6. generációsnak mondott vadászbombázók

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 521
16 955
113
77635-cc0afe86d486bbdafa23bd4614551a3b.jpg

Ezen a modelen még jobban látszik,hogy az North America NR-349 terven a harmadik hajtómű osztott beömlői szintén felül lett volna.De ez a gép nem épült meg.Az F107A tervük repült,de nem került sorozatgyártásra.
Mivel ez a kinai lehetséges nehézvadász(?) szintén nem lenne egy dogra tervezett gép,lehetséges a felső beömlő.
Tacit_Blue_in_flight.jpg

Northrop kisérleti lopakodó gépe.
légifölény vadászon nem lehet felső beömlő,azon problémás lenne a manőverezés közben
130236-979fa1ae5c86d2631f5ed63b591535af.jpg

Még a Szu idején a MiG31 váltására szánt gép tervei.
Vagy nem épült meg, vagy csak felső beömlője volt - a lényeg ugyan az. Ha azonos hajtómű különböző helyen elhelyezett szivócsatiból kapja a levegőt, a más táplálás miatt nem tudja ugyanazt az adott teljesitményt leadni adott repülési (megfúvási) helyzetben.
Vagyis nem a felső beömlővel van baj (B-2 is remekül elvan vele), hanem azzal, ha kevered az alsóval. Na ott mindenképpen veszteség lesz, vagyis a repülési helyzetek többségében a rendelkezésre álló tolóerő nem használható ki.
Nekem még nagyon tapogatózó kialakitásnak tűnik, bár ilyen állapotban ennyire nagy változtatást nem igazán szoktak eszközölni, mert az kvázi újratervezés. Szóval én hajlok a középső hajtómű eltérő tipusára.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 616
84 024
113

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 838
2 680
113
Továbbra is nehezen tudok napirendre térni a felett, hogy ennyi jó minőségű kép és videót engednek ki ezekről, miközben a korábbi fejlesztés alatti fázisban lévő J20 meg J35-ről évekig alig volt csak néhány...
20241230-044540.jpg
Ezeknek a "jóminőségű" képeknek kb a 90 százaléka AI által generált kép! Én még nem vonnék le sok következtetést ezekből! Jól nézki, újdonságként hat, de azért még nem a világ legjobb "6." generációs gépének mondanám! SZvsz.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 545
113
Továbbra is nehezen tudok napirendre térni a felett, hogy ennyi jó minőségű kép és videót engednek ki ezekről, miközben a korábbi fejlesztés alatti fázisban lévő J20 meg J35-ről évekig alig volt csak néhány...
20241230-044540.jpg
Boeing-X36-InFlight.jpg

Anno erről is milyen jó minőségű képek jöttek ki.Mivel soha nem lesz belőle rendszeresitett harci gép,nincs jelentősége.
Szvsz ez a kinai gép is csak egy kutatási,kisérleti technológiai próbapad.És szerintem tényleg 3 hajtóműves,de csak azért,mert nincs bele megfelelő hajtómű,hogy két hajtóműves legyen.De elég valószinű,hogy mire kijön a tényleges 6G,rendszeresitésre kerülő gépük,addigra az is lesz.
De az nem holnap lesz,hanem majd,mikor eljutnak odáig.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 851
9 797
113
20241230-044540.jpg

Nem biztos hogy van bármi jelentősége. Lehet propaganda csak, ijesztgetik a nyugati közvéleményt valami technológiai próbagéppel, hogy ők előrébb állnak. De lehet ki akarják használni hogy Trump lesz az elnök, aki gyerek módjára hátha hülye irányba viszi el a gépfejlesztést az USA-ba. Meg ugye azt sem ismerjük, hogy az 51-es körzetben mik repkedhetnek vajon...

• Tetszik
Reactions: G__G and gafzhu

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 521
16 955
113
Boeing-X36-InFlight.jpg

Anno erről is milyen jó minőségű képek jöttek ki.Mivel soha nem lesz belőle rendszeresitett harci gép,nincs jelentősége.
Szvsz ez a kinai gép is csak egy kutatási,kisérleti technológiai próbapad.És szerintem tényleg 3 hajtóműves,de csak azért,mert nincs bele megfelelő hajtómű,hogy két hajtóműves legyen.De elég valószinű,hogy mire kijön a tényleges 6G,rendszeresitésre kerülő gépük,addigra az is lesz.
De az nem holnap lesz,hanem majd,mikor eljutnak odáig.

Ez egy NASA RC modell, talán ha másfél méter hosszú volt (a sirályszárnyat tesztelgették vele, ezért az "X")... a kínai meg egy huszonakárhány méteres embervezette monstrum, egy harci gép minden szükséges paraméterével rendelkezhet, a tartalomi képesség benne van.

