1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Csak úgy most kérdezem a fórum olvasóit, hogy annyira egy hipermodern- szuper ez a Nasams? Nem értek hozzá, ami nem megy,azt nem kell eröltetni. Gondolom,vannak ehhez hasonló jó cuccok, na persze nem Patriot-ra értem. Ha mindent összekapcsolunk a politikával- jó tudom, ez is beletartozik- akkor soha nem ér ide semmilyen technika. Egy szó,mint száz, a norvégok dugják fel maguknak a Nasams 2-t. Megy itt a tökölés ezerrel, nem baráti ország, nem NATO- tag, távol van..... Azt kell venni, ami a legjobb, ha Japánban , ha Dél-Koreában, ha Szingapúrban, akkor azt,mert mindig várunk valami eseményre, ami számunkra kedvező. Ez már nem Zrínyi 2026 lesz, hanem 2046.
   
  hunemperor and L.O.B like this.
 2. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Úgy gondolod, hogy mi as USA-tól, a rossz szomszéd meg tőlünk? ;)
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Szokás szerint nem figyelsz.Dehát ez tőled megszokott.A heroin rontja a valóságérzékelést.
  Különben a berakott képek olasz,dél koreai,és vadonás új kinai rendszerek voltak....Najó,az Unimog a Selous Scouts járgánya volt
  Elárulom,hogy a grúzok még orosz gépeket is lőttek le Derbyvel háborúban.Az USAF rendszeresit izraeli technikát.Szóval attol még,hogy néked nem szimpatikusak,nálad biztos okosabbak.Mondjuk ez nem nagy kunszt.....De amcsiknak haditechnikát eladni már az.
   
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Valamilyen szinten igaza is lehet. Gondolj csak bele ha egy "több" orszagon átívelő konfliktus elhúzodik több hónapra v évekre pl itt a térségünkben. Egy idő után úgyan úgy lennének itt maszek garázs ipari pick upok és minden amivel harcolni lehet. A nato meg nagyhatalmi maszlagokat meg el lehet felejteni. Addig míg a nagyon érdekeiket nem basztatja az a konfliktus. Sőt néha az érzésem hogy egyes háttérhatalmi csoportok talán még örülnének annak is hogy elhúzodjon pl egy déli kke konfliktus. Az esetlegesen felszerelt dandár v dandárok meg arra lesznek elegek hogy az adott szar állapotban lévő vonalakon rendet tegyenek. Feltéve ha kapnak "segítségként" segítő "kézként" támogatást valamely meghatározó szövetségi rendszertől. Akkor jobban is fognak haladni.
  Nem elég a haborúra készülni. Úgy kell keszülni hogy meg is nyerd. Mert minden tényezővel is számolni kell egy hónap után.
   
  tong djagbu, kiskrumpli and Szittya like this.
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ez részben igaz de azért az amcsik mindegyik külföldről beszerzett haditechnikából leszedik a sápot.
   
 6. kamm

  kamm Well-Known Member

  A NATO lényege, hogy non-NATO támadást elrettenti együttesen.
  Marad az azon belüli, kb a romanok, ott meg azért nem igazan erv, mert ha elhuzodo konfliktusrol beszélünk, akkor vesztettunk, hacsak nem egy hasonlo méretű és felszerelesu orszagrol van szó, amelyik ugyanazokkal a korlatokkal küzd, mint mi.

  Ha a masik felet tamogatja egy nagyhatalom, akkor minket fog annak az ellenlabasa.
   
