1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Especiel több köze van az 1960-as évek béli amerikai flying body tesztgépeknek, mint az M2-F2, M2-F3, HL10, X-24A és B. Az 1980-as években, mikor kiderült, hogy az STS űrrepülőgép túlságosan is drága, hogy pusztán az űrhajós-cserékhez használják, a Langley űrközpontban nekiálltak egy sor egyetem segítségével kidolgozni egy olcsóbb űrrepülőgép-koncepciót, ami különféle módokon lehetett az űrbe juttatni, nem pedig egy adott típushoz lenne kötve. Így indulhatna egy Atlas vagy Delta rakéta orráról is, függően attól, melyik felel meg a legjobban a céloknak vagy melyik a legolcsóbb. A HL-20 névre elkeresztelt program az 1990-es évek elejére még egy sor változást megélt, és a legváltozatosabb feladatokra találták volna felhasználni (például mentőkabinként az ISS-hez). A programot folyamatosan gáncsolták közben, a CRV mentőhajó olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnt, a személyzetcsere az STS űrrepülőgép-program költségvetését nyirbálta volna meg, és mivel a Clinton-kormányzat az oroszokkal való együttműködésnél a Szojuzért akart fizetni, a személyzetcsere ott is vörös posztó volt.

  [​IMG]

  Így ellenszélben is megpróbáltak érvényesülni, készült egy nagyobb, HL-42 jelölésű változat, amely cirka 20 tonnás tömeggel bírt volna. Először az X-33 / Venture Star győzte le, és lett az irányvonal, majd mikor azt lelőtték, megpróbált még érvényesülni az OSP program keretében. Csakhogy aztán az OSP át lett fűzve az Apollo 2.0 programmá, ahol az űrrepülőgép-szerű kivitelt a NASA vezetése nem támogatta.
  Ez volt az az időszak, amikor a Sierra Nevada Corp. néven a program egykori tagjai átmentették annak örökségét a DreamChaser űrhajóba...
   
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Veszélyes aszteroida rekord közeli távolságra közelítette meg a Földet


  A csillagászok szerint az aszteroida rekord közeli távolságra közelítette meg a földet - írja az Universe Today.

  A hawaii székhelyű ATLAS távcsövek öt-tíz méter átmérőjű VT4 aszteroidát észleltek, amely november 13-n a Csendes-óceán déli része felett, a Pitcairn-szigetek "közelében" közelítette meg a földet. Az űrobjektum 345 kilométerrel repült el a Föld felett, megdöntve az augusztusban elért rekordot, amikor a 2020 QG aszteroida 2 ezer kilométerre közelítette meg a bolygónkat - írja a RIA Novosti .

  A Föld megközelítése megváltoztatta a VT4 aszteroida pályájának paramétereit. Az égitest a Nap körüli 549 napos pályáról, az ekliptika síkjához viszonyítva 13 fokos dőlésszöggel, 315 napos pályára, 10,2 fokos dőléssel mozdult el. Így a 2020-as VT4 az Apollo-csoportból az Aton-csoportba került át, és perihéliuma most a Vénusz pályáján belül van.

  Ez azért lényeges,mert október végén a Hawaii Egyetem Csillagászati Intézetének egy tudóscsoportja olyan változásokat fedezett fel az Apophis aszteroida mozgásában, amelyek befolyásolhatják az égitestnek a Földdel való ütközésének valószínűsége.
   
  Horizon likes this.
 3. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  A tervek szerint zajlott a csütörtöki RocketLab 16. Electron rakéta indítása és a indító fokozat épségben történő visszahozatala. A fedélzeten lévő 30 műhold nap-szinkron pályára állítását is megerősítették.
  Indítás>>


  Az indító fokozat levállást követően két ejtőernyő fokozattal landolt az óceánba, ahonnan megkezdték annak kiemelését.
  [​IMG]
  https://techcrunch.com/2020/11/19/r...rst-booster-recovery-after-successful-launch/

  Ezzel a küldetéssel pályára állított műholdak közűl kettőt a Millennium Space Systems, a Boeing leányvállalata épített a Drag Racer misszióhoz, hogy teszteljék az űreszközök pályáról való eltávolítását segítő, ellenállást előidéző eszköz hatékonyságát.