Nem biztos hogy van bármi jelentősége. Lehet propaganda csak, ijesztgetik a nyugati közvéleményt valami technológiai próbagéppel, hogy ők előrébb állnak. De lehet ki akarják használni hogy Trump lesz az elnök, aki gyerek módjára hátha hülye irányba viszi el a gépfejlesztést az USA-ba. Meg ugye azt sem ismerjük, hogy az 51-es körzetben mik repkedhetnek vajon...
Cópium gyerekek.
A kínai repül, olyan állapotban, hogy ott már nagyon nem végzel módosításokat, ergo finalizált dizájn. Kb. valahol az YF-22 és az F-22 közötti készültségi szintjén van mindkettő, esetleg már a B-21-el egyező állapotban, ha nem protóznak. Nagyjából végleges forma, méretarány, kialakítás, elrendezés, tartalom. Semmiképpen sem techdemó, mind monjuk a japán gép volt. Ez már nagyjából így fog megjelenni a csapatoknál.

BTW érdekes, hogy az USAF azon mélázik, hogy az NGAD egy kisebb hatótávolságú vas legyen (Európára optimalizálva, amolyan igazi F-22 utód), vagy egy nagy FB-111 jellegű nagyvas a csendesre. Esetleg mindkettő.
Na a Kínai meglépte utóbbit és döntött, mindkettőt megcsinálta, ha protó, ha előszéria, de léteznek, levegőbe emelkedett. Az USAF meg még a követelménylistát, vagy úgy az alapvető design célkitűzést sem véglegesítette. Vicc.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 545
113
Kb. valahol az YF-22 és az F-22 közötti készültségi szintjén van mindkettő, esetleg már a B-21-el egyező állapotban, ha nem protóznak. Nagyjából végleges forma, méretarány, kialakítás, elrendezés, tartalom. Semmiképpen sem techdemó, mind monjuk a japán gép volt. Ez már nagyjából így fog megjelenni a csapatoknál.
Ezt meg honnan veszed?X15,egy ember vezette kisérleti gép volt tapasztalatszerzésre,Eszükbe se jutott,hogy sorozatgyártott harci gép legyen.YF12 meg lényegében sorozatgyártásra kész állapotig jutott,repült,sikeres próbalövészetet végeztek vele,és még sem lett rendszeresitett gép.MiG kisérleti gépei,miket tapasztalatszerzésre szántak,nem sorozatgyártásra.Stb.
Szóval,honnan veszed,hogy ezek a gépek nem csak technodemók?

• Tetszik
Reactions: gafzhu

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 851
9 797
113
Ez egy NASA RC modell, talán ha másfél méter hosszú volt (a sirályszárnyat tesztelgették vele, ezért az "X")... a kínai meg egy huszonakárhány méteres embervezette monstrum, egy harci gép minden szükséges paraméterével rendelkezhet, a tartalomi képesség benne van.

Cópium gyerekek.
A kínai repül, olyan állapotban, hogy ott már nagyon nem végzel módosításokat, ergo finalizált dizájn. Kb. valahol az YF-22 és az F-22 közötti készültségi szintjén van mindkettő, esetleg már a B-21-el egyező állapotban, ha nem protóznak. Nagyjából végleges forma, méretarány, kialakítás, elrendezés, tartalom. Semmiképpen sem techdemó, mind monjuk a japán gép volt. Ez már nagyjából így fog megjelenni a csapatoknál.

BTW érdekes, hogy az USAF azon mélázik, hogy az NGAD egy kisebb hatótávolságú vas legyen (Európára optimalizálva, amolyan igazi F-22 utód), vagy egy nagy FB-111 jellegű nagyvas a csendesre. Esetleg mindkettő.
Na a Kínai meglépte utóbbit és döntött, mindkettőt megcsinálta, ha protó, ha előszéria, de léteznek, levegőbe emelkedett. Az USAF meg még a követelménylistát, vagy úgy az alapvető design célkitűzést sem véglegesítette. Vicc.

Egyrészt az USA keményen az 5 generáció világát éli már évtizedek óta, a kínai csak most lépett abba. Ezen az sem változtat, hogy hatodik gennek mondott gépet mutogat. Másrészt nem ismerjük a képességeket, hogy kinél mit tud melyik generáció.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 880
11 015
113
Vagy a harmadik hajtóművet tesztelik… szoktak ilyez hogy pluszban ráraknak a gépre egy plusz hajtóművet csak a tesztelés miatt
Izé, nem a egy másik gép szárnya alá vagy az egyik hajtóművének a helyére szokták az ilyet beépíteni? Építeni egy külön tesztgépet kicsit erősnek tűnik emiatt.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 781
18 063
113
Nekem az a fura, hogy egy kép alsó hangon 15 év börtön. Évente megkaptam az SMS-t, hogy katonai dolgokról tilos posztolni...

