1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. therob

  therob Active Member

  Ja igen a csúszásgátlós szuper BTR-ek :D de nektek meg van málhamellényetek.
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Bár ha belegondolok az előttünk jövő évfolyamokhoz képest egészen javul a tendencia, mi már nem szökelltünk, 1 századdal vonalban felállva végig egy másfél kilométeres asztallap domborzatú füves sztyeppén, szóval az első világháború véget ért.
   
 3. alfa74

  alfa74 Active Member

  Köszi, dudi!

  therob
  Lehet ezeket a korszerűsítéseket le pitizni, de ezek hasznos dolgok. Qva nagyot lehet esni, ha meg csúszol a nedves tető páncélon! Két kezünket össze tettük volna annó, ha ilyenek a mi gépeink! (ez természetesen nem azt jelenti, hogy a BTR a technika csúcsa, de ha már más nincs, akkor legalább próbálnak többet kihozni belőle)

  Emlékszem amikor hozzánk meg érkezett a rendőrségtől meg örökölt (95-ben) PSZH. A mi gépeinken minden tolórudas, levegős működtetésű volt,de az új...., hát számunkra technika csúcsa volt!
  Az összes tolórúd elektromos billenő kapcsolókra volt benne cserélve! Ugyan az a használhatatlan szar volt (télen bele fagytál, nyáron bele sültél, szintén kézi meghajtású volt a torony és a többiről ne is beszéljünk.
   
 4. pela3

  pela3 Well-Known Member

  Dudi: Én egy szóval sem mondtam,hogy azon a szinten ragadjanak le, ezt senki sem gondolja. Mi pl az önkéntes tűzoltóságnál olyan cuccokkal rendelkezünk,hogy néhány otthoni tűzoltóság is megirigyelné,de a régi körülményes dolgokat sem feledjük el,mert kellhet. Csak,hogy tiszta legyen amit mondani akarok.

  A másik a 2 járműnél: Nekem pl tetszik,hogy a BTR tud úszni,ami a 2 folyónk miatt nem elhanyagolható,de attól még acélkoporsó,ezt itt már kifejtettétek.. lehet rosszul emlékszem,de mintha a torony mozgatását és a klímát nem tudnák megoldani,ami azért inkább gáz. A csúszásgátló azért jó,mert a kocsin mászkálva kisebb eséllyel töröd ki a gerinced ...stb

  A G Merciről pedig azt hallottam,hogy harcra alkalmatlan,mert kézifegyverrel átlövik,persze nem első vonalas.. de én szívesebben látnék LMV-t
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  pela3

  De nincs más,nincs mivel továbblépni!
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nincs az igaz, de manapság minden kilőhető, gyakorlatilag minden acélkoporsó. Nem igen hiszem hogy egyszer még lesz MO-n pszh beszerzés a következő 30 - 40 évben. De az is éppúgy kilőhető lesz , talán a célzórendszer, fegyverzet lesz másabb, jobb. Mi a btr-eket akarjuk IFV-ként használni sajnos, leagalábbis a közfelfogásban így van. Egyenlőre még örüljetek a btr-nek, ezen kívül másunk nincs. Szvsz ezt kellene cserélni utoljára.
   
 7. nalson

  nalson New Member

  donpepe84

  Ki mondta, hogy csak ezután a kép előtt zavart bárkit is? Azt hiszed eddig nem zavart senkit? Emlékszem azokra a képekre, amikkel a szlovénekkel közös hadgyakorlat volt, már jó pár éve, és a különbség már akkor katasztrófa volt felszerelésben.
   
 8. pela3

  pela3 Well-Known Member

  antigonosz nem a kilőhetőségről van szó,mert a gyalogos katonát, a harckocsit és a repülőket, sőt a hajókat is ki lehet lőni. A minél nagyobb túlélési esélyről van szó.. azért nem mindegy,hogy kézzel vagy motorikusan forog a torony,mert a baka az fárad... + idő.
   
 9. therob

  therob Active Member

  Annál a századnál ahol én voltam nem volt (és nincs is) "modernizált" BTR. A mi gépeink megmozdulni alig tudtak, lövészetre meg alig bírtunk összeszedni ha jól emlékszem 4 vagy 5 gépet. Mindről hiányzott valami vagy rossz volt rajta valami. A csúszásmentesség viszont tényleg fontos, de hogy ezt nálunk modernizálásnak hívják az a szégyen.
   
