1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. misinator

  misinator Well-Known Member

  Nézegettem a listát.

  Én 1989 őszén vonultam be a nagykanizsai Dózsa György laktanyába ( A laktanyaparancsnokot valami Havril Andrásnak hívták...)
  Úgy novembertől februárig a légvédelmi századnál voltam UAZ sofőr. Ezalatt az idő alatt egyszer sem(!) gyakoroltunk az eszközökkel, viszont bőszen adtuk a telephelyőrséget... A szimulátorszobát egyszer mutatták meg, hogy ilyen is van. Négy UAZ-ból kettő volt üzemképes (még az egykörös fékrendszeres, karos lengéscsillapítós, aszinkron váltós).
  A harmadikat még az eskü előtti utolsó lőtéri kiképzés alatt felborított csóri nullkilométeres - szintén első időszakos - társam (három sérült), a negyediknek kereke sem volt, meg szinte vázig volt kannibalizálva. Na azt hátralékozták rá...
  Előre bejelentett(!) "teljesen váratlan" téli riadókor a Csepelek egy része be sem indult (párat meg lehetett oltani). Órák teltek el, amíg a TECHNIKA elhagyta a laktanyát.

  Szóval ilyenkor elbizonytalanodom az impozáns lista láttán...
   
  gacsat, fip7, luperator and 4 others like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  Rohadt jó ez a csatorna, mindenkinek melegen ajánlom.
   
  arcas likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tudom, ezért írtam 5.2 fejezetet, ott van az AAM. 5.1 a SAM. Ne húzzál már fel menetrend szerint.
  Mivel ő olyanokat kérdezett, hogy "ponthoz képest". Csak a SAM-nél van értelme annak.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Pancír lényege nem csak a sok kicsi, de olcsóbb rakéta. Az Sz-300PM2 és Sz-400 tűzíve csak 90 fok.

  Azt, hogy stealth gép nélkül horizont alatt tudsz csak lényegében operálni, ha valami mágikus módon nem tudod elnyomni teljesen a célfelderítő és tűzvezető radarokat is... Az Sz-400 az új rakétával ennél is továbbmegy. Ha van fent AWACS és látja a kis magasságon közeledő célpontot, akkor hiba van horizont alatt még akkor is képes dolgozni rá. 0-tól max HMZ-ig területvédelem érhető el 380 km-ig. Egy ilyen védelmi erőt "ésszel" már nemigen lehet csak úgy legyőzni...

  (Kivéve EW fekete mágia, de én ilyesmiben nem hiszek. Nincs univerzális megoldás.)

  Igen, a Patriot és Sz-300/400 szerű rendszerek elsődleges védelme az iszonyatosan nagy területi lefedés. Kellő szándék esetén középhatalmak is képesek már viszonylag korlátozott tűzívvel és célcsatornával, de országrésznyi területeket védeni ezzel. A kisebb HMZ-s rendszerekkel ez reménytelen. A finneknél lényegében egy reptér és Helsinkit akarták védeni. A megfelelő célcsatorna és iránysűrűségnél a Buk-M1 többnek nézett ki, mint 1-2 db Sz-300PMU. A beszerzésekor még csak 75 km-es HMZ volt, ezt ne feledjük még az Sz-300V-nek is. Azt is kipróbálhatták, de persze pénzük nem volt rá. Lásd HTÖ mellékletét.

  A Buk-M1 kis túlzással csak egy szintrehúzott Kub-M3 volt minden fejlettebb számtech, zavarvédelem és AVR háttérrel és nagyobb és több rakétával. Kicsit amolyan Hornet --> Super Hornet. Nagyobb, jobb több. Meg drágább is... Persze ha az ember teliszórja radarral az osztályt, akkor ez elkerülhetetlen. Egy Buk-M1 osztálynak van annyi TELAR-ja ahány SZURN-ja nem volt egy teljes Kub ezrednek...

  Igen, ez a másik módszer, hogy elnevezés helyett a szervezeti egység szintjét használod. Csak ez meg annak, aki nem ismeri azokat nem mond semmit. Még én sem tudnám megmondani, hogy a honi légvédelemben pl. a Nyeva és Volhov osztályok azok most századok vagy zl-aljak voltak. Vagy a Krug 2/3 dandárunk = ezrednek, a kisebb részei akkor zl és századok voltak-e. Az angol változatnál viszont erre akkor kitérek.

