A II. világháború (1939 - 1945)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
Igen, a roham dobtár 50,vagy 75 lőszeres volt.Éppen most küldtem el a linket Dudler admirálisnak,mert ismét sziporkázik a tudománya.
Pedig itt most meg Dudi Hauptbahnhofnak lészen igaza, mert nem tár, hanem tényleg rakasz. Egy doboz amiben a heveder van, semmi több. Fel lehet erősíteni a fegyverre, hogy ne lobogjon futás közben.
És a németek anynira szépen el tudnak nevezni dolgokat... minden második elnevezésük "sturm".
Szép nyelv, na :)

• Imádom
Reactions: Flamand

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
ÁÁÁÁÁ.
Jó, ígymár megvan. Nem persze hogy lemeztokos fegyvert nem tudtak, mint ahogy senki nem tudott még 39ben, később meg azért nem, mert nem szerszámozták fel őket - a technológia a németeknél megvolt.

És igen, kb mindenki leszopta magát a háború után a lemeztokolással, és nem Hugo volt a kulcs emlékeim szerint, hanem egyszerűen a technológia, a folyamat maga volt nem is tudom, macerás (nem volt új sehol sem, ismert technológia volt, sajtolás, ponthegesztés, préselés, stbstbstb, de fegyvergyártásban teljesen új volt mindenkinek, maga az MG42 se egy fegyvárgyárból jött, hanem ilyen hajtogatós cégtől).

Ehh. Néha nagyon nehéz kitalálni, hogy mit is akarsz.
"Az MG34-et beépített fegyvernek gyártották pl harckocsikhoz, nem pedig lövész alegységek fegyvefeként." Ezt most te hogy értelmeznéd?
Hallgatom hol gyartottak még a németeken kívül a háború alatt ponthegesztett lemeztokos fegyvert. No meg az is fura, hogy amit megjelent a technológia a szovjeteknél azonnal átálltak rá.
De megint ott tartunk, hogy történelmi tényekkel vitatkozol nem velem.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 684
22 227
113
Olvasd már el hogy mit írtam. Sehová nem írtam, hogy az MG34-et beépített fegyvernek tervezték. A beszélgetés kontextusából az is kiderül az értő olvasás képességével megáldottaknak, hogy milyen értelemben írtam. Szóval, amíg nem tanulsz meg olvasni hanyagolj.
Tényleg ennyire nyomorult vagy? Igen ennyire. Igen,nem tervezték,hanem gyártották. Valóban. Akkor most megkérdezném,hogy beépített fegyvernek gyártották,vagy szépen kiosztották a lövészeknek? Esetleg erre egy válasz?

