák meg a Németek meg majd néznek csak mint rozi a moziban.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 016
113
Ha Iránban nem tudnak egy forradalmat kirobbantani, egy teljes vezető cserét elérni, akkor az csak egy drága tűzijáték lesz, semmi több. Láthattuk már azt hogy 49 CM arra volt jó Szíriában, hogy ha jól emlékszem 3 épületet leromboljanak, meg egy db repteret fél napra ellehetetlenítsenek. Ahhoz hogy Irak szinten beavatkozzanak, rengeteg fegyverre lenne szükség, akkor egy nemzetközi koalíció részeként több hónapig halmozták hozzá a hadianyagot a térségben, és egy nagyságrenddel olcsóbbak voltak az alkalmazott fegyverek. Ma az a realitás, ha mindent viszonylagos biztonságos távolságból, stand off fegyverekkel minimalizálandó a saját veszteséget szeretnél végrehajtani, és egy Irán szintű országot akarsz a kőkorszakba visszabombázni, abba 5 éven belül belerottyan még az amerikai gazdaság is. Ha meg bevállalják hogy nem mindent csak méregdrága cuccal támadnak, akkor bizony bele kell repülni majd olyan zónákba is, ahol benne van hogy lesz saját veszteség is.

Kétesélyes ez erősen, hogy Trumpnak bejön e a mutatvány, ha belevág, mivel ha egyértelmű győzelemként lekommunikálható, akkor van újabb 4 éve elnökként, ha sok lesz a saját fekete zsák, azonnal vége a politikusi karrierjének, és ezek megmutatásában a teljes liberális gépezet érdekelt lesz, BBC-től a saját CNN-ig, NYT-ig.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Az biztos hogy most óriási kutató akció indul a lelövés helyszínén.
https%3A%2F%2Fs3-us-west-2.amazonaws.com%2Fthe-drive-cms-content-staging%2Fmessage-editor%252F1561013614843-asddadasasdcc.jpeg

A gép tele volt a leg érzékenyebb és titkosabb elektronikai rendszerekkel ami még darabokban is sokat ér bárkinek.
Ha a gép az iráni szárazföldön pottyant le akkor sanszos hogy már összegyűjtöttek a roncsból minden értékes dolgot.
Viszont ha nemzetközi vizeken a tengerbe esett akkor komoly konfliktushoz fog vezetni hogy mindenki megpróbálja majd megszerezni (vagy az USA megsemmisíteni) a maradványokat a sekély tengerfenéken
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 016
113
Ha az ott esett le tényleg ahol mutatva van, ha megszerezhető helyen van szárazföldön/sekély vízben, az irániak hatalmas helyzeti előnnyel indultak érte.

Egy ilyen felderítő drón nem 2 dollár, és még nem is háborúznak. Erről beszéltem, amikor azt fejtegettem hogy óriási pénzeket el lehet égetni egy Irán ellenes háborúban. Manapság a CM-ek, multiszenzoros rakéták és bombák korában nem ritka hogy egy egy épület rombolása még a 100% találati aránynál is dollár milliókba kerül, s ez még tömegesen alkalmazva sem garantálja a rezsim váltást Iránban. Ellenben az biztos hogy még friss generáció fogja őket meggyűlölni szívből a halott rokonok miatt, lesz majd válasz terror támadás, meg az USA-t nem mindig jó fényben feltüntető dokumentum műsorok szerte a világban.

Szerintem egyszerűen csak nem éri meg az USA-nak a jelenleg rendelkezésre álló információkból leszűrhetően véleményem szerint. Persze az benne van, hogy messze nem tudunk mindent a háttérben húzódó dolgokról, folyamatokról.

A világ nagyon várta hogy lesz e valami É-Koreával kapcsolatban, most is egy hasonlót várok, kardcsörtetés, fenyegetőzés, és marad utána a semmi. Remélem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 461
46 362
113
Az amerikai szankciókról Irán ellen mit gondolsz? És arról, hogy miről szól ez a játszma, amiben valóban az egyetlen adu ász az öböl lezárása? Te azt hiszed talán, hogy Irán lator állam, amolyan ok nélküli erdendően gonosz, akitől az USA védi meg a világot?
Hát én nem tudom, de nekem nem tűnik tuti ötletnek, hogy egy olyan országnak legyen atomfegyvere, aminek a legfőbb vezetője egy vallási személy, aki ráadásul támogatja/meghírdeti a dzsihádot az USA ellen, Nato szövetségesként ez Magyarországra is fenyegetést jelent.
Szerintem nyugodtan nevezhetünk egy országot hunyónak/latornak vagy mit bánom, amelyik egy nemzetközi szerződést kijátszva, titokban folytatja a törekvéseit a saját atomfegyver legyártására.
Szerintem mindenki kiválóan el lenne a térségben, ha az irániak szépen gyarapítanák saját gazdaságukat, kultúrájukat a saját határaikon belül (nem támogatnák a Hezbollahot). Országukat konvencionális fegyverekkel védenék (annyival, amennyit csak akarnak).
Azt gondolom, hogy ha bármelyik arab közel-keleti országnak sikerülne atomfegyvert gyártania, az olyan szinten destabilizálná a térséget, hogy pillanatokon belül fel is lenne használva általuk és Izrael által is. Ez meg senkinek sem hiányzik.
a '30-as évek vége óta szerintem a nemzetközi politika sokkal érzékenyebb a lokális hatalmak azon törekvéseire, hogy nagyhatalmakká váljanak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 016
113
Szerintem nyugodtan nevezhetünk egy országot hunyónak/latornak vagy mit bánom, amelyik egy nemzetközi szerződést kijátszva, titokban folytatja a törekvéseit a saját atomfegyver legyártására.

Eddig azt hittem hogy te nem vagy antiszemita, aztán meg ezt látom leírva tőled! Izrael mint lator állam?
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Iran valoban nemismerte el de nem is cafolta. Raadasul jonnek sorba a videok az ujabb jelenetek. Keszitsd el kerlek a mentegetozesedet amikor azt lathatjuk hogy rani kikotobe vagy irani felsegvizekre megy a hajo.

"Irán ENSZ-küldöttsége határozottan elutasította csütörtök este nyilatkozatban a - megfogalmazás szerint - "megalapozatlan" amerikai vádakat, amelyek szerint köze van a két tartályhajó elleni csütörtöki támadásokhoz az Ománi-öbölben - írja az MTI."
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 016
113
Szerintem ez így van már cca. 5000 éve.
A nagyhatalmak valahogy sosem szerették a konkurenciát...
Sőt, mióta az ember az őskorban csak törzsközösségbe szerveződik, már azóta megvan az a jelenség, hogy nem szerették a konkurenciát. Nem kellett ehhez nagyhatalomnak sem lenni, már két törzs is küzdött egymással ha találkoztak egy zsíros vadászmezőn, és az egyik nem vonult vissza.

Tudom hogy nem fér bele a mai divatos liberális szivárványba, de attól még ez a valóság.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 016
113
"Irán ENSZ-küldöttsége határozottan elutasította csütörtök este nyilatkozatban a - megfogalmazás szerint - "megalapozatlan" amerikai vádakat, amelyek szerint köze van a két tartályhajó elleni csütörtöki támadásokhoz az Ománi-öbölben - írja az MTI."
Ennyit a beismerésről. Nyilván ettől még lehettek valójában ŐK, csak amikor Dinamo azon pörgött, hogy gyakorlatilag Irán beismerte, azt azért egy hangyafasznyit mulatságosnak tartottam...

Ismerte be a francokat, tagadnak, a Japánok is mást mondanak, ellenben az USA-nak vannak szép videói.

Hogy mi történt ott tényleg?

Én nem tudnám megmondani.