  Miután 500kilóméterre napszinkron pályára álltak, az egyik Alchemy nevű műhold kienged egy 70 méter hosszú elektromosan vezető hevedert, amely eszköz az űrhajó felületének növelésére szolgál, lehetővé téve számára, hogy engedjen az aerodinamikai ellenállásnak, és természetesen visszatérjen a légkörben elégve.

  [​IMG]

  Mindkét DragRacer űrhajó azonos, azzal a különbséggel, hogy az egyik viseli a hevedert, a másik - Augury - nem.

  Az előzetes előrejelzések szerint a hevederrel rendelkező műhold 45 napon belül visszatérhet a légkörbe, míg a másik várhatóan körülbelül hét évig marad pályán.

  A DragRacer Alchemy műholdjára rögzített eszközt Terminator szalagnak hívják. A Tethers Unlimited által kifejlesztett szalag csak néhány centiméter széles, de akár több száz méter hosszúságú is lehet.
  https://spaceflightnow.com/2020/11/...dy-to-launch-satellite-deorbiting-experiment/
   
 4. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Vége az Aercibo rádióteleszkópnak, nem fogják helyreállítani, hanem leszerelik teljesen.
  Az 1963-ban elkészült, sokáig világelső képességű, 305 méter átmérőjű rádióteleszkóp egyik kábele még augusztusban szakadt el, és rongálta súlyosan meg az antennatárnyért, illetve több hurrikán is rátett még egy lapáttal. Az Arecibo jelentősége az elmúlt évektizedekben folyamatosan csökkent, mivel a több antennatányérból álló rádióteleszkór-rendszerek messze lekörözték mind teljesítmény, mind rugalmasság szempontjából. Emiatt viszont egyre kevesebb és kevesebb pénz jutott az Arecibo-ra, amelynek állapota már hosszú évek óta kritikusnak volt tekinthető.
   
 5. hayate

  hayate Well-Known Member

  És íme az Electron első fokozata a csobbanás után:

  [​IMG]


  Crew-1 gyorsítójának sikeres landolása pedig nem sokon múlt:

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Luthero, fishbed, Wilson and 3 others like this.
 6. boki

  boki Well-Known Member

 7. boki

  boki Well-Known Member

  Megérkeztek Vosztocsnijba a brit OneWeb müholdak

   
  fishbed and Wilson like this.
 8. boki

  boki Well-Known Member

  Angara-A5 Pleszeckben. November 28--ra van tervezve az indítása.
  [​IMG]
   
  fip7, Luthero, hayate and 4 others like this.
 9. kamov

  kamov Well-Known Member

  A leszállással még nem volt gond.
  A hullámzás meg a szél tolta ki a szélére utána és ha nincs a rögzítőrobot akkor csobbant volna.
  3:43-nál látszik hogy hova érkezett.

   
  Luthero, pöcshuszár, hayate and 4 others like this.
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 11. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Cifu likes this.
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://rusvesna.su/news/1605965164
  Egy videó a Mars egyik orosz kiberfalujáról, ami "felrobbantotta" az internetet, meglepte Rogozint
  Dmitrij Rogozin, a Roscosmos vezetője méltatta a vicces videót a Mars orosz kiberfalujáról (a videóban angol felirat választható)
  „Oroszország térbeli terjeszkedésének tézise, és a más bolygókra irányuló emberi expedíciók támogatásához kedvező környezet megteremtése, megfelel a céljaink és célkitűzéseink megértésének. Ezért ez a tehetséges videó pontosan az orosz karakterről szól, paradox módon összekapcsolja a modern technológiák iránti vágyat, és a középkori vidéki életmód megőrzését falun"- írta a Facebookon.
  Pár napja megjelent az interneten egy videó a Mars egyik orosz falujáról. Számos utalást tartalmaz a Roscosmosra: a tehénen található QR-kód Rogozin twitter-oldalára irányítja a nézőt, és van egy robot, amely nagyon emlékeztet FEDOR-ra.
  A fészer belsejében pedig Rogozin plakátja látható, amelynek szlogenje: "Tegyük a Vörös bolygót zölddé".


