1956 harceszközei és harci cselekményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
Nem helyett. Mellett. Realitás. Nem minden támadót lehet legyőzni konvencionális harcmodorral. Sajnos a link már nem elérhető. Miről szólt?

Hú, ha emlékeznék már rá pontosan, Szerintem valami szovjetellenes partizánharc, talán, Baltikum, vagy Ukrajna lehetett a helyszín, ahol 63-ig harcoltak a szovjet erők ellenében.
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Azt nem sejtettem, hogy Te is a törikönyvet mondod fel. Semmi sem ott kezdődik, amikor a felszínre tör, mint történelmi esemény. Nem úgy van, hogy egyik nap még elégedetten ebédelsz, de másnap már az életed adnád egy rendszer megdöntéséért... Az elégedetlenség egyre fokozódik míg a felszínre ér. Én azért az országra erőltetett szovjet-orosz rendszer emblematikus évét követő terrorban véltem felfedezni az 56-hoz vezető út elejét, mert akkor ette le az álorcáját a rezsim. Engem ez a része érint meg a történéseknek, de ha ez így semmi, akkor sincsen baj vele....
Áthozom ide, mert nem közvetlen biztpol, és főleg nem orosz biztpol

Igen, egyértelműen igaz, hogy 56 egy folyamat forrpontja, és nem egyetlen esemény vezetett oda.
Ugyanakkor maga a 23.ai események és a forradalmi erők motivációja elég összetett, messze nem csak a ruszkik haza. Voltak akik emberarcúbb szocializmust, voltak akik demokráciát, megint mások mást akartak.
Az egyetlen közös pont kb a Rákosit a Dunába volt.
A szovjet csapatok is felemás ebből a szempontból, mert igazából az elején rendfenntartani küldték be őket. És mint ilyen nem egyszer az AVOsokat lőtték, mert ugye azok voltak a felforgatók, tömegbe lövők.
A bratyizás is ezért mehetett velük.
Aztán november 4.én meg beküldték őket leverni a "fasisztákat"
Szerintem ebből jön az az ellentmondás is, hogy biztos nem tudták hova mennek. De tudták, hacsak nem nézzük őket full retardnak.
Ami a baj, hogy ebből az egészből csináltunk egy hőskölteményt, ahol a bátor Corvin közi srácok harcoltak a gonosz szovjettel, akik a tömegbe lőttek.

Holott a tömegbe szinte kivétel nélkül az ÁVO lőtt. Akik tetszik nem tetszik magyarok.

Voltak ott még önbíráskodások, kegyetlenkedések is, és belső dominanciaharc, amiböl leginkább a Corvin köz jött ki győztesen ezért nem nagyon van köztudatban se a körtéri harcok se egyéb gócpontok. És a legfontosabb ezért nem tudjuk se lenyelni se kiköpni.
Pl.: Nagy Imre egy kommunista tömeggyilkos de mégis a tömeg követelte, akkor ez hogy van?
Stb.
 
  • Tetszik
Reactions: ZeiG and Kopi2000
K

Kopi2000

Guest
Igazából tudsz Te, ha akarsz! Ezek a hozzászólások tetszenek, mert nem sematikusak. A sematizmust hagyjuk meg a helyi agitprop szócsöveknek. Sajnos, éjjel kell dolgoznom, így most el kell mennem aludni, de munka közben megpróbálok válaszolni, tényleg....
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Hát lada pedig 56-ban is elégge benne volt a mancsa a CIA-nak. Egy teljesen valós elégedetlenséget és szabadsàgvàgyat kihasznàlva de ott is ígértek megígértek minden segítséget ami a nagykönyvben meg van írva.

Most komolyan, legalább te ne terjeszd már ezt a (neo)komcsi propagandahazugságot... :(
Először is az azóta feloldott doksik szerint a CIA-t eléggé meglepték az itteni események és azt se tudták, mit reagáljanak.
Másodszor, senki nem ígért semmilyen segítséget. Mikes nyomta a SzER-en az érzelmileg túlfűtött lelkesítő beszédeit, de még ő sem ígért semmilyen segítséget. Hivatalos személyek meg pláne nem.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
A CIA érintettsége helyett sokkal-sokkal valószínűbb, hogy a szovjetek érdeke volt kipattintani, majd elfojtani a lázadást. A békeszerződés értelmében az osztrák területekről már ki kellett vonulniuk, és ezzel a hazai szovjet jelenlét is jogilag indokolatlanná vált - hacsak nem fenyeget a "fasiszta" hatalomátvétel veszélye. Csodák-csodájára kirobbant a felkelés, fegyver került a nép kezébe, és hát muszáj volt közbelépni. Nyilván ez egy kissé konteószagú így, de az elég nyilvánvaló, hogy a szovjeteknek érdekükben állt a lázadás kirobbanása, az amcsiknak meg egyáltalán nem.

