A hajtóművek működéséről

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 857
67 410
113
A Concorde utánégetővel ment?

Hangsúlyoztam, hogy a gyorsításhoz se használtak utánégetőt. A Concorde az utazósebesség eléréséhez utánégetőt használt (17500kp fékpadon), azonban az utazómagasságon az utazósebességénél (ami Mach 2.1 környékén volt) már nem használt utánégetést. És ezt a sebességet képes volt tartani.

A Tu-144A az eredeti NK-144 hajtóművekkel ("F" gyártmány, helyenként NK-144F jelöléssel, 17500kp fékpadi tolóerő forszázson) az utánégető kikapcsolásakor Mach 2.2-ről visszalassult közel hangsebességig, míg a vonalszolgálatba is állt (erős túlzás) Tu-144Sz az NK-144A hajtóművekkel ("FA" gyártmány, 20000kp tolóerő forszázson, fékpadon) fel tudott gyorsulni Mach 2.3-ig, majd az utánégetést lekapcsolva elég intenzíven visszalassult Mach 1.6-ra.
Ezen a visszalassuláson valószínű a hetvenes évekre álmodott 22000 kp-os NK-144V sem segített volna, pedig annál tovább növelték a fékpadi tolóerőt és javították a magassági karakterisztikát.
Az NK-144V terveit felhasználva épült meg az NK-144-22 a Tu-22M0-hoz, de itt már a légierőnél volt a prioritás, így a mindösszesen 17 darabos, erősen bukdácsoló Tu-144 flotta nem kaphatott belőle. Azonban az NK-144-22-ből szériahajtóművé vált NK-22 tolóereje bár azonos volt (forszázzsal 22000kp), élettartama a hadsereg számára is elégtelen volt. Képzelhetjük az eredeti Aeroflot számára készült példányok használhatóságát. Nem volt véletlen hogy igen gyorsan szabadultak a típustól.
Az NK-22-esből három forgórészesített NK-25 tolóerje már eléri a 24500 kp-ot, míg a teljesen új konstrukciójú NK-32-esé a 25000-et.

Az NK-144A-val azonos fékpadi tolóerjeű Koleszov RD-36-51A viszont nem rendelkezett utánégetéssel.
Ez egy speciális, változtatható geometriájú szuperszonikus diffúzor kúppal szerelt fúvócsövű egyáramú hajtómű volt, hatalmas kilépő gázsebességgel.
Élettartama 50 óra volt, ahol a kúpmozgató mechanizmust 15 óránként kellett kvázi nagyjavítani (cserélni). Viszont a jókora Tu-144D-ket képes volt Mach 2.3-at, amit tartani is tudott a hajtóművenkénti 5100kp dinamikus tolóerővel 18000 méteres magasságon. Így 5 tonna teherrel képes volt 6200km-t repülni.
A gép megkapta az engedélyt az utasszállításra, de erre soha nem került sor.

M

molnibalage

Guest
A Concorde utánégetővel ment?
Én úgy tudom, hogy csak gyorsításhoz használta, de utazósebességet elérve már nem volt rá szükség.
Egyszer végignéztem az összes részt, a felszállástól az összes főbb momentum rajta van, a gyorsítás is asszem. Ezen látszik majd, hogy mikor teszik rá az utánégetőt és mikor kapcsolják le, ha lekapcsolják.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
A hozzászólásokból kiderült a számomra, hogy ma is érdemes volt felkelnem :)
Ugyanis eddig nem értettem, hogy a vadászgépekbe szerelt hajtóművek bypas aránya miért ilyen alacsony. Nem gondoltam volna, hogy az utánégető az oka.
Egyébként elméleti szinten, lehetne olyan gázturbinát építeni vadászrepülőgépbe , amely utánégető nélkül is képes akár 1.5-1.8 Mach-ra , magas (4-7-s) bypas arány mellet???
Mert ma már a nagy tolóerő megoldható szerintem. Valószínűleg a kilépő gázsugár sebesség lehet a korlátozó tényező.
A magas bypass arány sanszosan olyan hajtómű kialakítást ad, amivel olyan hajtómű jön ki, amivel szerintem ez nem lehetséges. Még, ha sikerülne is a dinamikis manőverekre a légiharc jellemző tartományában igen rosszul reagálna és a kérdés az lenne, hogy akkor miért erre a munkapontra optimalizáld a hajtóművet, mikor ez a sebesség harcászatilag az esetek 99%-ban nagy hasznos és amúgy is csak 10 km felett jön szóba.

