molnibalage
Én ennyi radaros indítójárművet csak akkor érzek logikusnak ha széttelepíthetőek. (BUK M2/3) Ehhez meg ugye kell AVR kapcsolat, vagy hasonló. Viszont ha ez igaz, akkor a koncepció is elég közel áll a NASAMS-hoz. Csak ugye SARH rakétákkal még relatív olcsó is. És gondolom a BUK M3-hoz is használhatóak az SARH rakéták is. Ami azért fontos, mert nem kell minden légi célra méreg drága ARH-s rakétát indítani. (Pl. ARM, Drón, MIG-21 szintű légi cél stb...)
Viszont a BUK M3-nál már ott az ARH is, ami megint sok előnnyel jár.
A kérdés az, hogy milyen sokba kerül egy ilyen összetett rendszer....
Jellemzően lefelé kompatibilitás van, tehát M3 változatnál 99,99%, hogy az M2 rakétája is használható. Csak a bibi az, hogy az M3 esetén a Stihl-1 alapú rakéta már konténeres, az régi M2 meg állványos-sínes. Viszont az M3 változatnál a Stihl-1 alapú rakéta is lehet tudtommal SARH, lásd két keretes rész, 515 és 517. oldalon a HÖT-ben.
Ha lehetséges a mix, akkor én a TELAR-okra tenném az SARH-t és a maradék TEL-re meg ARH-t, annak úgysem kell talán TELAR radarja, a Kupol is elég sanszosan. A hazai viszonyok között még ez a mennyiség overkill lenne, valójában a TEL fele is elég lenne, 6 db aktív radaros. A nagy kérdés az, hogy egyetlen TELAR-on vagy TEL-en belül lehet-e keverni. Szerintem illene kezelnie, mert az Sz-300-nál is látszik, hogy melyik tubusban melyik változat van régebbi rakéta esetén.
Ez esetben akkor a legideálisabb az egy járművön való mix lenne, mert akkor egyetlen TELAR HMZ-je is 70 km lenne egy bizonyos rakéta mennyiség erejéig, de ezek egy része aktív radaros lenne, igény és adat esetén horizont alá is tüzelhet, ha a Kupol fent van magasan Bp egyik hegyén. Egy ütegen belül tehát
no 1. TELARl 4/2 SARH/ARH
no 2. TELAR 4/2 SARH/ARH
no 1. TEL 8/4 jöhetne szóba, a TEL-en vagy ahogy jól esik, de igazándiból 12 db rakétát overkill rátenni és azt figyelembe kell venni, hogy a TEL egyben töltő jármű is a TELAR számára és azt nem lehet ezért 3. települési helynek kezelni, igazából az egyik TELAR mellé lehetne tenni, tehát a két széttelepülési hely nem lenne azonos erősségű. Szerintem. A TEL-en már nem látok AVR antennát, ott sanszonsan tényleg 5 km a limit a TEL és TELAR között.
A fentiek M3 esetén vannak. M2 változat és rakéták esetén nincs ez a rugalmasság és nem mixelhető egy TELAR/TEL-en belül, hiszen egyik konténeres, a másik rakéta meg nem.
Jó kis kombináció lehetséges, ez benne a szép. Persze ez egy szóval nem jelenti azt, hogy olcsó lenne a cucc. A rakéta árára nincs infó, de azért amennyire látni a radarok miatt egyáltalán nem olcsóbb a NASAMS-nál egy bizonyos mennyiségig és lefedettségig.