???A balkáni utómunkák után nem érhettek oda. Nem tudták mi vár rájuk.
Jajj dudi
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
???A balkáni utómunkák után nem érhettek oda. Nem tudták mi vár rájuk.
Jajj dudi
Arra gondoltál-e, hogy a Szu nem bízik meg a bajszosban és halogató taktikát szeretne alkalmazni és a csapatai felvonultatása az esetleges KÉSŐBBI háborúhoz fognak kelleni.Ha egy állam támadó csoportosításban állomásoztatja a hadseregét a határon az egy elég egyértelmű jel.Az aminek az íze,illata és kinézete is alma az nagy vallószínűséggel alma is.De ezt nem mi fogjuk eldönteni mert ez még a hadtörténészek közt is nagyon komoly vita tárgya.
A halogató harc az védelmi harc,azt nem tudod támqdó sereggel játszani.Arra gondoltál-e, hogy a Szu nem bízik meg a bajszosban és halogató taktikát szeretne alkalmazni és a csapatai felvonultatása az esetleges KÉSŐBBI háborúhoz fognak kelleni.
Mintha Te se emlékeznél, hogy a bajszosnak mi volt a keleti térséggel kapcsolatos elképzelései.
Képzeld el, hogy akkor Sztáninék teljesen tisztában voltak ezzel. Ezért volt a halogató taktikájuk. Tudták, hogy még nem alkaémasak No legyőzésére
Segítek, Szu szerette volna a világkommunizmust. Na vergődhetsz.
A gyors elképzelésem.
Azért ez nem túlzottan jó, hogy bele vagy zúgva egy elképzelésbe, amelyet nem tudom mi táplál.
Mit nem értesz? :O
És ezzel a 2 hónap Balkánnal meg az idióta prioritás nélküli Barbarossával is ha jól emlékszem 20km-re közelítették meg Moszkvát.Gondold végig,hogy emnnyivel jobban haladt volna a Középső-hadseregcsoport ha nem egyenlőek a prioritások.Mit nem értesz? :O
Mielőtt a Szu-t lerohanták volna, kb 2 hónapot vesztettek az általuk fontosnak tartott balkáni rehabilitációval. :O
Utána belefulladt a kedvenceid az utánpótlási nehézségbe, mert nem jól mérték fel a grafikonok a katonák vékony ruházata, a tré úthálózat sárral megspékelve, a járgányok idő előtti kopása, a feléledő szovjet ellenállás
és a támadást vivő agymosott altisztek nagyrészének a kiiktatását.
Bizony, ez a tény a nagy, az általad favorizált hadigépezetnél, amely hihetetlen mérető szenvedést, halált pusztítást hozott a világra!
Elegem van a nácik dicsőítéséből. Ha sikerül nekik, és megszülettél volna, lehet hogy békát ennél káposzta mellett a Prityjaty mocsarak partján.
Az megérdemel 1 vállveregetést, hogy régi doksiból előszedel dolgokat. Én meg nem tenném. Minek? Kérdés, hogy ez mire is jó?
Ezt Te is benyeled! Igen ezzel jönnek, hogy a Szu megtámadja No-t.A halogató harc az védelmi harc,azt nem tudod támqdó sereggel játszani.
Amióta a befejeződött a Lengyel hadjárat azóta állt a határon támadó csoportosításban a szovjet hadsereg.Az meg 39-ben volt.Ezt Te is benyeled! Igen ezzel jönnek, hogy a Szu megtámadja No-t.
Mekkora duma, mintha nem látható volt világosan, hogy Angliát lassan békén hagyják. Kapizsgálható? Ott van a nyugat és közép Európa a kezükben
Ott van a bajszos általa diktált és a szobatársa által írt könyve.
Tulajdonképpen mire lehet számítani szerinted?
Ezek után még leírják mindenféle általad preferált nyugatorientált leiratban, hogy a Szu támad, az szánalmas.!
A Szu ezt tudta akkor, a sok vezetési pont megszüntetése közben.
Ha a németek elmentek volna kb 300 km-re a határtól, hogy a feltételezett támadókat szétoszlassák, talán még puszilgatnám őket♥
De azért vedd már figyelembe, hogy mennyi halottat generáltak!
És /ezzel nem kezdünk mondatot! / ezek még a kedvenceid?
Nálam ez nem megy.
Ha a haditechnikájukról írnál, hogy egyes fegyverrendszerek, hogy teljesítenek -30 ás +50 fok hőmérséklet közelében, az bámulatos volna.
Azt el kell ismernem, hogy nagyon sok munkát belefektettél az állománytáblák feldolgozásában. Én ezt nem tettem volna meg, a fentiek miatt sem, de ha ez neked jó, akkor írd le.
Ez tömören a véleményem, bár kissé késő van, kérlek vedd úgy a bejegyzésemet, hogy én ezt az irányt képviselem!
