A II. világháború (1939 - 1945)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Én erről még nem hallottam.

"Orosz katonai kutatók megtalálták a Fekete-tengerben a náci légierő által 1941. november 7-én elsüllyesztett Armenyija szovjet kórházhajó roncsait – közölte az Orosz Földrajzi Társaság.

Az Armenyija pusztulása a világ egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája volt. A menekülőket és sebesülteket szállító hajón feltételezések szerint 6-10 ezernyien lehettek"
Lehet, hogy volt rajta légvédelmi fegyverzet
https://444.hu/2020/04/27/megtalalt...rben-az-armenyija-szovjet-korhazhajo-roncsait

Feljelentem magamat, mert nem tudom kiszedni a sárgát. :D

• Tetszik
Reactions: fishbed

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113

"Orosz katonai kutatók megtalálták a Fekete-tengerben a náci légierő által 1941. november 7-én elsüllyesztett Armenyija szovjet kórházhajó roncsait – közölte az Orosz Földrajzi Társaság.

Az Armenyija pusztulása a világ egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófája volt. A menekülőket és sebesülteket szállító hajón feltételezések szerint 6-10 ezernyien lehettek"
https://444.hu/2020/04/27/megtalalt...rben-az-armenyija-szovjet-korhazhajo-roncsait

Magától kiment a sárga háttérszín a szövegből!
Óhh magasságos BitMágusssss. :eek::eek::hadonaszos::hadonaszos:

Pedig fel akartam magam jelenteni, oszt még ez sem megy. :D

Addig is:

https://indavideo.hu/video/Hallo_Hallo_10_resz

• Tetszik
Reactions: Leonidas

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 692
19 026
113
A japán I-30 tengeralattjáró útja 1942-ben Franciaországba.

95142572_231659148113446_3370199157145862144_n.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed and emel
T

Törölt tag

Guest
A Sarlóvágás 80 évvel ezelőtt
szépen, vizuálisan bemutatva….
Most már csak azt kéne megérteni hogy Hitler miért állította meg a tankokat.
(persze, sok fajta magyarázatot hallottam de akkor is furcsa…)
Ha Május 25-26-27-én csatorna partján álló páncélos hadosztályok É-nak fordulnak az angolok nem tudtak volna visszavonulni Dunkirkbe
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113

Ezt nem nehéz, a franciák még harcoltak és hátravolt a francia hadjárat, amihez kellettek a tankok, nem lehetett őket katlancsatában leamortizálni.

Nézzük az arányokat is BEF << még intakt francia hadsereg. Arról nem beszélve hogy az angolok harcértéke meg a gyakorlatban milyen volt. Gyakorlatilag a német támadást követően azonnal visszavonultak, és ezzel ütöttek egy kurva nagy részt a szövi arcvonalon, szeretik máshogy magyarázni, de gyakorlatilag komoly szerepük volt abban, hogy a magukra maradt, elszigetelt belgák és hollandok ilyen gyorsan bedobták a kulcsot.

T

Törölt tag

Guest
Hitler végig reménykedett benne, hogy a britek kiszállnak a háborúból, vagy ami még jobb, átállnak hozzájuk a judeobolsevizmus elleni harcban. Nem mért rájuk nagy vereséget, hogy hagyjon esélyt a kivonulásukra az egész háborúból. Dunkirk után felszólította őket a megadásra a győztes beképzeltségével, de Churchillt ez nem hatotta meg. A reményt viszont nem adták fel, Hess fel is adta magát nekik ezért az álomért. Hitler is bízott benne a végsőkig, még az utolsó ardenneki offenzívát is azért indította, hogy attól majd végleg elegük lesz a briteknek és akkor talán az oroszokat is megállíthatja majd.

M

molnibalage

Guest
A Sarlóvágás 80 évvel ezelőtt
szépen, vizuálisan bemutatva….
(persze, sok fajta magyarázatot hallottam de akkor is furcsa…)
Ha Május 25-26-27-én csatorna partján álló páncélos hadosztályok É-nak fordulnak az angolok nem tudtak volna visszavonulni Dunkirkbe
Az összes ilyen térképben az a durva, hogy mennyire kis erő határozta meg az egész küzdelem kimenetelét. A páncélos és mozgékony erők elszakadtak mindenkitől és így egyesével csapták agyon az eléjük kerülő erőket vagy a lassabb, de később érkező erőkkel együtt alakul ki végül a bekerítés. Lassabb, de több csapattal ez egyszerűen nem menne.

