2K22M Tunguzka (Szovjetunió)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 906
29 949
113
V2NPzMvMHvE.jpg

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 668
26 876
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
T

Törölt tag 1945

Guest
Na de minden problémát amit felsoroltál, megnőtt minimális hatótávolság, védendő objektum/csapatok felett problémás átlövés ott mégis úgy látták hogy megéri bevállalni azért, hogy az amúgy szintén pille könnyű leváló fokozatot SE kelljen cipelnie.
Vajon miért?

Mert a Pancír rakétájának az alapja a Tunguzka rakétája, azt meg egy teljesen újonc társaság fejlesztette ki, még a 70-es évek elején.
image047.jpg

A leváló fokozat miatt a hadsereg (meg a többi régebbi lérak fejlesztő iroda) igen gyűlölte, és ott igyekezett keresztbe tenni nekik, ahol csak tudtak.
Többször is leállították a fejlesztést, és amikor elkészült, akkor is elszabotálták a beszerzését, és csak elenyésző számban került rendszerbe.

A PVO számára a sivatagi vihar után lett hirtelen sürgős megvédeni az Sz-300-asait az ott látott HARM esőtől, és persze a megoldás azonnal, már tegnapra kellett...
... így lett össze-heftölve egy teherautóra a Tunguzka tornya.

Molni majd egyszer ezt is megénekli valahol/valamikor, amikor ideje/kedve lesz rá. (gondolom az Osza fejlesztésének története után)

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7
T

Törölt tag 1945

Guest
Mert a Pancír rakétájának az alapja a Tunguzka rakétája, azt meg egy teljesen újonc társaság fejlesztette ki, még a 70-es évek elején.
image047.jpg

A leváló fokozat miatt a hadsereg (meg a többi régebbi lérak fejlesztő iroda) igen gyűlölte, és ott igyekezett keresztbe tenni nekik, ahol csak tudtak.
Többször is leállították a fejlesztést, és amikor elkészült, akkor is elszabotálták a beszerzését, és csak elenyésző számban került rendszerbe.

A PVO számára a sivatagi vihar után lett hirtelen sürgős megvédeni az Sz-300-asait az ott látott HARM esőtől, és persze a megoldás azonnal, már tegnapra kellett...

Molni majd egyszer ezt is megénekli valahol/valamikor, amikor ideje/kedve lesz rá. (gondolom az Osza fejlesztésének története után)

Sőt, még várnod sem kell, a HTÖ mellékletei között megtalálod a Tunguzka fejlesztésének 45 oldalas angol nyelvű epikus történetét.

• Tetszik

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 391
52 125
113
image047.jpg

Tehát egy teljesen újonc társaság fejlesztette ki a rakétát amin alapszik sacc per kb. fél évszázada, és bár alapjaiban elhibázott koncepció, és utálták is mint a büdösszart, azóta megélt nem egy de inkább 3 totál ráncfelvarrást, bár értelmetlen maradtak egy hülye koncepciónál, mert bár az Sz-300 családnál ezt megoldották pl. gond nélkül, itt 50 év alatt nem ment?

Nem lehet hogy mégis van valami előnye is azok mellett a valós hátrányok mellett, amelyeket te felsoroltál :D? Mondjuk az amire én utaltam, hogy mégis így megy a legjobb paraméterekkel a lehető legkisebb/könnyebb rakéta a legmesszebbre? Mert mondjuk ezt már Ciolkovszkij is kiszámolta réges rég, és igaza volt az öregnek?

T

Törölt tag 1945

Guest
Tehát egy teljesen újonc társaság fejlesztette ki a rakétát amin alapszik sacc per kb. fél évszázada, és bár alapjaiban elhibázott koncepció, és utálták is mint a büdösszart, azóta megélt nem egy de inkább 3 totál ráncfelvarrást, bár értelmetlen maradtak egy hülye koncepciónál, mert bár az Sz-300 családnál ezt megoldották pl. gond nélkül, itt 50 év alatt nem ment?

Pontosan.

Nem lehet hogy mégis van valami előnye is azok mellett a valós hátrányok mellett, amelyeket te felsoroltál :D? Mondjuk az amire én utaltam, hogy mégis így megy a legjobb paraméterekkel a lehető legkisebb/könnyebb rakéta a legmesszebbre? Mert mondjuk ezt már Ciolkovszkij is kiszámolta réges rég, és igaza volt az öregnek?

Nem.

Amúgy mostanában volt egy zöld össze-vissza vágott Izraeli videó fent a neten, ahol a Szír kezelők elkeseredten próbálták a már a minimális HMZ-n belül közeledő Izraeli irányított fegyvert leszedni két rakétával is. Gondolom ők szívesebben elcserélték volna a széküket mondjuk egy TOR-ra.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 391
52 125
113
Pontosan.

Nem.

Amúgy mostanában volt egy zöld össze-vissza vágott Izraeli videó fent a neten, ahol a Szír kezelők elkeseredten próbálták a már a minimális HMZ-n belül közeledő Izraeli irányított fegyvert leszedni két rakétával is. Gondolom ők szívesebben elcserélték volna a széküket mondjuk egy TOR-ra.
Nem követem napi szinten a fizikát, de arról lemaradtam hogy a Ciolkovszkij rakéta egyenletet megcáfolta volna valaki mostanában.