Aztán ott a helyi social media. Mindenkinek tudják az adatait. Bármit posztolsz, tudják, hogy ki vagy. Ez elvileg egy hiper-szuper titkos projekt és jobb képek vannak fent a neten, mint amikor ELŐRE beharangozták Shanghai-ban, merre repül az új utasszállító... Nekem ez fura.

Harbin-ban az investment casting rész közelébe sem mehettem, mert katonák voltak az üzemben, erre tessék, itt a repülő.

Szkeptikus vagyok, hogy ez valós katonai cucc-e - a fent leírtak miatt.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Nekem az a fura, hogy egy kép alsó hangon 15 év börtön. Évente megkaptam az SMS-t, hogy katonai dolgokról tilos posztolni...

Aztán ott a helyi social media. Mindenkinek tudják az adatait. Bármit posztolsz, tudják, hogy ki vagy. Ez elvileg egy hiper-szuper titkos projekt és jobb képek vannak fent a neten, mint amikor ELŐRE beharangozták Shanghai-ban, merre repül az új utasszállító... Nekem ez fura.

Harbin-ban az investment casting rész közelébe sem mehettem, mert katonák voltak az üzemben, erre tessék, itt a repülő.

Vagy csak taktikát váltottak.
Amiket írsz, az inkább azt valószínűsíthető, hogy kormányzati szivárogtatás.
Anélkül hogy egy horda lenne belőle, már így is elrettentő erővel bírhat, csak mint egy atomfegyver. :oops:

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 230
29 980
113

Az is benne van, hogy nagyon jók lettek a telefonok, meg Kína rohadtul beépült. Mintha az 51-es körzet körül lakótelepek lennének és az erkélyről fotózhatsz mindent. Lehet egyszerűen csak elengedték, mert megértették, hogy nem titkok léteznek manapság, az információ milyensége hajlítható csak. Ezért írom, hogy valójában nem tudunk semmit. Lehet nem is létezik amit látunk, csak egy kínai csillagháborús propaganda része, hogy szovjet lejtőre tegyék Amerikát. De az is lehet, hogy éppen most előznek magabiztosan.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 521
16 955
113

Mert azt akarták, hogy kikerüljön. Valszeg a videót a cég egyik embere csinálta, nem random járókelő, de igazából tökmindegy.
Ha rejtegetni akarták volna, éjszaka repül, vagy valamelyik sivatagi tesztreptérről. Aki lakott település felett repül nappal, az azt akarja, hogy lássák.

Izé, nem a egy másik gép szárnya alá vagy az egyik hajtóművének a helyére szokták az ilyet beépíteni? Építeni egy külön tesztgépet kicsit erősnek tűnik emiatt.

Pontosan.
Hajtóműteszt az az amit írsz, itt meg be van integrálva egy szívócsatornával, egy fúvócsővel, bekötött segédberendezésekkel, a villamos rendszerre dolgozó generátorral, stb... teszthajtóművezés akkor van, ha van megbízható kipróbált erőforrás, hogy ha le kell állítani, az vigye továbba gépek. Ez meg ezekre támaszkodik.
Ez egy minden critical design review fázison átesett vas, ahol a végleges konfiguráció megvan, lényegében finomítások vannak hátra. A sárkányszerkezet teherviselő szerkezete kész, még lehetnek apró alakitások, de a core structure nem változik. A gép magabiztosan repült, 15 fölé döntötték be, szóval szerintem nem ez volt az első repülése, ez inkább promókör volt.
Kína kanyarban előzött.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 521
16 955
113
New Chinese Combat Aircraft Likely a Medium-Range Bomber...

Vagy nem, mert hogy az NGAD eredeti elképzelése is kb ugyan ez volt.
Manőverező légiharc 10 éven belül embervezette géppel túlhaladott lesz, a vadász drónok ellen esélyük sem lesz, emiatt hátrébb kell vonni az embert - éppen erről szól a 6.th gen egyik alapvető követelménye. Az embervezette szegmens hátrébb kerül, a Loyal Wingman mögé, egy long range AA raksikat eregető, main radar/EW hordozó, APS védelemmel elátott és drón hubként szolgáló nagyhatótávolságú HF-SHF stealth plafromra.

Szóval nem, ez nem bombázó (az a B-21 vagy a H-20), csak a dogfight részt kiszervezi egy arra alkalmasabb ember nélküli platformra, míg ő végzi a BVR harcot meg úgy a battle management rá eső részét. Ahhoz meg pont egy ilyen vas lett megálmodva annó mind a Lockheed, mint a Northrop által.
Véleményem szerint ez vadászgép, úgy ahogy az kinéz a század közepe felé.