1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Úgy látom nem nagyon vagy tisztában azzal, hányszoros szorzóval kellene számolni Typhoon-beszerzéshez, utána meg üzemeltetéshez a Gripenhez képest. Jellemző, hogy még a hozzánk képest dagadt zsebű osztrákok is szívják miatta a fogukat, pedig ők kizárólag légtérrendészetre használják a soványka egy századnyi gépüket. Nekünk meg Gripenre is csak lízing-formában tellett, magyarán még most sem a miénk egyetlen Griff sem ...
  Szóval ne álmodozzunk szerintem se Typhoon-ról se F-35-ről, inkább nézzük meg kiknek telik ezekre a gépekre, aztán hasonlítsuk össze azoknak az országoknak a (vélt vagy valódi) fenyegetettségét és a pénzügyi lehetőségeit a miénkkel. Szerintem nem jövünk ki ebből pozitívan ...
   
  alfa74, fedett_mókus and Anti like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Egyébként hosszabb távon egy kis munkaerőhiány a jobb verzió. Persze nem a mostani szitu!! De ez kényszeríti rá a cégeket és az államot a béremelésre. Nem pedig a központi politikai szlogenek. 30 év munkanélkülisége után új szitu van. Sztem kell még 1-2 év mki megérti az új rendszert. Persze ha tartós marad.
   
  tindalos and borisz like this.
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Egyébként az utóbbi 2 évben nőtt a honvédséghez tartozó alkalmazottak száma 1000-1500 fős nagyságrenddel. Ez mennyire érinti az aktív állományt és mennyire az egyéb alkalmazottakat nem tudom. Tény: lassabb az emelkedés mint a célkitűzések és a fórumról a visszajelzések még borulátóbbak. Inkabb tovabbi leépülést érzékelnek létszámban mind mennyiségben, mind minőségben. Sztem itt még alapvető es határozott változásra van szükség. Persze ezt beindítani sem egyszerű.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hát röviden a véleményem...  Egy 4+ gen típust lecserélni egy másik 4+ genre a lehető legbutább dolog. Főleg úgy, hogy az egyik legdrágábbra, aminek képességei mai napig nem épültek ki, pl. CAPTOR-E AESA radar kb. vonalvastagságnyi, ha van egyáltalán széria gépben. Ha meg a Gripenek mellé szereznéd be, akkor mennyi adót emelnél? Mert iszonyatosan drága típusról van szó.

  Bármilyen vadászgép beszerzés esetén lényegében csak az F-35A jön szóba. Semmi értelme olyan gépet venni, amik bizonyos szempontból már ma elavultnak számít, mi meg 30+ évre vennénk gépet. Kb. annyi értelme lenne EF T3B-t is venni, mint ma a németektől (ha lenne) új Leopard 2A4-et vagy A5-öt.
   
 5. arcas

  arcas Well-Known Member

  EF még viccnek is rossz...nem is értem, magyar viszonylatban minden racionalitást nélkülöz.
  Ha egyszer odajutunk, kb. 2026 tájékán Gripen E/F és F35A között fogunk tipródni...és közben húzzuk a C/D-kel amig lehet.
   
  fedett_mókus and emel like this.
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ezt a Gripen E-t nagyon nyomatják a brazilok.
   
 7. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  A létszámról, illetve annak hiányáról a következő a véleményem.
  Az elvi 37 ezer plusz elvi 20 ezer fő világszínvonalú eszközökkel is kevés országvédelmi célokra. Háborúban ez nem képes megfelelő magot adni mozgósításhoz ( főleg, ha a nagy harcértékű egységek már el is szenvedték eszközben és emberben a komoly 2 számjegyű veszteséget). De békeidőben nem tudjuk feltölteni még ezt sem, kivéve irreális áron.
  Nem marad más, mint a sorozás, amire több variáció is van. Idő kérdése ennek a belátása.
   
  pöcshuszár likes this.
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Off valaki tudja az azimut fogalmat? /terkepeszet./ a beszelgetobe /ha valaki tudja./ hogy ne offoljam szet a topikot /csalas nelkul.../aki volt hataror az szerintrem tudja mirol beszelek..../az osztrakhatarnal szloven/jugo/ hatarnal szolgaltak biztos de a tobbi is /csak azoknak mas tapasztalat volt tuloldalrol.../
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az ukranok se pampogtak a lengyeleknek... Orultek hogy a lengyelek nem vertek nagy dobra... Sima vadhalo sok ottani erdosavot lekeritenek vele... Az ukrik hatarorok meg orulnenek is neki.../vagy a volt cseszlovak hatar /az is volt am ellenorizve.../a roman ukran hatart siman le lehetne keriteni.../romannal kezdeni majd csuszassal nekiallni az ukrannak is./ sertespestis... Ha nem tetszik empeszek es migracio... De a sertespestis miatt nem merne a roman pampogni..,/az rossz fenyt vetne a kesobbi sertestenyesztesre is. Romaniaba.../ lapitananak mint szr a gazba... / nekumk meg fontos lenne /alap./fejleszteni knnyebb mint 0 rol toppot es olcsobb
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Epitettem a pusztaba hatart. A gyoda barmily gyorsan is halad. Marad res orzessel is... De ha van egy vadhalo drotakadaly amire neha neha ra van nezve jarorbe a munka is jobban halad a kiepitett jaror utvonalon mellekutakon helyeismeret miatt /nem kell kituzni nyomvonalat csak tartani a tavolsagot.../ dokkal kevesebb tereprendezest igenyel.... Stb... /a deli hatar is nem csak a migrancsok ellen vedene minket... Nem athatolhatatlan de jelenleg nincs is arra szukseg hogy regularis modszerekkel talalkozva lehessen.
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A felinel is a gyoda volt a nagy melo mert ott mindent ki kellett alakitani szar volt a terep sok helyen meg az elejen elokesuletlen./kesobb ez megoldodott ugye meny epits volt ./vasarnap reggel tudtam meg hogy hetrfo reggel indulas.../mindenki.../tudtuk hogy lessz valami de azt nem hogy pontosan mi es mikor.../ a masodik drotkerites mar gyerekjatek volt a gyodahoz kepest haladas szempontjabol.../mert mar volt a gyoda... Ha nem lett volna gyoda hanem egybol drotos vegunk lett volna :D azt megse felyeztuk volna be... Igy meg a egy hettel korabban felyeztuk be mint a kituzott cel datum.../potlolagos javitasokkal jarorrel... A roman szakasz meg hatalmas... De ha van alap eleg egy sima vadhalo nagyszemu... Nagyon megkonnyitene a kesobbi munkalatokat./

  A hatarzar ugy van megtervezve hogy barmikor atalakithato legyen "vedelmi vonalla" /nem vhs loveszarok rendszer.../ a melysegi pontok egy resze a melysegi ellenorzes reven is megvan csak nem olyan kiepitett mert bem szukseges.../ ez nem titok... Ez nyilt dolog a szomszedok szemebe is...

  Es en nem artana a roman fele valamit cselekedni plane amikor erre nyitott a lehetoseg /balhe mentsen./ nem sok ilyenadodik..,k
   
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A vadhalora /karanten./ vagy valami kornyezetvedelmi vagy gazdasagvedelmi cimszoval szerintem meg az unio is adna kulon penzt./medvek ellen is jo es a vadallomany se keveredik ezzel fentartva es megvedve a magyar vilagszinvonalu vadgazdalkodast./hivatkozni most barmire lehet /hisz tombol a sertespestis romaniaba.../a vilagon.../ PESTIS !!! Attol hogy az emberre nem artalmas a serteseknel epp oly pustitasra kepes.../kinaba is hatalmas gondot okoz.../
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Arrol nem is beszelve hogy egy ilyen kiepitett vedett utvonal /megha gyengen vedett is vedett./ egy eloretores eseten egy tokeletes keresztiranyu szallitadi utvonal... /ha az ellenseges livegek 2\3 hatotavjanal tovabb lehet nyomulni./ez is honvedelmi fejlesztes lehetne termeszetvedelmi gazdasagvedelmi kontosbe...eus penzbol...
   
 15. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Nem marad más, mint a sorozás, amire több variáció is van. Idő kérdése ennek a belátása.

  Aki bevezeti sorozást az jó eséllyel bukja a következő választást. Az ellenzék pedig kap muníciót,azzal hogy a hatalomra kerülést követően azonnal eltörli.
  Sajnos nem egyszerű ez a dolog. Ez a szolgálati lakásos dolog meg máshol sem olyan vonzerő, pedig van jópár helyen már, főleg tanároknál.
  El kell dönteni, hogy akarunk-e rendes hadsereget, és akkor normálisan megfizetni a katonát, vagy bohóckodunk a létszámmal 50 es hivatali nénikkel és pocakos nyuggerekkel varázsoljuk a statisztiákat.
   
  alfa74 and SilvioD like this.
 16. hlln

  hlln Member

  Tudom sci-fi, de ha leülnek a pártok és megegyeznek abban, hogy mondjuk a sorozást nem teszik kampánytémává és együtt állítják vissza/hatalomra kerülés esetén sem számolják fel akkor azért ezzel a lépéssel minimalizálni lehet a politikai veszteségeket.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ehhez képest a világ országainak nagy része pont ellentétes következtetésre jutott...

  Korszerű haditechnikai eszközöket hatékonyan használni sorállomány nem tud. Az, hogy 6-12 hónapig képzel ki valakit kevés. Aztán szolgál mondjuk 1 évet, akkor már ott tartunk hogy 1,5-2 éves szolgálat. Amikor munkaerőhiány van egész érdekes hatása lenne ennek. Egy felsőoktatásban résztvevő végre letudja mindenét és 23-24 évesen elkezdene friss tudásával dolgozni főállásban (akár dolgozott iskola mellett is) majd elviszik 1,5-2 évre.

  Ti ezt tényleg magatok előtt látjátok, hogy ez így jó és működni fog...? Hogy munkaerő, aki éppen produktív lenne és be van tanítva elviszik? Aztán majd a cég visszafogadja puszira?

  Egy lövésznél még csak-csak azt mondod, hogy ez járható, de bakker egy légvédelmisnél? Vagy más magas szakképesítést igénylő helynél...?

  Mi a frászt segítene, amikor még most sincs meg a váz, azt akarják helyreállítani...?

  Egyébként, meg ha más szinte senki nem tömeghadsereggel operál, akkor mi a f*sznak akarnak itt egyesek tömeghadseregesdit játszani...?
  Tessék megfizetni az állományt és akkor lesz elég ember a rendszerben. Ennyi. Az, ha kényszerből telibaszod emberrel a rendszert, akiknek semmi előnye nincs az egészből az mérhetetlenül kontraproduktív. Izraelben és Svájcban mérhető előnye van annak, ha voltál hivatásos vagy továbbszolgáló vagy és/vagy tartalékos. Itthon nincs.
   
  krisss and hunter85 like this.
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nincs értelme a sorozásnak. Hogyan akarsz évenként több ezer fiatalt, felszerelni,ellátni,kiképezni stb...... ha a jelenlegi logisztikai háttér is ki van élezve. Vajon mennyibe is fájhat mindez? Először legyen legalább feltöltve,felszerelve az az említett 3 dandár és ha kiépül,kiforja magát azok a tartalékos ezredek.
  Max annyit tudok elképzelni hogy ki kellene építenni lehetőség szerint a fiatalokra építve egy normális önkéntességet. Tartalékos alapon.
   
 19. Robur

  Robur Well-Known Member

  Ja, csak a sorozás előtt álló fiatalok hagynák el tömegével az országot.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  OFF
  Ennek párkapcsolati hatása is érdekes lenne, mert ugyebár a nők sorozásáról szó nincs. De, ha a pasija megy ezért (is) el, akkor vajon akkor vajon ő marad vagy megy vele?
  ON
   

Ezen oldal megosztása