Ha szerzel hozzá kezszemet.Mind a 10 kiérne Szomódra és mind a 10 tudna lőni is?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha szerzel hozzá kezszemet.Mind a 10 kiérne Szomódra és mind a 10 tudna lőni is?
Ezzel nincs is gond, amit írsz, csakhogy most említetted, hogy lehet nincs 5000 főnyi ténylegesen "harcoló" katona, ezzel szemben a hivatalos létszám mennyi most? 25.000 fő körül alakul? Korábban át lett beszélve ez a téma is, nekem nagyon nincs hozzáfűznivalóm, de érdekes így is.Persze ha én is meg akarnám lovagolni ezt a fikázzuk a Honvédséget divatot akkor azt mondanám,hogy igazad van csak az hülyeség lenni hisz szigorúan véve olyan katona akinek az a feladata,hogy lőjön valóban nincs 5000 főnyi teljes feltöltés mellett no de így gondolkozni hülyeség! Olyan mintha azt mondanám,hogy a gyárban csak a lakatos meg a CNC kezelő dolgozik a mérnök meg a karbantartó stb pedig nem.
Egy lövész zászlóalj létszámának kb fele az akinek a lövöldözés a dolga de a világ legnagyobb hülyesége azt gondolni,hogy a másik fele az csak van mint hal a szatyorban.
Ha szerzel hozzá kezszemet.
Ezzel nincs is gond, amit írsz, csakhogy most említetted, hogy lehet nincs 5000 főnyi ténylegesen "harcoló" katona, ezzel szemben a hivatalos létszám mennyi most? 25.000 fő körül alakul? Korábban át lett beszélve ez a téma is, nekem nagyon nincs hozzáfűznivalóm, de érdekes így is.
Nem kizaro ok ha meg meg kontaklencse is jatszik akkor plane nem. Ugyan az a latas vizsgalat van mint pl egy jogsin. Tabla kiskonyv.Szemüveg/kontaktlencse kizáró ok, így nem tudtam jelentkezni (mondjuk lehet amúgy se feleltem volna meg)
Nem kizaro ok ha meg meg kontaklencse is jatszik akkor plane nem. Ugyan az a latas vizsgalat van mint pl egy jogsin. Tabla kiskonyv.
Szemműtét?Azért nem szólnak.Közszolgálati egyetemen néztem Katonai Vezető szak, Harckocsizó szakirány - ott sajna az.
Igazad van. És itt is egy cikk, hogy törvényileg tovább növelhető a létszám.30.000+
Ott lehet ott meg nem jartam. De ha annyira akarod jelentkezz teszem azt lovesznek es menj at hk ra ido kozben... de akar mar allomanyba vetel utan is at lehet jutni konnyeden./ egyebkent a hk hadnagyok kozul kerul szerintem a legkevesebb vasra./ ez a kozeljovobe valtozni fog./ marmint aranyaiba./de ez csak velemeny./Közszolgálati egyetemen néztem Katonai Vezető szak, Harckocsizó szakirány - ott sajna az.
Közszolgálati egyetemen néztem Katonai Vezető szak, Harckocsizó szakirány - ott sajna az.
Nehogy azt hidd, hogy akkorák a követelmények. Nekem szerintem menne most is, közben a felét se tudom a 3 évvel ezelőtti teljesítményemnek.Szemüveg/kontaktlencse kizáró ok, így nem tudtam jelentkezni (mondjuk lehet amúgy se feleltem volna meg)
Zimbu2000 se piskótaLeo2 miatt most nagyon a tank vonal megy. Nekünk most van optimistán 10db T72nk. Románoknak 200+TR85.
De nézhetjük IFVt is. Nekünk van 0db. Románoknak 180db MLI84. 100db modernizált Spike és Orlekonnal. Az nem játék.
Tüzérség? Nekünk talán 10db D-20. Románoknak 200db.
Rakétás tüzérség? Nekünk lényegében semmi. Románoknál 150+ LAROM, meg APR-40.
Eközben tudtommal AMDből lényegében nincs semmi zárolt készleten. Ha sikerülne is mozgosítani nem lenne mit adni a kezükbe. Ja de igen mit is írtál? Kaszát, kapát?
Nagyon szomorú de ez van.
Jelenleg cargo vip szállító alatt nincs dircm. Ennyi a történet. A "szerintem" nem tul eros erv
Én nem vetem el zsigerből ezt a turboprop vonalat pgm-el, korrekt önvédelmi rendszerekkel, itt is szerintem mint a legtöbb helyen, az dönt hogy mennyi a végén a cetlin lévő ár. Ha lényegesen olcsóbb, szerintem életképes koncepció ez ebben a térségben. Mi nem az USAF vagy a VVS ellen kell készüljünk.Zimbu2000 se piskóta
Érdekesség,hogy az Oerlikon toronnyal nálunk is be volt tervezve BMP modernizáció.Protó készült is Gödöllön.C+D kiállitáson szerepelt,dupla Stinger inditóval a tornyon.Az első Orbán kormány lefújta,a T72 modernizációval eggyüt.
Heliken sem ismeretlen ma már.
Egy jolfelszerelt turbópop békeidőben légirendészeti,megfigyeő és oktató-gyakorló gépnek.Háborúban pedig könnyű közvetlen támogató,felderitő,de PGM fegyverzettel komolyan veendő csapásmérő képességgel is bir.2-4 SDB,vagy Hellfiere/Bristone rakétával még be se kell repülnie a MANPADok hatókrébe föltétlen.A legvalószinübb hibrid-hadviselésnél pedig kiegésziti a Gripent.Mig az a regurális erőkkel és az ellen légierejével foglalkozik,turbopop támadhatja a kolbászoló szabadccsapatokat.
Háthogy mennyi az annyi,az elsőrendű kérdés-de nem kizárolagos.Rengeteg feladatot lehetne találni egy turbopop gépnek,békeidőben és háboruban egyaránt.Én nem vetem el zsigerből ezt a turboprop vonalat pgm-el, korrekt önvédelmi rendszerekkel, itt is szerintem mint a legtöbb helyen, az dönt hogy mennyi a végén a cetlin lévő ár. Ha lényegesen olcsóbb, szerintem életképes koncepció ez ebben a térségben. Mi nem az USAF vagy a VVS ellen kell készüljünk.
Hamarosan lesz a svédeknek levedlett Gripenje , akkor inkább már azokból hozzunk el még 1-2 századnyi. Turbopop gépet "légi rendész" feladatba rakni szerintem butaság.Ha zt írnátok hogy használjuk úgy mint a csehek(CAS) akkor már jobban hajlanék feléjük de szerintem még így is erre feladatra is lehetne jobb gépet hozni.Tudom tudom, nyilván az ár szabja meg itthon a dolgokat.Én nem vetem el zsigerből ezt a turboprop vonalat pgm-el
Jó azért, nem kell itt azt hinni hogy a románok valami ,csak azért mert több technikai eszközük van, máris jobbak, hidd el ha megjönnek a Leok meg végre valahára bejelentik az új páncéltörő eszközöket akkor lapítani fognak mint szar a fűben, nem mai technikával dolgoznak , amiket felsoroltál mind mind vsz felújított retek. Ami talán irigylésre méltó lehet tőlük az a HIMARS + a románok addig jampiskodhatnak itt a hiper szuper cuccaikkal amíg ők látnak meg először.Ha mi akkor már a mostani páncéltörő eszközeinkkel (ami tudom hogy nagyon kevés ) is tudnák némi pusztítást csinálni.Románoknak 180db MLI84. 100db modernizált Spike és Orlekonnal. Az nem játék.
Tüzérség? Nekünk talán 10db D-20. Románoknak 200db.
Rakétás tüzérség? Nekünk lényegében semmi. Románoknál 150+ LAROM, meg APR-40.
Románok nagyon is józanul fejlesztették a haderejüket.És mostanában zajlik majd az elavult fegyverzet váltása.A felújitott retkeik simán súlyos technikai fölényt jelentettek.50 leo és 24 löveg is kevés még a kiegyenlitéshez is.De ráadásul fejlesztenek közben ők is.@zsolti
Hamarosan lesz a svédeknek levedlett Gripenje , akkor inkább már azokból hozzunk el még 1-2 századnyi. Turbopop gépet "légi rendész" feladatba rakni szerintem butaság.Ha zt írnátok hogy használjuk úgy mint a csehek(CAS) akkor már jobban hajlanék feléjük de szerintem még így is erre feladatra is lehetne jobb gépet hozni.Tudom tudom, nyilván az ár szabja meg itthon a dolgokat.
@Fade
Jó azért, nem kell itt azt hinni hogy a románok valami ,csak azért mert több technikai eszközük van, máris jobbak, hidd el ha megjönnek a Leok meg végre valahára bejelentik az új páncéltörő eszközöket akkor lapítani fognak mint szar a fűben, nem mai technikával dolgoznak , amiket felsoroltál mind mind vsz felújított retek. Ami talán irigylésre méltó lehet tőlük az a HIMARS + a románok addig jampiskodhatnak itt a hiper szuper cuccaikkal amíg ők látnak meg először.Ha mi akkor már a mostani páncéltörő eszközeinkkel (ami tudom hogy nagyon kevés ) is tudnák némi pusztítást csinálni.
Amúgy ha jól emlékszem 6db D20 van+elég sok raktáron de azok igen csak kérdésesek , +hivatalosan 35db T72 de kb mindig ugyanaz a 4-8db megy a lőtérre , szóval mint olyan , ilyen téren nem túl rózsás a helyzet, ha megjönnek az A4-es leok már az hatalmas ugrás lesz mint mennyiségben( 12db) mint technikában.
Amúgy ami még a tüzérségünket illeti szerintem abból szintén követhetnénk a német struktúrát, ott úgy van hogy 18db SPH mellé van még 6db MLRS , ha itthonra eltudnánk hozni a PZH mellé azt az izraeli rakétás csodát amiről már beszéltünk szerintem nagyon ütőképes kombó lenne. ( Esetleg még a cseh csoda is játszhat ha nagyon az árcédulát nézzük.)
Légvédelemre jöjjön a NASAM vagy a Patriot +Stingerek
Páncéltörőknek SPIKE-LR vagy Javelin ( itt érdekes kérdés hogy felkéne-e szerelni őket pl BRDM-2-re , szerintem nem)
Aztán igazából már csak az kell hogy amiket felsoroltam mindegyik elég számban legyen jelen és részemről ami a szárazföldieket illeti elégedett lennék.
Románok nagyon is józanul fejlesztették a haderejüket.És mostanában zajlik majd az elavult fegyverzet váltása.A felújitott retkeik simán súlyos technikai fölényt jelentettek.50 leo és 24 löveg is kevés még a kiegyenlitéshez is.De ráadásul fejlesztenek közben ők is.
Románok nagyon is józanul fejlesztették a haderejüket.És mostanában zajlik majd az elavult fegyverzet váltása.A felújitott retkeik simán súlyos technikai fölényt jelentettek.50 leo és 24 löveg is kevés még a kiegyenlitéshez is.De ráadásul fejlesztenek közben ők is.