A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Miért volt a nácigyűlölet? Hát bakker, ha ezt magyarázni kell....
A haláltáborokat meg nem a háború kimenetelének felfogásakor létesítették.
A többire meg nem is reagálok, mert nem látom értelmét, hogy alapvető történelmi tényeket magyarázzon az ember.
Te aszerint ítéled meg őket, amilyen bűnöket elkövettek a háború egyre véresebbé és reménytelenebbé válása után. Mindaz viszont nem történik meg, ha hamar végetér a háború. Minél véresebb és reménytelenebb volt a harc, annál jobban előjött belőlük az állat.
Szerintem nem titok senki előtt, hogy Hitler a zsidókat először Palesztinába akarta költöztetni, majd Madagaszkárra, miután egyik sem ment az angolok miatt, jött elő neki a végső megoldás.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 938
21 565
113
Miért volt a nácigyűlölet? Hát bakker, ha ezt magyarázni kell....
A haláltáborokat meg nem a háború kimenetelének felfogásakor létesítették.
A többire meg nem is reagálok, mert nem látom értelmét, hogy alapvető történelmi tényeket magyarázzon az ember.

Kicsit kepmutato es alszent a halaltaborok miatti sirankozas tekintve a nemes britek viselkedesenek tudataban a gyarmatokon, aztan csori rezervatumokba zart es kisemmizett indianokat meg hagyjuk is, vegulis meg a 19. szazadban is csak tobb millio negyzetkilometerrol uldoztek el oket. Erdekes, hogy a zsidokon, kommunistakon es buzoganyokon folyamatosan el kell akadni es neked is csodalatosa sikerul, de az altalad is favorizalt es semmivel sem kisebb nepirtasokat veghezvivo angolszaszoknal mar nem problema.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 050
2 753
113
Ennyi évvel a világháború után szerintem nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a világháborút csak és kizárólag az USA nyerte meg, mindenki más veszítet

A szu is megszinálta a maga birodalmát, kb amiről a panszlávik almodoztak.

1940-re az angolok elveszítették a háborút (ami addig még nagyon enyhe volt, hisz mindkét oldalon "csak" néhány 10000 ember halt meg). Ha ekkor békét kötnek, a gyarmatbirodalom még megmarad pár évtizedig,

A gyarmati rendszer felbomlasa egy folyamat, amihez valamennyit odatett a vilaghaború. A "fehér gyarmatok" a két vh között -részben- függetlenedtek, az afrikaiak meg a '60-as évek elején.
És az usa sem tartotta meg sem a fülöp szigeteket sem kubát pedig győzött.

hisz mellettük még az Angol Birodalom labdába rughatott volna, hisz az erőkülömbség nem lett volna olyan jelentős, de az USA mellett már eltörpül a gazdasága, így már semmi szava nincs.

Kb a nemetek mellett (ha egyaltalan gyöznek) pont akkora másodhegedűs lehetne mint most az usa mellett.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Hat ne lepj ra es nem szakdsz be…
Az indiánokhoz semmi közöm, mondjuk a búrokhoz sem. Ennyire nem vagyok öreg.
Plusz nem is tudom, hogy hol mondtam én olyat, hogy éljenek a dél-afrikai koncentrációs táborok.
Miért relativizálná egyik a másikat egyébként is?

/amúgy jöhetnék valamiféle nudistákkal is, de nem lenne ízléses/
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 226
4 578
113
Természetesen, az USA már akkor is tényező volt, de csak egy volt a 4 nagy (USA, Németország, SZU, Anglia) közül és nem volt akkora erőkülömbség, mint a háború után.
A németek versenyben voltak velük és ha nincs ilyen elhúzódó világháború, akkor az USA nem erősödik annyira meg, hogy majd egy nagyságrenddel legyen erősebb, mint a többi hatalom.
Míg Európa gazdasága leamortizálódott, az övék érintetlen maradt, plusz Európából rengeteg ember kivándololt (köztük tudósok, szakemberek) az USA-ba. Ilyen véres háború nélkül ez nem lett volna.
Márpedig a háború nem lett volna ilyen véres, ha az angolok belemennek a békébe. Hisz mint írtam, 1940-re, amikorra a németek szinte teljes Európát megszállták a halottak száma és a rombolás mértéke még elhanyagolható volt a későbbi évekhez képest.

"Soha nem kötött volna békét Britannia a nácikkal. Never."

Na ez a mentalitásuk vitte a sírba az angolokat. Inkább elveszítettek ők mindent, és csináltak szuperhatalmat az USA-ból, csak nehogy a németek nyerjenek.
Egyébként miért volt ez a nagy német gyűlölet? Jobb a volt gyarmatotok szolgája lenni mint a németekkel majd egyenrangú hatalom?
Én tartom, hogy mindenki jobban járt volna egy győztes Németországgal, még a zsidók is.
Szerintem elmaradnak a haláltáborok is ha a németek győznek, max. nem Palesztinába hanem Madagaszkárra költöztetik őket.
Nem igazán látod át a külső ellenség rémképével permanensen fanatizáló egyeduralmi rendszerek működésének mozgatórugóit.
A "németekkel majd egyenrangú hatalom" mit jelent? Az Übermensch ideológia a másik lenézésén, emberi mivoltának negligálásán alapul. Ebben a relációban csak az egészséges árják járhatnak jól, mindenki más csak megtűrt lehet ( a saját szellemi sérültjeiket is megsemmisítették).
Nem gondolom, hogy a saját sikereiből erőt merítő, és ettől egyre bátrabban követelődző Németország minden hódítással a következőt készítette volna elő. Ha megegyeznek az angolokkal, akkor a Szovjetunió legyőzése után fordultak volna a nyugat végleges legyőzésére, felhasználva az elfoglalt területek erőforrásait, az angol gyarmatbirodalom "ésszerű újragondoloása" céljából.
Birodalmi logika, láttunk előtte is, utána is ilyet.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem perforált lemez volt, hanem drótháló. Én úgy tudom, eredetileg a szovjet rombolópuskák ellen tervezték, de igazából nem vált be, viszont a németek rájöttek, hogy a HEAT ellen is védelmet nyújthat, így használható a Bazooka meg a PIAT ellen. Jelentős számban 1944 szeptemberétől kerül a gépekre a nyugati fronton. Hátránya volt, hogy az eredeti feladata miatt igen sűrű lett a szövése és emiatt viszonylag nagy volt az esély arra, hogy a HEAT nem törik össze, hanem elműködik rajta.
panzer_IV_auf_J_Thoma_schurzen_.jpg


Nem.
Az eredeti sima acéllemez volt, de beszorult mögé a por és a sár, megakasztva a futóművet, ezért cserélték később dróthálóra.
A magyar verzió viszont perforált acéllemez.

41M_Tur%C3%A1n_II_%E2%80%93_Hungarian_Medium_tank_%2823946897618%29.jpg


Apróság, de Berlin ostromára a szovjetek is ellátták dróthálókkal a T-34-ek egy részét, főleg felülről jövő Panzerfaust ellen védekezve.
T3485%20with%20bedspring.jpg
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A szu is megszinálta a maga birodalmát, kb amiről a panszlávik almodoztak.



A gyarmati rendszer felbomlasa egy folyamat, amihez valamennyit odatett a vilaghaború. A "fehér gyarmatok" a két vh között -részben- függetlenedtek, az afrikaiak meg a '60-as évek elején.
És az usa sem tartotta meg sem a fülöp szigeteket sem kubát pedig győzött.



Kb a nemetek mellett (ha egyaltalan gyöznek) pont akkora másodhegedűs lehetne mint most az usa mellett.

Szu: megszerezték a Balti országokat, Moldovát és Kelet-Lengyelországot, valamint Kelet-Európa a befolyási övezetük lett. Mennyi is volt ez, kb. 10 millió ember? Cserébe meghalt 27 millió. Szerintem sokkal többet veszítettek, mint amit nyertek.

A gyarmati rendszer persze mindenképp felbomlik, de a háborús kimerültség nélkül még pár évtizedig elhúzhatták volna. Továbbá az sem mindegy, hogy bomlik fel. Megmarad-e az angol politikai és gazdasági befolyás vagy átveszi másik nagyhatalom.

Németország egy győztes háború esetén úgy 100-120 milliós országgá nőtt volna. Vagyis 2-szer nagyobb népességű és ennélfogva kb. hasonlóan 2-szer nagyobb gazdaságú lett volna, mint Anglia. Az angolok szempontjából sokkal jobb arány, mint az USA-val szemben.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Az indiánokhoz semmi közöm, mondjuk a búrokhoz sem. Ennyire nem vagyok öreg.
Plusz nem is tudom, hogy hol mondtam én olyat, hogy éljenek a dél-afrikai koncentrációs táborok.
Miért relativizálná egyik a másikat egyébként is?