Bizakodóan feltételezem, hogy érthető volt a bejegyzésem, ha van gond vele, ne az apró részletekben vesszünk el.
Még annyit, hogy a Topic 217 - 221-ig nem olvastam végig, az esetleg ott lévő Hsz-ek majd később.
Boccs.
Csak emlékeztetni szeretnélek rá, hogy Lengyelországot Németország, Szlovákia és a Szovjetúnió rohanta meg. Emlékeim szerint kiépített védelem nélkül, támadólag felkészülve alig 356 szovjet hadosztály állomásozgatott nagyon szelíden a határ közelében, amire ismét emlékeztetnélek, szovjet részről is Lengyelországban húzodott. Biztos előfelszabadítottak ők ott, aztán meg turistaként csak megcsodálni jártak a határra a hadosztályaik nem?Ezt Te is benyeled! Igen ezzel jönnek, hogy a Szu megtámadja No-t.
Mekkora duma, mintha nem látható volt világosan, hogy Angliát lassan békén hagyják. Kapizsgálható? Ott van a nyugat és közép Európa a kezükben
Ott van a bajszos általa diktált és a szobatársa által írt könyve.
Tulajdonképpen mire lehet számítani szerinted?
Ezek után még leírják mindenféle általad preferált nyugatorientált leiratban, hogy a Szu támad, az szánalmas.!
A Szu ezt tudta akkor, a sok vezetési pont megszüntetése közben.
Ha a németek elmentek volna kb 300 km-re a határtól, hogy a feltételezett támadókat szétoszlassák, talán még puszilgatnám őket♥
De azért vedd már figyelembe, hogy mennyi halottat generáltak!
És /ezzel nem kezdünk mondatot! / ezek még a kedvenceid?
Nálam ez nem megy.
Ha a haditechnikájukról írnál, hogy egyes fegyverrendszerek, hogy teljesítenek -30 ás +50 fok hőmérséklet közelében, az bámulatos volna.
Azt el kell ismernem, hogy nagyon sok munkát belefektettél az állománytáblák feldolgozásában. Én ezt nem tettem volna meg, a fentiek miatt sem, de ha ez neked jó, akkor írd le.
Ez tömören a véleményem, bár kissé késő van, kérlek vedd úgy a bejegyzésemet, hogy én ezt az irányt képviselem!
Bizakodóan feltételezem, hogy érthető volt a bejegyzésem, ha van gond vele, ne az apró részletekben vesszünk el.
Még annyit, hogy a Topic 217 - 221-ig nem olvastam végig, az esetleg ott lévő Hsz-ek majd később.
Boccs.
Én nem védem az egyiket sem!Csak emlékeztetni szeretnélek rá, hogy Lengyelországot Németország, Szlovákia és a Szovjetúnió rohanta meg. Emlékeim szerint kiépített védelem nélkül, támadólag felkészülve alig 356 szovjet hadosztály állomásozgatott nagyon szelíden a határ közelében, amire ismét emlékeztetnélek, szovjet részről is Lengyelországban húzodott. Biztos előfelszabadítottak ők ott, aztán meg turistaként csak megcsodálni jártak a határra a hadosztályaik nem?
Nem ennyire sajnálatos okokból volt. Bár igazad van, hogy nem volt más választásuk, de nem az esendőségük, hanem az ugyanolyan végtelen hatalomvágy miatt mint a másik oldalon. Persze mint mindig a kisember hirtelen el kellett menjen meghalni ezért a hatalommániás elmebetegért, meg embereket kínozni, városokat felégetni. Az a gond ugye, hogy mindig a rendszer része mindenki, de alapvetően a németeknek nem volt választása, mert a szovjeteknek nem volt választása és fordítva. Ha a németek nem rohanják meg az SZU-t, akkor az tette volna, ugyanazért.Én nem védem az egyiket sem!
Sajnos már akkor tudták, a Szu-ban- hogy van az a könyv és ütköző területeket akartak nyerni, a szembenálló fejlett hadsereg ellen.
Meg ugye, hátha megmarad a terület. Szerintem, nem volt más választásuk. : O :O
Az sem semmi, hogy a Szu a No-val való háborújuk kezdetekor még nyersanyagot szállított No-ba- Gondolom, hogy a helyi MÁV ott is az Állam az államban volt.
Nagy a tehetetlenség / a lendkerékre gondolok - ohh vissz tovább / nem csak a vasutaknál, hanem a csapatoknál is.
Azért írtam, hogy :Nem ennyire sajnálatos okokból volt. Bár igazad van, hogy nem volt más választásuk, de nem az esendőségük, hanem az ugyanolyan végtelen hatalomvágy miatt mint a másik oldalon. Persze mint mindig a kisember hirtelen el kellett menjen meghalni ezért a hatalommániás elmebetegért, meg embereket kínozni, városokat felégetni. Az a gond ugye, hogy mindig a rendszer része mindenki, de alapvetően a németeknek nem volt választása, mert a szovjeteknek nem volt választása és fordítva. Ha a németek nem rohanják meg az SZU-t, akkor az tette volna, ugyanazért.
