A Gripen AESA radarját tesztelték a svájciak

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Túl sok bene a licenszdíjas kép. Olyan jól nem tudok angolul, hogy minőségileg lefordítsam. 0 háttérel le sem tolja senki szerintem, hogy mit hoztam össze... Ezt nektek írtam.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
"m. Kövezzetek meg, de a kezdetek óta nem értem, miért csináltak egy egyfeladatos repülőgépet, amihez később ajánlották a többi képességet (gondolom horror áron) azokban az időkben"
Tudod, a teve egy olyan ló, amit egy bizottság tervezett.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Azt azért lássuk be,hogy molni új információt nem írt le csak egy érthető és nagyon átfogó egésszé szedte össze a meglévő információkat és ezzel az F-15 és a katonai repülés szerelmeseinek hiánypótló írást készített.ő is leírta,hogy pl olyan érdemi dolgokban mint az elektronikai rendszerek paraméterei gyakorlatilag totál homály minden érdemi adat.Na a Boeingnél akkor esnének hanyatt ha az AN/ALQ-135-ről írna titokként kezelt valós adatokat.

Ezzel nem akarom molni munkáját degradálni mert nincs okom rá és tényleg nagyon jó lett(amit én elolvastam belőle az tetszett)de azt azért látni kell,hogy ez nem egy kuriózum(itthon természetesen az)ami még sehol nem jelent meg semmilyen nyelven.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 531
4 990
113
Én csak annyit jegyeznék meg hogy ami itt zajlik az utóbbi időben az nem szép dolog. Az hagyján hogy itt néha nagyon durva beszólások zajlanak, és néha úgy tűnik mintha sokan az oldal eredeti szándékát feszegetik. Szerintem ha valaki tudományos szintű írásokat vár az rossz helyen jár. Nekem a legtöbb cikk le van töltve, és ha kell előveszem. Az a véleményem hogy ilyen cikkere szükség van mert egy helyre összegyűjti azokat a porcelán darabkákat amiket csak sok utánjárással lehetne összeszedni, és ha kell egy kattintással bele lehet nézni. A másik dolog a művek mélysége. Nos itt elcsodálkozok egyes emberek tájékozatlanságán.
Az talán nem is tudják sokan hogy egy ilyen technikai termék tervezése és fejlesztése során, (még egy autó esetén is) emberek sokaságának csapatmunkájára építenek, és lehet hogy az ott dolgozó mérnök is csak egy pici alkatrészben (pl egy tengelyvég csapágyhelyének optimalizálásán dolgozik a többi részleggel csak annyi kapcsolata van amennyi neki szükséges. Akinek hajtóművek technikai paramétereinek mélységeivel vannak dolgai az keressen a neten magának irodalmat aztán rágja át magát rajta. Ha nem talál akkor küldök neki ha jó kedvemben talál. Szerintem az ilyen mélységű dolgok nem ide valók.
Erről jut eszembe, valaki ígért egy nagyobb lélegzetű munkát az izraeli harcjármű gyártásról. Az vajon elkészült már vagy még folyamatban van?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
@commandante
Az illető sokat kérdezősködött és rengeteget dolgozott az ügyön amitől sajnos olyan súlyos depresszióba esett, hogy 5x tarkónlőtte magát egy hangtompítós .22-essel
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
674
1 872
93
Én személy szerint ki nem állhatom ezt a Moli gyereket, de az amit pl most ezzel a cikkel letett ide "nekünk" , több mint elismerésre méltó! Amúgy, nem tudom elképzelni, hogy "nekünk" és ne a maga megelégedésére írta volna, de ez a mi nézőpontunkból mindegy! Én személy szerint tényleg köszönöm, sőt még egyszer köszönöm neki a cikket!
Aki pedig azon lovagol , hogy honnan szedte össze az infókat, az sánta lovon üget! Nem nagyon létezik olyan, hogy egy információt valaki nem úgy szedett össze valahonnan! Ennyi erővel híreket se nézzünk, olvassunk, mert úgy szedték össze az infókat ott is!
Molni írása is olyan számomra mint egy jó híradó! Összeszedett mindent , amit én nem tudtam volna, és nem is vettem volna rá a fáradtságot! És egy számomra is feldolgozható, tartalmas valamivé sűrítette! Csak gratulálni tudok érte! Ettől függetlenül egy bunkó marad, aki remélem még ír pár hasonló cikket!
 
