A lényeg, hogy jól tudjon pörögni-forogni, amivel kimanőverezi az ellen lézerét
Mondjuk ez a lézer egy vicces dolog, mert annyira időjárás/légköri viszonyok és főleg felületfüggő, hogy arra harcászati taktikát építeni....
Dolgoztam annó egy lézergyárban, a 2 KWos (száloptikás) lézerünk átvitte a 24mm-es acélt - mert sötét matt volt, semmi tükröződés. Aztán az egyik hülye indiai cég nekiállt gyémántot vágni vele... hát nem cseréltük ki garanciálisan
. A lényeg, hogy a légköri párán felül a felület is sokat számít, annó gondolkoztam is rajta, hogy egy szépen felpolírozott lemezszínű gép (mint régen a MiGek) mennyire szórná szét a BDO fényét. Szerintem az maga adna annyi veszteséget, hogy leszedje a hatótáv vagy negyedét.
Amúgy a generációs kérdést én tisztán amerikaiként látom, amit a többiek követnek. Igazából a szemlélet és az elvárás az, ami generációt emel náluk - meg persze az ezt megvalósító technika. Ahogy nézem, ők most a moduláris egész felé mozdulnak el, mint az XM8asnál, náluk ez lenne az új gen, nem a spec részegységek. Az F-35 és az F-22 náluk azért egy gen, mert hasonlóan kompakt, kész egésznek tekinthetők - de pl. a B-21nél már megfogalmazták az autonóm és pilótás lehetőség egyidejű meglétét, vagyis a rugalmasabb kialakíthatóságot, ami az első lépés efelé.
Szerintem a 6.th gen az koncepciójában egy lego jellegű platformot jelent, ami nem csak szoftveresen, hanem a hardware egészét tekintve flexibilis lehet - tekintve a várható élettartamot és az ezen időszak alatt megjelenő és szükséges új fejlesztéseket. Talán ebben rejlik az új generáció. Hogy aztán milyen lézer, AI, energiatárolási megoldás kerül bele, az már részletkérdés.