1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9K37/9K317 Buk (SA-11 "Gadfly")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hogy Pancít lőtt-e IAF repülőt, az nem lényeges. Nem az a feladata. Ha az utolsó rakétáig lelövöldözte a bejövő eszközöket, akkor teljesítette a feladatát. Ha több jött, az már nem az ő baja, hanem a hadvezetésé. Ha becsapódott, miközben még működött, az a baj, de erről nem tudunk.
   
  vilmoci, fip7 and ghostrider like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na de miért is nincs célfelderítő radar? Annyi féle és fajta van belőle már, mint a tenger.

  De, eléggé az. Sajnos a szomorú igazság az, hogy ahol a terepviszonyok nem teszik lehetővé, akkor ott nem nagyon lehet ma már elbújni stealth vagy valamiféle EW, aminek mai szintjéről nekem fogalmam sincs és másnak se lehet nagyon. A zavarás meg legfeljebb a bemérést teszi nehézzé, de az fix, hogy elárulja, hogy valahol a környéken vagy. A terepkövetésnél az első radar kontaktusig ez sincs meg, ahogy a stealth-nél sem.

  Akkor miért jössz a magic potion résszel? Egy szóval sem azt írtam, hogy a hegyek között közeledő gépet látná a budai hegyek szélén DNY felé kereső radar. De, hogy az Alföld felől és a Balanton felől nem nagyon ér közel gép, az fix. Ergo limitálja azt, ahogy SAM elől bújkálhatsz. ---> Na, akkor a honi légvédelem hogyan is dolgozott volna? Hegyek felett a MiG-29 CAP-el, a többit védte volna a ké Sz-300PMU osztály.

  Idealizált sík terep esetén. Csak egy hegytetőről sík terep felé nézve nem ez a helyzet. Vagy pl. tengerparton ezért isteni még egy kisebb domb is, mert brutálisan kitolja a radarhorizontot.

  Egyes irányokban és akkor, ha a radar nem domb vagy hegytetőn van. Na, akkor miért is volt fontos, hogy Tubesen legyen a radar?

  Igen, szar helyen volt radar és olyan rendszerekről volt szó, aminek nem volt low level CW radarja, mint az Sz-300P családnak a Clam Shell. Meg a Volhov reakció ideje az első észleléstől min 30 sec az indításig, de ez erős túlzás. Ennyi idő alatt egy 300 m/s sebességű cél 9 km-et repül... A min HMZ meg legalább 3,5 km.

  Hujujujuj.... Azért nem mindegy, hogy milyen az a stand off fegyverzet és milyen magasságból. Mert kis magasságból ez SDB hatótávolsága picsafüst még hajítva is, ha egyáltalán lehet így alkalmazni, mert ezt soha nem láttam még reklámozva sem. A rakéták esetén meg kb. LOS kell indításkor, ha Brimsotne szerű dolgokra gondolsz. A Taurus és társai meg totál más kategóriák 100+ km-ről indítod őket, de igazából statikus vagy PB (pre-briefed) célokra.

  Mondom, ez generálisan rizsa. Konkréta az E-3 + Patriot vagy az A-50U + Sz-300P család esetén a világ minden ideje kb. tied a döntésre akkor a célfelderítési táv. A célok osztályozásában segít be az automatizált, de nem automatikus légvédlemi rendszer. Van ma már minden korszerű rendszernek full auto módja is (persze tiltani mindig lehet), de így üzemelni tartósan az istenkísértés főleg egy dinamikus légtér esetén.

  Azért a '70-es évek végi F-117 nekiment AVR-es légvédelemnek, még ha csak nem szovjetnek is. Elég impresszív eredményt mutatott fel. Úgy, hogy még RWR-ja sem volt. Szóval ma egy F-35A szerű gép elle, ha csak a felét tudja annak, amit a marketing mond, akkor elég becsinálós az ellen area denial képességet felmutatni, konkrétan lehetetlen, ha te ezt egy 30-50 km-es sugarú körre érted úgy, amikor ez 4. gen gépek ellen már a PMU1 óta 150 km tája, ha nincs kőkemény zavarás.