 10. alfa74

  alfa74 Active Member

  Igen, dettó!
   
 11. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Előre is bocsánatot kérek a köznyelvben használt kifejezésekért.

  Most a könnyű lövész mit takar, gyalogost? Fejlődünk, legalább nyelvezetben.
  A "hajrá előre" nem régi komcsi kitaláció, sajnos ez a gyalogsági harc alapja még mindig, innen kell kezdeni a tanulást (commodore 64). Lehetőleg a legutolsó lehetőségként kell vele élni a harcmezőn, de tudni kell alkalmazni, persze ésszel. Régen minden hadseregben, az amerikaiban is, aki "bokorugró" volt így harcolt. Azóta van fejlődés az új eszközök jóvoltából, de nálunk legjobb esetben megállt az idő ilyen téren. Viszont a önképzés mindenki előtt áll, csak rajta múlik. Régen a magyar PSZH-k voltak a "nyuszi buszok", megjelenésük nagy előre lépés volt a hatvanas években, idővel a másodvonalbeli egységekhez kerültek. A BTR (APC) egy páncélozott személyszállító jármű, a könnyű lövészeknek, nem több, amelyik már nagy előre lépés volt a PSZH járműhöz. Az első vonalbeli BMP- gyalogsági harcjármű , vagy más néven IFV- gyalogsági vadász jármű, az igazi nehéz gépesített lövészegységek eszköze. Ők már azért modernebb harceljárásokat hoztak, de az alapok nem változnak. Az utolsó BMP-k kivonásával visszaléptünk egyet. Sajnos már a 80-as években a BMP-2-re kellett volna áttérni és most már a BMP-3 a szint. Mi meg azzal főzünk amink van, egy nagy halom másodvonalbeli technika. De a feladatuk egy modern harcban nem az, mint egy IPC-nek, ezt látni kell. Csak meg kell nézni a két járművet IFV vs. APC, mekkora különbség van közöttük és ez most típustól függetlenül.
  Az új amerikai gyalogsági harcászat hogy néz ki a harcmezőn: légi támogatást kérünk, ennyi, mert ők nem a hős futkosó fajta. Nálunk nincs légi támogatás, ezért futunk.
  Igazából én az utóbbi 25-30 évben nem igazán emlékszem olyan háborúra, amelyikben tömegesen, arányiban egyenrangú erők harcoltak volna nyílt frontszakaszokon. Az iraki háborúban az iraki erőket letakarították a gyalogság útjából, onnan konkrét tapasztalat szerintem nem volt. A modern tapasztalatokat inkább a csecsen, szír, ukrán háborúból lehet meríteni, mert a helyiség harc az egyik legfontosabb gyalogsági harc formája lett napjainkban.
  Krisss, dudi, csak sajnálni tudlak benneteket, ifjú titánokat, hogy ilyen helyzetben vagytok és még kilátás sincs, hogy jó irányban változzon a helyzet.
  A harcra az oroszok vodkával, az amik kábitószerrel hangolták magukat.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  ghostrider

  A könnyű lövész az a légi úton szállított lövész.Ennek van 3 alkategóriája úgy mint:
  1.
  Könnyű lövész a helikopteren/repülőn kívül semmilyen gépesítéssel nem rendelkezik.
  2.
  Félnehéz lövész itt már a helikopter/repülő mellett megjelenik a terepjáró(G Merci,UAZ).
  3.
  Nehéz lövész itt már van BTR vagy teherautó is az arzenálban a helikopter/repülő/terepjáró mellett.
   
 13. pela3

  pela3 Well-Known Member

  dudi,akkor rákérdezek: ti háborús helyzetben a G mercit hol és mire használnátok? (Ez nem ilyen számonkérés akar lenni,csak érdekel,hogy hol,hogyan és mire használnátok,mert nekem nem túl tiszta...)
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  A hajrá-hurrá előre alatt a teljes vonalas gyalogsági rohamot értem, szemtől szembe átkarolás vagy akármi nélkül,szovjet módszerrel ami a tömeget hajtja neki az ellenséges állásoknak. Na erről mostanra sikerült leszokni.
   
