1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9К51М "Tornado-G"

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - boki által indítva @ 2015. február 4..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A sorozatvetők alapvetően területlefogó eszközök....
   
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Szerintem a nem irányított 155mm-es lőszer olcsó. Ahogy olcsó az irányított 122mm-es is, ha egy-egy találatával egy ellenséges löveget, vagy harcjárművet semmisít meg!

  Én így építeném újjá a magyar tüzérséget:
  Nehézdandár:
  - 155mm-es lánctalpas önjáró osztály a dandár közvetlen támogatására
  Közepesdandár:
  - 155mm-es gumikerekes önjáró osztály a dandár közvetlen támogatására
  Tüzérezred a gyalogság általános támogatására: (kezdetben négy vontatott D20 osztályokkal, akár műveleti tartalékos dandárként is, felállítása jelenleg így igen olcsó lenne, csak a tartalékosokat kellene kiképzeni és a járműállományt biztosítani, nagy hiba lenne nem tenni!)
  - 155mm-es gumikerekes önjáró osztály
  - 155mm-es gumikerekes önjáró osztály
  - 155mm-es gumikerekes önjáró osztály
  hadvezetés közvetlen alárendeltségében:
  - 122mm-es gumikerekes önjáró rakétatüzér osztály tüzérségi radarokkal, UAVokkal ellenséges tüzérség. páncélozott járművek, megerősített fedezékek, vezetési pontok és más fontos célok ellen

  Sajnos TOS-1-ről az orosz embargó miatt a nehézgyalogság dandár alárendeltségben egy üteg mennyiségben nem álmodhatunk jelenleg, pedig átépíthető T-72 alvázunk is van hozzá és világ leghatékonyabb eszköze ellenséges gyalogság ellen. De valami hasonlón mindenképp el kellene még gondolkodni, mert ha minőségi fölényre törekszünk, ami a kisebb államok egyedül értelmes politikája, akkor pont ilyen eszközökre van szükségünk!
   
  anonim999 and tonyo like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az irányított lőszerek drágák mint ahogy a modern tüzérség is meg minden ami modern.
   
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, az eszközöket be kell szerezni valamikor. Vagy jobb nektek csupasz seggel?
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem csak megvenni hanem rendszerbentartani is.
   
  tonyo likes this.
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  28+28+28 önjáró tüzérségi eszköz beszerzése és 4x28 vontott D20 megtartása, minden hozzávalóval azért nem verne földhöz minket első körben!
   
 7. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ne feledjük nem csak az eszközöket kellene beszerezni. Ép kéz láb normálisan hadrafogható létszám is kellene. Blogen elképzeléshez vajon mennyi ember kellene? Legalább 3-4 ezer fő. És ez csak a tűzérség lenne létszámban mindennel együtt.
  Normálisan létszámilag feltöltött 3-4 dandárhoz optimális esetben 10-12 ezer fő kellene.
  Attól tartok hogy számunkra továbbra is marad egy a lehetőségekhez képest felszerelt komplett dandár.
  E köré épülne fel egy (talán) két tartalékos "dandár". Egyszerűen többre emberanyagot nem fognak tudni összelegozni.
  Na visszatérve. Kívételesen blogennel értek egyett a tűzérségen illetően. Kicsit átvariálva a lehetséges létszámra szabva.
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Felejsd el a D20as osztályokat.Tüzériskolába pár darab kiképzéshez.A fenmaradó csöveket esetleg fel lehetne használni egy Semser jellegű eszközben.Reménytelenül elavült
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  A most megalósuló terv alapból három dandárt jelent, egy nehezet, egy közepest és egy könnyűt. Ez a realitás, az viszont nem az, hogy három dandárnyi gyalogság mögött csak a dandártüzérség áll, mert az kevés. Hogy mit értenek könnyűdandár alatt, azt nem tudjuk. A nehéz és közepes meglehetősen konkrét kategóriák és akkor még ott vannak a tartalékosok is, akármilyen formát is öltsön végül. Kell a tüzérezred/dandár. A legolcsóbb verzió első nekifutásra a tartalékos D20 dandár. Ennyi ember mögé ez a minimum. Három új önjáró és négy régi D20. Hogy a fenébe nyújtanál kevesebbel tisztességes tűztámogatást!
   
