1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9K720 Iszkander (SS-26 "Stone")

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus és taktikai nukleáris, biológiai és v' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Papajoe szerintem arra utal, hogy akár ennyi ellenséges repülővel, vagy rakétával érne fel.
   
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nem, elnéztem,légvédelmi rakétát láttam benne.
  Lassan haladok a fórum technikai részével,mert rengeteg adat,típus,alkalmazási terület van, csak pár hónapja kezdtem,nulláról,így előfordul,hogy bénázok,nézzétek el a lelkes amatőrnek.:eek:
   
  ghostrider likes this.
 3. Python

  Python Well-Known Member

 4. Roni

  Roni Well-Known Member

 5. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 6. Roni

  Roni Well-Known Member

 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A helyes megfejtés:
  "Vagy ez egy különlegesség ami olcsóbb mint egy repcsi és mégis nehezebb ellene védekezni?"
   
 8. gioo

  gioo Well-Known Member

  Szerintem is-is. Oroszország most hasonló helyzetben van mint 39-ben. Megvannak a fegyverek a háború megnyeréséhez de még nincs belőle elég így fejleszt olyat is ami gyorsan gyártható és kétségtelen taktikai előnyökkel is jár valamint remekül kiegészíti a hiányt ami szemmel láthatóan rohamos léptekkel faragódik lefele.
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Gondoljatok bele, hogy még az ősrégi SCUD is át tud jutni a Patriot-os légvédelmen, valós körülmények között.
  Ha van egy erősen őrzött objektum, amit Patriot vagy HQ-9 véd, és te ki akarod lőni, akkor mit csinálsz?
  1. Oda küldesz közel 100 db 4. gen gépet és nagy vesztességek árán megpróbálod leküzdeni.
  2. Vagy indítasz a célra kb. 10 db Iszkandert amiből 1-2 db tuti átjut és közben saját vesztességed pedig nincsen.

  E mellet az Iszkandert nem tudják lelőni az olyan légvédelmi rendszerek, int a TOR vagy a Roland. Ellenben a robot repülőgépekkel amiket egy vadászgépről indítasz.
   
  ghostface, haubagoi and fishbed like this.
 10. laiki

  laiki Well-Known Member

  Az Iszkander egyik legnagyobb előnye a repülési ideje. 300 km-re kb. 4 perc alatt, 500 km-re is 6 percen belül eljut. Figyelembe véve az észleléshez szükséges időt és a riasztás időigényét is, egy reptérről még a készültségi gépek sem tudnak felszállni mielőtt odaérne. A katonai, politikai vezetők tartózkodási helyére kilőtt Iszkander odaér mielőtt a célpont óvóhelyre menekülne, vagy kimenekülne az épületből. Egy pontosan bemért radart elkap mielőtt az elmozdulhatna, még akkor is, ha amúgy mobil eszközről van szó. Egy indulásra készülő hajót, vagy tengót elér még a kikötőben, mielőtt kifuthatna. Egy frissen felderített gépesített egységet megszór kazettás töltettel ahogy az megáll valahol. Nagyon rövid a saját reakcióideje. Nagyságrenddel rövidebb, mint a légierőé. A célpontnak pedig túl kevés időt hagy.

  Ráadásul felderíteni is nehezebb. Számottevően kisebb a radar keresztmetszete, mint egy hagyományos vadászgépé és nagy sebességből, nagy magasságból adódóan a radarok egy része nem is tudja észlelni.

  A másik előnye, hogy a pályamagasság és a sebesség miatt a legtöbb légvédelmi eszköz eleve hatástalan ellene. Még az elhárító rakétáknak is rendkívül nehéz elfogni, mert nem kiszámítható pályán jön és a végfázisban igen komoly manőverekre képes. Ráadásul egy Iszkanderes egység szükség esetén sok rakétát tud közel egyidőben indítani túlterhelési céllal. Az Iszkander veszélyesebb a légvédelmi rakétákra, mint a légvédelmi és elhárító rakéták az Iszkandere. Mivel az Iszkandert jóval előbb indítják, mint az álhárító rakétát, sebesség és magasság szempontjából akkora előnyben van, hogy a területvédelem gyakorlatilag nem működik ellene. Csak a célpont közvetlen közelében lévő elhárító rakétának van esélye elérni az Iszkandert. Emiatt minden egyes potenciális célponthoz elhárító rakétát kell telepíteni. 500 km-es hatótávja miatt egy Iszkanderes egység annyi célpontot fed le, amennyit méregdrága elhárító rakétákkal nagyságrenddel többe kerül megpróbálni megvédeni az Iszkanderek ellen, mint maguknak az Iszkandereknek a költsége.