  Azt is lektorálni kéne majd, csak nagyon régóta nem volt időm fordítani...
  A fordításba nem akarna esetleg beszállni valaki? Egyedül istentelen sokáig tart lefordítani angolra, eddig olyan 140 oldal, ha megvan a kb. 750-ből. Nem minden fogok angolra fordítani, mert lehet linkelni is pl. hpasp EO/IR anyagát.
   
  fishbed, arbalest and zsolti like this.
 5. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Molni, a 90 fokos tűzívvel harcászatilag nincsen semmi gond (előtte max. 20 fok volt). Amennyiben egy komoly légvédelmi rendszert hozol létre, akkor már eleve több tűzalegység van benne, átfedésekkel, kölcsönös oltalmazással, ha pedig adott irányt védsz váratlan tűzkiváltással, akkor oda elég egy tűzalegység is.

  Honi lérak: Nyeva, Dvina/Volhov, Vega - osztály, mint tűzalegység (századokkal - vezetési, irányító, indító), Rendszer - Osztálycsoport, ezred, dandár
  Csapat lérak: KUB, KRUG - üteg, mint tűzalegység, rendszer - osztály/ezred KRUG, ezred KUB
   
  fishbed and zsolti like this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ameddig egy célcsatornás rendszer volt addig a tűzív kvázi értelmezhetetlen volt kivéve a Berkutnál, mert ott fixen voltak beépítve a radarok.

  Miden másnál ráállt egy célra egy osztály és dolgozott rá, ha tudott. A szimultán célleküzdésnél már nem mindegy a tűzív nagysága és az oldalszirom rendszertől függetlenül az ARM kedvence, ha képes arra dolgozni. A HARM 30+ éve képes.
   
  ghostrider likes this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Oximoron amit írsz. Precíziós fegyverek lényege, hogy nem vaktában lövöldözik vele az ember. Egyébként meg 12 db Mk-82 majdnem annyiba kerül, mint 1 db JDAM kit az USA-nak, innentől fogva... 12 db Mk-82-vel is túlélhet egy kemény pontcél. 1 db kis JDAM meg telibeveri...
   
  Roni likes this.
 8. Roni

  Roni Well-Known Member

  A SDB II ára mennyi ?
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Attól függ kinek. Van rá adat a gripenes anyagban, 45-46. oldal.

  http://www.dsca.mil/major-arms-sales/australia-gbu-53b-small-diameter-bomb-increment-ii-sdb-ii

  Ausztrália számra ajánlat GBU-53 SDB-II-re. Az ajánlat értéke 815 millió dollár, ami tartalmazza 3900 darab bombát, egyéb gyakorló- és teszt eszközöket, illetve terméktámogatást, Ezzel kb. 200 ezer dollárra jön ki egyetlen GBU-53 ára még ekkora tételben is.

  http://www.dsca.mil/major-arms-sales/netherlands-gbu-39-small-diameter-bombs
  Hollandia számra ajánlat GBU-39 SDB-re. Az ajánlat értéke 44 millió dollár, ami tartalmaz 603 darab bombát,
  egyéb gyakorló- és teszt eszközöket, illetve terméktámogatást, Ezzel kb. 73 ezer dollárra jön ki egyetlen GBU-39 ára még ekkora tételben is. Ellenben látszik, hogy számottevően olcsóbb volt az SDB már 7 éve is, az ajánlat 2010-es, azausztrál ajánlat az SDB-II-re 2017 év végi.
   
  arcas and Roni like this.
 10. deze75

  deze75 Well-Known Member

  A vaktában arra vonatkozott,hogy mivel nincs háború nekik sehol ,így csak gyakorolni tudnak vele...arra pedig nekik drága
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Jdam es sdb geprol oldas elott allithato kesleltetesre kabinbol? Vagy a bevetes elott kell gyujtot cserelni allitani?
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Letezik olyan elmelet hogy foldi csapatok ha magas suru erdoben foglal el poziciokat hatasosabb a buta bombazas mint az iranyitott... /a foldi raketa sorozatvetok kedvelt alkalmazasa is hasonlo kornyezet./ ugye egy tolgyes az azert tolgyes. De tolgy se kell hozza... A napalm is jo csak annak modernkori bevetesehez igen komoly konfliktus kell... Vagy termobar...ami azert elfogadottabb.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha egy fegyver használatát nem lehet gyakorolni, akkor annak effektív használata megkérdőjelezhető egy ponton túl.

