Be kell látni hogy 45 év szocializmus (bűnös nemzet, sőt igazából nincs is nemzet, ellenforradalom stb) és 20 év liberalizmus (igazi férfinak lenni ciki, legyél cicafiú, de inkább meleg, csajoknál a fehér férfi az gáz, válaszd a csokikat, meg a karriert stb-stb jellegű agymosások) annyira megtette a hatását, hogy 1-1,5 év sorkatonaság, még ha fizetett is, úgy megijesztenék a fiatalságot, hogy az a kevés is, aki itt maradt, menni ki külföldre a behívó elöl. A 3 hónap talán még beleférne. Arra kéne összpontosítani, hogy ez idő alatt kiképezzék a kopaszokat arra, hogy tudják használni az AK-t, illetve legyen fogalmuk arról, hogy háborús helyzetben mit kéne tenniük, legyen egy kis fogalmuk a dolgokról. Aztán évente ezeket a tapasztalatokat felfrissíteni. Akit komolyabban érdekel a dolog, az meg maradhatna továbbképzésre. De a legfontosabb, hogy kapjanak erre az időre fizetést, és lehetőleg helyben maradjanak, csökkentendő a cicafiúknál esetlegesen fellépő traumát. Megyeszékhelyenként 1-2 alapkiképzéses századnak nem kéne akkora nagy telephely, sőt ahol van valamilyen laktanya, akár rendőr, azt kibővíthetnék nekik, így nem is kéne akkora nagy földterületet felvásárolni és beépíteni. Lőterek elvben megyeszékhelyenként lennének úgyis, ezzel nagyon nem kéne foglalkozni terepes foglalkozásokra meg úgyis akadna valami minden megyében. Szerintem azon kéne gondolkodni, hogy mit lehetne másképpen csinálni ahhoz, hogy e 3 hónap alatt a lehető legtöbb dolgot megtanulják az új felszerelők, és mik lennének azok az ismeretek, amik feltétlenül kellenek. Én rettenetesen gyűlöltem pl az alaki foglalkozásokat, de mivel csináltam, biztosan tudom állítani azt, hogy ha ez annyira k×rva fontos dolog, akkor két hét alatt fel lehet hozni szinte bármilyen kopaszt elfogadható szintre.