1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Amit még elfelejtettem létszámban sem egyező a 3 ddunk. Bár nem tudom a tervezett létszámokat de a KRDD biztos kisebb létszámú lesz mint pl a tatai nehéz.
   
  mindenen kívül likes this.
 2. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A nehéz 2028-ra lesz kész. Jelenlegi felajánlás a közepes dandár. Benkőtől idézek: "Ráadásul a terveinkben jelen van, és a NATO-nak tett felajánlásunkban is szerepel egy közepes dandár, illetve 2028-ra egy nehéz dandár felállítása is, aminek pedig szerves eleme mindez.
  pöcshuszár kérdésére válaszoltam
   
  honved and BiancoGasto like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezért kell a KRDD-t leszámítani a 3 dandáros rendszerből. A jelenlegi lövész zászlóaljak viszont pl. egymással kompatibilisek.
  Ha a debreceni dandár így is földrajzilag széttelepített alakulatait szervezetileg is különválasztod, és a jelenlegi 2 hódmezői zászlóaljból valamint a debreceni maradék alapjain 1-1 új dandárt szervezel, akkor meg tudod tartani a jelenlegi dandárokban szolgálókat. (nem kell újra költözni)
  A haderőfejlesztési tervekben szereplő állományszámok simán lehetővé tennék a 3 harcoló dandárt, sőt még egy komolyabb tüzérségi fejlesztést is (egy önálló tüzér ezred?).
  Ezért gondoljuk itt többen is, hogy nem fogunk megállni a harckocsik számában sem 44-nél. Esetleg ha nem is HK érkezik, akkor kerekes tűztámogató járművek (105-120-as toronnyal) a lövészdandárokhoz.
  Ezért lesz fontos a várható IFV-k típusa, és mennyisége. Amennyiben egy kerekes alapú IFV érkezik (pl. Rosomak), akkor ott akár homologizálni is lehet az egész rendszert - annak minden előnyével. Ha meg lesz osztva kerekes (pl. Rosomak) és lánctalpas (pl. PUMA) között, akkor arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy a torony rajtuk megegyező legyen.
  A nehézbe megy a lánctalpas (pl. PUMA) A toronnyal. A közepesbe a kerekes jármű (pl. Rosomak) ugyan azzal A toronnyal. A könnyű meg kap sima 8x8-as (vagy 6x6-os) APC-ket (pl. Rosomak vagy Luchs v. Rosomak 6x6) mondjuk egy egyszerű .50-es távirányított toronnyal.
  Emiatt a rendszer miatt lenne értelme bevezetni a dandáronkénti 1 tartalékos lövész zászlóaljat (ha jól tudom, a cseheknél és a németeknél is így működik a tartalékos rendszer). Tata meg kapna egy tartalékos HK. századot a HK. zászlóaljához. És így meg lehetne oldani a folyamatos tartalékos kiképzést alakulaton belül. El lehet kezdeni zárolt készleteket képezni mondjuk HK.-ból vagy gyalogsági járművekből. Mert a tartalékosok csak váltásban használják a legdrágább eszközeiket. Így értelmet is nyerne a 12db A4 marasztalása.
  Pl. 1 zászlóaljnyi Leopard 2 A7+ van "forgalomban" Tatán, 2 másik meg letárolva. A hozzá való legénység meg váltásban képződik ÖMT keretein belül az A4-eken Tatán.
  Ezt a rendszert nem '26-ig vagy '28-ig kell kialakítani. Addig esélytelen (pénzügyi okokból), hogy harcjárművekből tartalékot képezzünk! Viszont az addigra megemelt költségvetés már lehetővé tesz egy fontolt bővülést. Ne feledjük, hogy akkor már nem kell mindenből akkora csomag a zárolt készletekből, így a következő 44db HK csomagára már jóval olcsóbbra jönne ki.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Csak hogy legyen mihez hasonlítani...

  Czech soldiers are included in the NATO Very High Readiness Joint Task Force for 2020

  "The Czech Task Force comprises a thousand soldiers and consists of maneuver units of the 71st Mechanized Battalion from Hranice and other specialists from a total of sixteen units of the Army of the Czech Republic.

  In 2020, VJTF Task Force units based on the 71st Mechanized Battalion will participate in several foreign exercises in Poland (LAMA 2020), Lithuania (Briliant Jump and Iron Wolf 2020) and Romania (Transylvanian Dragon II and III). On the territory of the Czech Republic the task force will then test its capabilities during Adamant Warrior 2020 exercise with the participation of 150 soldiers from Romania and NATO observers."
   