  A harmadik előnye, hogy viszonylag olcsó. Egy precíziós bomba, vagy légi indítású rakéta jellemzően olcsóbb, mint az Iszkander. De azok bevetéséhez kell a hordozó repülőgép, a kiképzett pilóta, nagyon sok órányi gyakorló repülés és meg kell építeni és fenntartani a repülőteret. (Nem csak a bevetés repóra költségét kell számolni a légierőnél, hanem a háborút megelőző 10-20-30 év légierő fenntartási költségeit is). Az Iszkanderre - miután legyártották - sokkal kevesebbet kell költeni. Nem szükséges hozzá különösebb infrastruktúra és a (nem szimulált) lövészet kivételével a gyakorlás sem drága. Ha minden költséget figyelembe veszünk, akkor az Iszkander korlátozott távolságon belül és persze csak meghatározott, értékes célok ellen, de olcsóbb alternatívája a légierőnek.

  A negyedik előnye, hogy mivel mobil és nem kell hozzá sebezhető infrastruktúra sem, sokkal kevésbé sebezhető a rendszer, mint a légierő. Ezen kívül könnyen álcázható. Mozgatható akkor, amikor épp nem látnak rá a területre műholdak. Olcsón lehet hozzá hasonló csalikat készíteni. Viszonylag olcsó csapat légvédelemmel elég jól védhető. Ezáltal a túlélőképessége nagyon jó.

  Az Iszkander-K is ár/érték arányával tűnik ki. A teherautó messze olcsóbb hordozó eszköz, mint a H-55-öt, vagy H-101-et cipelő bombázó repülőgép, vagy Kalibr indítására szolgáló hajó, vagy tengeralattjáró. A robotrepülő nagyobb hatótávja, rugalmasabb repülési profilja, és képessége, hogy az ismert radarokat elkerülve, fűnívóban a célközelbe jusson, jól kiegészíti a ballisztikus rakétát.
   
  vilmoci, zsolti, neptun892 and 12 others like this.
 11. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 12. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 13. Python

  Python Well-Known Member

 14. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  [​IMG]

  Iszkander-M és -K együtt :)
   
  fip7, Python, Roni and 1 other person like this.
 15. Roni

  Roni Well-Known Member

 16. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Ugyanott felvett képsorok, de itt látható a célzóberendezés is. Részben analóg helymeghatározás!
  7:56-tól tessék nagyon figyelni.
   
  varga dima likes this.
 17. Fade

  Fade Well-Known Member

  nem tudom mennyire szerencsés összevetni őket. A mi olcsobb meg scenárió kérdése. Egy F-15 elvisz akár 20db 10.000$os JDAMot az A2A fegyverzete mellett. Az 20db célpont. Egy nap repül 4db sortiet az 80db célpont. Egy "új" ATACMS ára csak a rakétáé (Iskanderét nem találtam) 3m$. Az az F-15 egy nap alatt behozta az árát. Ebben a scenárióban rohadtúl drága az az ATACMS/Iskander. https://i.pinimg.com/736x/e1/5d/3d/...26e46f68--military-jets-military-aircraft.jpg

  ATACMS/ISKANDER másik problémája, hogy célpont koordináta kell. Ha lehet ne is mozogjon nagyon mert 6perc alatt azért odébb lehet gurulni. Egy F-15ön meg ott a konténer. De uígy CAS adásra egy ATACMS/ISKANDER nagyon nem az ideális fegyver.

  ATACMS/ISKANDER előnye meg le lett írva. Nehéz kiiktatni TOP légvédelem kell ellene és nem küldtél be egy katonát 100m$os repűlőt az ellenséges légvédelem zónájába.

  Gondolom érthető mért nagyon szerencsétlen a "a szegény ember precíziós csapásmérő eszköze ha már repcsire és precíziós bombák-ra nem jut?" rész. Nagyon alma körte. Másra jó. Ideális esetben pedig egy modern hadsereg mindkettővel rendelkezik és azt fogja használni ami ott akkor jobban megfelel a célnak.
   
  endre, vilmoci, fip7 and 4 others like this.
 18. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Az a kérdésem, hogy robotgépágyúkkal, páncéltörő vagy programozható lőszerrel le lehet-e szedni a tölteteket végfázisban?
   
 19. Fade

  Fade Well-Known Member

 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gyakorlatilag nem.Még rakétával is nagyon nagyon nehéz.
   

Ezen oldal megosztása