1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9К123 "Khrizantema/S" (AT-15 Springer)

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - boki által indítva @ 2014. december 3..

 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Eza jármű már megvolt nekik,és rátették a 2 rakétát,vagy a rakétához csináltak 1 ilyen lánctalpast?
  Illetve nem egészen értem miért kell ilyen bonyolult platform ehhez,nem lehet simán a kis 3 lábú álványról abramsozni vele?
   
 2. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ez egy BMP 3 alváz, a rendszer meg azért bonyolult, mert alapvetően radaros távirányítású, és így radar is van benne. Elvileg alacsonyan repülő helikopik ellen is jó. Van lézeres változata is a rakétának, így akár egyszerre is tud tüzelni mindkettővel.
   
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Meg nem csak két rakétával rendelkezik az a jármű. És teljesen automatikusan tölt újra. Nagyon magas szinten automatizált.
   
 4. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ezzel együtt ahogy olvasom, még az export példányokkal együtt is csak minimális darabszámban készült, gyakorlatilag csak egy nullszéria.
   
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Gondolom ennek az a koncepcionális oka, hogy az oroszoknak van a világon a legtöbb tankja. Így nem sok értelme van náluk egy páncélvadász járműnek. Kb. annyit vettek csak, hogy legyen vele tapasztalatuk, meg, hogy export képes legyen. De nekik nem igazán van erre a járműre szükségük.
  De sokkal többet tud a rendszer, mint egy ATGM.
  1. Egyrészt sokkal mobilabb
  2. Páncélozott
  3. ABV védett
  4. Hangsebesség fölött repülő rakétákkal dolgozik
  5. Nagy rakéta készlettel rendelkezik

  Hátránya, hogy tudtommal közel annyiba kerül, mint egy harckocsi, ellenben ez csak páncélvadásznak jó.
   
 6. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Annyiból van, hogy egyfelől a 90-es évek orosz 125mm-es hk lőszerei kétséges, hogy átvitték volna egy modern Leo2/M1/Challanger páncélját, és az sem biztos, hogy pl. menetből eltalálták volna.

  Másfelől az oroszok is egyre kevesebben vannak, a II.vh-s hozzáállás már nem tartható, hisz a NATO és Kína egymaga többszörös emberállománnyal bír.

  + a BMP3 olyan terepen is elmegy/elúszik, ahol egy harckocsi nem, és hát az oroszoknál bőven van ilyen terep.

  Szóval szerintem ha hatékonya rakéta, bőven lenne létjogosultsága.

  Viszont a hatékonysággal kapcsolatban amiatt vagyok szkeptikus, mert a robbanófej csak 130mm-es. Az nem biztos, hogy elég, és ha igen, akkor is csak jó szögben.
   
 7. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  A páncélvadász elsősorban védekező fegyver. Többnyire kiépített tüzelőállásokból lő, majd átvándorol egy másik előkészített állásba. Egy harckocsi univerzálisabb, egyaránt jó védelemre és támadásra. Az oroszok koncepciójában még mindíg csak másodlagos hangsúly a védekezés. A medve nem bújik el a barlangjában
   
 8. "Each missile carries a tandem HEAT warhead with a reported penetration of 1100–1250 mm RHA behind ERA,[6] alternatively a thermobaric warhead can be carried to engage soft-skinned targets, fortifications and manpower."
  forrás:angol wiki

  Mi az, ami ellen ez nem elég?
   
 9. Azért nem csak lesállásból jó. Támogathatja/kísérheti a gépesített gyalogságot védelemben és támadásban is, ráadásul úszóképes. Továbbá 6km-ig ellő, vagyis nagyobb a lőtávja mint egy harckocsinak. Szerintem az ok, amiért nem sokat vettek belőle, az egyszerűen az ára. A legtöbb haderőnek elég az APC/IFV tornya oldalára szerelt ATGM.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez sanszosan múlt időben igaz. Kíváncsi lennék az aktív jenki hk. mennyiségre és az oroszra, ahol a mennyiségben számottevő a T-72B2/B3, ami elég ványadt a legkorszerűbb M1A2 változatokkal szemben...
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egyre kevesebb elavult harckocsijuk van az oroszoknak.Rengeteg a B3(ami ugyan nem valami top jármű de használható harckocsi szóval nem úgy kell eképzelni az M1A2 vs.B3 különbséget mint az Allied Force alatt az F-15 vs. MIG-29 harcot)de itt a B3M ugyan is B3 tudtommal m@r nem kerül ki a csapatokhoz csak B3M és idővel a B3-ak is modernizálásra kerülnek.Ott vannak még a T-80-asok amik megint csak nem hulladékok és persze a T-90A ami egy top tank.A bevethetőség pedig nagyon magas nem csak roncsként állnak a telephelyen!
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  9000-9500 Abramsot gyártottak ebből 400 van a MARINE-nél rendszerben meg 3500 lekonzerválva tehát kb 6000 aktív valamilyen tipusú Abrams van szolgálatban a wiki szerint.Ennyi az oroszoknak biztos van rendszerben a T-72/80/90 trióból összesen.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem tég állítottak fel talán egy harckocsi hadosztályt ami csak B3-al van felfegyverezve.Ezen kívül vagy tavaly vagy tavaly előtt kezdték el visszaállítani a T-80-asokat miután egy időben drasztikusan csökkentették a mennyiségüket.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nincs. Összesen kb. 2500 hk van és ebből cirka 1/3 T-90. Boki írta le asszem.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  900 körüli T-90 van elvileg meg 1900 T-72 meg 450-500 T-80 ez az angol wiki.De ezek elég régi adatok pl a Z'80-nál ez a mennyiség arra vonatkozik amire lecsökkentették a számukat de mint írtam újra rendszerbe állítják őket.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Molninak részben igaza van, ugyanis nagyon komolyan lecsökkentették az utóbbi időben a hadsereg létszámár és így az eszköz állományukat is. Meg hát ugye mind helyileg mind szervezetileg szét vannak szórva az egységek.
  Itt elvileg a szárazföldi erők eszközállománya van:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Список_оружия_и_военной_техники_сухопутных_войск_Российской_Федерации

  Ez is cirka 3100 db MBT, de ebben nincs benne a tengerész gyalogság , a VDV vagy más "kisebb" szervezetek felszerelése.
  E mellet a "tárolt" mennyiséget nem úgy kell értelmezni , mint hazánkban. Az a mennyiség rövid időn belül ténylegesen bevethető.
  Pár éve amikor utána néztem akkor cirka 20000 db T-72-s volt összesen nekik, de aztán volt valami modernizációs/selejtezős programjuk, így lényegében csak a T-72B-k maradtak meg. Abból van 2300 db +7000 db nekik.

  AT-15-ből van 10+ db :)
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Erősen kételm, hogy a mögé szükséges személyzet és logisztika előpattintható lenne...
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sorkatonaság van arra a személyzettel nincs gond.
   
 20. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Az oroszoknál van/volt sorkatonaság, a mi egykori sorkatonaságunknál jóval magasabb színvonalon. És a kiképzés alapja már vagy 30 éve a T-72-s harckocsi.
  Szerintem a raktáron lévő T-72B-kre háború esetén lenne személyzet és alkatrész is, lőszer is.
  T-80/T-90 esetén már más a helyzet.
   

Ezen oldal megosztása