A mai 4.gen vadászgépek max. sebessége off design, az utánégető a manőverező képesség fokozása végett volt használatos, szuperszonikus elfogásban az F-4E pl. felülmúlta teljesímény tekintetében az F-15-öt. Az 500 km-es (?) zárt körön legnagyobb átlagsebességi rekordját mai napig az F-4 tartja.

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
Hangsúlyoztam, hogy a gyorsításhoz se használtak utánégetőt. A Concorde az utazósebesség eléréséhez utánégetőt használt (17500kp fékpadon), azonban az utazómagasságon az utazósebességénél (ami Mach 2.1 környékén volt) már nem használt utánégetést. És ezt a sebességet képes volt tartani.

A Tu-144A az eredeti NK-144 hajtóművekkel ("F" gyártmány, helyenként NK-144F jelöléssel, 17500kp fékpadi tolóerő forszázson) az utánégető kikapcsolásakor Mach 2.2-ről visszalassult közel hangsebességig, míg a vonalszolgálatba is állt (erős túlzás) Tu-144Sz az NK-144A hajtóművekkel ("FA" gyártmány, 20000kp tolóerő forszázson, fékpadon) fel tudott gyorsulni Mach 2.3-ig, majd az utánégetést lekapcsolva elég intenzíven visszalassult Mach 1.6-ra.
Ezen a visszalassuláson valószínű a hetvenes évekre álmodott 22000 kp-os NK-144V sem segített volna, pedig annál tovább növelték a fékpadi tolóerőt és javították a magassági karakterisztikát.
Az NK-144V terveit felhasználva épült meg az NK-144-22 a Tu-22M0-hoz, de itt már a légierőnél volt a prioritás, így a mindösszesen 17 darabos, erősen bukdácsoló Tu-144 flotta nem kaphatott belőle. Azonban az NK-144-22-ből szériahajtóművé vált NK-22 tolóereje bár azonos volt (forszázzsal 22000kp), élettartama a hadsereg számára is elégtelen volt. Képzelhetjük az eredeti Aeroflot számára készült példányok használhatóságát. Nem volt véletlen hogy igen gyorsan szabadultak a típustól.
Az NK-22-esből három forgórészesített NK-25 tolóerje már eléri a 24500 kp-ot, míg a teljesen új konstrukciójú NK-32-esé a 25000-et.

Az NK-144A-val azonos fékpadi tolóerjeű Koleszov RD-36-51A viszont nem rendelkezett utánégetéssel.
Ez egy speciális, változtatható geometriájú szuperszonikus diffúzor kúppal szerelt fúvócsövű egyáramú hajtómű volt, hatalmas kilépő gázsebességgel.
Élettartama 50 óra volt, ahol a kúpmozgató mechanizmust 15 óránként kellett kvázi nagyjavítani (cserélni). Viszont a jókora Tu-144D-ket képes volt Mach 2.3-at, amit tartani is tudott a hajtóművenkénti 5100kp dinamikus tolóerővel 18000 méteres magasságon. Így 5 tonna teherrel képes volt 6200km-t repülni.
TU-144-Triebwerke.JPG

Szerintem csak nyolc 144es készült. 150x volt menetrendben, de ebből csak 90x tudott elindulni. Utolsó utasszállító repülése 1991ben volt, charterben vitt utasokat Moszkvából a Krímbe. Amikor én akartam jegyet venni rá, már rég nem üzemelt. Amúgy nem volt olcsóbb a jegy mint a Concorde-ra

