1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Manitouk simán járnak mezőgazdasági munkagépék által használt földúton. Gondolom akkor más is bírja(Class,JCB, stb.).
   
  Szittya and independence like this.
 2. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Benkő Tibor: A hon védelmére mindenkinek késznek kell lennie
  Benkő Tibor a Honvédelem és haderőfejlesztés - honvédelem és államigazgatás kapcsolata címmel tartott előadásában elmondta: minden megyébe elmegy, és minden védelmi bizottság előtt számot ad arról, hogy mi is az a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelyhez hozzáfogtak, amelynek végrehajtása elengedhetetlen.

  Kiemelte: Magyarországon szerencsére nem mindennapos a katasztrófahelyzet. A védelmi bizottságok például árvíz vagy rendkívüli időjárási körülmény okozta helyzetben ülnek össze. Ahhoz viszont, hogy döntéseket hozzanak, ismerniük kell a védelmi rendszert, és azt, hogy mi áll rendelkezésre. Békeidőszakban kell kidolgozni a terveket, és felkészülni rájuk, mert ha gond van, már nincs idő a tanulásra - hangsúlyozta a miniszter.

  Hangsúlyozta: nemcsak a katonáknak, hanem minden magyar állampolgárnak kötelessége a hon védelme, ezért mindenkinek meg kell ismernie a honvédséget és annak működését.

  Mint mondta, a magyar népnek a Kárpát-medencében 163 alkalommal kellett harcolnia a függetlenségéért, önállóságáért. Ebből 90 alkalommal a magyar katona győztesként került ki a harcból - tette hozzá.

  A miniszter szerint ahhoz, hogy „békében élhessünk”, mindig készen kell állni. Napjainkban, ebben a felgyorsult világban is szinte mindennap hallani háborúról. Példaként említette, hogy a Nyugat-Balkánon most sincs béke, több ezer katona gondoskodik a biztonságról. A közelmúltban kirobbant ukrán-orosz válság során kiderült, a XXI. században meg lehet bénítani egy ország vezetését, igazgatását, energiaellátását. Kihívások, kockázatok, fenyegetések tömkelege van jelen napjainkban például a kibertérben, amelynek mindenki részese - fejtette ki.

  Kitért arra is, hogy a NATO két veszélyeztetettségi iránnyal számol: ez a keleti (orosz) és a déli fenyegetettség. Utóbbi magába foglalja az illegális migrációt, a terrorveszélyt, s az instabil államok jelentette veszélyeket is. Benkő Tibor azt mondta, számunkra a déli fenyegetettség jelent veszélyt, arra kell inkább koncentrálni. A védekezés érdekében a régió meghatározó haderejévé kell válnia a Magyar Honvédségnek. Ehhez létre kell hozni azt a védelmi képességet, amelyből hiány van a térségben. Ezért ajánlotta fel Magyarország, hogy Székesfehérváron egy többnemzeti hadosztály-parancsnokságot, Szolnokon egy regionális különleges műveleti parancsnokságot hoznak létre.

  A miniszter kiemelte, a honvédelmi és haderőfejlesztési program két részből áll. A honvédelmi rész középpontjában az ember, a katona áll. Itt kiemelten fontos a megfelelő életpályamodell kialakítása, az illetményrendszer, a lakhatási támogatás, vagy segítségnyújtás egy esetleges egészségkárosodás esetén. Szólt arról is, hogy a Magyar Honvédségnek jelenleg is mintegy 400 árvája van, akikről szintén gondoskodik a honvédség.

  Benkő Tibor leszögezte: ahhoz, hogy korszerű, ütőképes honvédséget építhessenek, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális emberekre van szükség. Hozzátette: csak a legjobbakra van szükség. Ehhez gondoskodni kell a hazafias, honvédelmi nevelésről. Ehhez kellenek az intézmények, iskolák, kell a társadalom, kell az összefogás - jelentette ki, hozzátéve: ezért is kiemelten fontos a honvédségnek a társadalmi kapcsolatok erősítése.

  A miniszter szerint a fiatalok fogékonyak a hazafias, honvédelmi nevelésre. Népszerűek a honvédelmi táborok, a honvéd kadétprogram is. Elmondta, jelenleg egy honvédközépiskola van Debrecenben. Céljuk, hogy tíz éven belül nyolc ilyen intézmény legyen az országban.

  Emlékeztetett arra, hogy 2003-ban vezették be az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, és 2010-ben Magyarországnak 17 tartalékos katonája volt. A rendszert átalakították, s jelenleg 8800 önkéntes tartalékos katona van, akik között egyre több a fiatal.

  A program másik része a haderőfejlesztés, a haditechnikai eszközök beszerzése - folytatta a miniszter, kiemelve: e területen úgy járnak el, hogy felkészülnek az új típusú kihívásokra is. Ennek fényében létrehoztak egy kiberakadémiát és egy kiberlaboratóriumot is. Kiemelten fontos a kutatás-fejlesztés, az innováció - tette hozzá.