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
Hallgatom hol gyartottak még a németeken kívül a háború alatt ponthegesztett lemeztokos fegyvert. No meg az is fura, hogy amit megjelent a technológia a szovjeteknél azonnal átálltak rá.
De megint ott tartunk, hogy történelmi tényekkel vitatkozol nem velem.
Ez most klasszik goalpost moving, már ne haragudj...
A géppskáról indult minden, most meg már ott tartunk, hogy ponthegesztett lemeztokos fegyver :)
Egyébként az US és az UK tuti.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 684
22 227
113
Pedig itt most meg Dudi Hauptbahnhofnak lészen igaza, mert nem tár, hanem tényleg rakasz. Egy doboz amiben a heveder van, semmi több. Fel lehet erősíteni a fegyverre, hogy ne lobogjon futás közben.
És a németek anynira szépen el tudnak nevezni dolgokat... minden második elnevezésük "sturm".
Szép nyelv, na :)
Való igaz,bár eredetileg a polémia az ostoba dumája miatt volt,hogy beépített fegyver. Gyorsba ránéztem a Wikire,és leírtam úgy,ahogy oda van írva.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Tényleg ennyire nyomorult vagy? Igen ennyire. Igen,nem tervezték,hanem gyártották. Valóban. Akkor most megkérdezném,hogy beépített fegyvernek gyártották,vagy szépen kiosztották a lövészeknek? Esetleg erre egy válasz?
Igen, mert az MG42 megjelenésétől fedélzeti fegyvernek gyártották...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Ez most klasszik goalpost moving, már ne haragudj...
A géppskáról indult minden, most meg már ott tartunk, hogy ponthegesztett lemeztokos fegyver :)
Egyébként az US és az UK tuti.
Olvasd el a teljes beszélgetést és akkor rájössz, hogy hogy került ide.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
Olvasd el a teljes beszélgetést és akkor rájössz, hogy hogy került ide.
Elolvastam, géppuskagyártás a második világháborúban volt a vitaindító, mire te behoztad, hogy jó-jó, de a cseheknek nem volt technológiájuk az MG42 gyártásához.
Ami igaz, de lényegtelen. Attól még gyártottak nem is kevés géppuskát. Hát hogy pont azt nem, hát istenem. Amerikaiak se gyártották.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Elolvastam, géppuskagyártás a második világháborúban volt a vitaindító, mire te behoztad, hogy jó-jó, de a cseheknek nem volt technológiájuk az MG42 gyártásához.
Ami igaz, de lényegtelen. Attól még gyártottak nem is kevés géppuskát. Hát hogy pont azt nem, hát istenem. Amerikaiak se gyártották.
A cseheknél nem volt MG42 gyártás, mert nem volt hozzá technológiájuk, erre jött a válasz, hogy debizony a cseh fegyvergyártás magasszintű volt. Erre kezdtem el kivesézni ezt a lemeztokos dolgot.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 684
22 227
113
Kontextus, javasoltam, hogy próbáld először megérteni a beszélgetést amibe belebeszélsz.
Te veréb. Azt írtad,hogy beépített fegyvernek gyártották. Hagyjuk a bűbájt,mert te is tudod,hogy baromságot írtál,pont azért jöttél elő utána a 42 gyártásával.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
A cseheknél nem volt MG42 gyártás, mert nem volt hozzá technológiájuk, erre jött a válasz, hogy debizony a cseh fegyvergyártás magasszintű volt. Erre kezdtem el kivesézni ezt a lemeztokos dolgot.

"Bocsánat, de csak a CZ Európa egyik legnagyobb fegyvergyártó cége volt. 1939-ben a CZ-26-ból 120.000 darabot zsákmányoltak és ezt követően is gyártottak belőle. Erre darabszámot nem találtam."

Erre jösz, hogy de 42-est nem.
ÉÉÉÉS?
Attól még magas szintű volt a fegyvergyártás - ugye, megszálllásig. Onnan is magas, mert akkor meg kapnak német tech transzfert.

Nem tudtak MG42-est gyártani? Persze, mert nem lett felszerszámozva rá a gyár. MG34-re felszerszámozták, azt tudod gyártani, bitang mennyiséget is.

Szóval ki lehet it szedni, hogy mit nem tudtak gyártani (V2-est és tengeralattjárót sem), csak nem értem a mögöttes indokot?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
"Bocsánat, de csak a CZ Európa egyik legnagyobb fegyvergyártó cége volt. 1939-ben a CZ-26-ból 120.000 darabot zsákmányoltak és ezt követően is gyártottak belőle. Erre darabszámot nem találtam."

Erre jösz, hogy de 42-est nem.
ÉÉÉÉS?
Attól még magas szintű volt a fegyvergyártás - ugye, megszálllásig. Onnan is magas, mert akkor meg kapnak német tech transzfert.

Nem tudtak MG42-est gyártani? Persze, mert nem lett felszerszámozva rá a gyár. MG34-re felszerszámozták, azt tudod gyártani, bitang mennyiséget is.

Szóval ki lehet it szedni, hogy mit nem tudtak gyártani (V2-est és tengeralattjárót sem), csak nem értem a mögöttes indokot?
Oké legyen magasszintű, de akkor milyen volt a német ami kb 10 évvel járt (a konkrét téma tekintetében) mindenki előtt?
Azt te cse fegyvergyártási képességnek nevezed, hogy a németek odatelepítenek mindent és nénet technológiával német mérnökök felügyelete mellett csehek gyártanak? Ez olyan mintha azt mondanád, hogy a Lynx magyar technológia.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
Oké legyen magasszintű, de akkor milyen volt a német ami kb 10 évvel járt (a konkrét téma tekintetében) mindenki előtt?
Azt te cse fegyvergyártási képességnek nevezed, hogy a németek odatelepítenek mindent és nénet technológiával német mérnökök felügyelete mellett csehek gyártanak? Ez olyan mintha azt mondanád, hogy a Lynx magyar technológia.
Uhhhh, ez megint ilyen minimum negyszempontos kérdés.
Nade.
Nézzük cseh fegyver gyártás 39 előtt: teljesen jó fegyvereket terveznek és gyártanak le. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy magas (világ) színvonalú fegyver gyártás, a németek a kezdeti hadjarataikat nem elhanyagolható részben ezekkel a fegyverekkel (és a már megszállás alatt tovabbgyarotttakkal) nyerik hülyére.
Megbízható, jó minőség, simán összevethető a világ nagyhatalmainak fegyvereivel - sőt.

