Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Vannak benne elég szép állásszöggel megtépett billegő gépek is, ha jól látom. Vagy csak optikai csalódás...
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 827
113
Figyi, én csak azért tettem be azt a két oldalt, mert ott fel voltak tüntetve a méretek (és nem volt kedvem orosz nyelvű oldalt keresni, mivel még mindig nem túlzottan beszélek oroszul sajna). Mint ahogy a kísérőszövegemben is a méretekről írtam, nem másról. Te jöttél erre mindenféle CIA-s befolyásos témával. Hol is van itt a ferdítés?

Szerintem elég érthető volt az utalásom. De ha nem hát leírom érthetőbben: Az amerikai "szaklapok" (ma már nehéz szaklapokat találni bármelyik oldalon is) azt írják, amit az amerikai érdekeknek megfelel. Lehet, hogy így kellett volna írnom. De azért én sokkal okosabbnak tartalak annál, hogy ilyen mérethamisításokat képzelj bele a mondandómba.;)

Itt mintha kicsi fogalomzavar lenne. Az ABM-szerződést az amcsik mondták fel, jó régen. Bizony, repül az idő, már lassan 20 éve volt.... És én tökéletesen megértem, ha emiatt az oroszok meg leszarják az INF-szerződést. Mert illett volna erről egyeztetni az oroszokkal. Még akkor is, ha az oroszok már nem voltak egy súlycsoportban a volt Szovjetunióval. Vagy talán éppen azért kellett volna. Mert, szerintem, nem az oroszok az ellensége akár az amcsiknak. Maximum ellenfele lehet bizonyos területeken. De mégiscsak azonos kultúrkör. Az USA (és akár Európa, Oroszország, úgy en bloc a nyugati kultúrkör) valódi ellensége jelenleg Kína (most még eléggé eltérő és veszélyes kultúra, ami persze változhat) és a muszlim országok, birodalmak, szervezetek (amik, amíg tart a vallásuk, addig nem fognak változni és veszélyt fognak jelenteni).
Az ABM-szerződést nem is az oroszok miatt mondták fel (Észak-Korea fenyegetőzései, nukija, stb). De partnerként kellett volna kezelni őket és nem lenézni. Akár még közösen is tervezhették volna az ABM-rendszereket az oroszokkal... Mindegy, ez a hajó már elment.
Gondolatolvasónak meg ne menj el, mert hamar felkopna az állad. ;) Ugyanis engem a hazudozás zavar ebben a sztoriban, nem pedig az Iszkander K.

Természetesen INF szerződést akartam írni, csak bennem maradt az ABM.

Elmehettek volna. Az oroszok ugyanazt mondták volna, hogy márpedig nem reppen 500 km-nél messzebb a cucc, esetleg tartottak volna egy bemutatólövészetet, ahol a rakéta megtett volna 3-400 km-t. A mainstream sajtó lehozta volna. Az alter pláne és még jól rá is fűtött volna, hogy kb.: "az oroszoknak láthatóan nincs titkolnivalójuk és az amcsik hazudnak, mert el akarják pusztítani a világot" Az amcsik ebből sehogy nem jöhettek volna ki jól. Ha igazuk van, akkor sem. Ezért is nem mentek. Azért ők sem tökhülyék, még ha egyes körökben divat is ezt hinni. Ezért is írtam, hogy nagy húzás volt ez az oroszok részéről.
Az igazi szakértők már a meghajtásából és a méretéből megmondják, hogy kb. mire lehet képes. Ezért kár is odamenni. A tervezési és gyártási dokumentációt meg szerinted kiadnák az oroszok? Amiből kiderülne, hogy mi foglalja el azt a sok "felesleges helyet", ha valóban csak max 500 km-t tud megtenni? Hát persze.

Márpedig az sehol nem működik, hogy megvádolok valakit valamivel, aztán mikor hív, hogy gyere üljünk le, beszéljük meg, akkor meg bemutatok neki. Az angolok is pont ezt csinálták a Skripal ügynél, mikor az oroszok felajánlották, hogy legyen közös kivizsgálás.
Ez nem méltó a demokratikus nyugati értékekhez!:rolleyes:

De hogy a lényegről is essen szó:
Egyik fél sem tisztább a másiknál. Valószínű, hogy az Iszkander CM változata többet tudhat annál, mint amit Ivánék állítanak, de annak is lehet alapja, amit szintén Ivánék állítanak, hogy a lengyel-román rakétavédelmi rendszerek akár CM indítására is alkalmasak lehetnek.
Szóval egyik kutya, másik eb.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Figyeljétek már 4:18-nál az a két mirage gépet :eek::eek:
Mennyivel repülhettek azok kb? o_OÉs miért van az hogy a hiper szuper f-22 vagy akár szu-35-tól nem látunk ilyen repüléseket ?