  A miniszter kitért arra is, nagyon fontos, hogy ne a politika mondja meg a haderőfejlesztés irányait. A katonáknak kell megmondaniuk, hogy a kihívások és kockázatok kezeléséhez milyen eszközökre van szükség.

  Kitért arra is, hogy a beszerzéseket a légierőnél kezdték. Azért is, mert a magyar katonák 14 országban teljesítenek külszolgálatot. Évente több mint kétezer katona dolgozik békefenntartóként egy élhetőbb, jobb világ megteremtéséért. Ezért kezdték a beszerzést a csapatszállító gépekkel, majd a helikopterekkel.

  Itt megjegyezte, nem kerülne a haderőfejlesztés olyan sokba, ha a haderő eszközeit korábban nem herdálták volna el. Most a nulláról kell építkezni, és ez sokba kerül - fogalmazott a miniszter, kiemelve: „ahol nincs béke és biztonság, ott nincs élet és boldogság”. Mindennek az alapja az, hogy békében és biztonságban tudjunk élni - tette hozzá, kiemelve: „mindannyiunk felelőssége”, hogy teszünk-e annak érdekében, hogy a békét és biztonságot meg tudjuk őrizni.
  https://www.magyarhirlap.hu/belfold...hon-vedelmere-mindenkinek-kesznek-kell-lennie
   
  kaktusz and borisz like this.
 3. independence

  independence Active Member

  Piszok masszív gépek! Nagyon kis helyen fordul . A sár se gond , csak traktor mintás gumi legyen rajta . Általában kisebb traktor hidak vannak alattuk , bírják . Nagy sárban lehet velük akár 10-15 tonnát vontatni is...
   
  Szittya likes this.
 4. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ez hozzászólás gyűjtés? Hét egymást követő bejegyzésben mondod el a véleményed, nem először. Ez nem kötözködés.
   
  Kishuszár likes this.
 5. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ez a te véleményed, az enyém pedig az előző.
   
 6. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  jó , elfogadom de most komolyan , Te is morcos lennél nem? ugyanígy működik/működne a német gyár is csak picit nagyobban
   
  Centurio likes this.
 7. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Akkor talán miről?
   
 8. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Hogy a németek sanszosan nem engednék, hogy elfajuljon egy konfliktusig a dolog.
   
  Parapitecus and fedett_mókus like this.
 9. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ebben valószínüleg igazad van.
   
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  https://en.wikipedia.org/wiki/43rd_Mechanized_Brigade_(Netherlands)
  • 49 Leopard 2A6 main battle tanks
  • 92 CV90 infantry fighting vehicles
  • 97 Fennek armored reconnaissance vehicles
  • 6 Fuchs CBRN reconnaissance vehicles
   
  Kishuszár likes this.
 11. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

 12. honved

  honved Well-Known Member

  Van némi igazságod. De régi dolog, ha elindul a szekér a lejtőn, nehéz megállítani. Az EU katonai erő híján látszik mennyit ér a világpolitikában, de még egy kis állam megrendszabályozásában is. Semmit. Németország is az EU része. Bizony nincs megfelelő katonai ereje neki sem ahhoz, hogy érdekeit, ha ahhoz katonai erő kell, úgy érvényesítse. Jelenleg képtelen rá.
   
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  @pöcshuszár azt írta, hogy csak lövészeik vannak, én meg úgy tudtam, hogy egy zlj harckocsizójuk van a közös dandárban.
   
  honved, anonim999 and fedett_mókus like this.
 14. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  jaa értem , én úgy írnám hogy 1 harckocsi századuk van a közös harckocsi zászlóaljban de a lényeg hogy igazad van , nem csak lövészeik vannak
   
  anonim999 likes this.
 15. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Én ezt úgy tudom, hogy megszüntették a hollandok ( a szerencsétlenek a harckocsizó fegyvernemet, a szerencsétlenek), de rájöttek, hogy kell egy mag. Ami most kb. 12 Leo harckocsiból áll. Valahol olvastam néhány hónapja, csak nem találom a forrást, bocs.
  Tehát kb. 12 harckocsijuk van "aktív" szolgálatban.
   
  honved likes this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Talan keresd itt a htka n :) hirhalom. /de anno cikk is volt a temaba a kivonasrol./
   
 17. honved

  honved Well-Known Member

 18. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Lehet, én még régebben olvas(hat)tam, amikor a német dandárok összetételét nézegettem. Ha úgy van, ahogy mondjátok, és 12-19 harckocsijuk van, akkor nem sokkal járnak előttünk, ők is kezdhet(né)nek alulról építkezni.
   
 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Ok, megpróbálom, igyekszem...:):)
   
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

Ezen oldal megosztása