Én úgy hallottam 999 szovjet hadosztály volt 9,99 millió katonával és 99 ezer hk-val.Csak emlékeztetni szeretnélek rá, hogy Lengyelországot Németország, Szlovákia és a Szovjetúnió rohanta meg. Emlékeim szerint kiépített védelem nélkül, támadólag felkészülve alig 356 szovjet hadosztály állomásozgatott nagyon szelíden a határ közelében, amire ismét emlékeztetnélek, szovjet részről is Lengyelországban húzodott. Biztos előfelszabadítottak ők ott, aztán meg turistaként csak megcsodálni jártak a határra a hadosztályaik nem?
Azt ugye tudod,hogy a szovjet hadosztál,ok még 45-ben is emberhiánnyal küzdöttek?Én úgy hallottam 999 szovjet hadosztály volt 9,99 millió katonával és 99 ezer hk-val.
Pár google-el eltöltött perc után az ember láthatja, hogy Barbarossa előtt élőerő és modern technika tekintetében a németek irányába hajlott az erőarány. A németek 128 hadosztályt, a szovjetek 178-at állomásoztattak a határon - különbség az, hogy a szovjet hadosztályok jelentősen kisebbek, ezért az ilyen összehasonlítások elég semmitmondóak.
A szovjetek annyira le akarták rohanni a németeket de rögtönazonnal, hogy nem jelentették be a teljes mozgósítást sem, illetve az állítólag a németeket lerohanni készülő egységek gyakran csak 60-70% feltöltöttséggel pangtak.
Különösen aranyos azt olvasni a nürnbergi perükre váró régi német vezérkari tisztektől, meg a mai német szimpatizánsoktól, hogy a Szu azért fegyverkezett annyira mert támadni készült. Biztos nem volt köze ennek a fegyverkezésnek a szomszédban ~7 milliós hadsereggel rendelkező Németországnak, ami épp azelőtt darálta be egész Európát, és melynek vezére antikommunista, ráadásul könyvében nyíltan leírta a szándékait.
Hosszútávon lett volna háború a két ország között? Valószínű. De 41-ben csak és kizárólag azért lett, mert a németeknek kellett a "lebensraum". A szovjeteknek még évek kellettek volna, hogy rendesen felszereljék a vörös hadsereget. Bárminemű támadás szervezése csak ezután jöhetett volna szóba.
Úgy gondolom az lehetett a szovjetek eredeti terve, hogy megvárják amíg kialakul egy elhúzódó harc a nyugati fronton, mint az 1. vh-ban, majd amikor a felek kellöen elfáradtak, szépen megindul az a 300-500-999 hadosztály, és jó alaposan felszabadítanak mindenkit.
Ezt húzták keresztül a németek 40-ben azzal, hogy gyorsan elintézték a háborút nyugaton.
Tehát nem azért gondolom, hogy nem mentek volna neki a németeknek, mert Sztálin hirtelen pacifista lett, hanem mert az eröviszonyok egész egyszerüen nem kedveztek nekik.
Az persze lehet, hogy ennek ellenére terveztek egy megelözö támadást, de ha kicsit is reálisan értékelték a saját addigi teljesítményüket, akkor látniuk kellett, hogy nincsenek jó esélyeik egyedül.
Sztálint az biztosan nem érdekelte, hogy hány millióan pusztulnak el miatta, az viszont, hogy a hatalmát tartsa, az mindennél fontosabb. Egy ilyen kockázatos támadás, ha nem sikerül, és bedarálják öket a németek, amire azért jó esély volt, akár azt is eredményezheti, hogy meggyengül, és valamelyik elvtárs elteszi láb alól.
Lehet szidni Sztálint, de Trockij sokkal rosszabb volt, ha ő van hatalmon akkor sokkal agresszívabb politikát folytattak volna a szovjetek, kelet-Európát már a 30-as években megszállták volna, nem véletlenül volt kényelmetlen azt őt befogadó államoknak is a jelenléte, míg végül Mexikóba került ahol szintén kommunista lázadás szításába kezdett mielőtt véletlenül fejbe vágta magát egy jégcsákánnyal.
Persze, csak a '45-ös emberhiányt a Vernichtungskrieg okozta, a másikat meg az, hogy nem készültek támadni 41 nyarán.Azt ugye tudod,hogy a szovjet hadosztál,ok még 45-ben is emberhiánnyal küzdöttek?
Mik azok a jelek?A támadásra több jel is utal, még ha az írásos parancsokat meg is semmisítette a hatalom, hogy áldozatként mutassa be magát.
Szuvorovot kéretik nem történésznek nevezni.Egyes történészek szerint Hitler csak pár héttel, esetleg nappal előzte meg a szovjet támadást.