   
  Hpasp, boki, jani22 and 8 others like this.
 13. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 14. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Újabb sikeres Falon9 indítás.  A Sentinel-6 küldetés Michael Freilich műholdja az óceánjaink megfigyelésére tervezett sorozatának legújabb tagja amit az ESA fejlesztett a Kopernikusz program keretében.  [​IMG]
  https://www.nasa.gov/feature/jpl/sentinel-6-michael-freilich-satellite-prepared-for-launch

  Az ESA 1992óta megszakítás nélkül (TOPEX/Posseidon ; Jason 1-2-3 műholdakkal) monitorozza az óceánt különös tekintettelannak vízszint emelkedésére.
   
  fishbed, BJani, Luthero and 1 other person like this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Még kb 20+ perc a fellövésig.
   
 18. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Elindult a Chang'e 5, kínai holdkutatási program küldetése ami Wen-chang Űrindító Központból.


  A Long March 5 rakéta, ami a robotszonda indítását végzi az első kínai hordozórakéta, amelyet az alapoktól kezdve úgy terveztek, hogy nem hipergolikus meghajtású rakétahajtóművekre összpontosítottak. A rakéta 57m magas megtankoltan 852tonna.


  A 8,2 tonnás Chang'e 5 négy komponensből áll: egy orbitális modulból, egy leszállóból, egy felszálló és egy visszatérő modulból. Miután a szonda eljut a hold körüi pályára, a modulok két részre válnak szét, az orbitális és a visszatérő modul a pályán marad, miközben a leszálló és az felszálló a holdfelület felé ereszkedik.

  A szonda leszállást követően, fúró segítségével föld alatti sziklákból vesz mintát, valamint mechanikus kar segítségével a felszínről gyűjt be
  Körülbelül 2kg holdkőzetet.

  A felszíni műveletek befejezése után hold pályára áll, hogy randevúzzon a visszatérő modullal. A holdmintákat átteszi a visszatérő modulba, amely elindul a Föld felé.

  [​IMG]
  Sikeres küldetés esetén Kína a világ harmadik nemzete lesz, amely holdmintákat hoz vissza az Egyesült Államok és Oroszország után, és a Chang'e 5-öt is a világ első holdminta-visszaküldési missziójává válik a Szovjeunió 1976 pilóta nélküli Luna-24 küldetése óta ami 170,1 gramm holdmintát hozott vissza a Földre.

  A tervek szerint a küldetés egésze mindössze 14napot vesz igénybe, és fontos mérföldkő Kína 30as évekre tervezett emberes Holdraszállásához.

  https://www.moondaily.com/m/reports/Lunar_mission_set_for_launch_this_month_999.html
   
  hayate, gergo55, Luthero and 4 others like this.
 19. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Azt már látni egy ideje, hogy mekkora érdeklődés az űrszektor és az ahhoz kapcsolódó cégek iránt, legyen az műholdtechnika, vagy rakéta ipar. Ennek köszönhetően sorra alakulnak kisebb nagyobb cégek, a szolgáltatások lefedésére, még úgy is, hogy a kereskedelmi piacon egyre nagyobb a verseny.

  Most épp a "kis hordozórakéta-indító" piacra betörni készülő Relativity Space hozott tető alá potom 500 millió dolláros támogatást, amely a vállalat szerint lehetővé teszi a cég számára a Terrain 1 rakétájuk fejlesztésének 2021re tervezett befejezését és az első küldetés elindítását. A cég értéke így meghaladja a 2milliárdot.
  [​IMG]
  A Terran 1 akár 900 kilogrammot is képes lesz a napszinkron pályára és 1250 kilogrammot az LEO pályára állítani. 12millio $ áron.

  3D nyomtatott rakétamotor.


  https://spacenews.com/relativity-space-raises-500-million/

  https://www.relativityspace.com/terran
   
 20. Zapp Brannigan

  Zapp Brannigan Well-Known Member

  Luthero, pöcshuszár, BJani and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása