M
molnibalage
Guest
Azt soha nem tudtam megítélni és nem is értettem, hogy egy tábornok minősége mi alapján dönthető el.Zsukov mint zseniális taktikus? Ugye ezt csak viccnek szántad... Egyetlen csata sem volt amit megnyert volna... Tömegével áldozta fel az embereket értelmetlenül. A szovjet katonák csak úgy nevezték "a mészáros". Zsukov hadvezérként egy nulla volt. Egyvalamiben volt zseniális, seggnyalásban sztálinnál. No meg a megszállt országok műkincseinek kirablásában.
Zsukovot a legkevésbé sem lehet egy lapon említeni olyan valóban tehetséges hadvezérekkel mint Rokoszovszkij, Konyev, Malinovszkij, Tolbuhin, stb.
Amit a veszteségekkel kapcsolatban leírsz, az mindenhol így volt. A németeknél, a szovjeteknél vagy az amcsiknál is.
A T-34 megállta a helyét a Pz IV-vel vagy a StuG-al... Háááát... 1941-ben még igen. Miután a németek átfegyverezték ezeket a hosszú 75-ösre, a T-34 súlyos minőségi hátrányba került. Sőt, még a Panzer III-al (J/L/M) szemben is! Csak 1944-ben, a T-34/85 bevezetésével lett újra szovjet fölény a PzIV és STuggal szemben. Csakhogy akkorra már ott volt a Panther is, ami klasszisokal jobb volt.
De főleg egy szovjeté, ahol mindenhol és mindig iszonyatos veszteségeik voltak.
Számvéber előadásaiban elképedve láttam, hogy a már régen árnyéka önmagának Wermacth is képes volt télen Buda ostroma alatt mekkora előnyre nyomulásra és igen komoly arányba nem veterán személyzettel is iszonyatos kill arányokat felmutatni.
De hogy pl. Monty is mitől félisten sokak szemében?
Mikor volt, hogy nem iszonyatos túlerőben győzött?
Ki volt az a brit, aki a 1-2 ho-val lényegében a teljes olasz afrikai haderőt seggberúgta?
Ismeretlen senki a többségnek, nekem se jut perpill eszembe a neve.