Ne haragudj, de szerintem most a terminológia lovaglást leszámítva sincs igazad. A szovjet-orosz csapatlégvédelemben Buk-M1 alatti szint a Tor-M1/M2 és 2K22M Tunguzka ma, régen Oksza, a Szterla-10 és Silka volt, amik együtt mozogtak a zl. harcoló állományával. Ergo akkor mi védené direktbe a Buk-M1-et? Semmi. Csak ha éppen közel van zl néhány km-re, éppen állnak és éppen van AVR kapcsolat.
A parancsnok szó a kommentedben értelmezhetetlen. Minek a parancsnoka? A TELAR-t tartalmazó ütegé? Van ilyen? Vagy az egész osztályé 6 célcsatornával, aki látja a Kupol adatait is? Az Sz-300P családnál is akkoriban a harci osztályok csak a felülről küldött célokat kapták meg, a teljes helyzetképet nem, mint a Patriotnál. Ergo nekem ebből az jön le, hogy ha a Buk-M1 osztály parancsnokának van esze és lehetősége, akkor bejövő REL esetén rá fog allokálni célcsatornát, mert igen halvány sejtése nincs arról, hogy melyik TELAR felé fog menni, ha időben akar reagálni. Ha meg le akarna kapcsolni, akkor mi a Buk-M1 előnye, amikor a lényege a sok célcsatornának, hogy a Kub-bal ellentétben ne kapcsoljon le...?
Igen zavaros amit írsz és úgy, hogy enyhe nyelvi szőrszálhasogatás megy. Dudi kommentjének a lényege anni, hogy a TELAR-ok képesek önvédelemre a teljes bazárral együtt. Ennyi. Nem több.
Hogy ezek után miért megy bokszmeccs az számomra totál homály.
Már ne is haragudjál, minden tiszteletem ellenére, de neked is még fejlődnöd kell ezen a téren, elég sokat. Nem csak konkrétan a BUK-ról írtam, hanem légvédelmi rendszerről, ami lehet osztály, vagy ezred, dandár. Ennek a parancsnokáról van szó. A tűzalegységet is ez alapján értsd, üteg, vagy osztály szinten.
Azon mi nem világos, hogy a célokat veszélyességük alapján osztályozzák. Ebben benne van a váratlanul? indított REL is, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt a támadott tűzalegységnek kell semlegesítenie, mert a másik tűzalegység erre alkalmasabb. A Patriot attól semmivel sem fejlettebb, hogy minden adatot oda küldenek neki. Ez csak felfogás kérdése.
Olvasd Te is vissza, hogy mire reagáltam Dudinak. A kölcsönös oltalmazásba kötött bele, utána ment el a vita az önvédelemről, ami egy másik kategória. Még ha haditechnikai fórumról van szó, akkor is maradjunk már meg a szakmánál.
Ugye Te sem szereted, hogyha a műszaki szakzsargont telibe szarják?
Különben ez a témakör, mint ahogyan írtam, egy kisdoktorit is megérne, nem pár mondatban letudva.