1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Te megnézted a videót...? Kezdem azt hinni, hogy süket és vak is vagy.

  1. Nem mindet.
  2. Ezen felül percekig tartó célrepülés után. Ilyen a mesében sincs. A drón simán elrepül, amikor észleli a kézifegyvertüzet. Na és ha le is lőtték. Mindenki percekig azt lőtte szuper, a földi célokra nem tüzelt senki.

  Nem értem, hogy miért állsz bele ekkora hülyeségbe.
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Láttál már olyan drónt ami ebben a méret kategóriában így repül, miközben célpontot támad, vagy felderít?
  Az egész feltevés hülyeség, azért állok bele még ekkorába is. Elmondtam fél napja, hogy ilyen méret nincs, ami van arra megéri az AHEAD. De nem csak ma reggel írtam le, hanem kb. fél éve is. Meg 1 éve is. Meg rendszeresen.
  Simán tartom a hülyeséget, ha hülyeségre kell reflektálni. Ilyen a természetem.
   
 3. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Amennyire tudtam utánanéztem, kb 35-40$/db egy Ahead lőszer ára a 35mm Oerlikonhoz. A mikrodrónok ára 50-500 dollár között mozog. Hány lőszer kellene egy darab letakarításához, mennyivel kerül többe leszedni egy mikrodrónt, mint a drón ára? Ha valahogy kocsira varázsolod a radarral együtt, akkor az sem lesz két fillér. Ha meghibásodik, vagy kilövik mibe kerül időben és anyagilag pótolni? A mikrodrónokat leegyszerűsítve két párhuzamos faléc és 3 méter erősebb csúzligumi elindítani, nagyjából bárhonnan kerítek nagyjából fél óra alatt.
  A mikrodrónokkal gyakorlatilag bármilyen légvédelmet túl lehet terhelni viszonylag kis költséggel, aztán hogy az elfoglalt légvédelem mellett mit küldesz be a komolyabb játékszerek közül, az már tényleg csak jutalomjáték.
   
  molnibalage likes this.
 4. misinator

  misinator Well-Known Member

  Akkor tegyük le a fegyvert, s tartsuk fel a kezünket, meg egy fehér zászlót?:eek:

  A jövő fejlesztési irányai, annak fejleményei - amit Stanislaw Lem úgy tűnik egyelőre félelmetes látnoki képességekkel megjósolt a múlt században - igencsak komoly dilemma elé fogja állítani a stratégákat:

  Költsünk millió dollárokat pl. harckocsikra, drága mobil fegyverplatformokra, amikor akár kismadár vagy még kisebb nagyságú, viszonylag filléres drónok tömegeivel le lehet majd tarolni mindenféle földi fegyveres erőt?
  Szerintem (is) jó eséllyel meg fog a szárazföldön is ismétlődni a nagy, erősen páncélozott csatahajók - mint a hadviselés dinoszauruszai - kihalása, átstrukturálódása.
   
  gacsat likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Meg maga a platfrom ára. A mikrodrón platfromja egy ember. Az AHEAD lőszeré meg millió USD/s IFV és hozzá képzett katona. Egy drónnak meg ma annyit mondasz, hogy X méter előre és Y méter hátra meg irányok, még RC gépkezelői tudás sem kell. A benne levő HW + SW + GPS megoldja.

  A komolyabb autonóm kis UAV-k drágábbak, de azt nézve, hogy egy radart kiütve 0 a harcértéke egy Sz-400 osztálynak. Néhány misinyi drón kinyírja és aztán a maradék állványokat rakétástul elcsapja az első SDB salvo.

  Utána meg lehet erőlködni terepen harcjárművekkel, csak nem érdemes.

  Ez persze fordítva is igaz. Bázis, hátorszság, kis drón kinyírja a gépeket a földön. Ezért kell betonbunker, csak a bibi az, hogy gurulás közben is sebezhetőek még a gépek. A mini drónók sebessége limitálja le azt, hogy hol vannak képességeik.

  Azt nem értem, hogy ha nem használod keresőt (és az eszed sem), akkor miért kommentelsz lanakadatalnul. Mint a viccben, amikor a hülyeség kitartással párosul...
  1. Senki nem beszélt támadásról. A mikrodrónok veszélye az, hogy mindenhol ott vannak és "mindent látnak". Őket meg sokszor senki.
  2. A precíziós tüzérségi lőszerekkel együtt egy kibaszottul gyilkos dolog. A tüzérség amióta létezik területfegyver. Most eljutottunk oda, hogy tényleg meg lehet csinálni, hogy három mikrodrón előre megy. Amire látnak meg a PGM lőszer. Nincs első gránát figyelmeztetés, mint pl. a BoB sorozatban látott pergőtűzben. Az összes kilőtt gránát kilövi a pontcélt.
  Ukrajnában PGM gránát nélkül iszonyatosat gyalult a tüzérség. Képzeld el ezt jenki tüzérséggel úgy, hogy van mindent látó szem. A hh alatt szerettek volna ilyet a Copperhead és egyéb felderítő elemekkel. Nem sikerült, most már ez nagyon is veszélyes és közel levő vízió.
   