 15. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  dudi

  Ez az új haderőreform eredménye? Úgy látszik a vezetők kitalálták, hogy a nagy semmit hogyan nevezzék el és még cifrázták is. Ezek a csapatok vajon milyen balhéban tudnának helytállni. Csak a vágóhídra küldenék az összes egységet ezzel a tagozódással.Ez csak egy vicc, de sajnos azt hiszem ez a véresen komoly magyar valóság!
  Még a gyalogságnak is volt gépesített egysége, a teherautók.
  A mélységi felderítőkre illik, amit a könnyű lövészekről írsz, a fél nehéz lövészek a légideszantosok de azoknak is sokkal komolyabb cuccaik vannak, mint amit írsz.
  Számomra a könnyű lövész kategóriát jelenti, amit te nehéznek írsz le.
  Szerintem ez a mi hadseregünk ne harcoljon egy "HADSEREG" ellen, mert kár az emberéletekért.
   
 16. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Még annyit, hogy milyen légi járművel vetnék be ezeket a lövész egységeket, mert nálunk az se sok van.
   
 17. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Krisss
  A gyalogsági roham az most is roham, nem szovjet találmány, már elég régóta használják. Az, hogy közbe mit kiabálsz, teljesen mindegy. A NATO-nál is ugyanígy volt, nemcsak a szovjeteknél, mondjuk nekik kevésbé volt fontos az élet, ez igaz.
  Ha a közvetlen érintkezési szakaszra érkeznek a lövészek támadáskor, kiszállnak a harcjárművekből, ha szükséges. Onnantól az új elvek szerint hogyan tovább, mert támadni kell, előre mozogva, a harcjárművek és harckocsik támogatásával. Ja, hogy nekünk alig van harckocsink és komoly gyalogsági harcjárművünk. Hát ez szívás.
  Egy nyílt terepen rohamra csak tüzérséggel, légitámogatással, harckocsik, gyalogsági harcjárművek, páncélvadász járművek támogatásával, légvédelmi fedezettel lehet vállalkozni úgy, hogy a szomszédos egységek egymást támogatják. Ezt hívják összfegyvernemi harcnak.
  Azért írtam az előzőekben, hogy a legutolsó lehetőségként, ésszel alkalmazva.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  pela3

  A G Mercik híradó kocsik,parancsnoki kocsik,van amelyikre METISZ van ráépítve de alapvetően úgy használjuk őket mint ahogy az SAS tette Afrikában.

  ghostrider

  Igen ez a legutóbbi(van vagy 10 éves) haderőreform eredménye.
  Úgy gondolj a tatai,debreceni és hódmezői lövész zászlóaljakra mint egy normál gépesített lövész zászlóaljra ahol nem IFV hanem APC van.A mi zászlóaljunk pedig egy Könnyű Vegyes Zászlóalj ami kb ezt jelenti:
  "A zászlóalj alap harcászati műveleti alegységei a gyorsreagálású századok, melyeket a feladat jellegétől függően a szükséges megerősítő, támogató és kiszolgáló elemekkel csoportosítva alkalmaz. Haditechnikai felszerelése, fegyverzete könnyű, málházott eszközökből áll. A „vegyes” kifejezés a többfunkciós feladatrendszert jellemzi, amely az ejtőernyős, légi szállítású, kerekes harcjárműves, kerekes járműves, rohamcsónakos vagy gyalogos kijuttatási módokat és az ehhez kapcsolódó feladatokat jelenti."
  Tehát nekünk ott kell harcolnunk ahol a hagyományos lövész alakulatok nem vagy csak nehezen alkalmazhatóak.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mert elfogyott a tömeg, csak a tiszt urak maradtak.:D
   
 20. zeal

  zeal Well-Known Member

  A szovjeteknek is fontos volt az élet, csak nem volt más választásuk. Náluk is ez volt az utolsó lehetőség, de egyben az egyetlen is. Joszif korábban lefejezte a hadsereget és nem volt elég eszközük sem a gyalogság felszerelésére illetve támogatására. Vagyis ész nélkül alkalmazták rengetegszer. Meglepő, de működött - csak a végére 26 milliós lett az emberveszteség...
   

Ezen oldal megosztása