Kérdések tüzérségi szakértőkhöz (bár félek ez Mo.on kihalóban lévő" állatfajta"):
1.) Ha jól látom a csöve nem végig huzagolt hanem a csőszájnál simacsövű és csak a csőfarnál huzagolt?
Hallott már valaki ilyen megoldásról?
2.) Ha jól láttam a töltényűr vízhűtéses. Mi értelme ennek? Egy felforrósodott ágyúcső lehűtéséhez - hacsak a töltényűrt hűtik is - mennyi vizet kell vajon cipelni?
3.) Két nagy doboz a torony elején - ha jól értettem - radar amivel a kilőtt "malacok" tényleges pályáját mérik és ez alapján korrigálják a számított lőelemeket. Szerintem nem rossz gondolat. Megspórolhatják az előretolt tüzérségi megfigyelőt.
4.) A lőszerszállító jármű egy közönséges teherautó némi gépesített rakodással. Ez azért gáz. Kétlem hogy egy teherautó mindenhova követni tudja a lánctalpas löveget. Ráadásul ha egy kicsit is késnek az áttelepüléssel akkor az érkező válaszcsapás kicsinálja a tartalék lőszert.
Üdv!
1.) A cső végig huzagolt. Ahogy Dudi írta, a csőszájféknél nyilván nem, valamint a töltőűrné lsem.
Ahol a csövet égették, szerintem egy harckocsi ágyú volt és nem a koalicijáé.
2.) Nem gyakori megoldás az biztos. Leginkább nyitott zárral szoktak szellőztetni de így biztosan gyorsabb a forró nyári napokon.
3.) Sajna nem tudok oroszul, de a lövedék kezdősebesség mérésére szolgáló radar az borítékolható, mivel minden modern (még a vontatott 105 mm-eseknél is) lövegnél alapfelszereltség. Viszont ahhoz tényleg nagy a mérete, valamint nem szoktak kettőt. A lényeg, hogy a lövedék kezdősebesség eltérése - a stanndard lőtáblázati viszonyoktól - alapján kiszámolja a becsapódás valószínű helyzetét a célponttól, majd ezek alapján javítja a lőelemeket. Még jóval az első lövedék becsapódása előtt lehet lőni a második, helyes adatokkal kilőtt lövedéket. Minimális idő marad az ellentevékenységre az ellenségnek.
Két dologra gondolok: Vagy azért ilyen nagy, és van belőle kettő, mert az orosz technika még mindig elmarad a nyugatitól, megbízhatóságban is. Vagy valami nagyot alkottak, és az ARTUR-hoz hasonló un. Counter Battery radart (az ellenséges lövedékeket és azok röppályája alapján az ellenséges ütegek helyzetének bemérése) szereltek fel rá. Nem lehetetlen már és nagyon komoly erővel ruházza fel az egyes lövegeket.
4.) Nem gáz annyira. A tűzvonalban nem egészséges lőszert tankolni így arra mindig hátrébb jelölnek ki körleteket. Persze abban igazad van, hogy azért jobb lenne a láncosnak egy láncos lőszerszállító.