1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. misinator

  misinator Well-Known Member

  Nézegettem a listát.

  Én 1989 őszén vonultam be a nagykanizsai Dózsa György laktanyába ( A laktanyaparancsnokot valami Havril Andrásnak hívták...)
  Úgy novembertől februárig a légvédelmi századnál voltam UAZ sofőr. Ezalatt az idő alatt egyszer sem(!) gyakoroltunk az eszközökkel, viszont bőszen adtuk a telephelyőrséget... A szimulátorszobát egyszer mutatták meg, hogy ilyen is van. Négy UAZ-ból kettő volt üzemképes (még az egykörös fékrendszeres, karos lengéscsillapítós, aszinkron váltós).
  A harmadikat még az eskü előtti utolsó lőtéri kiképzés alatt felborított csóri nullkilométeres - szintén első időszakos - társam (három sérült), a negyediknek kereke sem volt, meg szinte vázig volt kannibalizálva. Na azt hátralékozták rá...
  Előre bejelentett(!) "teljesen váratlan" téli riadókor a Csepelek egy része be sem indult (párat meg lehetett oltani). Órák teltek el, amíg a TECHNIKA elhagyta a laktanyát.

  Szóval ilyenkor elbizonytalanodom az impozáns lista láttán...
   
  fip7, luperator, fishbed and 3 others like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member  Rohadt jó ez a csatorna, mindenkinek melegen ajánlom.
   
  arcas likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tudom, ezért írtam 5.2 fejezetet, ott van az AAM. 5.1 a SAM. Ne húzzál már fel menetrend szerint.
  Mivel ő olyanokat kérdezett, hogy "ponthoz képest". Csak a SAM-nél van értelme annak.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Pancír lényege nem csak a sok kicsi, de olcsóbb rakéta. Az Sz-300PM2 és Sz-400 tűzíve csak 90 fok.

  Azt, hogy stealth gép nélkül horizont alatt tudsz csak lényegében operálni, ha valami mágikus módon nem tudod elnyomni teljesen a célfelderítő és tűzvezető radarokat is... Az Sz-400 az új rakétával ennél is továbbmegy. Ha van fent AWACS és látja a kis magasságon közeledő célpontot, akkor hiba van horizont alatt még akkor is képes dolgozni rá. 0-tól max HMZ-ig területvédelem érhető el 380 km-ig. Egy ilyen védelmi erőt "ésszel" már nemigen lehet csak úgy legyőzni...

  (Kivéve EW fekete mágia, de én ilyesmiben nem hiszek. Nincs univerzális megoldás.)

  Igen, a Patriot és Sz-300/400 szerű rendszerek elsődleges védelme az iszonyatosan nagy területi lefedés. Kellő szándék esetén középhatalmak is képesek már viszonylag korlátozott tűzívvel és célcsatornával, de országrésznyi területeket védeni ezzel. A kisebb HMZ-s rendszerekkel ez reménytelen. A finneknél lényegében egy reptér és Helsinkit akarták védeni. A megfelelő célcsatorna és iránysűrűségnél a Buk-M1 többnek nézett ki, mint 1-2 db Sz-300PMU. A beszerzésekor még csak 75 km-es HMZ volt, ezt ne feledjük még az Sz-300V-nek is. Azt is kipróbálhatták, de persze pénzük nem volt rá. Lásd HTÖ mellékletét.

  A Buk-M1 kis túlzással csak egy szintrehúzott Kub-M3 volt minden fejlettebb számtech, zavarvédelem és AVR háttérrel és nagyobb és több rakétával. Kicsit amolyan Hornet --> Super Hornet. Nagyobb, jobb több. Meg drágább is... Persze ha az ember teliszórja radarral az osztályt, akkor ez elkerülhetetlen. Egy Buk-M1 osztálynak van annyi TELAR-ja ahány SZURN-ja nem volt egy teljes Kub ezrednek...

  Igen, ez a másik módszer, hogy elnevezés helyett a szervezeti egység szintjét használod. Csak ez meg annak, aki nem ismeri azokat nem mond semmit. Még én sem tudnám megmondani, hogy a honi légvédelemben pl. a Nyeva és Volhov osztályok azok most századok vagy zl-aljak voltak. Vagy a Krug 2/3 dandárunk = ezrednek, a kisebb részei akkor zl és századok voltak-e. Az angol változatnál viszont erre akkor kitérek.

  Azt is lektorálni kéne majd, csak nagyon régóta nem volt időm fordítani...
  A fordításba nem akarna esetleg beszállni valaki? Egyedül istentelen sokáig tart lefordítani angolra, eddig olyan 140 oldal, ha megvan a kb. 750-ből. Nem minden fogok angolra fordítani, mert lehet linkelni is pl. hpasp EO/IR anyagát.
   
  fishbed, arbalest and zsolti like this.
 5. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Molni, a 90 fokos tűzívvel harcászatilag nincsen semmi gond (előtte max. 20 fok volt). Amennyiben egy komoly légvédelmi rendszert hozol létre, akkor már eleve több tűzalegység van benne, átfedésekkel, kölcsönös oltalmazással, ha pedig adott irányt védsz váratlan tűzkiváltással, akkor oda elég egy tűzalegység is.

  Honi lérak: Nyeva, Dvina/Volhov, Vega - osztály, mint tűzalegység (századokkal - vezetési, irányító, indító), Rendszer - Osztálycsoport, ezred, dandár
  Csapat lérak: KUB, KRUG - üteg, mint tűzalegység, rendszer - osztály/ezred KRUG, ezred KUB
   
  fishbed and zsolti like this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ameddig egy célcsatornás rendszer volt addig a tűzív kvázi értelmezhetetlen volt kivéve a Berkutnál, mert ott fixen voltak beépítve a radarok.

  Miden másnál ráállt egy célra egy osztály és dolgozott rá, ha tudott. A szimultán célleküzdésnél már nem mindegy a tűzív nagysága és az oldalszirom rendszertől függetlenül az ARM kedvence, ha képes arra dolgozni. A HARM 30+ éve képes.
   
  ghostrider likes this.

Ezen oldal megosztása