1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tetris challenge IAF, alaposan túltolva.
  [​IMG]
   
  Pocok75, migfun, Rotten878 and 7 others like this.
 2. emel

  emel Well-Known Member

  Nincs ez túltolva ha a címet nézzük, sőt: az F-35-öt meg néhány nagyobb madárkát még le is felejtették!! :):D
   
  svajcibeka likes this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Török swarm kamikaze drónok (Kargu)

  Sok sikert annak aki mondjuk egy radart vagy parancsnoka központot sörétes puskával akar megvédi egy ilyen, akàr több száz méter magasan és 100 km / óra felleti sebességgel közlekedő drón csapattól, esetleg tök sötét éjszaka.
   
  fishbed, fip7, arcas and 2 others like this.
 4. Anti

  Anti Well-Known Member

  Valami hasonlot mi is fejlesztunk ha jol tudom.
   
 5. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ezek a cuccok ránézésre egy kézigránátnál nagyobb töltetet nem bírnak el, így szerintem...
  ... a parancsnoki vezetési pontot elég lesz egy PSzH-ba telepíteni.

  A lokátorokat már sokkal nehezebb ügy megvédeni, gyakran áttelepíteni, álcázni, és hálózatban rövid ideig kell őket üzemeltetni, hogy a drónok ne találják meg mindet.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azokat felülről simán átviszi egy kis formázott töltet is, mert kvázi páncél semmi. Mivel sok drónod van, ementálit csinálnak a PSzH-ból. Egy IFV esetleg, nagyon talán kibírja, de hogy sérül, az is fix. Ha meg csak a komm rendszert ütik ki, akkor is az úgy parancsnoki központ, ahogy a sarki kocsma. Sehogy.

  Ez jól hangzik, csak amíg még a NASAMS felhasználók többsége is az én szememben kevés radart vesz és semmiféle redundancia nincs a Patriot - Sz-300/400 szinten addig nincs miről beszélni. Áttelepülés közben nincs area denial és akkor lehet csak igazán szétcsapni a mozgó SAM-et, ha sikerül megtalálni. 100 millás radarokból meg többet venni picit drága mutatvány.
   
  fishbed, rudi and Rotten878 like this.
 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  U.ez a Török drón amikor attack üzemmódban van.


  Ránézésre egy ilyen kis vacak elbír egy fél, egy kg-os komulatív töltetet.
  Nagy sorozatban gyártva nem lehet több mint $5 000 drabja. Költség oldaltól is bőven belefér hogy tucatjával indítsák nagyobb értékű statikus célpintok ellen.

  Ahogy én látom a drón swarm taktikában a software és az AI rész az ami high-tech, a hardware már elég kommersz.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nagyon csúnya világ jöhet el a hadviselésben, ha ezek tömegesen léteznek. Ez nálam lassan az atomfegyver szintű elrettentés közelében van, mert akár az is megéri, hogy egyesével ezekkel öld meg az ellenséges katonákat. Védekezni ellene érdemben ma szinte esélytelen, ha tényleg komoly nagyságú műveleti területről van szó, ha ezek nem lesznek zavarhatóak és full autonóm mennek.

  Nem számít a fedezék sem. Berepül ez épületbe is akár...
   
  fishbed, rudi, arbalest and 1 other person like this.
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Meglesz rájuk a válasz.Már most fejlesztik a cső alatti 40milis gránátvetőből inditható önirányitott gránátot,már létezik a 40milis idózitett gránáttal működő drónelháritó rendszer,AHEAD lőszeres gá(Puma is képes időzitett gá használatára,amik új 50milis fedélzeti gá-ja is képes lesz rá,svéd 57mm-es gá-ra is fejlesztenek tornyot-aminek szintén van airbusos gránátja),már léteznek hátizsákos zavarórendszerek.Hatás-ellenhatás.Az ágyú és a páncél,a támadó és elháritó rendszerek versenye folytatódik.Minden előny csak időleges,előbb-utóbb megjelenik rá a válasz
   
  gacsat likes this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tömeges dróntámadást EW eszközökkel lehet megállítani és ezek az EW eszközök léteznek is.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  100 db drónt akkor is, hogyan lősz le megbízhatóan? Úgy, hogy 100 db drón ára kisebb tétel, mint 1 db ilyen drónvédelmi rendszeré?
  Egy full autonóm drón esetén te mit akarsz zavarni? Ha eljön ez a kor? Ameddig van SATNAV hálózat hozzá, addig tudja hol van és hova kell menni a végfázisban meg optikai úton keres célt.

  Ha a célkörzet közelében vannak, akkor még az INS is elég ahhoz, hogy 1 km-es körezbe navigáljanak. A szutyok mobiltelefonokban is tudtommal elég pontos giroszkóp van már ehhez. Filléres. A 20-30 perc alatti repülés sodródásával kell csak számolni, amit ráadásul még korrigáltatni is lehet az ismert tereppontok alapján, amit a cucc kamerája lát.