  Tessék? Az izraeli akciókról kb. semmi konkrétum, de a Sivatagi Vihar óta nem tudni arról, hogy bárki éleseben kismagasságon akcíózott volna. Te egy lehetőséget állítasz be gyakorlatként. A gépek többsége nem képes éjszakai terepkövető üzemmódra. Az NVG a gépeken korlátozott mértékben lehetővé teszi a terepkövető radar és robotpilóta nélküli repülést, de nem minden időjárási viszonyok között, rövid ideig (pilóta fárad) és nem 30-60 méteren. GPS és terrain map alapján is lehet ezt tolni. Elvben. De, hogy ehhez mikor kellően sűrű és megbízható a GPS és hol van tényleg kellően pontos digitális térképe és kinek...

  Vagy életet ment, ha nem olyan kőhülye az operátor, hogy egy szubszonikus hibás IFF-ű gépet összevéteszt egy ballisztikus rakétával és nem avatkozik be.

  Elégtelen adat és nincs mérce ahhoz, hogy mi az az "azt csinálnak amit akarnak". Én nem tudom, hogy az IAF vezetőinek a fejében ez hol kezdődik és ét véget. De, ha egy Vega lekap egy F-16I-t, akkor nem hinném, hogy erről van szó.

  Mond, te nem láttad a betett képeket a hatalmas LCD és eltérő kezelőpulttal?

  Már a Buk-M1 is automatizált volt... IOC 1987.
   
  ghostrider and fishbed like this.
 3. boki

  boki Well-Known Member

  9K317ME "Viking" a Buk-M3 exportváltozata

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  szegcsab, fishbed and fip7 like this.
 4. boki

  boki Well-Known Member

  Hozzá még ezt is kínálják, ami világpremier: 9A383E indítók.

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Eltérő rakétával?
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Igen. Ezzel jobb lehetőséget biztosítanak a Viking rendszernek, így nagyobb magasságban és nagyobb távolságban is képes a célokat(ballisztikusat is) eltalálni.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez dedikált ABM rakéta? Publikus a típusjelzése?
   
 8. boki

  boki Well-Known Member

  Ami ismert azt leírtam. Részletek remélhetőleg a kiállítás megnyitása után lesznek.
   
  molnibalage likes this.
 9. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Az ANTEY-2500 9M83ME rakétája van benne.
   
 10. boki

  boki Well-Known Member

  9М83МE rakéta van benne, ugyanaz mint az Sz-300VM-nél.
   
  molnibalage likes this.
 11. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  M3 TELAR
  [​IMG]
  [​IMG]
  9A383E
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  9Sz36M
  [​IMG]
  9Sz510M
  [​IMG]
  9Sz18M1-3
  [​IMG]
   
  szegcsab, fip7, Python and 4 others like this.
 12. boki

  boki Well-Known Member

  Első (szériában gyártott) Buk-M3 szállítmány érkezik a Központi katonai körzetbe. Altájban lesznek telepítve.

   
  gacsat, szegcsab, Rotten878 and 2 others like this.
 13. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 14. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 15. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szépen egyben a fő elemek.

  [​IMG]
   
  Python, Rotten878, ghostrider and 6 others like this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Meg akkor szervezetileg is.

  Anno sajnos nem maradt idő ezek korrekt elkészítésére és "gányolás" ment. Most az angol változathoz szépen ezek is megvannak. Ha valaha lesz ráncfellvart HTÖ, akkor persze azokban is benne lesz ez. De az kb. elmejáték szinten van, hogy legyen olyan...

  [​IMG]
   
  Negan, Rotten878, ghostrider and 3 others like this.
 18. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A legtöbb török drónt Bükkökkel lőtték Idlibben. Legalábbis az RT katonai szagértője szerint.
   
  zsolti likes this.

Ezen oldal megosztása