Várom az érveket, hogy miért volt jó nekünk az, hogy Hitler birodalmi érdekeket szemelőtt tartva erőddé nyilvánította Budapestet.
Ha már számok. Budapesten a teljes bekerítés napján összesen több mint 100.000 magyar és német katona ragadt a katlanban. Ebből a kitörés végén 705 fő német és 80 fő magyar érte el a saját arcvonalat. Hogy oszlott el ez a 785 fő?
A németeknél 378-400 katona. A magyar rész 9 katona. Tehát 1%-ot nem érte el azon katonák létszáma (a bekerítésben nagyjából 450 nagyon maximum 500 német es magyar páncélozott harcjármű maradt, aminek a 100% veszteséglistára került) akik kijutottak a katlanból és miért is?
A szovjetek másodrendűnek tartották a főváros elfoglalását, hisz miután bezárták a gyűrűt, azzal a lendülettel meg is indultak Bécs elfoglalására (igen még az ostrom befejezése előtt) még ha nem is jutottak túl messzire vele.
1000× hasznosabb lett volna ezt az erőt (kb 100.000 magyar és német katona, 450-500db pancélozott harcjármű) bármi másra másra felhasználnibezt az erőt, mint feláldozni őket Budapest védelmére birodalmi érdekekből (abba bele se menjünk, hogy még arra sem volt jó, hogy késleltesse az oroszok Bécs elleni támadását).
Szigorúan harcászati értelemben írom azt, hogy értelmetlen pazarlás volt Budapest védelme!
A matekod a számokról, a humán és technikai veszteségekről teljesen valós. Abszolút nem vitatom. Azonban ez csak a dolgok egyik része és két kérdésem van hozzád:Akkor mégis mi az ellenvéleményed? Mert ezt elfelejtetted leírni.
1.) Tudod mi volt az OKH terve és célja Budapest erődnek nyilvánításával?
2.) Elérte az OKH ezt a célt vagy sem?
Ha erre a két kérdésre tudod a választ vagy esetleg utána nézel, akkor boncolgassuk tovább a kettőnk álláspontja közötti különbséget és ellenvéleményemet is szívesen kifejtem.
Szőr, úgy látom sajnos magadból és a kedvenc országodban ma is látható műveletekből indulsz ki, amikor ezt írod: “Több rombolást tudott volna végezni…” Wildenbruch célja nem a rombolás és pusztítás volt. Ez Budapest erődnek nyilvánításának számunkra sajnálatos és több mint fájdalmas következménye volt, nem pedig a városparancsnok esztelen vagy bosszúszomjas tombolásáé. De nem nagyon van értelme nekünk erről beszélgetni, mert amíg én történelmi tények, számok és visszaemlékezések alapján írom amit és ezeket alá is tudom támasztani, addig te kizárólag érzelmi alapon felületes tudással ily módon nyilvánulsz meg a témában: gyökér, kesztyűbáb, f.szfejét… szóval részemről zártam.Több rombolást tudott volna végezni még így is, mint a semmi.
De nem tette.
Pf.Wb meg egy főfasz volt már önmagában is.
Ő még annyira is megadhatta volna magát, volt erő alatta, így még teljesítmény is lett volna.
De kesztyűbáb volt, abból is a hitványabb fajta.
Annyit pedig még a kettős mércédről, történelmi tények ignorálásáról és az erkölcsi iránytűdről írnék, hogy nyilvánvalóan ha a város Jeruzsálem lett volna, a parancsnok Avenar Rubenstein -ne keress rá, mert fejből írtam egy random zsidó nevet- aki az arab hordák ellen védi a várost majd tör ki, akkor ez a világ legnagyobb csatája, legdicsőbb parancsnoka és a történelem leghősiesebb példája lett volna az ellenállásnak.