M

molnibalage

Guest
<i>Azt azért lássuk be,hogy molni új információt nem írt le</i>

Mármint kinek számára nem új...?
 
M

molnibalage

Guest
<i>hogy ez nem egy kuriózum(itthon természetesen az)ami még sehol nem jelent meg semmilyen nyelven.</i>

De, az kell hogy mondjam, hogy az...
 
M

molnibalage

Guest
<i>Ettől függetlenül egy bunkó marad, </i>

Ez a rész is furcsa. Azért vagyok bunkó, mert az engemet ekéző kommentek egy része kiakaszt és lerepül a gépszíj...? Hát akkor ők micsodák..? Tudod, amilyen az adjisten...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
molni

Írtál olyat ami eddig nem volt publikus valahol te fértél hozzá a gyártótól vagy az üzemeltetőtől?
Azt állítod,hogy még a világon nem készült ily mű az F-15-ről?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
molni

A tényen ez nem változtat miszerint bunkó vagy és ezért ne másokat tegyél felelőssé!!!Csak rajtad áll,hogy hogy viselkedsz másokkal.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 651
113
Azt mondják, az az igazi ember, akiről megoszlik a többiek véleménye. Kár erről vitatkozni, lesznek még posztok azt hiszem bőséggel, ahol hasonló konfrontáció alakul ki.
 
M

molnibalage

Guest
<i>Írtál olyat ami eddig nem volt publikus valahol te fértél hozzá a gyártótól vagy az üzemeltetőtől?</i>

Nem, de akkor nem sikerül megérteni, hogy mitől egyedi a mű. Nem attól lesz egyedi, hogy TOP SECRET információkat tartalmaz...

Attól, hogy a rendelkezésre álló információkat, a kirakós darabjait összerakva bizonyos képességbeli eltérések bizony körvonalazódhatnak és ezen képességeket helyesen értelmezed. Mondjak konkrét példákat a műből, ami egyetlen F-15-tel foglalkozó könyvben sem volt téma? Mert van jópár.


Az írás, amitől még több, hogy vannak benne azok a bizonyos kitenkintések is, általános érvényű megállapítások, téveszmék eloszlatása, vagy szimplán oktató jellegű részek. Ezek a kék keretes írások. Ezek is olyanok, hogy könyvben sehol nem szerepeltek, csak fórumokon és netes hírekben. Ezek megírásában kaptam többször támogatást a köszönetnyilvánításban felsorolt emberektől. Hajtóműben AO kollegától, elektronikában Zord, stb.

Ezért van az, hogy ez nem csak az én művem. <b>Nem csak az én tudásom van benne.</b> Ezt is meg kellene érteni, mert igen fontos.


<i>Azt állítod,hogy még a világon nem készült ily mű az F-15-ről?</i>

Kb. egy tucat könyvből dolgoztam, de egyik sem volt ennyire átfogó. A könyvek egy része már csak egymást idézte vagy annyira lightosak voltak, hogy gyak. semmi olyat nem írtak, amit akkora már nem derítettem ki. Bizonyos szempontból azok többek összeségében azok a könyvek - tehát nem egyenként nézve - mert pl. a pilótakézésről vagy a radiószlengről többet cikkeztek.

