A II. világháború (1939 - 1945)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Nagyon jó ez a táblázat, köszönöm. A legyártott ca 7.000.000 darab nem kevés. Hiányolom ebből az amúgy nem kevés Francia, Csehszlovák darabszámokat, mert azok sem kicsik.
Az meg van, hogy nem mind került a lövész alegységekhez? Jármű fedélzeti fegyver, légierő, haditengerészet és még sorolhatnám. Ez az 1,5 perc úgy hülyeség ahogy van.

• Tetszik
Reactions: endre

senki

Well-Known Member
2018. július 27.
390
329
63
Az meg van, hogy nem mind került a lövész alegységekhez? Jármű fedélzeti fegyver, légierő, haditengerészet és még sorolhatnám. Ez az 1,5 perc úgy hülyeség ahogy van.
A nagy érdeklődésre tekintettel előszedtem az idézet jegyzetet. A vitatott adatot úgy számolták ki, hogy a nagyobb műveletek (fedőnevesek) veszteségi listáit osztották el a művelet időtartamára.
Az amúgy az meg van, hogy sehova nem írtam azt, hogy csak a lövészeknél van géppuska?

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
A nagy érdeklődésre tekintettel előszedtem az idézet jegyzetet. A vitatott adatot úgy számolták ki, hogy a nagyobb műveletek (fedőnevesek) veszteségi listáit osztották el a művelet időtartamára.
Az amúgy az meg van, hogy sehova nem írtam azt, hogy csak a lövészeknél van géppuska?
Ez még kurva félrevezető matek.

• Tetszik
Reactions: krisss and Tyrbak

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Bocsánat, de csak a CZ Európa egyik legnagyobb fegyvergyártó cége volt. 1939-ben a CZ-26-ból 120.000 darabot zsákmányoltak és ezt követően is gyártottak belőle. Erre darabszámot nem találtam.
Ja csak nem feltétlen vokt technológiájuk MG42-höz.
Értem a matekod: nekem van 10 millióm neked nulla forintod, akkor tökjó mert átlagban van 5 millió nekem is meg neked is....

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
Ja csak nem feltétlen vokt technológiájuk MG42-höz.
Értem a matekod: nekem van 10 millióm neked nulla forintod, akkor tökjó mert átlagban van 5 millió nekem is meg neked is....
Itt viszont ellent kell mondjak, ZB - Akkori nevén Waffenwerke Brünn - gigafontos hadianyaggyár volt, és MG34-et a háború végéig gyártottak.
Tippre az MG34 gyártás hát legalább harmada ott történhetett (mert mauser, stb átállt MG42re).
Plusz ugye a ZB26-osok, amiket talán 41-ig gyártottak tovább (meg nem mondom mikor volt a váltás, de azt hiszem, 41)

De a cseh fegyver és hadianyaggyártást azt hiszem minden statisztikában a némethez számolják, nem különítik el (aminek a csehek alapvetően örülnek).

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Itt viszont ellent kell mondjak, ZB - Akkori nevén Waffenwerke Brünn - gigafontos hadianyaggyár volt, és MG34-et a háború végéig gyártottak.
Tippre az MG34 gyártás hát legalább harmada ott történhetett (mert mauser, stb átállt MG42re).
Plusz ugye a ZB26-osok, amiket talán 41-ig gyártottak tovább (meg nem mondom mikor volt a váltás, de azt hiszem, 41)

De a cseh fegyver és hadianyaggyártást azt hiszem minden statisztikában a némethez számolják, nem különítik el (aminek a csehek alapvetően örülnek).
Az MG34 az nem MG42, nem véletlen azt gyártották a csehek.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Az MG34-et beépített fegyvernek gyártották pl harckocsikhoz, nem pedig lövész alegységek fegyvefeként.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
Az MG34-et beépített fegyvernek gyártották pl harckocsikhoz, nem pedig lövész alegységek fegyvefeként.
Igen. Nem. Nem ilyen egyszerű.
Mikor? 44-ben? Már perszehogy.

De kb az elnagyolt történet az alábbi:
39-ben a heer nek isten áldása volt a rengeteg zsákmányolt és továbbgyártott cseh (mauser töltényes!) géppuska. Lengyelország és a francia hadjárat alatt talán még többségben sem volt az mg34. Mg08/17, solothurn, ZB.... minden volt ott. Az első vonal ellátottsága mg34-el csak kb a barbarossa idejére valósult meg, a megmaradt zbk, egyebek átkerültek hátország, biztosító egységek, partizánvadászok, SS, mellékhadszínterekre (pl Norvégia partvédelmi csapatok).

Ettől függetlenül gyak 42/43-ig az MG34 a lövészrajok és a géppuskás alakulatok elsődleges fegyvere volt.

Utána jött a 42 (amit egyébként már rögtön a 34-es kijövetel után elkezdtek tervezni) és akkora vált elsődlegesen páncélosok fedélzeti fegyverévé a 34 (és emiatt nem is lehetett teljesen leállítani a gyártását).

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 684
22 227
113
Nem egészen,mert a táras géppuskákat a gyalogság használta,azt hiszem még a Wiki is így írja. A Panzerlauf volt beépítva a harckocsikba,mert a 42-es a csőcserék miatt nem volt alkalmas rá.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
Nem egészen,mert a táras géppuskákat a gyalogság használta,azt hiszem még a Wiki is így írja. A Panzerlauf volt beépítva a harckocsikba,mert a 42-es a csőcserék miatt nem volt alkalmas rá.
Az MG34 "táras" verziójára gondolsz? Mert egyébként az a zsenialitás csúcsa - sima heveder feltekerve egy dobozban :)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Már itt mire gondolsz? Hogy nem tudtak? Persze, mert nem szerszámozták fel a gyárat.
Az MG34 egy mart tokos fegyver, az MG42 pedig lemeztokos, pont ez az újdonsága, a könnyű gyárthatóság. Ellenben ez annyira új technológia volt a 40-es évek elején, hogy konkrétan a szovjetek is csak az 50-es évek elején tértek át a mart tokos AK-ról a lemeztokosra (ez is úgy sikerült, hogy egy bizonyos Schmeisser nevű hadifogoly Tulában töltötte a hadifogságát a háború után).