• Tetszik
Reactions: fishbed and torsen

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 857
67 410
113
16 gép épült meg teljesen,amelyekkel repültek is. A 68001 prototípus, majd a 77101-es Tu-144Sz proto, kilenc Tu-144Sz, öt Tu-144D. A hatodik Tu-144D csak részben készült el, a 68002-es második ős-prototípussal egyetemben. Tudtommal az utolsó utasrepülés 1980-ban, vagy maximum 1981-ben volt, az utolsó repülés pedig a 77114-es Tu-144LL-nek átalakított utolsó előtti repülőképes Tu-144D-vel 1997-ben.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
16 gép épült meg teljesen,amelyekkel repültek is. A 68001 prototípus, majd a 77101-es Tu-144Sz proto, kilenc Tu-144Sz, öt Tu-144D. A hatodik Tu-144D csak részben készült el, a 68002-es második ős-prototípussal egyetemben. Tudtommal az utolsó utasrepülés 1980-ban, vagy maximum 1981-ben volt, az utolsó repülés pedig a 77114-es Tu-144LL-nek átalakított utolsó előtti repülőképes Tu-144D-vel 1997-ben.
Az LL nem számít. Miután kiderült, hogy utaszállítónak alkalmatlan, póstagép lett belőle. A Pravda nyomólapjait vitte szét a bazinagy országban, hogy mindenhol ugyanaz az újság jelenjen meg reggel.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 695
13 217
113
Az LL nem számít. Miután kiderült, hogy utaszállítónak alkalmatlan, postagép lett belőle. A Pravda nyomólapjait vitte szét a bazinagy országban, hogy mindenhol ugyanaz az újság jelenjen meg reggel.
Nem az volt a szovjet protokoll szerint, hogy csak akkor kapott egy utasszállítónak tervezett gép járatengedélyt utasszállításra, ha megtett egy bizonyos járatteljesítést postajáratban?
Az utasszállítás még a csak négyezervalahány kilométeres hatótávolságú NK hajtóműves Sz verziókkal történt.
A Tu-144D az utasszállító járatengedély előtt volt még /lehet, hogy még igencsak előtte/, amikor volt egy katasztrófája, innentől a politikai támogatás végképp kivonult mögüle.
Hogy a Koleszov RD-36-51A rettentő alacsony üzemórája ekkor már ismert volt e, azt nem "tudom".
A "D" utasszállító ambícióit ezután feladták, időnként repültek vele - ha jól tudom - kísérleti, rekordkísérleti, stb. feladatokat. /Talán még a Buranhoz is/

Ha jó nézegettem, akkor nemcsak a hajtóműben tért el az SZ a D-től, hanem az első futóműben, a szárny profilozásában is.
Megmerem kockáztatni, hogy nem volt két egyforma gép még egy szérián belül sem...

http://testpilot.ru/russia/tupolev/144/tu144.htm

http://www.tu144sst.com/techspecs/techspecsindex.html

http://www.tu144sst.com/techspecs/dimensions.html

http://www.tu144sst.com/techspecs/performance.html

http://www.tu144sst.com/techspecs/weights.html

http://www.tu144sst.com/techspecs/powerplant.html

• Tetszik
Reactions: fishbed

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 695
13 217
113
A Tu-144 D verziójának hajtóművéről olyan sokat nem találtam a neten.
Amit "tudok", hogy nincs utánégetője, amit - ha jól - sejtek, hogy a turbinafokozat után egy újabb kompresszor sor gyorsítja fel a gázáramot.
A fajlagos fogyasztása elég jó lett, de az élettartama a polgári közlekedés számára értelmezhetetlenül alacsony.

Remélem elnézitek nekem, hogy ezúttal nem szöszölök képbe illesztésekkel, csak linkekkel.

http://russianplanes.net/id174219

http://russianplanes.net/id1291

http://www.tu144sst.com/techspecs/powerplant.html

https://ru.wikipedia.org/wiki/РД-36

https://vk.com/photo-2548366_299129559

Ezt a plusz kompresszor sort talán AERO magazinban olvastam annak idején.
Műszaki rajzot meg csak egy évig tanítottak az autóforgalmi szakközépben, így beletudtam képzelni ebbe a rajzba :(
http://www.tu144sst.com/techspecs/pictures/rd-36-51_drawing.jpg

Hangsúlyoztam, hogy a gyorsításhoz se használtak utánégetőt. A Concorde az utazósebesség eléréséhez utánégetőt használt (17500kp fékpadon), azonban az utazómagasságon az utazósebességénél (ami Mach 2.1 környékén volt) már nem használt utánégetést. És ezt a sebességet képes volt tartani...

...Az NK-144A-val azonos fékpadi tolóerjeű Koleszov RD-36-51A viszont nem rendelkezett utánégetéssel.