Van egy érdekes forrás erről, már ezerszer linkeltük a fórumon, az Ötszáz gramm prágai sonka című anyag, a google megtalálja. Nagyon érdekes, már csak a korrajz miatt is.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 543
113
Ez a régi kommunista propaganda marhaság, ne hidd el. Régen publikus minden az archivokbol, kismillió könyv és tezis jelent meg ezugyben.
Qrvara semmi koze nem volt hozza az amerikaiaknak.
Szaladtak az események után, teljesen váratlanul érte őket (amúgy Condi Rice, Dubya Sec o State anno, azt hiszem pont ebből írta a mesterit vagy PhDzott, 56-bol, nem emlékszem pontosan.) Igazából a CIA ugyan próbálta a politikai vezetést rávenni,hogy valamiféle kézzelfogható segítséget nyújtsanak a magyaroknak, de Gen Eisenhower (aki ugye szövetséges főparancsnokbol lett később elnök) megírta utólag, hogy egyszerűen túl mélyen volt Magyarország, minimum 250 ezer főt kellett volna bedobni, hogy kiranthassak a szovjet birodalombol, és erre nem volt politikai alarat, egy ilyen nyílt konfliktusra a szovjetekkel.
A CIA persze nyomta a lelkesito radioadast, de kb ennyi történt.
Ha van erről valamilyen általad olvasott és jónak gondolt dokumentum, ebbe a topikba belinkelhetnéd.
 
K

kamm

Guest
Ha van erről valamilyen általad olvasott és jónak gondolt dokumentum, ebbe a topikba belinkelhetnéd.
A polcon fenn van az említett Eisenhower könyv, meg pár másik, de szerintem a State Dept meg a CIA nyilvános archívjaiban is minden elérhető online ma mar... majd ránézek az ünnepek után (July 4th hosszú hétvége van.)
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Az amúgy nem is merül fel, hogy csak simán teleszaladt a csukája majdnem mindenkinek
és a fotelszakértés és likeolás helyett, kimentek az utcára?
Mindenről azért tényleg nem az angolszászok vagy bármilyen titkos társaság tehet.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan and wolfram

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
A nyilvánossá vált CIA doksikat itt lehet megnézni:


A CIA érintettsége helyett sokkal-sokkal valószínűbb, hogy a szovjetek érdeke volt kipattintani, majd elfojtani a lázadást. A békeszerződés értelmében az osztrák területekről már ki kellett vonulniuk, és ezzel a hazai szovjet jelenlét is jogilag indokolatlanná vált - hacsak nem fenyeget a "fasiszta" hatalomátvétel veszélye. Csodák-csodájára kirobbant a felkelés, fegyver került a nép kezébe, és hát muszáj volt közbelépni. Nyilván ez egy kissé konteószagú így, de az elég nyilvánvaló, hogy a szovjeteknek érdekükben állt a lázadás kirobbanása, az amcsiknak meg egyáltalán nem.

Van egy érdekes forrás erről, már ezerszer linkeltük a fórumon, az Ötszáz gramm prágai sonka című anyag, a google megtalálja. Nagyon érdekes, már csak a korrajz miatt is.


A szovjet oldalról én nem sokat tudok, de valahol azt olvastam, hogy őket is meglepte a forradalom kitörése és, kezdetben legalábbis, nem alakították, hanem csak reagáltak. Aztán, hogy ez valóban így volt-e, vagy tényleg ők szervezték, csak nem tudta a jobb kéz, hogy mit csinál a bal, vagyis a különböző részlegek, szervezetek között nem volt arrafelé sem "zökkenőmentes" az információ áramlása, szándékosan is akár, arról fogalmam sincs.


Szerintem meg nem azt kell bizonyítani, ami nem történt meg...

A gond ott van, hogy a neokomcsik azóta is folyamatosan bedobálgatják és mossák vele a fogékonyabb agyakat, amikor épp feszültségeket akarnak szítani az "ellenségeik" között.



Az amúgy nem is merül fel, hogy csak simán teleszaladt a csukája majdnem mindenkinek
és a fotelszakértés és likeolás helyett, kimentek az utcára?
Mindenről azért tényleg nem az angolszászok vagy bármilyen titkos társaság tehet.

Nem, mert az nem lehet, hogy a szovjetek-keleti neokomcsikok, meg a kesztyűbábjaik, vagy akár csak a (néha akár csak vélt) cimbijeik ellen fellázadjanak a népek. Ilyen csak a rothadó kapitalizmusban lehetséges az ottani embertelen, elnyomó és természetesen általában CIA-csicska rezsimek ellen. Na de a szovjetek-keleti neokomcsik ellen soha! Ha ilyen történik, az mindig csakis CIA ármánykodás lehet, kénkőszaggal vastagon kísérve.

Legalábbis ez a szokásos mantra, lásd Fehéroroszország...
Aztán, hogy az ebbe a számukra kényelmes képbe nem illő dolgok fölött elegánsan átsiklanak és később már úgy tesznek, mintha azok soha nem is léteztek volna, azt talán nem is akarnám minősíteni...
De én attól még emlékszek azokra, mint ahogy erre is:

Kettőezer kilencszáz hetvenkettő - hetvennyolc százalék
Kettőszáz huszonkilenc - hat százalék

(ha valaki megmondja mi ez, annak lélekben küldök egy korsó sört :D )