Láttam azokat az össze vissza vágott videókat, feltöltés alatt lévő pantsirt támadtak, pihenő radarral(pár hónappal ezelőtt ugyan ilyen volt az ahová odaszaladt a sofőr majd rá 2 secre jött az áldás), meg egy valamit amit én nem láttam hogy mi az, de azt igen hogy több irányból jött a jó, és ügyesen túl is terhelték.

Arra meg nincs orvosság.
Magam részéről maradnék még mindig annál, hogy sanszosan máshova van optimalizálva a TOR, meg máshova a Pantsir.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 391
52 125
113
Na gyorsan ránéztem egy pöttyet, és szerintem az űrhajózás atyja nem tévedett:

Leváló fokozattal Pantsir rakétája:
57E6
induló tömeg 90 kg, hatótáv 20km 15km hatómagassággal,
Tor rendszer
9M331 rakétája 167 kg induló tömeg mellett tud 12km hatótávot, 6km hatómagasság mellett.

Valamiben akkor csak jobb ez a megoldás...

T

Törölt tag 1945

Guest
Na most akkor nem értem.Mi a baj azzal a rakétával?

Alapvetően a 60-as légvédelmi komplexumai Sz-75/125/200/KRUG/Nike kétfokozatúak voltak, ahol jellemzően egy szilárd gyorsító fokozat pár másodperc alatt felgyorsította a rakétát Mach1 fölé, majd az utazó fokozat tartotta/növelte tovább a sebességet.

A problémát az okozza, hogy...
1, A leváló első fokozat komoly károkat okozhat, ezért a védett objektum irányában általában nem indíthatsz. (ha Paks túloldaláról jön a légicél nem tüzelhetsz rá)
2, Az első fokozat leválásáig a rakéta nem manőverezhet, ezáltal a minimális hatótávolság nagyobb mint 1 fokozat esetén. (ez külön gond, ha föld takarásából érkezik a cél)

A fentiek miatt a 70-es évek rendszerei már jellemzően egyfokozatúak OSza/TOR/Sz-300P/HAWK/Patriot.

Kivétel az emlegetett Tunguzka/Pancír...
2019-02-07-21-17-28-Tunguska-1991-djvu-Win-Dj-View.jpg

... ami a harcászati manuál szerint a csapatok mögött halad 0,5-1,5km-el.
Namost ha az ellen felé tüzel, akkor pont a saját csapatokra hullik Mach3-al a gyorsító fokozat, aminek az elöl haladók gondolom nem örülnek.

Valahol volt kép földbe fúródott Pancír gyorsító fokozatról, szerintem simán átviszi egy BTR/BMP páncélját.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 391
52 125
113
Na most akkor nem értem.Mi a baj azzal a rakétával?
Semmi az ég világon, csak máshova van optimalizálva mint a TOR 9M331-e...
Az egyiknek előnye van abban, hogy sokkal kisebb az a minimális hatótávolság, ahová még eredményesen elkezdhet dolgozni, ha beütik akár túlterheléssel azt a távot ahová eljut egy célpont kb. 1 km-re, még nincs letolt gatyával. Ez a TOR rendszere.

A másik meg majdnem fele akkora rakétával messzebbre és magasabbra tud lőni, a nyilván való fenti hátránya mellett adott tömegből több rakétát tud szállítani és ellőni, nagyobb max HMZ mellett. Ez a pantsir.

T

Törölt tag 1945

Guest
Alapvetően a 60-as légvédelmi komplexumai Sz-75/125/200/KRUG/Nike kétfokozatúak voltak, ahol jellemzően egy szilárd gyorsító fokozat pár másodperc alatt felgyorsította a rakétát Mach1 fölé, majd az utazó fokozat tartotta/növelte tovább a sebességet.

A problémát az okozza, hogy...
1, A leváló első fokozat komoly károkat okozhat, ezért a védett objektum irányában általában nem indíthatsz. (ha Paks túloldaláról jön a légicél nem tüzelhetsz rá)
2, Az első fokozat leválásáig a rakéta nem manőverezhet, ezáltal a minimális hatótávolság nagyobb mint 1 fokozat esetén. (ez külön gond, ha föld takarásából érkezik a cél)

A fentiek miatt a 70-es évek rendszerei már jellemzően egyfokozatúak OSza/TOR/Sz-300P/HAWK/Patriot.

Kivétel az emlegetett Tunguzka/Pancír...
2019-02-07-21-17-28-Tunguska-1991-djvu-Win-Dj-View.jpg

... ami a harcászati manuál szerint a csapatok mögött halad 0,5-1,5km-el.
Namost ha az ellen felé tüzel, akkor pont a saját csapatokra hullik Mach3-al a gyorsító fokozat, aminek az elöl haladók gondolom nem örülnek.

Valahol volt kép földbe fúródott Pancír gyorsító fokozatról, szerintem simán átviszi egy BTR/BMP páncélját.

Erre gondoltam:

DLDbqn-FXUAASd-PI.jpg