 5. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Tegnap onnan kezdtük, hogy hogyan lehet. Puma topicba leírtam.
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha már csehek...
  Még ha nem is kritika mentes a dolog, de náluk már elindult az katonák felszereléseinek online rendelési lehetősége... :p
  /Tudom, tudom, üres lenne a webshop.../
   
 7. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A KRDD nem lehet harmadik, korábban már írtam, H miért.
   
 8. borisz

  borisz Well-Known Member

  Emberi számítás szerint. A papír viszont sok mindent kibír.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért ne lwhetne a harmadik?Az nem dandár vagy mi?
   
 10. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Miért ne lehetne a harmadik? Hol írtad le? Én nem találkoztam vele
   
 11. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  még igen, mert kb mindenhol régi vsz szar technika van de amint a nehéz meg a közepes elválik onnantól már ez nehezebben lesz elmondható , nyilván nem képtelenseég szerintem se de más lesz
  a haderőfejlesztési keretszámok több mint 3 harcoló dandárra adnának lehetőséget normális esetben, de sajnos azt látjuk hogy TÉNYLEGES harcoló kb 1-2 dandárra lesz/van , sajnos :/
  a jelenlegi rendszerben a tartalékosoknak nehéztechnikát adni minimum faszság és felesleges , én azt mondom hogy max kapjanak majd esetleg aknavetőket meg esetleg nagyon talán talán valami tábori tüzérséget de nehéztechnikát értelmetlen nekik adni , ha értelmes tartalékos rendszer lenne akkor oké de ezt a cirkuszt ne hasonlítsukse a csehekhez de főleg ne a németekhez (nekem amúgy a francia tartalékos rendszer kb jobban tetszik bármelyiknél)
  ez kb rohadt jó lenne már elintézni csak ahogy írtad üres lenne a webshop :/
  a könnyű kicsit más tészta
   
 12. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Más feladat, más szervezet, más alárendeltseg. Semmi köze a meglévő két lövészdandároz. Ha háromdandarozik valaki, annak (szakmai) oka kell legyen. Ha nem, akkor baj van. Ezért is remélem, h. lesz valódi 3. dd. Ha nem, akkor nem tudom miről szól a Z26. Kettő már van most is, csak fel kell tölteni, atfegyverezni.
   
  Firga bácsi likes this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Direkt nem az ÖTT-t írtam.
  Azért hoztam fel a 2 másik ország rendszerét, hogy ahhoz kellene közelíteni.
  A franciát összefoglalhatnád! Érdekelne. :)
   
  fedett_mókus likes this.
 14. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Éppen azért tökéletes asszonynak...;)
  Az milyen, és miért tetszik neked annyira?
   
  mindenen kívül likes this.
 15. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  attól hogy más feladat más alárendeltség még ugyanúgy dandár , én is remélem hogy lesz új alakulat de a KRDD attól még dandár és jelen pillanatban mondjuk hogy papíron van meg a másik két dandár is ahogy mondod , legfontosabb lenne inkább feltölteni őket miközben ,ahogy látjuk lassan lassan de, halad az átfegyverezés
  a Z2026 meg arról szól hogy a szarból legalább a fejünk kilátszódjon , leírtuk már párszor hogy erre lesz jó másra nem
  @Masztiff (bocsi későn vettem észre hogy Te is ezzel kapcsolatban írtál ezért most szerkesztek)
  oké hogy nem ÖTT írtál de attól még sajnos a helyzet nem változik, ez cirkusz a népnek
  a francia rendszerben hogy rövid legyek nekem az tetszik hogy minden zászlóaljnak van tartalékos százada fullra feltöltve az év nagy részében (gondolom) rotálással , párszor találkoztam velük és egyiknek se volt baja a rendszerrel, sőt, de ha gondolod ezen a linken utána tudsz még olvasni (55. pontnál kezdődik a francia rendszer) :)
   
  Masztiff, Ocses and pöcshuszár like this.
 16. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Írtam már, van harmadik nem lövész dandár. BHD. Lövész szakmai számú katonák és lovak tömkelege....., bőséges létszám..... logisztikával, sok laktanyában.
   
  Firga bácsi likes this.
 17. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ezt leszámítva is van, a KRDD , ugyanúgy nem lövész mint a BHD akkor most miért is számít az a harmadik dandárnak? hogy számítana a BHD jobban dandárnak mint a KRDD??
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mert harcoló és a harcoló állományának háromnegyede lövész.
   
  fedett_mókus and pöcshuszár like this.
 19. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Senki nem mondta, hogy jobb. Pont annyira nem a fő erő részeként küzdő harcászati szintű katonai szervezet. Pont annyira nem értem miért lenne jó 3. dandárnak.
   
  borisz likes this.
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Facebookon találtam. :)

  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása