Február 11.
Riadóztatták a házunkban lakó katonákat. Reggel az ukrán sebesültek vánszorogtak el. A wehrmachtosok csomagolnak, égetik a papírjaikat: szétosztották maradék ennivalójukat. Elköszöntek, és indultak a Horváth-kert felé. Helmuth ment utolsónak. Páncélököl a kezében. „Kitörünk…” – mondta komoran. A pincelépcső utolsó fokán visszafordult. Holnap itt lesznek az oroszok!
Már sötétedik, amikor besántikált egy fiatal ukrán. Combja, lábszára tele repeszdarabokkal. Az orvosunk most remekelt. Erős barackpálinkával itatta a sebesültet, aztán előkerült egy kozmetikuscsipesz. A barackpálinkával fertőtlenített.
Most nagyon bátor volt, de én is, mert összeszorított szájjal segítettem egy óra hosszat. Az előtérben ágyaztam neki. Belázasodott.
Február 12.
Reggel kimerészkedtünk az utcára. Megsüketültem? Rázom a fejem. Nem, nem süketültem meg, csak csend van. A régóta áhított csend!
Sehol senki. Minden irányba fordulok. A Krisztina tér, az Alagút felé, és akkor megláttam az első orosz katonát.
Az Alagút telve egymásra rakott kis terepjárókkal. Kétéltűekkel. A bejárat íve sérült, bombázták az oroszok. Ott kapaszkodott ki a romos autók fölött egy eddig nem ismert terepruhájú alak. Az első orosz katona!
Leugrott, s már fogta is a nyakába akasztott fegyverét, úgy jött a sarkon ácsorgó emberek felé.
Mindenki örvendezve, éljenezve fogadta. Mosolygott, de csak az arca. Sohasem felejtem el. Kissé ferde, szúrós szemek, kiálló pofacsontok, kormos ábrázat. Összességében kegyetlennek láttam.
Előkerült egy magyar katona, átadta a fegyverét. Az orosz barátságosan visszaadta. „Konyec” – mondta. Vége a háborúnak, vége, vége. Ezek a derék katonák harcoltak értünk is. Köszönöm, istenem. Megmaradtunk! Élünk!
1945. február 12., du.
Mindenki az ágy előtt ül… Csak ülünk fáradtan az örömtől, és várjuk az értünk is harcolt orosz katonát…
Csak ülünk… kétségbeesve a reggel látottaktól… Ez az Attila út? … Eltévednék, ha keresném… Hol széles, hol keskeny… leomlott házfalak torlaszolják. Minden ház sérült a bombáktól vagy a belövésektől… A tetőkön imitt-amott cseréptartó fabordázat, égnek meredő gerendák… üres ablakszemek… lecsüngő kapuszárnyak…
Sehol senki… Kopár holdbéli táj!
A Vérmező felé lótetemek… kiégett terepjáró, teherautó. A Horváth-kertben túloldalára billent tank.166 És mindenfelé holttestek a romok között az úton, különböző pózokban. Katonák, civilek… Tegnap, tegnapelőtt… napokkal ezelőtt élő emberek, akik valahova tartoznak, akiket valahol várnak. Csonttá fagyott hullák… Megfagytak, legalább nem szenvedtek annyit – motyogja nagypapa maga elé.
Másodnap. Élünk, ugyanúgy. Felmenni nem lehet, szovjet katonák kutatják át a házat… Egy katona beugrik ránk szegezett fegyverrel: „Nyemecki soldat?” Értjük, mit mond, derűsen nemet bólogatunk.
Harmadnap. A kis ukrán lázas, van gyógyszer. Időnként takargatom. Orvos lakótársunk nem észlel fertőzést. Fiatal, hamar felépül – mondja.
Valakinek eszébe jut a sebesült. A sebesült SS Soldat! Szólnak a következő járőrcsoportnak. A fegyvert tartó int, a többiek emelik is pokrócostul. Óvatosan utánuk megyek, legalább segélyhelyre kerül. De nem az utcára, hanem a kisudvarra kanyarodnak. A törmelék tetején egy lezuhant ajtó, arra rakják. A fegyveres felmegy a félemeleti lépcsőház ablakához, kényelmesen lövéshez készülődik.
A másik udvarra nyíló ajtóban állok, a rémülettől dermedten. A kis ukrán tekintete megkeres, mintha köszönetet mondana. Azután kisimul az arca, és szembenéz a fegyveressel. Lerohanok… A lövéssorozatot egy pincezugba kuporodva hallom. A jobb lator jut az eszembe… imádkozom és potyognak a könnyeim.