Mivan?
Igen. Nem. Nem ilyen egyszerű.
Mikor? 44-ben? Már perszehogy.

De kb az elnagyolt történet az alábbi:
39-ben a heer nek isten áldása volt a rengeteg zsákmányolt és továbbgyártott cseh (mauser töltényes!) géppuska. Lengyelország és a francia hadjárat alatt talán még többségben sem volt az mg34. Mg08/17, solothurn, ZB.... minden volt ott. Az első vonal ellátottsága mg34-el csak kb a barbarossa idejére valósult meg, a megmaradt zbk, egyebek átkerültek hátország, biztosító egységek, partizánvadászok, SS, mellékhadszínterekre (pl Norvégia partvédelmi csapatok).

Ettől függetlenül gyak 42/43-ig az MG34 a lövészrajok és a géppuskás alakulatok elsődleges fegyvere volt.

Utána jött a 42 (amit egyébként már rögtön a 34-es kijövetel után elkezdtek tervezni) és akkora vált elsődlegesen páncélosok fedélzeti fegyverévé a 34 (és emiatt nem is lehetett teljesen leállítani a gyártását).
Ez miben mond ellent nekem? Azért az elég valószínű, hogy nem úgy értettem, hogy a nem létező MG42 1942 előtt voot a lövész alegységek fegyvere.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 684
22 227
113
Az MG34 egy mart tokos fegyver, az MG42 pedig lemeztokos, pont ez az újdonsága, a könnyű gyárthatóság. Ellenben ez annyira új technológia volt a 40-es évek elején, hogy konkrétan a szovjetek is csak az 50-es évek elején tértek át a mart tokos AK-ról a lemeztokosra (ez is úgy sikerült, hogy egy bizonyos Schmeisser nevű hadifogoly Tulában töltötte a hadifogságát a háború után).

Mivan?

Ez miben mond ellent nekem? Azért az elég valószínű, hogy nem úgy értettem, hogy a nem létező MG42 1942 előtt voot a lövész alegységek fegyvere.
Mi lenne,te fotel generál? Jól emlékeztem,csak te akarsz már megint okos lenni. Olvasni remélem megtanultál.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 684
22 227
113
Az MG34 "táras" verziójára gondolsz? Mert egyébként az a zsenialitás csúcsa - sima heveder feltekerve egy dobozban :)
Igen, a roham dobtár 50,vagy 75 lőszeres volt.Éppen most küldtem el a linket Dudler admirálisnak,mert ismét sziporkázik a tudománya.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Igen, a roham dobtár 50,vagy 75 lőszeres volt.Éppen most küldtem el a linket Dudler admirálisnak,mert ismét sziporkázik a tudománya.
Mi köze ennek a beszélgetéshez? Ugyanúgy ráment az MG34-re, mint az MG42-re és nem tár a neve, hanem rakasz, az értetlenkedés annak szólt, hogy tárról beszéltél. A rohamdobtárra meg ki se térek akkora faszság.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
4 684
22 227
113
Mi köze ennek a beszélgetéshez? Ugyanúgy ráment az MG34-re, mint az MG42-re és nem tár a neve, hanem rakasz, az értetlenkedés annak szólt, hogy tárról beszéltél. A rohamdobtárra meg ki se térek akkora faszság.
Annyi,hogy okoskodtál a 34 kapcsán,miszerint beépített fegyvernek tervezték,nem pedig lövészeknek. Tehát az a faszság,amit írtál. Szó szerint idéztem,és ott tárat írnak. Inkább olvasd el,mit írnak benne.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 706
113
ÁÁÁÁÁ.
Jó, ígymár megvan. Nem persze hogy lemeztokos fegyvert nem tudtak, mint ahogy senki nem tudott még 39ben, később meg azért nem, mert nem szerszámozták fel őket - a technológia a németeknél megvolt.

És igen, kb mindenki leszopta magát a háború után a lemeztokolással, és nem Hugo volt a kulcs emlékeim szerint, hanem egyszerűen a technológia, a folyamat maga volt nem is tudom, macerás (nem volt új sehol sem, ismert technológia volt, sajtolás, ponthegesztés, préselés, stbstbstb, de fegyvergyártásban teljesen új volt mindenkinek, maga az MG42 se egy fegyvárgyárból jött, hanem ilyen hajtogatós cégtől).

Ehh. Néha nagyon nehéz kitalálni, hogy mit is akarsz.
"Az MG34-et beépített fegyvernek gyártották pl harckocsikhoz, nem pedig lövész alegységek fegyvefeként." Ezt most te hogy értelmeznéd?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 510
86 768
113
Annyi,hogy okoskodtál a 34 kapcsán,miszerint beépített fegyvernek tervezték,nem pedig lövészeknek. Tehát az a faszság,amit írtál. Szó szerint idéztem,és ott tárat írnak. Inkább olvasd el,mit írnak benne.
Olvasd már el hogy mit írtam. Sehová nem írtam, hogy az MG34-et beépített fegyvernek tervezték. A beszélgetés kontextusából az is kiderül az értő olvasás képességével megáldottaknak, hogy milyen értelemben írtam. Szóval, amíg nem tanulsz meg olvasni hanyagolj.