 7. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  A többi is ilyen volt... Ariel Saron, Simon Perez... mit vársz, mi fog változni? Itt sokan írjátok az USA-t is, hogy ha esetleg majd a szenilis Biden bácsi lesz az elnök - akinek a kisfia amúgy unblock felvásárolta az ukrán gázüzletágat, tehát a korrupció nem áll távol tőlük - akkor majd valami változik az Mo. kapcsolatokban? Max rosszabb lesz, ha valami még liberálisabb vonal akarja zsarolni majd a mi presidentünket.
   
  vata and Heim like this.
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Mivel egyenlőre azon az 1-2 dd-on kivül semmiféle komoly erő nem lesz,frontvonal se lesz.A komplett haderő max egy 30km-es szakaszt tud majd védeni.Azon túl védtelen falvak és városok.
   
 9. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  kb senkit nem érdekel, ráadásul a zsidókkal jóban vagyunk(hogy ez jó vagy rossz azt döntse el mindenki magában :D )

  tudtommal a norvég üzletet is mi blokkoljuk, mi kavarunk a civil szervezetes pénzek körül, a norvégok ezt 2 külön dologként kezelnék
   
  Masztiff, vata and Negan like this.
 10. borisz

  borisz Well-Known Member

  Nyugodtan lhetetett volna venni 3-400 Gromot Lengyelországtól addig is.
   
  HAndrás and tonyo like this.
 11. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  És kinek van lényegesen nagyobb ereje? Még az ukikat is megállítanánk, mondjuk hazai területen és erősen izzadva (komoly saját veszteségekkel).
  Mindenki más (beleértve a románokat is) nem rendelkezik lényegesen nagyobb erőkkel...

  Tényleg nem értelek néha. Persze tudom, félfeudális rendszer meg minden, de milyen támadó erőt vizionálsz, ami tényleg pl bevonulhatna Budapestig?
  Még a hibrid módszerek sem igazán érhetnének célt, hiszen nincsenek területi hatalmi centrumaink (Erdély, Vajdaság, Kárpátalja, Burgerland csak hogy a térségben nézzünk ilyeneket), nincsenek lokális kiskirályok, stb, szeparatista törekvések Mo-on.

  Lásd be, ha valaki ellenünk fegyverkezik, akkor azt védekezés képen teszi jelenleg.
   
  kamm likes this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 13. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  "...Lásd be, ha valaki ellenünk fegyverkezik, akkor azt védekezés képen teszi jelenleg."

  ...(csak) hatan-heten...
  OFF

  ...ezért csináltak Trianont.
  Pusztán katonai eszközökkel nem is lehet.
  Ki kell egyezni 2-3 kisebbel(akár lemondani a morzsákról), gyarapodni/erősödni, és amikor valamelyik "összeomlogat"(gazdaságilag pl.), akkor lehet "visszakérni" . ...és ha némi önmérséklettel történik, még örülnek is.
  A "békülgetés" most kb. alakul. Talán az első sikereket meg látom. A többit -remélem- majd a gyerekek... ;)

  ON
   
  tong djagbu, anonim999 and Hegylakó like this.
 14. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Egyformán látjuk... Itt arról volt szó, hogy a tervezett nehézdandár, meg úgy általában a magyar haderő egy 30km-es szakaszt tud védeni, ami lehet hogy valós.
  Viszont ki képes akár 200km szélességben Mo ellen támadni, nem törődve tereptárgyakkal, településekkel, vízi akadályokkal?
  Arányaiban a tervezett nehézdandárral szemben még terv szinten sem tudunk hasonló erőről.
   
 15. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Támadónak könnyebb, ó választja meg hol támad.

  A védekezőnek mindenhol kellene védekezni.
   
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Hat ez igy van, de azert erre van felderites, hatarvedelem esatobbi.