Hogy mióta próbáltalak már finoman noszogatni, hogy írjál erről:rolleyes:
Esetleg lehetne még jobban kifejteni, hogy még én is megértsem?:rolleyes:

Amúgy az NK hajtóműveknek nem az volt a problémája - a ménkű nagy fogyasztás mellett, hogy bár a gázáram tolóerő impulzusa /jól írom?/ meg volt, "csak" a sebessége nem utánégető használata nélkül?

Egy google fordításban azt is olvastam, hogy a Tu-144 számtalan problémája mellett /hajtómű, vibrációs, zajszint, strukturális gondok, hajtóművek vezérlése, kis sebességű stabilitási gondok/, az is nagy fa volt a fejszének, hogy mivel alapértelmezetten szárazföld felett repült volna - ellentétben a Concorde-al, ezért egy "picivel" magasabb utazómagasságot kellett volna tudnia. Ehhez ugye még nagyobb szárnyfelület, ergo nagyobb tömeg stb. kellett volna, s akkor a nem létező társadalmi igényről nem is beszéltünk.
Egy hatvanas évek végi - talán még fel sem szállt a proto - magyar kiadású repülős könyv még 20000 méteres utazómagasságról írt...

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
Ezt a plusz kompresszor sort talán AERO magazinban olvastam annak idején.
Műszaki rajzot meg csak egy évig tanítottak az autóforgalmi szakközépben, így beletudtam képzelni ebbe a rajzba :(
http://www.tu144sst.com/techspecs/pictures/rd-36-51_drawing.jpg

Hogy mióta próbáltalak már finoman noszogatni, hogy írjál erről:rolleyes:
Esetleg lehetne még jobban kifejteni, hogy még én is megértsem?:rolleyes:

Amúgy az NK hajtóműveknek nem az volt a problémája - a ménkű nagy fogyasztás mellett, hogy bár a gázáram tolóerő impulzusa /jól írom?/ meg volt, "csak" a sebessége nem utánégető használata nélkül?

Egy google fordításban azt is olvastam, hogy a Tu-144 számtalan problémája mellett /hajtómű, vibrációs, zajszint, strukturális gondok, hajtóművek vezérlése, kis sebességű stabilitási gondok/, az is nagy fa volt a fejszének, hogy mivel alapértelmezetten szárazföld felett repült volna - ellentétben a Concorde-al, ezért egy "picivel" magasabb utazómagasságot kellett volna tudnia. Ehhez ugye még nagyobb szárnyfelület, ergo nagyobb tömeg stb. kellett volna, s akkor a nem létező társadalmi igényről nem is beszéltünk.
Egy hatvanas évek végi - talán még fel sem szállt a proto - magyar kiadású repülős könyv még 20000 méteres utazómagasságról írt...
Elbaszott konstrukció volt. A pilóta ketté tudta törni a levegőben. Párizsban egyszerűen vagánykodni akart, és széttörte.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 857
67 410
113
Láttam és azt is tudom, hogy mire értetted, de ettől még nem a párizsi eset volt a típus alapvető hibájának fő oka.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
Láttam és azt is tudom, hogy mire értetted, de ettől még nem a párizsi eset volt a típus alapvető hibájának fő oka.
Bár a 144es a szivem csücske, azt kell mondanom, a gép mindenestül egy alapvető hiba volt. Szerkezetileg, aerodinamikailag, hajtóművileg és gazdaságilag. Tupoljevnek egyszer csak így kellett volna szólni. OK, vegyünk elő egy tiszta lapot, és a tapasztalatok felhasználásával tervezzünk egy új gépet. Aztán jött az, hogy egyáltalán szükségünk van nekünk ilyen gépre? Oszt abbahagyták.

• Tetszik
Reactions: fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 471
61 607
113
Abban a gazdasági rendszerben biztos, hogy értelmetlen volt a típus. De hát ugye fel kellet mutatni a rothadó nyugatnak, hogy "mi" ilyet is tudunk, csak sokkal jobban mint ti.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
Abban a gazdasági rendszerben biztos, hogy értelmetlen volt a típus. De hát ugye fel kellet mutatni a rothadó nyugatnak, hogy "mi" ilyet is tudunk, csak sokkal jobban mint ti.
Csakhogy senki sem akart Moszkvából Tokyóba repülni. a London - Párizs - Moszkva - Tokió lett volna a gazdaságos kihasználása.