Ha szerzel hozzá kezszemet.Mind a 10 kiérne Szomódra és mind a 10 tudna lőni is?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha szerzel hozzá kezszemet.Mind a 10 kiérne Szomódra és mind a 10 tudna lőni is?
Ezzel nincs is gond, amit írsz, csakhogy most említetted, hogy lehet nincs 5000 főnyi ténylegesen "harcoló" katona, ezzel szemben a hivatalos létszám mennyi most? 25.000 fő körül alakul? Korábban át lett beszélve ez a téma is, nekem nagyon nincs hozzáfűznivalóm, de érdekes így is.Persze ha én is meg akarnám lovagolni ezt a fikázzuk a Honvédséget divatot akkor azt mondanám,hogy igazad van csak az hülyeség lenni hisz szigorúan véve olyan katona akinek az a feladata,hogy lőjön valóban nincs 5000 főnyi teljes feltöltés mellett no de így gondolkozni hülyeség! Olyan mintha azt mondanám,hogy a gyárban csak a lakatos meg a CNC kezelő dolgozik a mérnök meg a karbantartó stb pedig nem.
Egy lövész zászlóalj létszámának kb fele az akinek a lövöldözés a dolga de a világ legnagyobb hülyesége azt gondolni,hogy a másik fele az csak van mint hal a szatyorban.
Ha szerzel hozzá kezszemet.
Ezzel nincs is gond, amit írsz, csakhogy most említetted, hogy lehet nincs 5000 főnyi ténylegesen "harcoló" katona, ezzel szemben a hivatalos létszám mennyi most? 25.000 fő körül alakul? Korábban át lett beszélve ez a téma is, nekem nagyon nincs hozzáfűznivalóm, de érdekes így is.
Nem kizaro okSzemüveg/kontaktlencse kizáró ok, így nem tudtam jelentkezni(mondjuk lehet amúgy se feleltem volna meg)
Nem kizaro okha meg meg kontaklencse is jatszik akkor plane nem. Ugyan az a latas vizsgalat van mint pl egy jogsin. Tabla kiskonyv.
Szemműtét?Azért nem szólnak.Közszolgálati egyetemen néztem Katonai Vezető szak, Harckocsizó szakirány - ott sajna az.
Igazad van. És itt is egy cikk, hogy törvényileg tovább növelhető a létszám.30.000+
Ott lehet ott meg nem jartam. De ha annyira akarod jelentkezz teszem azt lovesznek es menj at hk ra ido kozben...Közszolgálati egyetemen néztem Katonai Vezető szak, Harckocsizó szakirány - ott sajna az.
Közszolgálati egyetemen néztem Katonai Vezető szak, Harckocsizó szakirány - ott sajna az.
Nehogy azt hidd, hogy akkorák a követelmények. Nekem szerintem menne most is, közben a felét se tudom a 3 évvel ezelőtti teljesítményemnek.Szemüveg/kontaktlencse kizáró ok, így nem tudtam jelentkezni(mondjuk lehet amúgy se feleltem volna meg)
Zimbu2000 se piskótaLeo2 miatt most nagyon a tank vonal megy. Nekünk most van optimistán 10db T72nk. Románoknak 200+TR85.
De nézhetjük IFVt is. Nekünk van 0db. Románoknak 180db MLI84. 100db modernizált Spike és Orlekonnal. Az nem játék.
Tüzérség? Nekünk talán 10db D-20. Románoknak 200db.
Rakétás tüzérség? Nekünk lényegében semmi. Románoknál 150+ LAROM, meg APR-40.
Eközben tudtommal AMDből lényegében nincs semmi zárolt készleten. Ha sikerülne is mozgosítani nem lenne mit adni a kezükbe. Ja de igen mit is írtál? Kaszát, kapát?
Nagyon szomorú de ez van.
Jelenleg cargo vip szállító alatt nincs dircm. Ennyi a történet. A "szerintem" nem tul eros erv
Én nem vetem el zsigerből ezt a turboprop vonalat pgm-el, korrekt önvédelmi rendszerekkel, itt is szerintem mint a legtöbb helyen, az dönt hogy mennyi a végén a cetlin lévő ár. Ha lényegesen olcsóbb, szerintem életképes koncepció ez ebben a térségben. Mi nem az USAF vagy a VVS ellen kell készüljünk.Zimbu2000 se piskóta![]()
Érdekesség,hogy az Oerlikon toronnyal nálunk is be volt tervezve BMP modernizáció.Protó készült is Gödöllön.C+D kiállitáson szerepelt,dupla Stinger inditóval a tornyon.Az első Orbán kormány lefújta,a T72 modernizációval eggyüt.
![]()
Heliken sem ismeretlen ma már.![]()
Egy jolfelszerelt turbópop békeidőben légirendészeti,megfigyeő és oktató-gyakorló gépnek.Háborúban pedig könnyű közvetlen támogató,felderitő,de PGM fegyverzettel komolyan veendő csapásmérő képességgel is bir.2-4 SDB,vagy Hellfiere/Bristone rakétával még be se kell repülnie a MANPADok hatókrébe föltétlen.A legvalószinübb hibrid-hadviselésnél pedig kiegésziti a Gripent.Mig az a regurális erőkkel és az ellen légierejével foglalkozik,turbopop támadhatja a kolbászoló szabadccsapatokat.
Háthogy mennyi az annyi,az elsőrendű kérdés-de nem kizárolagos.Rengeteg feladatot lehetne találni egy turbopop gépnek,békeidőben és háboruban egyaránt.Én nem vetem el zsigerből ezt a turboprop vonalat pgm-el, korrekt önvédelmi rendszerekkel, itt is szerintem mint a legtöbb helyen, az dönt hogy mennyi a végén a cetlin lévő ár. Ha lényegesen olcsóbb, szerintem életképes koncepció ez ebben a térségben. Mi nem az USAF vagy a VVS ellen kell készüljünk.
Hamarosan lesz a svédeknek levedlett Gripenje , akkor inkább már azokból hozzunk el még 1-2 századnyi. Turbopop gépet "légi rendész" feladatba rakni szerintem butaság.Ha zt írnátok hogy használjuk úgy mint a csehek(CAS) akkor már jobban hajlanék feléjük de szerintem még így is erre feladatra is lehetne jobb gépet hozni.Tudom tudom, nyilván az ár szabja meg itthon a dolgokat.Én nem vetem el zsigerből ezt a turboprop vonalat pgm-el
Jó azért, nem kell itt azt hinni hogy a románok valami ,csak azért mert több technikai eszközük van, máris jobbak, hidd el ha megjönnek a Leok meg végre valahára bejelentik az új páncéltörő eszközöket akkor lapítani fognak mint szar a fűben, nem mai technikával dolgoznak , amiket felsoroltál mind mind vsz felújított retek. Ami talán irigylésre méltó lehet tőlük az a HIMARS + a románok addig jampiskodhatnak itt a hiper szuper cuccaikkal amíg ők látnak meg először.Ha mi akkor már a mostani páncéltörő eszközeinkkel (ami tudom hogy nagyon kevésRománoknak 180db MLI84. 100db modernizált Spike és Orlekonnal. Az nem játék.
Tüzérség? Nekünk talán 10db D-20. Románoknak 200db.
Rakétás tüzérség? Nekünk lényegében semmi. Románoknál 150+ LAROM, meg APR-40.
Románok nagyon is józanul fejlesztették a haderejüket.És mostanában zajlik majd az elavult fegyverzet váltása.A felújitott retkeik simán súlyos technikai fölényt jelentettek.50 leo és 24 löveg is kevés még a kiegyenlitéshez is.De ráadásul fejlesztenek közben ők is.@zsolti
Hamarosan lesz a svédeknek levedlett Gripenje , akkor inkább már azokból hozzunk el még 1-2 századnyi. Turbopop gépet "légi rendész" feladatba rakni szerintem butaság.Ha zt írnátok hogy használjuk úgy mint a csehek(CAS) akkor már jobban hajlanék feléjük de szerintem még így is erre feladatra is lehetne jobb gépet hozni.Tudom tudom, nyilván az ár szabja meg itthon a dolgokat.
@Fade
Jó azért, nem kell itt azt hinni hogy a románok valami ,csak azért mert több technikai eszközük van, máris jobbak, hidd el ha megjönnek a Leok meg végre valahára bejelentik az új páncéltörő eszközöket akkor lapítani fognak mint szar a fűben, nem mai technikával dolgoznak , amiket felsoroltál mind mind vsz felújított retek. Ami talán irigylésre méltó lehet tőlük az a HIMARS + a románok addig jampiskodhatnak itt a hiper szuper cuccaikkal amíg ők látnak meg először.Ha mi akkor már a mostani páncéltörő eszközeinkkel (ami tudom hogy nagyon kevés) is tudnák némi pusztítást csinálni.
Amúgy ha jól emlékszem 6db D20 van+elég sok raktáron de azok igen csak kérdésesek , +hivatalosan 35db T72 de kb mindig ugyanaz a 4-8db megy a lőtérre , szóval mint olyan , ilyen téren nem túl rózsás a helyzet, ha megjönnek az A4-es leok már az hatalmas ugrás lesz mint mennyiségben( 12db) mint technikában.
Amúgy ami még a tüzérségünket illeti szerintem abból szintén követhetnénk a német struktúrát, ott úgy van hogy 18db SPH mellé van még 6db MLRS , ha itthonra eltudnánk hozni a PZH mellé azt az izraeli rakétás csodát amiről már beszéltünk szerintem nagyon ütőképes kombó lenne. ( Esetleg még a cseh csoda is játszhat ha nagyon az árcédulát nézzük.)
Légvédelemre jöjjön a NASAM vagy a Patriot +Stingerek
Páncéltörőknek SPIKE-LR vagy Javelin ( itt érdekes kérdés hogy felkéne-e szerelni őket pl BRDM-2-re , szerintem nem)
Aztán igazából már csak az kell hogy amiket felsoroltam mindegyik elég számban legyen jelen és részemről ami a szárazföldieket illeti elégedett lennék.
Románok nagyon is józanul fejlesztették a haderejüket.És mostanában zajlik majd az elavult fegyverzet váltása.A felújitott retkeik simán súlyos technikai fölényt jelentettek.50 leo és 24 löveg is kevés még a kiegyenlitéshez is.De ráadásul fejlesztenek közben ők is.
Románok nagyon is józanul fejlesztették a haderejüket.És mostanában zajlik majd az elavult fegyverzet váltása.A felújitott retkeik simán súlyos technikai fölényt jelentettek.50 leo és 24 löveg is kevés még a kiegyenlitéshez is.De ráadásul fejlesztenek közben ők is.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..