  tonyo likes this.
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Hát a mai és várhatóan a jövő demográfia adatokat kb ezt a felállás reálisabb lenne.
  14+14+14 D-20 ból talán 2X28 at. reálisan 1×28.
  Szerintem a haderő fejlesztésnek (ha tényleg pörög) a legnagyobb ellenfele a létszám. Ha van létszám lehet építkezni. Ha nincs mire épitkezenek.
   
  szpg9 likes this.
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Felvilágosítlak. Mindenhol van vontatott tűzérség. Ja hogy modernebb? Egyébként nem elavult. Normális tűzvezetés kellene hozzá. Plusz vannak hozzájuk hatékony gránátok is a piacon :). Tartalékba,tűztámogatáshoz ennél olcsóbb kategoria aligha van.
  Egyébként miért várnak el egy taracktol hogy egy L-50 es szintű ágyú teljesítményét hozza. A D-20 tarack és abban a kategoriában még mindig meg állja a helyét.
   
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kevés kicsit már az a lőtáv amit tud. Így jobban kiszolgáltatott az ellen tüzérségének és kisebb a hatóköre is. Emellett 152mm, és Putyinéknak is van ilyen pár ezer valahol Szibéria mélyén. Nekünk meg már biztosan kevés hozzá az alkatrész hogy nagyobb mennyiséget ellássunk folyamatosan, venni Putyinéktól nem lehet, meg amúgy sincs itthon már több mint talán kb 60db? Ennek tetemes része évtizedek óta a bodzabokorban rohadva. Tartalékba hát... lőszer kérdése egyrészt, okosabb volna szerintem ha ugyanolyan lőszert használna mint az első vonalas cucc. Na meg ha nato akkor nato lőszer, hogy legyen utánpótlás és kompatibilitás. Szerintem át kéne dolgozni, felfúrni 155mm-re, és megvizsgálni elbírja -e még, plusz az új lőszer energiája, ereje, kémiája, zárszerkezet, stb... Nem lenne egyszerű és drága is lenne...
   
 13. szpg9

  szpg9 Well-Known Member


  Szerintem inkább kuka az egész és kellene venni helyette 155 mm-es amerikai vontatott tarackot. Mint India...Már ez is előre lépés lenne a mai helyzethez képest...
   
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  M777 szintű légimozgatható,körtüzelőképes lveg még talán.Van kinai kópiája is,ha nemakarunk mert nem szeressük a jenkiket.De nekünk az sem igazán opció.Mivel mozgatod?.D20 legfeljebb egy elhúzd határmenti kisháborűban lenne használható,tüztámogató bázisokra telepitve.Még oda is inkább egy D30 szerű körtüzelőképes lafettára átépitve
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Minek vennénk vontatott tarackot, amikor a piac tele van teherautóra szerelttel. A dandártüzérséggel ellentétben itt konkrétan már az is elég, hogy szó szerint csak rá van szerelve a teherautóra, mint az izraeli ATMOS!
   
 16. szpg9

  szpg9 Well-Known Member

  Az csak egy öszvér... és az a probléma vele, hogy annyira leépültünk, hogy ezz összeépítés is figyelmet kelt. Az ami tarackok meg helivel is szállíthatók..
   
 17. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 18. Python

  Python Well-Known Member

   
  fishbed and fip7 like this.
 19. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Ez a holmi nagyon adja,a gépi újratöltést kellene megoldani rajta,de így sem tréfa.
  A nagyobb kaliberűek még jobban adják,nem meglepő módon.:D:rolleyes:
  Van ez ellen érdemi légvédelem?
  Mármint 15 tgk 1 perc alatt kitáraz,az vagy 700 rakéta,milyen szárazföldi harc csoportnak van ennyi lv rakétája,miazmása megállítani egy 700 rakétás tűzcsapást,1 perc alatt?
   
 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Semmi.
   

Ezen oldal megosztása