A műszaki tartalom mélyéségben egyik sem közelíti meg az saját írásomat, lévén engem nem kötött sem terjedelmi korlát, sem szerzői jogok. Pl. mindenhol említik az önzáró tartályt, hidraulika rendszerről az, amit, de kifejtve ábrán elmagyarázva egyetlen F-15-ről szóló műben sem találtam hansolót.

A válaszom tehát igen, tudmommal egyedi, amennyire én meg tudom ítélni. Valamiben kevesebb, mint egyes könyvek, de az összességében nyújtott infó jóval több, de ez a mellékeletek és a töménytelen megnyitható külső hivatkozás miatt is van. Egy könyvet kinyitva nem kapsz videó linkekekt és tanulmányokat. Ezért nem is fair az összehasonlítás, de még ezeket eltüntetve is én úgy vélem, hogy tartalom szempontjából versenyképes a mű. Természetes, hogy egyes adatokat a forrásokból kellett kivenni, csak nagyon nem mindegy azok helyes értelmezése.


<i>A tényen ez nem változtat miszerint bunkó vagy és ezért ne másokat tegyél felelőssé!!!Csak rajtad áll,hogy hogy viselkedsz másokkal</i>

Nem értem, hogy miért bunkóság az, ha nekem alaptalanul beszólogató nagyszájú embereket kiosztom...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
molni

"Attól, hogy a rendelkezésre álló információkat, a kirakós darabjait összerakva bizonyos képességbeli eltérések bizony körvonalazódhatnak és ezen képességeket helyesen értelmezed. Mondjak konkrét példákat a műből, ami egyetlen F-15-tel foglalkozó könyvben sem volt téma? Mert van jópár.

Az írás, amitől még több, hogy vannak benne azok a bizonyos kitenkintések is, általános érvényű megállapítások, téveszmék eloszlatása, vagy szimplán oktató jellegű részek. Ezek a kék keretes írások. Ezek is olyanok, hogy könyvben sehol nem szerepeltek, csak fórumokon és netes hírekben. Ezek megírásában kaptam többször támogatást a köszönetnyilvánításban felsorolt emberektől. Hajtóműben AO kollegától, elektronikában Zord, stb.

Ezért van az, hogy ez nem csak az én művem. Nem csak az én tudásom van benne. Ezt is meg kellene érteni, mert igen fontos.

Azt állítod,hogy még a világon nem készült ily mű az F-15-ről?

Kb. egy tucat könyvből dolgoztam, de egyik sem volt ennyire átfogó. A könyvek egy része már csak egymást idézte vagy annyira lightosak voltak, hogy gyak. semmi olyat nem írtak, amit akkora már nem derítettem ki. Bizonyos szempontból azok többek összeségében azok a könyvek – tehát nem egyenként nézve – mert pl. a pilótakézésről vagy a radiószlengről többet cikkeztek.

A műszaki tartalom mélyéségben egyik sem közelíti meg az saját írásomat, lévén engem nem kötött sem terjedelmi korlát, sem szerzői jogok. Pl. mindenhol említik az önzáró tartályt, hidraulika rendszerről az, amit, de kifejtve ábrán elmagyarázva egyetlen F-15-ről szóló műben sem találtam hansolót.

A válaszom tehát igen, tudmommal egyedi, amennyire én meg tudom ítélni. Valamiben kevesebb, mint egyes könyvek, de az összességében nyújtott infó jóval több, de ez a mellékeletek és a töménytelen megnyitható külső hivatkozás miatt is van. Egy könyvet kinyitva nem kapsz videó linkekekt és tanulmányokat. Ezért nem is fair az összehasonlítás, de még ezeket eltüntetve is én úgy vélem, hogy tartalom szempontjából versenyképes a mű. Természetes, hogy egyes adatokat a forrásokból kellett kivenni, csak nagyon nem mindegy azok helyes értelmezése.

Azt leírtam én is csak úgy 1-1,5 mondatban,szóval nyitott kapukat döngetsz!

"Nem, de akkor nem sikerül megérteni, hogy mitől egyedi a mű."