  endre likes this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Na ez így már másabb. Sima kis felderítő halszem optikával. Ez éjjel, dús növényzettel rendelkező terepen még nappal is, vagy jól álcázott ellenfél ellen is igen karcsú.
  Sivatagban, hülye arabok ellen akkik Toyota Pick up-okkal csaptatnak jobbra balra, arra jó.
  Azt kéne elfogadni, hogy olyan micro drón, ami komolyan vehető, nincs. Egyszerűen onnantól kezdve hogy harcolni/komolyan felderíteni akarsz velük, brutál szinten megugrik az áruk, és valamicskét a méreteik is.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Megint honnan a frászból extrapolálsz oda, hogy halszem optika. Ember, 1 kg-ból megoldható a 2 tengelyű mozgás és 20-szoros zoom.
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Látható fény tartományban, jó fény és látási viszonyok közt.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És? Hol írtam megint all weather képességet? De ez fillérekből megvan.
  Egész egyszerűen nem figyelsz, elvagy a saját kis illúzióiddal. A fizikáról lövésed nincs, arra amit nem is mondok semmit, oda meg behaluzol valamit.
   
 10. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Akor fussunk neki még egyszer.
  Lassan linkelem, hogy mindenki megértse.
  https://www.defense.gov/News/News-R...nounces-successful-micro-drone-demonstration/

  3 db F-18 kienged egyszerre 103 mikrodrónt, amik összeállnak egy autonóm swarmmá.

  DETAILS
   Propellers: 2.6 in (6,6cm)
   Body: 6.5 in (16,51 cm)
   Wing span: 11.8 in (29,97cm)
   Weight: 290 g
   Endurance: >20 min
   Air speed: >40‐60 kts (74-111 km/h)

  Részletes adatlap:
  https://www.defense.gov/Portals/1/Documents/pubs/Perdix Fact Sheet.pdf

  Hangsúlyozom, hogy lassan 2 éve volt ez a publikált program. Nem szeretnék felelőtlenül extrapolálni, de feltételezem, hogy már nem ezen a szinten tartanak, amit itt láthattunk.

  Jó lenne, ha kicsit felzárkóznátok, mert olyanok vagytok itt mikrodrón témában mint az öreg székely a zsiráffal: nézi egy darabig az állatkertben, aztán kijelenti, hogy márpedig ilyen állat nincs.

  Páran érveltek azzal, hogy nincs még rendes swarm technológia.

  Kína, egyetemisták összeraktak egy 1374 darabos swarmot egy ünnepi fényjátékhoz.


  Tavaly ezt még csak 1000 drónnal csinálták meg, láthatóan kevésbe szofisztikált mozgással. Egy év alatt rengeteget fejlődtek.

  Kínában katonáék sem tétlenkednek ezen a fronton:

  Szintén 2016-ból, a méret itt valamivel nagyobb, de ez is már autonóm swarm. Nyilván ők sem ültek rá az addig elért eredményekre.
   
  misinator, rudi, endre and 1 other person like this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ma már az nagyon kevés,hogy nappal jó látási viszonyok közt.A SAAB Barracuda ruhájában egy AN/PAS-13G nem látott meg 10 méterről holott anélkül km feletti a felismerési távolság ember alakra tiszta időben.
   
  fip7 and endre like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Harci része nincs ahogy nézem, ezt írják:
  "low‐altitude Intelligence,
  Surveillance, and Reconnaissance"
  Majd ha elterjed akkor érdemben lépni fognak rá, jelenleg én azt látom hogy felderítő drón szinten is ettől 3x nagyobb méretekben használnak eszközöket szerte a világban.
  Érdekes lehet majd a jövőben, talán, de ez még nem a jelen. Ha támadni akarsz ekkora eszközökkel, akkor megint ott lesz a méret probléma, egyszerűen kicsik a megfelelő harci részhez, vagy teherhez. A Harpy/Harop/Reaper a jelen.
  Felderítő funkcióban meg én még mindig mosolygok az 1kg ból kihozható 20x zoomokon, 2 tengelyű stabilizált mozgással. Harci eszköznek ez kevés.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Te most tényleg egy high-end eszközzel ellen méred le egy filléresz eszköz használt? Megáll az eszem...
   
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Rendben, kicsit lehet túllőt a célon, én a filléres éjszakát hívom akkor a filléres drónoddal szemben. Vagy egy mezőt bokrokkal, fákkal, és a boci tereptarkát...
  Elég filléres amit én írtam?
   
 15. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Hőkamerával:
  https://www.dji.com/zenmuse-xt/info#specs

  4K kamerával:
  https://www.dji.com/zenmuse-z3

  És ez a kommersz DJI... hol vannak ettől a katonai fejlesztések....

  zsolti a struccpolitika nem vezet sehova és te már a betonon nyomod.
   
