A régi Kub/Kvadratnak azért voltak export sikerei, a Buk vonal meg szerintem a mostani M3 változattal lesz majd kecsegtető opció, mert az ad igazi nagy előrelépést a régiebbi Kub változatokhoz képest.Márpedig eddig a Buk változattól függetlenül közelében nincs az Sz-300/400 családhoz képest exportsikerben...
Ez most M3 vagy korábbi változatok? Mert a szomorú igazság az, hogy az USA-t leszámítva annyira erőtlen mindenki más, hogy talán még a Buk-M1 célcsatorna mennyisége még mai szemmel is a nem rossz kategória, az M2 meg USA nélkül az európai NATO államok számára is area denial de igencsak.
Senki nem a jólétről beszélt, a védeni kívánt terület emiatt olyan kicsi, hogy nincs értelme 150-400 km-es HMZ-nek. Ez amit, már sokszor kifejtettem. Nincs olyan, hogy mindent védesz, az egy illúzió.
Oo/Szu esetén is a low level fenyegetések megjelenésével lényegében pontcélokat, pár üzemet, kikötőt és várost tudtak védeni, közepes és nagy magasságú céloknál az európai rész volt lefedve Vega és Duvnával, de Sz-300-zal ez kb. PM2-től jött el, csak még ma is vonogatnak ki PSz-t, tehát nagyon kevés város körül van nagy HMZ, a szovjet időkhöz képest a védett légtér nagysága összességben én úgy látom, hogy sehol nincs... Mondjuk nem is van értelme, ez az én szememben nem visszafejlődés, inkább racionalizálás. Még ma is totálisan eltúlzottnak érzem a honi légvédelmet.
Maga a koncepció van szerintem nagyon jól kibalanszolva, a méret/tömeg/mozgékonyság és ami hozzá tartozik hatómagasság/HMZ/célcsatorna/reakcióidő az ami szerintem nagyon közel van az optimálishoz.
Azt sem tartom rossz húzásnak, hogy nem erőltetik a méreg drága aktív radaros vezérlést minden rakétának, s így is bőven van célcsatorna. Nagyon kíváncsi vagyok pl. egy új ilyen rakéta a jóval nagyobb hatómagassága és másfélszeres HMZ mellett ÁRBAN hogyan aránylik egy NASAMS által használt AMRAAM-hoz, vagy akár egy ilyen rakéta ER verziójához képest. Ha tudják olyan áron, vagy ne adj isten még olcsóbban szállítani a rakétákat, én export sikert várok.
Komolyat.