1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerintem meg ha tényleg nem dobják ki a 72 et. Akkor azok mennek az ellenerőhöz il tartalékba. Ha azt nézzük valami tartalék is kellene. Ahogy fent megjegyezték. 44 db kevés lenne. Feltéve lesz vagy lenne még 1-3 dandár.
  Korszerű, modern ifv/apc is hamarább érkezhetnek majd. Ha egy mai viszonyoknak is megfelelően felszerelt nehéz dandárt akarnak. Il. ajánlanak fel a natoba. Itt szerintem mint a harckocsiknál/önjároknál egyenlőre annyi mennyiséget szerezhetnek be amivel a dandár szükségleteit lefedhetik. Plusz a köretet.
  Ha ez meglesz. Akkor talán ha lesz megfelelő stbail feltöltölt létszám is a maradékhoz. (könnyű/vegyes/tartalékos) akkor talán szerezhetnek még be modern technikákat.
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Német-Holland vegyes 414-es PanzerBattalion 49 Leo 2.
   
  antigonosz likes this.
 3. Loken

  Loken Well-Known Member

  Én semmiképp sem kukáznám a T-72-őt, sőz semmi mást sem. Zsírban minden eláll vagy 50 évig;). legalább is a Zrínyi 2026 teljes lezárulásáig - Értem ez alatt, hogy minden megérkezett hozzánk amit ennek keretében rendeltünk. Gondolom olyan 2030 magasságáig. -
  Mások is használják még a környékünkön a régi szovjet technikát, ha kitör egy háború csak azt tudjuk majd bevetni ami éppen a kezünkben van....Még arra sem nagyon számítanék, hogy megjön amit esetleg éppen akkor gyártanak a részünkre más országban. Volt már olyan a történelemben amikor egy ország gyártatott valamit egy másik országban aztán egy háború kitörésekor meg szépen a gyártó állam rátette a kezét mert szüksége lett rá, vagy mert nem akarta, hogy a másik ország birtokába kerüljön.
  Az más kérdés mire megyünk azzal ami éppen a kezünkben van...:oops:
   
  krokomach likes this.
 4. Fade

  Fade Well-Known Member

  De mit konzerválsz? Nincs 10db müködő T-72nk. Uez igaz a D20ra is.
   
  therob likes this.
 5. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://hu.wikipedia.org/wiki/MH_25._Klapka_György_Lövészdandár
  Szerintem meg van.
  A 25/11.Harckocsi Zászlóalj 2x7 két században + 1 parancsnoki
  A 101. Ágyútarackos Tüzérosztályban 2 üteg 2x6 db. és egy rádiólokátor szakasz, 2 db SZNAR-10 mozgócél felderítő lokátorral és két optikai figyelőponttal.
  és ne feledkezzünk meg a 36. Páncéltörő Rakétaosztályról sem 2. db páncéltörő rakétaüteges azaz 2x6 db BRDM 2-es 9M116 Konkursz rakétával.
  Ráadásul nem önállóan tevékenykednek, gyalogsági támogatás nélkül hanem a MH 25. Klapka György Lövészdandár keretében...aminek része a 25/1. és 25/2. Lövészzászlóalj...+ egyéb támogató zászlóaljak és századok.
  Nos azért így már egészen más főleg ha légi támogatást kapnak a Grippeneinktől esetleg az adott terület felett légifölényt repülnek (azaz ellenséges repülőgép vagy helikopter nem tudja támadni a mieinket) + esetleg még a Mi-24-es harci helikopterek is besegítenek (nem beszélve az érkező H145M-ekről). Néhány ütközet erejéig azért számottevő erőt képviselnének...
  Ráadásul mi van akkor ha az újonnan beszerzettekkel együtt...Leo + PzH 2000 mennyiség máris jó kiegészítő ill. támogató szerep juthat rájuk. Ebben az esetben segéd csapatokként tevékenykedhetnének.
  Egy szó mint száz véleményem szerint egy adott csatatéren 1 harckocsi is többet ér mintha egy sem lenne...úgy is a személyzet tudása, bátorsága, fegyelme a döntő. Lásd arab-izraeli háborúk.
   
 6. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Szerintem a T-72-ink egy dologra nagyon jók.... Beásni őket és tüzérségként használni pár percig....
   
  Python, rudi, fip7 and 3 others like this.
 7. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Milyen ütközet? Hol lenne ez az ütközet? Olyan magabiztosan, szenvtelenül beszéltek egy esetleges háboruról mintha elfelejtkeznetek rola, hogy ez bizony itt, hazank területén folyna. Mi nem az Usa vagyunk. Ezekhez az új fegyókhoz lesz elég munició? A Gripenekhez van? Meddig tartanánk ki?
   
 8. Loken

  Loken Well-Known Member

  Ez egy jó ötlet, de még mielőtt elássuk a harckocsijainkat. Hozzánk képest mennyivel fejlettebbek a szerb és horvát M-84-esek (T-72 modifikáció) ill. T-72-ek és persze a román TR-85-ös (T-55-ös modifikáció) ill. T-72-es és végül az ukrán T-64-es, T-72-es ill. T-80-as. Persze azt vágjátok, hogy nekik még mindig rendszerben van mindezekből jóval több mint ami nekünk valaha is lesz...
   
  csibeszke likes this.
 9. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Igazából szükség lenne egy "Hungária First" programra, mind gazdasági, mind katonapolitikai értelemben. Utóbbi szerintem most kezd körvonalazódni, de talán hamarosan llehetne valami gazdaságfejlesztési irányvonal is.
   
  Loken likes this.
 10. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  A leg valószínűbb ellenfél a régióban Románia. Mögöttük ott az USA. Ennyi erővel dobjunk ki minden kardot, és vegyünk fehér zászlót.
  Ukrajnának megvan a saját baja, Horvátorzággal tradícionális jók a kapcsolataink, Szerbiával viszonylag jól meg tudunk lenni, a románok viszont rendre magyarellenesek a belpolitikában. Annyira kell erős honvédség, hogy támadás esetén, a román hadvezetés elfogadhatatlanul nagy veszteséggel kell számoljon.
   
  vata, alfa74, svajcibeka and 2 others like this.
 11. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Azt hiszem, itt valamit félreértesz.
  Nálunk "NATO first" doktrína van katonapolitikai téren.
  A Zrínyi 2026 nem más, mint a NATO Magyarországra kiosztott fejlesztési utasítása (régieknek: ukáza)
  Ennek vagy van, vagy nincsen közös metszete Magyarország valós védelmi igényeivel, a lényeg a NATO utasításoknak való megfelelés.
   
  fedett_mókus likes this.
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Lézeres aktiv védelem?Nem sci-fi.És szerintem is elférne egy Tucano jellegű turbopop gép.Békeidőben légirendészeti célra is elkelne.De csakis olan,ami önállóan és hálozatban is képes PGM fegyvereket használni.Csakhogy háborúban is legyen haszna.
  [​IMG]
   
 13. Loken

  Loken Well-Known Member

  Én is erről beszéltem...védekező háborúról. Mi állna rendelkezésre ha mondjuk holnap vagy 1 év múlva Debrecen térségében átjönne a román hadsereg (most tekintsünk el az EU és NATO tagságoktól) az első lépcsős haderejével...
  Már a két időpont között is óriási különbség van, mert az év második felére legkésőbb már itt lenne a 12 db Leo2A4-es és az év végéig érkezne néhány H145M-is...
  Míg ha holnap történne a dolog akkor csak a fentebb vázolt harci erő állna rendelkezésre...esetleg a németek felgyorsítanák a Leo2A4-esek leszállítását addig viszont akkor is a most meglévő eszköz állománnyal kellene felvennünk a harcot. Valószínűleg mindkét esetben lenyomnának minket, de nem ugyanúgy végződne a dolog...

  A mindenkori meglévő haderőnek az elsődleges célja az elrettentés a második pedig ha az első kudarcba fullad a későbbi diplomáciai lezárás lehető legkedvezőbb feltételeinek kiharcolása (szó szerint).

  Nos jelen állásban baromira nem elrettentő a haderőnk, ha valaki nekünk ront akkor azt kell használnunk amink van. Azt viszont nekem senki ne mondja, hogy ha ide betenné a lábát valamelyik szomszéd hadserege akkor nem kapna mindenki kaszára kapára és próbálna megtenni mindent amit tud...azért bennünk is van tűz és történelmi sérelem. Tehát valószínűleg a magyar hadvezetés azt vetné be amink éppen van...és senkit nem érdekelne miből mennyi van. Az más kérdés, hogy ez mire elég és meddig lehetne vele ésszerűen ellenállni.
   
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Elvileg.Gyakorlatilag az azért nem olyan egyszerű.És a tüzérségi radar sem csodaszer. Mint minden radar,bemérhető és zavarható.Márha van mivel.
  Egy mai,korszerű önjáró tzéreszkz sokkal szabadabban mozog,mint a régiek.Elektronikus térkép,gps,autómatikus lőelembeállitás és inditótöltett beállitás.
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Egyébként a közeljövőben nem csak a romikkal kellene számolni. Ha ne adj isten egy tényleges konfliktus esetén mi maradna nekünk? Ha minden maradék régi technikát kukáznánk? Pl egy nagy Albánia tavasz esetén amikor már a határtól már 50-100 km re zajlanának az események? Vagy majd az új technikákat vessük be? Csak a nehogy nagy kutyáknak legyen egy két szava hozzá még.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Most nem tudom,hogy valóban így gondolod vagy csak viccelsz.
   
  Nagy Csaba, svajcibeka and krisss like this.
 17. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Szolgálati közlemény:
  korábban olvastam, hogy technikai okok miatt (szerver kipurcant) nem elérhető a Haditechnika magazin archívuma.
  Nos, az MTA archívumában megtaláltam 1956-2015 között a teljes gyűjteményt:
  A Haditechnika magazin korábbi számai
   
  szuvorov, Tcat, arbalest and 18 others like this.
 18. Fade

  Fade Well-Known Member

  Elnézést pontosítok. Nincs 10db müködő, harcba küldhető T-72nk. Nincs 10db müködő, harcba küldhető D-20unk.
  Sztem még egy 5perces video erejéig se tudunk 10db müködő T-72t összerakni.

  Ez van amíg meg nem érkeznek a Leok.
   
  dudi likes this.
 19. krisss

  krisss Well-Known Member

  Van mind kettőből több mint tíz.
   
  arcas likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mind a 10 kiérne Szomódra és mind a 10 tudna lőni is?
   
  Nagy Csaba and antigonosz like this.

Ezen oldal megosztása