 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Nekem inkább az első meglepő. A P-8 hogyan repülhet ilyen gyorsan ilyen alacsonyan? Az airlinerek max. sebessége földközelben tudtommal 500 km/h táján van limitálva? A P-8 akkor ennyivel erősebb...?

Az az eset amit kérdeztél asszem brazil volt és ablak is tört.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 320
17 448
113
Na, ez az ami nem megy az EF-111A kiesése óta. Az EA-6B nem képes lépést tartani a M0.9 táján repülő csapásmérőkkel ellenséges légtérben...
A Growler képes rá a konténereivel? Bíztam benne, hogy tudod majd értelmezni az ábrát, kár, hogy japán nyelvű :( Baromi jó anyagokat posztolnak Twitteren.
 
M

molnibalage

Guest
A Growler képes rá a konténereivel? Bíztam benne, hogy tudod majd értelmezni az ábrát, kár, hogy japán nyelvű :( Baromi jó anyagokat posztolnak Twitteren.
Ööö, a tetején ott van angoul. :)

Az F-111 írásom is kifejti, hogy az EF-111A akkor lett volna brutális, amikor együtt repül a többi F-111-gyel be csapásméréskor és közelről zavar.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
2:20-nál látott akkora sebességnél vívnak légiharcot ?
Az 1:30-nál látott f-22 emelkedése is brutális
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
De hogy a lényegről is essen szó:
Egyik fél sem tisztább a másiknál. Valószínű, hogy az Iszkander CM változata többet tudhat annál, mint amit Ivánék állítanak, de annak is lehet alapja, amit szintén Ivánék állítanak, hogy a lengyel-román rakétavédelmi rendszerek akár CM indítására is alkalmasak lehetnek.
Szóval egyik kutya, másik eb.


Alapja simán lehet. Ugyan az amerikaik azt mondják, hogy nem alkalmas CM indítására (és ebben esélyesen nem is hazudtak), csak épp azt már nem teszik hozzá, hogy valószínűleg egy szoftverfrissítéssel, meg, ha szükséges, pártíz perces-pár órás barkácsmelóval alkalmassá lehet tenni. Mert erősen kétlem, hogy az Ashore SM-3-asaihoz külön VLS-t gyártottak volna, így minden bizonnyal a szabványos Mk.41-est használja (amit esetleg kicsit megmókoltak, de még ez sem valószínű), ami meg képes Tomahawk indítására is. Az már más kérdés, hogy a Mk.41 nem dedikált CM tároló-indító, hanem általános eszköz és amíg nincs benne CM, addig szerintem nem sért egyezményt. Az is, hogy a közelmúltig (azóta, hogy Trump ámokot kezdett futni, ez változhatott) az amcsiknak nem volt nuki robbanófejes Tomahawkjuk.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Alapja simán lehet. Ugyan az amerikaik azt mondják, hogy nem alkalmas CM indítására (és ebben esélyesen nem is hazudtak), csak épp azt már nem teszik hozzá, hogy valószínűleg egy szoftverfrissítéssel, meg, ha szükséges, pártíz perces-pár órás barkácsmelóval alkalmassá lehet tenni. Mert erősen kétlem, hogy az Ashore SM-3-asaihoz külön VLS-t gyártottak volna, így minden bizonnyal a szabványos Mk.41-est használja (amit esetleg kicsit megmókoltak, de még ez sem valószínű), ami meg képes Tomahawk indítására is. Az már más kérdés, hogy a Mk.41 nem dedikált CM tároló-indító, hanem általános eszköz és amíg nincs benne CM, addig szerintem nem sért egyezményt. Az is, hogy a közelmúltig (azóta, hogy Trump ámokot kezdett futni, ez változhatott) az amcsiknak nem volt nuki robbanófejes Tomahawkjuk.

Ahoz hogy egy raketat akarmit a MK41 be lehessen tenni ket dolog kell.