  Pocok75, rudi, endre and 1 other person like this.
 16. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Az oroszok Szíriában már kaptak egy drón támadást, 13kis összetákolt valami jött, talán két katona halt meg, a pantsir lelőtte a kis pöcsköszörűk nagyrészét. De azok tényleg házi tákolmányok voltak, és csak 13 darab, felkészült védelem ellen. Hogy a pantsir rakétával lött-e, nem tudom, de ha igen akkor az többe került minta rájuk támadó egész horda. Amik mindezt 40km repülés után tették meg...
  Ha mindez jó felismerő képességgel társul, ami felismeri az emberi alakot, akkor nagyon meg fog változni a harcmező. És ma már egy telefon is felismeri, neki repül 50-60km/óra sebességgel a célnak a kis vacak, esetleg rárakva egy éles valami. Nem baj ha 100-ból egy okoz sebet a félelem ott lesz a katonákban mindig.
  https://www.bellingcat.com/news/mena/2018/01/12/the_poor_mans_airforce/
   
  misinator and endre like this.
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ezeket már nem is olyan eszközök viszik, mint amire a linkelt géppuskás videóban lőttek. Hozzáteszem, még mindig kevés ez ahhoz, hogy ne kajálja meg az álcázott célpontokat/felfújhajtó csalikat a fenti két kamerád. Lehet hogy struccpolitikának tűnik, de nem véletlen ám az hogy buzi nagy FLIR tornyokkal EO berendezésekkel repkednek komoly harcászati drónok, repülők, helikopterek a mai napig, lehetőleg multispektrális érzékelőkkel megrakva, amelyeknek hely igénye és tömege is van.

  Biztos hogy a miniatürizálás előbb vagy utóbb fog tudni olyat produkálni, ahol komoly képesség is rá fog menni a Global Hawk-nál kisebb drónnra, de a 30x30 játszós kategória az nem az jelenleg, amit zavarvédelem, időjárás-állóság, hatótáv, hasznos terhelés és repülési jellemzők miatt nagyon komolyan kéne venni.

  Amiről én arra emlékszem, hogy olyat nyilatkoztak hogy sanszosan külföldi katonai segítséget gyanítanak mögötte, mert elég komoly cuccokból voltak összerakva. Más részletet nem tudok, ez maradt meg. Hozzáteszem, csak belőnek a bázisra 3-4 aknagránátot, már az is csinál ennyi bajt könnyedén, ez COIN környezetben hír, amúgy lepkefing. Nem ugyan olyan méretekben gondolkozunk urak, az a helyzet.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem high-end az éjszakai képesség hanem olyan alapvető dolog az irányzék a fegyveren(mind1,hogy mechanikus vagy optikai).
  2018-at írunk az az eszköz ami csak nappal jó látási viszonyok közt használható az csak egy semmirevaló vicc.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem tűnik fel, hogy a kis UAV-k esetén a quadcopterek is benne vannak a kategóriában? A hegyoldalt szétgéppuskázós videón látható repcsi sokkal nagyobb a mini quadoknál, meg jóval gyorsabb és messzebbre is repül. És de, ilyenek is vihetik. Melyik részét nem érted annak, hogy 1-2 kg-ból kijön ma már a 20-szoros zoom és már éjszakai képesség is?

  20-szoros zoom mellett lazán meg lehet különböztetni felfújt csali célt az igazitól 1 km távolságban is. Ha infrád is van, akkor meg aztán a képébe röhögsz az egésznek, mert egy felfújt cél IR képe az igazihoz képest egészen más. Imitálni az IR képet az meg kurvára nem egyszerű és COIN szintű dolog.

  A "buzi nagy FLIR" az Preadtor és Rapier gépeken van, amik TGP-k is egyben. Az meg itt nem kell. A fenti két eszköz minimum egy, de inkább kettő szinttel fentebb van, mert azok önállóan operálnak az USAF által és CAS asset a lenti Army és USMC egységeknek.

  Melyik részét nem érted meg, hogy a mini drónok azok kb. századszinten is lehetnek, de hogy zl. szinten ebből van, az tuti... Zl-nak meg saját aknavetős támogató alakulata. Ha van égen "isten szeme", akkor az aknavetőzés is messze hatékonyabb, mint félig vakon lőni béka perspektívából. Jó reggelt, olvasd már azt a ki*aszott összefoglalót, ha már megírtuk.

  Az általad idézet álcaruha a 21. századi R&D terméke és rohadtul nincs rajta minden bakán, ahogy én látom. Sanszosan többe kerül, mint egy mini drón.

  Szóval de, te egy civil szintű drónt veszt összes egy gyalogsági high end cuccal. Az egész mini drónos felvetés abból indul ki, hogy ha lesz katonai kommunikációs zavarvédett mini drón, akkor mi a frászt csinálsz ellene.
  • Olcsó = sok van belőle
  • Kicsi = alig lehet érzékeli vizuálisan és halk is
  • Kicsi = hagyományos csöves tűzfegyverekkel még álló helyzetben is lelőni szinte reménytelen 500 méter táv felett. Ha le is lövöd, akkor is van belőle akár tucatszám a harctéren.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  A felvetés a rossz ebben az esetben.A hadsereg nem fog civil drónokat tömegesen alkalmazni csak katonait.
   
  zsolti likes this.

Ezen oldal megosztása