Én információról beszéltem nem az egész írásodról.

Azért bunkóság mert alpári stílusban adod elő.Az pedig számomra elfogadhatatlan,hogy azzal indokolsz,hogy a munkád során és a magánéletedben is sok minden összejött ezért ingerlékenyebb vagy.
Velem ma közölték,hogy ne nagyon tervezzek karácsonytól nagyjából január első hetéig mert több mint valószínű,hogy a Honvédség leveszi a vállamról a programcsinálás súlyos terheit.De ez nem jelenti azt,hogy emiatt másokon töltsem ki a problémáim okozta feszültséget.
 

magalenin

New Member
2010. május 22.
7
0
1
Istenem hagyjátok már rá... Nagy respect molnibazsinak, mert ilyen komolyakat ír? Igen. Iszonyú arrogáns és beképzelt? Igen. Úgyis mindig venni fogja a fáradtságot, hogy leírja hogy ő mindenkinél mindent jobban tud, aztán az erre való reakciókra meg "megvédje" magát. És ezután havonta mindenki elsírja magát, hogy hogy esik a színvonal. Csak nem kell leállni vitatkozni.
Személy szerint nagy marhának tartom, de próbálom megtartani a véleményem magamnak. (Párszor nem sikerült, tudom.) Felesleges preiodikusan lejátszani ezt, aztán meg keseregni a romboló hatású vitatkozáson. Hagyjátok rá, legyen az okosabb, kit izgat?
 

magalenin

New Member
2010. május 22.
7
0
1
By the way, hogy azonnal hiteltelenítsem magam... :D
m.bazsi folyton azt mondja itt, ha jól látom (szerencsére nem olvastam végig...), hogy "nem csak az ő műve". Aham. Össze kéne keresni, hogy csak amikor találomra beleolvasok a hozzászólásokba, hány helyen szerepel az, hogy "az [ÉN] cikkeimben már leírtam" [ti kis tudatlanok stb.]. Na mindegy... Nem szóltam inkább...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Azért arra kíváncsi lennék , ha Valaki itt egy hasonló szintű irományt letenne, és azt egy olyan illető fikázná le Akitől még nem sok mindent láttunk itt, akkor hogyan reagálna. Érdekelne hogy ha dudi elkészítette volna a spec. vízalatti fegyverekről szóló művet és azt fikkantanák itt ahhoz mit szólna? És hangsúlyozom nem a kritika zavar, hanem az mikor a személyes ellenszenvet valaki összekeveri a "szakmai jellegű" dolgokkal. És amikor mindezt egy olyan illető teszi Akitől (legalábbis én személy szerint) még nem láttam olyan hozzászólást, ami építő jellegű és/vagy érdekfeszítő felvetést vagy kérdést tartalmazott volna, na az finoman szólva is vérlázító. Az F-15 ismertető pedig így ebben a formában szerintem(!) tényleg unikum főleg az ingyen elérhető olvasmányok közt. Mert persze ha Valaki leül 100 db szakkönyvvel az összeolvashatja mindezt, de én megfordultam pár "szakmai jellegű" könyvesboltban nem csak itthon de németországban ,hollandiában és belgiumban is és merem állítani hogy az iromány megállná a helyét bárhol, sőt a mezőny nagy részét kenterbe verné, pedig itt nem egy esetben 10e Ft-ba kerülő könyvekről beszélünk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
duckdodgers

engem nem zavar a kritika.Ellenben semmi kritikát ne fogalmaztam meg az írással kapcsolatban íg nem nagyon értem miért én vagyok a példa.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
duckdodgers

Ha szeretnéd tudni kaptam kritikát azért mert nem írtam meg amit elvállaltam még sem lett téma abból ahogy reagáltam a kritikára.
Mondom ezt úgy,hogy én nem fogalmaztam meg kritikát az írással kapcsolatban!Ha jól rémlik pozitív volt a visszajelzésem róla.