/amúgy jöhetnék valamiféle nudistákkal is, de nem lenne ízléses/

Vagyis akkor kijelenthetjük, hogy a világ sokkal jobban járt volna, ha az I vh-t a Központi hatalmak nyerték volna. Hisz azt a rossz oldal nyerte (koncentrációs táborozók és népírtók).
Egyébként komolyra fordítva a szót, a legjobb akkor lett volna, ha ki sem robban. Na azzal nyertek volna igazán a Központi hatalmak.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Vagyis akkor kijelenthetjük, hogy a világ sokkal jobban járt volna, ha az I vh-t a Központi hatalmak nyerték volna. Hisz azt a rossz oldal nyerte (koncentrációs táborozók és népírtók).
Egyébként komolyra fordítva a szót, a legjobb akkor lett volna, ha ki sem robban. Na azzal nyertek volna igazán a Központi hatalmak.
Az lett volna jó ha a kontinensen is megmaradnak a monarchiák, akkor a mindenféle Hitlerek, Mussolinik, Horthyk, Szálasik stb.
fel se merülhettek volna, mint alternatíva.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Nem igazán látod át a külső ellenség rémképével permanensen fanatizáló egyeduralmi rendszerek működésének mozgatórugóit.
A "németekkel majd egyenrangú hatalom" mit jelent? Az Übermensch ideológia a másik lenézésén, emberi mivoltának negligálásán alapul. Ebben a relációban csak az egészséges árják járhatnak jól, mindenki más csak megtűrt lehet ( a saját szellemi sérültjeiket is megsemmisítették).
Nem gondolom, hogy a saját sikereiből erőt merítő, és ettől egyre bátrabban követelődző Németország minden hódítással a következőt készítette volna elő. Ha megegyeznek az angolokkal, akkor a Szovjetunió legyőzése után fordultak volna a nyugat végleges legyőzésére, felhasználva az elfoglalt területek erőforrásait, az angol gyarmatbirodalom "ésszerű újragondoloása" céljából.
Birodalmi logika, láttunk előtte is, utána is ilyet.
Az angolokat pont árja népnek tartotta Hitler, akikkel szövetségre kell lépni.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Nem.
Az eredeti sima acéllemez volt, de beszorult mögé a por és a sár, megakasztva a futóművet, ezért cserélték később dróthálóra.
Nem értem ez miben mond ellent annak, amit leírtam. A németeknek volt egy csomó problémája a lemezzel, erre kitalálták, hogy akkor legyen drótháló. Kiderül, hogy a háló nem igazán nyújt védelmet a keleti fronton a páncéltörő puskák ellen, így nem is erőltetik a cseréjét, főleg úgy nem, hogy a gyártása bonyolultabb is, több időt és munkát vesz igénybe, mint a páncéllemezé.

A Drahtgeflecht-Schürzen (drótháló) védelméről elképesztően ellentmondásos információk elérhetőek csak. A németek 1944 decemberében tesztelik a szövetséges HEAT páncéltörő fegyverek ellen és arra jutnak, hogy nem ad védelmet, mert egyszerűen átlyukasztja a gránát.
Az amerikaiak meg arra jutnak, hogy a formázott töltet ellen adhat védelmet, bele is írják a Bazooka kiképzési anyagába azt, hogy kerülendő a dróthálóra lövés. Amerikai bakaszlengben el is terjed rá az a megnevezés, hogy bazooka pant. Ami érdekes még, hogy ugyanarra a megállapításra jutnak a szövetségesek is mint a németek, mely szerint a lemez valamekkora védelmet ad a páncéltörő lőszerek és puskák ellen, ezzel szemben a drótháló teljesen alkalmatlan erre.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 175
4 982
113
Miért volt a nácigyűlölet? Hát bakker, ha ezt magyarázni kell....
A haláltáborokat meg nem a háború kimenetelének felfogásakor létesítették.
A többire meg nem is reagálok, mert nem látom értelmét, hogy alapvető történelmi tényeket magyarázzon az ember.
Mondjuk azt is tegyük hozzá hogy a haláltábor/koncentrációs tábor is angol találmány, a Q hajókkal és a háztalanítasi programmal együtt.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 797
35 986
113
Az lett volna jó ha a kontinensen is megmaradnak a monarchiák, akkor a mindenféle Hitlerek, Mussolinik, Horthyk, Szálasik stb.
fel se merülhettek volna, mint alternatíva.
Mussolinit ki is nevezte ki miniszterelnöknek? :rolleyes:
Hitlernek is tapsolt kb. az összes német uralkodóház, sokan még náci párt tagjai is voltak közülük sokan. Az angol VI. György is Hitler-rajongó volt...