  A szoftver kell hozzá, de nézve azt, hogy az FS2020 játékhoz írt szoftver mit ismert fel, itt is csúnya világ jöhet.
   
  rudi likes this.
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  100 dron mozgását koordinálni kell,célt meg kell határozni,ezekhez adatkapcsolat kell.Ha van adatkapcsolat,azt zavarni is lehet.[​IMG]
  Kinai könny hk ngp+agv parancsnoki fegyvertornya.Exportra 40milis,időzitett robbantású gránát alkalmazásának lehetőségével kinálva.A pk periszkópja már most tartalmaz hőképalkotót,lézer távmérőt és célmegjelölőt.Hálózatos hadviselésben meg alap az adatkapcsolat.Akár egy légi felderitő rendszerrel is,ami megadja a támadó dronraj helyzetét.Az F35ön sorozatgyártott körfigyelő rendszer már tervezve van a kzeljövő harcjárműveire.Kisérleti példányokon már működnek.Thropy kvetkező generációja már nagy hatótávolságú IR közeledésjelzővel tervezik,és egyre több harcjárműre terveznek APSt.EW rendszerek nem csak hátizsákban,de harcjármű szinten is terjednek.Szóval a dronrajokkal együtt megjelenik az elháritási képesség is.Csak mégtovább bonyoldik és drágul a hadviselés élvonala."Csak"
   
  fip7 likes this.
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  ELNEZEST HOGY ITT KERDEZEM DE VAN VALAMI A PHALANX CIWS ROL AZ OLDALON ?
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  A drón swarm mozgását nem kívülről koordinálják.
  A swarm kollektív intelligenciaként viselkedik, pont úgy mint pl. a méhek. Kollektív intelligencia. Ez az AI része a dolognak.
  A célpont meghatározás is legfeljebb olyan szintű lesz mint amikor a focicsapat edzője beengedi a pályára a játékosait. Megmutatja nekik az ellenfél kapuját, kijelöli a pályát, de azt hogy hogyan rúgják be a labdát a kapuba már a pályán lévő játékosoknak kell együttesen kitalálni.
  A drónok kommunikálnak egymással, de nem feltétlen az "edzőjükkel".
  Ha valamelyik megtalálja az ellenség "kapuját", értesíti a többit, döntést hoznak, összegyűlnek és "berúgják a gólt".
  Félek, ha valaki megpróbálja majd a kommunikációjukat egy földi EW eszközzel zavarni vagy elnyomni, akkor kb. annyit fog elérni hogy a swarm beáldoz egy-két drónt és elsőnek a zavaró adót iktatják ki...

  Szerintem egyetlen értelmezhető eszköz ellenük hogy mindet, egyesével fizikailag meg kell semmisíteni.
  Ez lehet lézer is, de annak sokkal komolyabb időjárás korlátai vannak mint a drónoknak (értsd: a drónok még vígan repülnek olyan időjárási körülmények között, mikor a lézer már kvázi hatástalan)
  Ergó, maradnak az elfogó drónok és a gépágyúk, AHEAD-hez hasonló lőszerekkel.
   
  arbalest, Gaudi and molnibalage like this.
 15. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  nEM VELETLEN IRTAM A lEO2 pzh BESZERZESSEL KAPCSOLATBAN HOGY AKKOR VESSZUK OKET AMIKOR PARADIGMAVALTAS VAN . aZ AZ ANNYIT FOOGNAK ERNI HAMAROSAN MINT A LOVASSAG A ii. vh BAN.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ok, de számold már ki a fegyver tűzgyorsaságát és a célzási időt. 1 db új hk. ára km. 5-10M USD, rá a rendszer még pár százezer. Csak a védelmi rendszer ára kb. 100 drón. Annyira olcsóak ezek a vackok, hogy egy ponton túl nincs mit tenni. A hk-t nem fogják kilőni, de hogy lebontanak róla mindent egy ponton túl, ahogy az AHEAD lőszer, az ziher.

  Itt jön el az a pont, hogy drónvadász drón lesz az olcsóbb és akkor mehet a mennyiség x minőség versenye + a balanszot felbillenti a AAA. Tehát 100 db drón ellen elég 50-60 db vadász, a többit remélhetőleg lelövi a légvédelem. Remélhetőleg...

  Ez erős túlzás. Üvöltözni meg nem kéne. Hk-k minden haderő továbbra is beszerez. A drón fenyegetés éppen affelé viszi el az egészet, hogy az APC-nek és IFV-nek ki kell bírnia már a drón támadást is majd. Az lesz a mozgó fedezék, mert oda berepülni sem tud már drón.

  Konkrétan mi a kérdésed?
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tökéletes leírás. Big like.
   
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ez egészen konkrét és közeli lehetőség...

  Szerintem az ilyen eszközök harctéri bevetésének az egyetlen korlátja hogy senki nem meri átlépni azt a bizonyos "piros vonalat", vagyis senki nem mer elsőként teljesen autonóm módon ölő, gyilkos robotok bevetni.
  Sajnos nem az én érdemem...;)
  https://www.bbc.co.uk/news/technology-47555588
   
  arcas, molnibalage and arbalest like this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Capslock fater! ;)
   
  Masztiff likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pl a navigációt lehet zavarni ez tény.
   

Ezen oldal megosztása