Jön a megszállás és a techtranszfer: minden probléma nélkül megugorjak - ez egyébként nagy szó! Voltak ám tech transzferes pofára esések rendesen.
Persze, itt már azért nem ok viszik a prímet, valóban, német tech transzfer van, jön a technológia, a leírás (egyébként legjobb tudomásom szerint leginkább a management én voltak birodalmi németek, alapvetően a csehek csináltak mindent , csak ezzel nem dicsekednek) - de olyan alapokra, amire lehetett építeni.

Feketeleves: hogyan hasonlítsuk a német jelen esetben kezifehyvergyartast és tervezést a csehek éhez, ha utóbbi magas színvonalú.
Sehogy. A németek itt alapvetően 3x (3,5x) nagyon durván leleptek az egész világot, új kategóriákat teremtettek.
Konkret eset - géppuska - minden létező és fejlesztés alatt álló géppuskát zárójelbe tették.
Bren, degartyev, Johnson... Minden avittas lett.

A lynxes példás meg hasznosítható - ha a még meglévő, pszhkat gyártó Csepel művekbe költözött volna be rajnafem, hogy na, itt a tervek, itten a technológiai leírás, sablon, szerszám ez alapján legyen (esetleg pár dolgot hoznak) és 3 hónap múlva indul a termelés - akkor lettünk volna a német szolgálatban álló cseh hadiipar helyében kb.

• Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Uhhhh, ez megint ilyen minimum negyszempontos kérdés.
Nade.
Nézzük cseh fegyver gyártás 39 előtt: teljesen jó fegyvereket terveznek és gyártanak le. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy magas (világ) színvonalú fegyver gyártás, a németek a kezdeti hadjarataikat nem elhanyagolható részben ezekkel a fegyverekkel (és a már megszállás alatt tovabbgyarotttakkal) nyerik hülyére.
Megbízható, jó minőség, simán összevethető a világ nagyhatalmainak fegyvereivel - sőt.

Jön a megszállás és a techtranszfer: minden probléma nélkül megugorjak - ez egyébként nagy szó! Voltak ám tech transzferes pofára esések rendesen.
Persze, itt már azért nem ok viszik a prímet, valóban, német tech transzfer van, jön a technológia, a leírás (egyébként legjobb tudomásom szerint leginkább a management én voltak birodalmi németek, alapvetően a csehek csináltak mindent , csak ezzel nem dicsekednek) - de olyan alapokra, amire lehetett építeni.

Feketeleves: hogyan hasonlítsuk a német jelen esetben kezifehyvergyartast és tervezést a csehek éhez, ha utóbbi magas színvonalú.
Sehogy. A németek itt alapvetően 3x (3,5x) nagyon durván leleptek az egész világot, új kategóriákat teremtettek.
Konkret eset - géppuska - minden létező és fejlesztés alatt álló géppuskát zárójelbe tették.
Bren, degartyev, Johnson... Minden avittas lett.

A lynxes példás meg hasznosítható - ha a még meglévő, pszhkat gyártó Csepel művekbe költözött volna be rajnafem, hogy na, itt a tervek, itten a technológiai leírás, sablon, szerszám ez alapján legyen (esetleg pár dolgot hoznak) és 3 hónap múlva indul a termelés - akkor lettünk volna a német szolgálatban álló cseh hadiipar helyében kb.
Én úgy gondolom, hogy a cseh fegyvergyártás (maradjunk csak a kézifegyvereknél), tudta azt mint a szovjet, angol, svéd, amerikai (pl a magyar előtt járt sokkal) ami egy tagadhatatlanul jó színvonal, de a magas színvonal nálam a kiemelkedő. De ez már szemantikai vita köztünk.

• Tetszik
Reactions: 32karakter