T

Törölt tag

Guest
Az összes ilyen térképben az a durva, hogy mennyire kis erő határozta meg az egész küzdelem kimenetelét. A páncélos és mozgékony erők elszakadtak mindenkitől és így egyesével csapták agyon az eléjük kerülő erőket vagy a lassabb, de később érkező erőkkel együtt alakul ki végül a bekerítés. Lassabb, de több csapattal ez egyszerűen nem menne.
Így van...
Még két dolog ami szerintem szembetűnő
- kommunikációa csapatok között (ezt ma úgy mondanánk hogy C3). A franciák nem csak a csaptok mozgási sebességében voltak a németek mögött hanem C3 ban is.
Számtalan alkalmuk lett volna csapatokat összevonni a gyors német előretörés miatt védtelenül maradt szárnyakon és szinte minden ilyen alkalmat lekéstek
- parancsnokok egyéni kezdeményező képessége: a német páncélos hadosztályok parancsnokai egyszerűen figyelmen kívül hagyták a főparancsnokság azon utasítását hogy lassítsák az előrenyomulás ütemét.
Ők megértették ennek a fajta harcászarnak a lényegét és volt merszük önálló döntéseket hozni. Ritka bátor és sikeres tett volt.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 429
86 569
113
Így van...
Még két dolog ami szerintem szembetűnő
- kommunikációa csapatok között (ezt ma úgy mondanánk hogy C3). A franciák nem csak a csaptok mozgási sebességében voltak a németek mögött hanem C3 ban is.
Számtalan alkalmuk lett volna csapatokat összevonni a gyors német előretörés miatt védtelenül maradt szárnyakon és szinte minden ilyen alkalmat lekéstek
- parancsnokok egyéni kezdeményező képessége: a német páncélos hadosztályok parancsnokai egyszerűen figyelmen kívül hagyták a főparancsnokság azon utasítását hogy lassítsák az előrenyomulás ütemét.
Ők megértették ennek a fajta harcászarnak a lényegét és volt merszük önálló döntéseket hozni. Ritka bátor és sikeres tett volt.

Milyen C3?

T

Törölt tag

Guest
A németek vakmerőségét a Pervitin okozta. A szövetségesek védelme pedig azért omlott össze a harmadik napon, mert a katonák alvás nélkül három nap után elájulnak, de metamfetaminnal mennek tovább előre még a parancs ellenére is. Nem a tankjaik voltak jobbak hanem a villámháborúhoz jól passzoltak a stimulánsaik, de később a hosszú keleti hadjáratban már bad tripet hozott a Pervitin.

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
183
43
A németek vakmerőségét a Pervitin okozta. A szövetségesek védelme pedig azért omlott össze a harmadik napon, mert a katonák alvás nélkül három nap után elájulnak, de metamfetaminnal mennek tovább előre még a parancs ellenére is. Nem a tankjaik voltak jobbak hanem a villámháborúhoz jól passzoltak a stimulánsaik, de később a hosszú keleti hadjáratban már bad tripet hozott a Pervitin.

Ezt a kommentet szerintem gondold újra!
Egyrészt nem volt teljesen elfogadott gyakorlat a Metanfetamin készítmények fogyasztása és végképp nem volt kötelező, valamint ritkán volt tömény formában fogyasztva - inkább már csak a háború második felében.
Gyakoribb volt a kokainos csoki például.
A legyártott mennyiség valóban jelentős volt, de gondolj csak bele hogy nem mindent nyomnak magukba:

Részlet az alábbi linkből:
(https://mult-kor.hu/a-nemetek-es-a-...-katonaikat-a-masodik-vilaghaboruban-20190627)
"A brit hadügyminisztérium becslései szerint a légiharc három hónapja alatt – 1940 áprilisától júniusáig – körülbelül 35 millió Pervitin tablettát juttattak el mintegy hárommillió német katonához, tengerészhez és pilótához, írta Nicolas Rasmussen, az ausztrál Új- Dél-Walesi Egyetem kutatója 2011-ben."
Szerinted mindet be is vették?