  Tudtommal állítható, de ennek azért utána kellene nézni. Ez nem a JDAM-től függ, hanem a bombatesttől, JDAM esetén az mezei Mk bomba.

  Van második része a manualnak. Az arming delay-re kéne rákeresni.
   
  Szittya likes this.
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jézusom, ki rajzolta ezt a katyvaszt és milyen céllal...?
  • Orosz Sz-300PMU soha nem volt és főleg nem 90 km-es HMZ-val. Az export változata volt a PSz-nek 75 km-es HMZ-val.
  • Sz-300V4 400 km HMZ oszt honnan? Jó az 250 km-nek és a még meg nem mutatott 9M82MD-vel lenne csak 350 km.
  • Az Sz-400 jelenleg 250 km, majd ha tömegesen hadrendbe áll a 40N6 akkor lesz 380.
  • Az OTH radar felrakása fejvakarós, mert én eddig úgy tudtam, hogy harcászati repcsik ellen nem használható.
  • A Szu-35 1500 km-es CR eléggé szabadosan lehet értelmezve. A Szu-27Sz átrepülési távolsága volt kb. ennyi, az F-15C átrepülési táv 3 db pótossal 3500 km. Egy megpakolt Szu-35 légitankolás nélkül értelmezhető harcászati manőverezési tartalékkal a mesékben repül el szerintem ennyire. Két utántöltéssel már reális, de minimum eggyel.
  • Az Sz-500 nem hadrendben levő dedikált ABM rendszer lesz tudtommal.
  Összemos mindent mindennel az ábra és még a számok is viccesek rajta.
   
  anonim999 likes this.
 16. Roni

  Roni Well-Known Member

  Passz !Az oroszország és a szovjetunió utódállamai-ban linkelte be kascsacsor és meg inkább beraktam ide :)
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  https://forum.htka.hu/threads/hun-mil-mi-24-hind.190/page-114#post-483982

  Ha már volt ilyen...
  Akkor tőmondatokban a radaros SAM rendszerek evolúciója, csakis a sikeresek, a kiszelektálódott elhullottakat kihagyva.
  1. Sz-25 Berkut. Szép és jó, de totál fix és drága, esély sincs máshova tenni Moszkvát leszámítva ára miatt.

  2. Oké legyen óccób és skálázhatóbb és mozgatható telepítés. SzA-75/Sz-75 Dvina / Volhov. Ok, telepíthető, de kis magasságon nem jó. Vietnám meg sajnos megmutatta, hogy az impi disznók szanaszéjjel zavarják. A rendszer lényege kinyíródott, kézi követéssel kellett bohóckodni majdnem mindig.

   (Amíg 1966-ban még a Dvina osztályok rakétaindításai 71%-ban automata célkövető üzemmódban történt, addig egy évvel később ez az adat mindössze 10%-ra, majd 1967 októberére mindössze 4%-ra (!) esett, mivel a kezelőszemélyzet az ellenséges ellen tevékenység miatt kénytelen volt a manuális célkövetési módszer).

  3. Sz-125 Nyeva. Kismagasságon is jó ahol Dvina és Volhov sem. Szuper. De még ezzel sem tudunk területet védeni, minden várost ezzel sem tudunk védeni és minden zavarásra érzékeny, amire a SzA-75/Sz-75 család. Rohadt impik, na adunk mi majd nektek...

  4. Sz-200 Vega. Területvédelem alkalmas , nagy sebességű zavaró célokat is lekapja, mert az SARH CW szarik minden vietnámi zavarásra. Nyasgem impik. (Az más kérdés, hogy a HAWK mióta is tudta már ezt, bár kisebb HMZ-vel.) Lekapja az AGM-28-at és még az AGM-69-et is. Kis magasságra viszont nem nagyon jó, de nem is volt akkor olyan fenyegetés, az AGM-28 min 200 méterét tudta, ennyit kellett.

  5. És akkor jött a kismagasságú BMG-109 és AGM-86, ez kukázott minden korábbi szovjet rendszert. Ok, akkor a rá adandó SAM válasz is kukázzon majd mindent idővel. Ez az "idővel" eltartott 30 évig az Sz-300PT-től az Sz-400-ig, ami a Dubna HMZ-t nem, de a Vegát már tudta. 2007-ben. Sz-300PT telepítése 1978.
  Ez a PVO vonal tőmondatokban, de ezek csak a sikeres projektek, az elbukottak nélkül, akiket az evolúciós versengés kukázott ki a Dál-tól kezdve n+1 másik rendszerig. Lássuk a csapatlégvédelmet.
  1. Az első a 2K11 Krug volt. Jó bonyolult és kevés a célcsatorna, a rakéta manőverező képessége gyenge még, ha a kor LPI rendszere is. Ha kiszúrták a rakétát nem volt az a gép, ami nem manőverezte volna ki. Az 1 db cél és 1 db rakéta csatornával még a PVO SAM féle cél túlterhelése sem lehetséges, akkor 2-3 db rakéta is mehetett egy célra. Rohad drága ennyiért. Hiába a nagy HMZ, kevés a célcsatorna és hatalmas a ciklusidő.

  2. Ok, akkor skálázzuk le, rakjuk sűrűbben, mint Krugot, volilá, legyen egy miniatűr Krug, de LPI nélkül, ez a 9K33 Osza. A vietnámi zavarások bekaphatják, de cserébe antennaerdő van. Tömören arról van szó, hogy a Krughoz képesti plusz kis antenna erdő azért kell, hogy a végén "Divna/Volhovot játszva" a rakéta és a cél egy nyalábban legyen, csak mivel a fő nyaláb szűk, emiatt nincs a kezdetektől egy nyalábban a rakéta és a célpont.

   Mivel Vietnámban nagyrészt hárompont rávezetés volt zavarás miatt, akkor ez csak ez tudja. Így nem lesz faktor a zavarás. ameddig a rávezetés lehetséges, addig a rakéta kinematika tök azonos. Úgy manőverezik a rakéta, hogy egy F-4 igen hamar sírva fakad tőle, 25G-t húz még 10-11 km távolságban is. Szűk nyalábok és monoimp. antennák, kurva jó zavarvédelem és ARM ellenállás. A bibi az. hogy "kicsit" sokáig tartott megcsinálni és beelőzte a 2K12 Kub. Meg a AH-1 Cobra ellen is jó volt. Nyasgem Joe.

  3. Szóval az Oszát előzte be a 2K11 Kub. SARH CW, mint a Vega, de durván leskálázva a mobilitási igények szerint. Cserébe viszont nyasgem vietnámi zavarások, a rakéta G értékét fentebb tolták a Volhov és Nyevához képest, a 15G passzolt a bombafegyverzettel támadó harcászati gépekhez. Jó sok rakéta volt és egyszerű volt kezelni, mert nemhogy nem volt mérgező, mint a Volhov, de könnyebb volt, mint a Nyeva úgy, hogy 20 km vízszintes lőtávig lefedte a harcászati célokat.

   A front légvédelemnél semmi jelentősége a 8-10 km feletti tartománynak. Sőt, reálisan nézve még 5-6 km fölé sem kellett lőni 20 km-en, de 5-6 km távolságban inkább már csak 1-2 km magasra. Fényévekkel mobilabb, mint Vietnámban megtapasztalt szopás a Dvinával, zavarvédett és manőverképesebb. A '60-as és '70-es évek aduásza a HARM-ig.

   A Kub elvileg megelőzte volna a Krugot csak az előbbi fejlesztése is nagyon elhúzódott, a CW rávezetés, és a szilárd (nem mérgező hajtóanyagú) ramjet hajtómű nem volt annyira triviális, de azért összejött.

  4. Aztán mikor rájöttek, hogy antennaerdővel is kevés a célcsatorna és Sz-300-hoz lesz PESA antennarács, akkor kicsiben Oszából csináltak Tor-t. Maradt a SzOC célfelderítésre, de Sz-300PT-hez hasonlóan RPK-val és PESA radarral megy rávezetés, kevesebb célcsat és rakétacsat (2/4) az Sz-300PT-hez képest, kisebb rakéta, de Osza szintű rakéta kinematika. Kismagasságú cél ellen jó, AH-1 Cobra bekaphatja. Meg persze még több rakéta. Osza 4 db, Osza AK/AKM 6 db, Tor-M1 már 8 db és HARM-okat is képes lelövöldözni.

   A Tor-M1 tehát leváltotta az OSzát hiszen annak továbbfejlesztésének fogható fel még akkor is, ha alaptechnikát cserélt, a koncepció ugyanaz maradt. Kisebb HMZ sok célcsatorna. A Kub-ot is, amivel igazából Krug---> Osza szerű a vonal tehát a célcsatorna mennyiség volt fontosabb.

  5. Aztán jött az AGM-114 Hellfire + AH-64A Apache a 8 km-es HMZ-vel. Iván anyázik, de azért még összelapátolja a 2K22M Tunguszkát, rakétával 8 km HMZ.

  6. Na, szuper az ezred és hadosztály szint le lett volna cserélve 2K22M Tunguszka 9K331 Tor-M1-re, csak véget ért a hidegháború...

   Viszont a 2K11 Krug helyett tényleg kellett nagyon valami, két szinten is. Front és hadsereg szinten. A hadsereg szinten jött a 9K37 Buk-M1. Egy erősen ráncfelvarrt Kub-M3, nagyobb rakétával, a célcsatorna mennyiség nyers erővel ment, nem fázisvezérelt antennával. Több CW sugrázó = több célcsatorna, csak a digitális haladásnak köszönhetően olyan AVR-t kapott, hogy lényegében ez lett a front szinten levő központ és nem az Sz-300V. Ez a jenki AEGIS módszer, csak itt az AGM-84 Harpoon salvo ellen kellett sok célcsatorna és kismagasságú képesség.

   (Papíron nem volt ABM képessége, de a finnek mégis lőttek le vele átvételi lövészeten M3 célsebességű BM-et. Elsőre.)

  7. A Buk megszületése igen erős felső nyomás eredménye volt. Ugye Usztyinov elvtárs beígérte a megváltást az Sz-300 nevében mindhárom fegyvernemnek. Sz-300P/F/V. A PVO jött ki a legjobban a dologból, gyakorlatilag az összes korábbi komplexum típusát (Sz-25/75/125/200) le tudta cserélni vele. A Flotta is megkapta az Sz-300P-t azokra a hajókra, amikre akarta, kisebb ladikra ment a Buk-M1.

   Az SV (hadsereg) viszont nyomta a Pershing-II elleni védelmet (hogy előre látták a mai BM fenyegetést, és hogy nem tudott az iroda ezzel élni érdekes egy kanyar), így egy túl drága cucc lett belőle a hidegháború végén meg közben Flotta bekevert a Buk-M1-gyel, ami olcsóbb, így kevés Sz-300V készült. Később az irodák egyesültek így ma az Sz-300V/VM helyett erősen az Sz-400-ast marketingelik. (pedig mára már nem olcsóbb az sem)

   Az Sz-300V gyakorlatilag szárazföldi AEGIS csak éppen 1 db síkantennával egy irányban (Grill Pan), amiből az AEGIS-en 4 db van és körkörös lefedést ad. CW végfázis megvilágítás - álá AEGIS - és külön rakéta ABM feladatkörre a Pershing II ellen.
  Hát, kb. ennyi.
   
  Celebra, fishbed, ghostrider and 5 others like this.
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "Northrop Grumman Systems Corp. has been contracted by the U.S. Air Force for Large Aircraft Infrared Countermeasures (LAIRCM) pod provides 360-degree protection against a wide range of missile threats. The contract, announced Monday by the Department of Defense, is worth more than $3.6 billion."

  Northrop Grumman Systems Corp., Rolling Meadows, Illinois, has been awarded a $3,600,000,000 indefinite-delivery/indefinite-quantity contract for Large Aircraft Infrared Counter Measures (LAIRCM) equipment and support. This contract provides for LAIRCM line replaceable units, support equipment, logistics support related activities, systems and sustaining engineering, program management, and other efforts necessary supporting efforts specified in each task/delivery order. Work will be performed in Rolling Meadows, Illinois, and is expected to be completed by December 2025. No funds are being obligated at the time of award. This contract involves numerous foreign military sales requirements and is the result of a sole-source acquisition. Air Force Life Cycle Management Center, Wright-Patterson Air Force Base, Ohio, is the contracting activity (FA8638-19-D-0001).


  [​IMG]
   
  gacsat likes this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  Vannak érdekes apróságok benne, pl. a legnagyobb wing ever. 6 század A-10 állomásozott a támaszponton egy időben, cirka 120 gép.
   

Ezen oldal megosztása