  Anno 91-ben a jugo-horvat haboru alatt pontosan tudtuk, hol johetnek at jugok, a Fekete-viz (?) menten hol mocsaras, ahol peldaul a T-72-esek elsullyednenek, Dravaszabolcsnal volt azt hiszem kb az egyetlen FEP Barcson kivul, ami meg mukodott, az Udvart addigra mar lezartak. Mindent tudtunk a teljes hatarszakaszon - Barcs feletti Ferencteleptol Mohacsig -, minden utolso susnyat, ahol akarcsak gepesitett loveszek atjuthattak volna ponton nelkul.
  Nem tudom, ma is igy van-e, de ha ranezel a terkepre, Baranya nyugati hatarresze szinte vegig, ha kacskaringosan is, de azert a Drava menten van.
  Viszont Dravaszabolcstol keletre, Alsoszentmarton-Eperjeszpuszta-Old-Beremend menten vegig sik es erdos a hatarvonal, azzal szemben ment Torjancon az ors ostroma (tuloldalon), onnan lefele kicsire van csak Eszek, tovabb meg keletebbre az ilocskai, ivandardai orsok alatt meg mar erdo is sincs, Udvarnal meg konkretan a hazak mogotti kert vegeben a kerites a hatar.

  Az utobbi, keleti "csapas" fele mindenhova kimentunk es megterveztuk az elhelyezkedest, a lovesz (RPG) ill SzPG szakaszok elosztasat, pl ha a tuloldali susnyabol mondjuk 40km/h korul kirobban egy adag T-72, akkor mindenki egy biztos talalattal nyithasson, majd azonnal tovabballjon, mielott kiszedik a megmaradok.
  Ehhez ahol lehetett (falunk kivul) elore megastuk a godroket, kipucoltuk mogotte 6-8 meterig, majd az egeszet vissza kellett alcazni.
  Ha jol emlekszem az elv az volt, hogy az elso erintkezesnel atlagban minden csore essen 2 kill, mielott vesztesegeink lesznek, mert az megtori a lenduletuket rendesen, mi utana ugyis szetszorodunk es az utanuk erkezo loveszek ellen fordulunk, a tovabbjuto hk majd a bajai MH loveszdd intezi el a hatunk mogott valahol Siklos es Pecs kozott majd.

  Biztos volt vagy egy honap, mire mindenhol vegeztunk, ez mar kodos, de ugy kellett csinalni, hogy ne legyen egyertelmu a tuloldarol, mit ugykodunk ott. Kesobb, amikor mar allandoan a hatar menten ment a cirkusz, ezek nagyon jol jottek - kicsit beomlottak, de semmi mas-, a normal hataror jarorszolgalat megszunt, mi meg kitelepultunk es korrektul beastuk magunkat. Valtas csakis ejszaka, lampa nelkuli hatos IFAkkal meg PSZHval ment, minden rajt kapott ejjellatot, normalis alcaban, korrektul fel voltunk szerelve az akkori lehetosegekhez kepes.

  Mindenki feszult volt egesz ido alatt, de pontosan tudtuk, milyen fontos, hogy odafigyeljunk. A szazdpk kinn volt velunk rendszeresen, csak aludni jart be a legkozelebbi orsre, pont ugy, mint mi, korrektul (mondjuk ha nem voltunk terepen, akkor benn egy seggfej volt, mert allandoan feltette a nyugdijat.)
  Az egyik godrot - Old alatt? - olyan sokszor 'hasznaltam', hogy akkorara astam, hogy meg dohanyzni is tudjak a godorben. :D Amikor meg jarorbe mentunk, akkor ugy tettunk, mintha nem szurtuk volna ki a "titkos", fura - valoszinuleg honvedsegi KM/felderito - kis 2-3 szemelyes, barnas meg zoldes pici kempingsatrakat a nagy susnyak kozepen, pl a feljebb, a Drava menten. :D (A fama szerint termeszetesen nekik semmi kozuk nem volt ahhoz, hogy valami vegyiuzem a tuloldalon 'veletlenul' pont ugy robbant fel meg mielott a jugok elkezdtek volna bombazni, hogy pont nem szorodott ki semmi felenk.:D)

  A lezart udvari atkelonel az volt a kedvenc trukkom, hogy amikor mar oda is kitelepult jarort adtunk a regularis hatarorseg helyett, akkor odafele atengedtem az autosokat, nem is vettek minket eszre - majd amikor megfordulva jottek vissza, akkor allitottam le oket hatarovezeti ellenorzeshez, gepkocsit atvizsgalni. :D
  Kabe egy hetre elore megvolt az ajandek cigarettank az ilyen turistaktol: eloszor halalra remultek a semmibol oket az utrol leterelo, terepruhas/AK-63D jarorharmasunktol a kocsi korul, majd borzaszto halasak lettek, amikor turheto angolsaggal elmagyaraztam nekik, hogyan jutnak el a kovetkezo mukodo atkelohoz es csak kedvesen utaltam arra, hogy kifogytunk a cigarettabol, mi igen eros dohanyosok vagyunk mind a harman, nem dohanyoznak-e veletlenul...? :D
   
 17. Negan

  Negan Well-Known Member

  Megint le kell irjam.....
  Nem tartok tervezett háborútol.Amig az EU mükszik,senkinek nem érdeke.De....
  Belpolitikai problémák errefelé rendre nemzetiségi kártyák kijátszásával járnak.Ez könnyen vezethet egy katyvaszos háborús helyzethez.És itt a lehetőségek száma végtelen.Adott estben akár mi is kényszerülhetűnk támadásra,mondjuk a határon túli magyarság elleni pogromok miatt.Ez nem valószinű,de lehetséges cenárió.
  A másik,hogy bár nem vagyunk migrációs célország,de utba esünk.Ez a balkáni instabil helyzettel párosodva megintcsak kialakithat egy olyan "háborús határt",ami folyamatos védelmet igényel.Erre példul a nehéz dd nem éppen ideális.Ha visszalapozol,a Nemzetörség megszervezése mellett az egykor volt határvadász osztályok ismételt felállitását is kivánatosnak tartom.
  Ugyancsak számolok egy veszéllyel,amit szerintem itt a fórumon nem vesztek figyelembe.Az "ómigráncsok" térhóditása okozta veszéllyel.Arra sem megoldás egy nehéz dd.
  Ezek egyike se közvetlen veszély.Nem kopogtatnak az ajtón.De ott olálkodnak az ajtó mögött,valahol a sötétben.
  Ez nem azt jelenti,hogy ne lenne szükség páncélos-gépesitett nehéz manővererőkre.De szükség van.De nem csak arra.
  Viszont nem igazán tartok attol,amire ezt a gépesitett dd-t szervezik.Kurszk 2.0-ra.Nem tartok orosz hk-ármádiák vágtató rohamátol.Abbol atomháború lenne,amit senki nem akar.
   
  tong djagbu and kaktusz like this.
 18. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Hát, ha alaposan megnézed a keleti határunkat – Románia – ott szinte semmilyen komoly természeti akadály nincs a támadó előtt. És Magyarországon a határig érnek az autópályáink.
   
 19. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Zord augusztusi (Air)LandPowerNews-a.
  Illetve @kelepisti kommentje:

  "He éppen most találtam rá az új posztra. Parádés kép..
  Ha már a Konkursz.. A tankászok képességnövekedése mellett, a némi képességcsökkenés a nagy hatótávolságú pctörő komplexumok és a tüzérségi lokátorok kivonása.. Reméljük - a háttér beszélgetéseken legalábbis volt róla szó - hogy LR-Spike és Arthus is érkezik... (bocsánat, hogy konkrét típusokat írtam).."
   
  arcas, HAndrás, Blitz97 and 2 others like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezzel jobban egyet tudok érteni.
  Szerintem előbb-utóbb a műveleti tartalékosoknak is bele kellene kerülniük az aktív egységek, alegységek állandóra szervezet kiképző alegységeibe. Gondolom ez még a nem megfelelő létszám miatt nem épült ki. Alapvetően ez is növelni fogja a harcolók/támogatók arányát.
   

Ezen oldal megosztása