1.) Bele kell hogy ferjen. Az MK41 nek harom merete van self defence ( csak ESSM fer bele) tactical sok egyebb raketa es a Strike amibe a nagy lerakok meg a Tomahwk is.
2.) A masodik dolog pedig a szoftvercsomag ugyanis a VLS-t meg kell tanitani hogy milyen raketa van benne. Mr Lockheed Martin szereti az ilyen csomagokat aprankent adni mert igy tud jo penzt kerni erte.

Osszessegeben ezen inditokba konyeden lehetne Tomahawkot telepiteni . Azonban a kutya a reszletekben van alhantolva. Ugyanis ezen inditok nem alcazottak jol lathatoak igy a toltes/csere barmikor megfigyelheto meg szarazfoldrol is. A muholdas riasztorendszernek a legkonyebb feladat mert azonnal tudja hogy inditas tortent ha az infrajel ott jelenik meg. Ezen kivul mennyisegileg borzasztoan korlatozott igy tenyleges atomcsapasra nem csak maximum atomcsapas kiprovokalasara alkalmas. Tovabba az oroszoknak fel lett ajanlva hogy evente ketszer ellenorizhetk mi van az inditokba.

Ezt a rendszert egy kalap alatt emliteni egy mobil jol alcazhato tobb szaz darabos tetellel amit az oroszokon kivul senki nem ellenorizhet. obb mint doreseg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 033
113
Ahoz hogy egy raketat akarmit a MK41 be lehessen tenni ket dolog kell.

1.) Bele kell hogy ferjen. Az MK41 nek harom merete van self defence ( csak ESSM fer bele) tactical sok egyebb raketa es a Strike amibe a nagy lerakok meg a Tomahwk is.
2.) A masodik dolog pedig a szoftvercsomag ugyanis a VLS-t meg kell tanitani hogy milyen raketa van benne. Mr Lockheed Martin szereti az ilyen csomagokat aprankent adni mert igy tud jo penzt kerni erte.

Osszessegeben ezen inditokba konyeden lehetne Tomahawkot telepiteni . Azonban a kutya a reszletekben van alhantolva. Ugyanis ezen inditok nem alcazottak jol lathatoak igy a toltes/csere barmikor megfigyelheto meg szarazfoldrol is. A muholdas riasztorendszernek a legkonyebb feladat mert azonnal tudja hogy inditas tortent ha az infrajel ott jelenik meg. Ezen kivul mennyisegileg borzasztoan korlatozott igy tenyleges atomcsapasra nem csak maximum atomcsapas kiprovokalasara alkalmas. Tovabba az oroszoknak fel lett ajanlva hogy evente ketszer ellenorizhetk mi van az inditokba.

Ezt a rendszert egy kalap alatt emliteni egy mobil jol alcazhato tobb szaz darabos tetellel amit az oroszokon kivul senki nem ellenorizhet. obb mint doreseg.

Tebis nagyon jól tudod,hogy nem az oroszok miatt bohockodnakba közepes hatótávolsagú raketákkal mint ahigy aaz iszkander is csak ürügy.A valódi baj az,hogy Kína nincs benne az egyezmenyben és a pacifikus térsegben ha valakinek van közepes htótávolsagú BM-je az óriási előnyben van azzal szemben akinek nincs.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Tebis nagyon jól tudod,hogy nem az oroszok miatt bohockodnakba közepes hatótávolsagú raketákkal mint ahigy aaz iszkander is csak ürügy.A valódi baj az,hogy Kína nincs benne az egyezmenyben és a pacifikus térsegben ha valakinek van közepes htótávolsagú BM-je az óriási előnyben van azzal szemben akinek nincs.
NEM !



Itt europaban ket kulon problema inditotta el ez a szigoruan legvedelmi raketavedelmi dolgot. Az egyik valoban Iran es barmely mas potencialis rouge orszag amely mar most vagy a kozeljovoben kepes lehet ballisztikus raketaval loni akar a NATO europai teruleteit akar az USA-t melynel a roppalya nem a delisarkon hanem a legrovidebb uton pont europa felett vezet.

Ez az egyik ok. A masik pedig az oroszok azon es nyiltan hirdetett doktrinaja hogy elsokent is bevertnek atomfegyvert ha az erdekuk ugy kivanja. Nincs korlatozva oroszorszagra csak az orosz erdekekre. Az oroszok arra blaziroztak hogy egy korlatozott csak taktikai atomfegyver bevetese eseten a nyugat nem kockaztat me egy atomhaborut mert elpuhult es feltene a tarsadalmat. Az az orosz erdekekre hivatkozva egy taktika atomfegyver bevetese nem inditana el atomhaborut pl ha lerohannak ukrajnat vagy a bsltiakat. Erre lett a a rendszer a valasz mivel megakadalyozza az ilyen low level atomcsapast .
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 033
113
NEM !



Itt europaban ket kulon problema inditotta el ez a szigoruan legvedelmi raketavedelmi dolgot. Az egyik valoban Iran es barmely mas potencialis rouge orszag amely mar most vagy a kozeljovoben kepes lehet ballisztikus raketaval loni akar a NATO europai teruleteit akar az USA-t melynel a roppalya nem a delisarkon hanem a legrovidebb uton pont europa felett vezet.

Ez az egyik ok. A masik pedig az oroszok azon es nyiltan hirdetett doktrinaja hogy elsokent is bevertnek atomfegyvert ha az erdekuk ugy kivanja. Nincs korlatozva oroszorszagra csak az orosz erdekekre. Az oroszok arra blaziroztak hogy egy korlatozott csak taktikai atomfegyver bevetese eseten a nyugat nem kockaztat me egy atomhaborut mert elpuhult es feltene a tarsadalmat. Az az orosz erdekekre hivatkozva egy taktika atomfegyver bevetese nem inditana el atomhaborut pl ha lerohannak ukrajnat vagy a bsltiakat. Erre lett a a rendszer a valasz mivel megakadalyozza az ilyen low level atomcsapast .

Te sem hiszed ezt el ugye?
 
M

molnibalage

Guest
2:20-nál látott akkora sebességnél vívnak légiharcot ?
Az 1:30-nál látott f-22 emelkedése is brutális
Az 1:30-as lendületből emelkedésben olyan nagy extra dolog nincs. Szinte minden gép képes rá, ha felgyorsult M0.9 tájára, talán még az erőteljesebb dedikált csapásmérők is kevés keróval, mint a Tornado vagy F-111F. végén abban térnének el, hogy milyen sebessgénél és pitch rate-tel jönnek ki belőle

Légi harcot meg mindenféle sebességnél vívnak. Minél magasabban vannak, annál nagyobb sebességgel. a CAS-TAS összefüggés miatt. Kb. ötvenszer magyaráztam eddig.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and enzo

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 827
113
Alapja simán lehet. Ugyan az amerikaik azt mondják, hogy nem alkalmas CM indítására (és ebben esélyesen nem is hazudtak), csak épp azt már nem teszik hozzá, hogy valószínűleg egy szoftverfrissítéssel, meg, ha szükséges, pártíz perces-pár órás barkácsmelóval alkalmassá lehet tenni. Mert erősen kétlem, hogy az Ashore SM-3-asaihoz külön VLS-t gyártottak volna, így minden bizonnyal a szabványos Mk.41-est használja (amit esetleg kicsit megmókoltak, de még ez sem valószínű), ami meg képes Tomahawk indítására is. Az már más kérdés, hogy a Mk.41 nem dedikált CM tároló-indító, hanem általános eszköz és amíg nincs benne CM, addig szerintem nem sért egyezményt. Az is, hogy a közelmúltig (azóta, hogy Trump ámokot kezdett futni, ez változhatott) az amcsiknak nem volt nuki robbanófejes Tomahawkjuk.

Oké. Az oroszok hazudnak,mert az oroszok mindig hazudnak. Az amcsik nem hazudnak, mert az amerikaiak mindig igazat mondanak. Ezt megbeszéltük. Fő, hogy pártatlanok legyünk. :D:D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 197
113
az oroszok azon es nyiltan hirdetett doktrinaja hogy elsokent is bevertnek atomfegyvert ha az erdekuk ugy kivanja.
Az orosz katonai doktrína szerint Oroszország nem mér elsőként atomcsapást(ICBM) más országra. Viszont,ha Oroszországot konvenciális támadás ér és területi egységét veszély fenyegeti vagy vesztésre áll és hagyományos fegyverekkel nem tudja megállítani az ellenség támadását akkor bevethet taktikai atomfegyvert ( pl. tüzérségi lövedék atomtöltettel)