1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A Csatahajók múltja, és esetleges jövője

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - fip7 által indítva @ 2017. május 31..

?

Szerintetek lesznek-e újra csatahajó osztályba tartozó hadihajók?

 1. Igen

  16,2%
 2. Nem

  58,6%
 3. A repülőgép hordozó a jelen és a jövő

  13,5%
 4. A Zumwalt-é és az LCS osztályú hajóké a jövő

  11,7%
 1. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Szerintem szép, de kíváncsivá tettél:
  Neked melyik a legszebb? És ez miért is ronda?
   
 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

  [​IMG]

  Akkor volt, valami munkavédelmi kesztyű, vagy efféle, mert a képen azt látom, hogy távolodik a tenger felszíne a csónakhoz képest. :)

  A far vizet is lehet elemezni!
   
  fishbed likes this.
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 8. The French battleship Richelieu enters new York Harbor for repairs and upgrades. 11 February 1943.
  [​IMG]
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ritkán Látható Történelem blogról.

  [​IMG]
  1914. Légifelvétel a "VI. Károly császár", osztrák-magyar páncélos cirkálóról, amit a montenegrói (Lovcsen) parti ágyúk tüze éppen elvétet
   
  ghostface, vata, fip7 and 5 others like this.
 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

 12. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Az egykori Acélmonstrum oldalon többször szó esik arról, hogy a japánok űrméret alatti lövedékekkel gyakorlatoztak, hogy elkerüljék a lövegcsövek gyors elhasználódását. Az lenne a logikus, hogy ez viszont érinti a lőtávolságot és a tűzvezetés pontosságát is. Tud esetleg vki erről többet?
   
 13. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Szintén olvastam az Acélmonstrumot, illetve angol nyelvü oldalakat amik tele voltak adattal, de sajnos nem voltak olyan olvasmányosak.

  Ahogy emlékszem; a lõtávolság ûrméret alatti lövedékekkel nõ azonos mennyiségû lõportöltet esetén a kisebb tömegû lövedék miatt.
  A pontosság már fogósabb kérdés, azonos távolságnál elvileg azonos lehetne de a távolság növekedésével a szóráskép a környezeti hatásokra érzékenyebb volt.
  Legalábbis ezt olvastam.
  Ha otthon leszek elõkeresem az oldalt ahonnan Zoli is merített anno sok adatot ágyúkról, lövedékekrõl, átütési táblázatok, stb.
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a megközelítés semmiben sem tér el attól, mint amikor BDU-33-at dobálnak a vadászgépek ma. Azok ballisztikája sem azonos az Mk bombákkal. Csak óccó. Nagyon. De ettől függetlenül visznek és dobnak inert Mk bombákat is, mert szokni kell azzal is a repülést és végül az oldást is. A végén meg éles bombákat dobnak már. Meg PGM-et, lásd repnapos beszámolók. A USAF pilóta több PGM-et kell, hogy dobjon a combat ready státuszhoz.

  A gyakorló gránátokra is kimérték a ballisztikát és ennyi. A lényeg az volt, hogy olcsó gránátokkal gyakorolják a tűzvezetés összetett folyamatát és feltolják a sebességét a módszernek. Azt gyakorolták, hogy különböző méretű és sebességű célokra milyen gyorsan tudnak olyan pontos tűzvezetési megoldást adni, ahol már a löveg szórásán belül voltak. Ha ez megvolt, akkor ott álltak át maximális tűzgyorsaságra. Elvben... Mert a briteknél a józan észt mellőzve sokszor akkor is már tüzeltek teljesen agyatlanul, amikor még nem volt pontos megoldás. Meg bersze biztonsági intézkedésekre is szartak. Fel is robbant pár hajó az agyatlan tűzgyorsaság oltárán

  A tűzvezető analóg számítógépet igen sok olyan adattal látták el, amit a radar előtt az emberi szem és ítélőképesség alapján adtak meg. A célpont iránya és sebessége is ilyen volt. Az első lövések után helyesbítettek. Az első lövések ritkán voltak a célpont 500 méteres körzetén belül emiatt és szándékosan úgy tüzeltek, hogy a lövegek egymáshoz képest eltérő távolságra lőttek és figyelték hány gránát csapódott be a hajó előtt és mögött. Ezért volt az, hogy egy hajóra jellemzően csak egy hajó lőtt, mert a lőtávolság és a pontatlanság megállapítása szinte lehetetlen volt, ha több hajó tüzelt egyre. Csak ez azért vicces, mert nagy lőtáv esetén a radar előtt így a tűzerőt nehéz volt koncentrálni, ha pontos lövéseket akart az ember.

  Ez meg is látszott Jütlandnál. A britek valami 1,5% pontossággal lőttek, a németek 2,5%, ha jól emlékszem. Persze a lőtáv is elég nagy volt. 5 km táján is még "csak" 40% körül volt ez radarral, valami ilyesmi szám jött ki a USS Washington vs. Khirisima csatahajónál.
   
  FilcTroll, fip7 and Rotten878 like this.
 15. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  Nem olvastam el rendesen a kérdést, gyakorló lövedékekrõl szólt, én meg élesre gondoltam.
  A találati arányokból is látszik mennyire nem volt egyszerû dolog ez.
   
 16. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Így világos, köszi!
   
 17. Veér István

  Veér István Well-Known Member

 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a legérdekesebb része, amiről talán már űrkutatás topikban volt szó.

  Since the first atomic tests in the 1940s all new steel is contaminated by the radioactivity that is present in the air and is drawn into the furnaces during production. When uncontaminated steel is needed for medical and scientific instruments it can only be obtained from metal produced before the first atomic test. So it is that small amounts of steel are occasionally salvaged from the Koenig to make instruments. Some of these instruments are used in the space program and part of a WWI German battleship has been to the moon.
   
  Veér István and Rotten878 like this.
 19. Rotten878

  Rotten878 Active Member

  http://www.navweaps.com/

  Ezzel az oldallal lógtam még.
  Angol nyelvű, technikai leírásokban elég sok infót tartalmaz.
  Ajánlom tanulmányozásra.
   
  molnibalage likes this.
 20. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Igen, főleg emiatt linkeltem, csak fáradt voltam már ízelítőt írni hozzá.
   
  molnibalage likes this.

Ezen oldal megosztása