Másrészt vakmerőséget okoz ugyan, de nem ad észt ami az ellenfeleid hibáinak kihasználásához kell.
Még kevésbé tesz a használata alkalmassá parancsok teljesítésére, főleg az idő múlásával.

"A szövetségesek védelme pedig azért omlott össze a harmadik napon, mert a katonák alvás nélkül három nap után elájulnak, de metamfetaminnal mennek tovább előre még a parancs ellenére is."

A szövetségesek kb az angliai csata után kezdtek el kifejleszteni hasonló anyagokat, így miért is az miatt omlott össze a védelmük amitől a németek sikeresek lettek!? o_O
Főleg az angliai-csata előtt?

T

Törölt tag

Guest
Ezt a kommentet szerintem gondold újra!
Egyrészt nem volt teljesen elfogadott gyakorlat a Metanfetamin készítmények fogyasztása és végképp nem volt kötelező, valamint ritkán volt tömény formában fogyasztva - inkább már csak a háború második felében.
Gyakoribb volt a kokainos csoki például.
A legyártott mennyiség valóban jelentős volt, de gondolj csak bele hogy nem mindent nyomnak magukba:

Részlet az alábbi linkből:
(https://mult-kor.hu/a-nemetek-es-a-...-katonaikat-a-masodik-vilaghaboruban-20190627)
"A brit hadügyminisztérium becslései szerint a légiharc három hónapja alatt – 1940 áprilisától júniusáig – körülbelül 35 millió Pervitin tablettát juttattak el mintegy hárommillió német katonához, tengerészhez és pilótához, írta Nicolas Rasmussen, az ausztrál Új- Dél-Walesi Egyetem kutatója 2011-ben."
Szerinted mindet be is vették?

Másrészt vakmerőséget okoz ugyan, de nem ad észt ami az ellenfeleid hibáinak kihasználásához kell.
Még kevésbé tesz a használata alkalmassá parancsok teljesítésére, főleg az idő múlásával.

"A szövetségesek védelme pedig azért omlott össze a harmadik napon, mert a katonák alvás nélkül három nap után elájulnak, de metamfetaminnal mennek tovább előre még a parancs ellenére is."

A szövetségesek kb az angliai csata után kezdtek el kifejleszteni hasonló anyagokat, így miért is az miatt omlott össze a védelmük amitől a németek sikeresek lettek!? o_O
Főleg az angliai-csata előtt?
Már a lengyel hadjáratban is bevetették a Pervitint és a nyugati hadjáratban is használták. Nem csak a páncélosok, a gyalogosok is ezzel meneteltek át az ardenneki erdőkön. A kezdeti gyors sikereikben nagy szerepe volt.
Hitler ekkor már rég rajta volt a Pervitinen és más szereken is, a nyugati hadjárat után már katonai zseninek képzelte magát és egyre többet szólt bele a katonai stratégiába aminek egyre súlyosabb következményei lettek.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 390
8 561
113

Ez meg ordenáré háborús bűntett volt.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 821
37 580
113

Volt egy orosz sorozat a II. vh-ról 2011-es (ahhoz képest, hogy orosz elég korrekt), abban említették (ott is csak éppen hogy), én is csak ott hallottam róla:

• Tetszik
Reactions: jani22

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 390
8 561
113
Ha volt rajta katona (nem sebesült, meg segédszemélyzet), akkor max. ordernáré, de nem háborús bűncselekmény.

Volt pár ilyen maszatolós jogállású hajó süllyesztés.
A Discovery filmjét láttam, szívszorító volt. Jobban megnézve, 1100 katona is volt a fedélzeten a 8-9000 civil mellett. Ettől még ugyanolyan ordenáré, mint az Armenyija elsüllyesztése.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
A Discovery filmjét láttam, szívszorító volt. Jobban megnézve, 1100 katona is volt a fedélzeten a 8-9000 civil mellett. Ettől még ugyanolyan ordenáré, mint az Armenyija elsüllyesztése.

Hát, egyik sem lehetett egy túl vidám történet akik rajtuk voltak. :/

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 390
8 561
113
Főleg, ha civilek voltak.... (Egyébként a témát (menekülés Königsbergből) érinti az ODESSA ügyirat, ha jól emlékezem)