A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 676
1 187
113
Simicskót nem hiszem csak úgy menesztették. Valamit még is csak tett le az asztalra. A figyelő szerint is elvileg maradt volna. Itt másról lehet szó. Mérlegeltek és a mérleg nyelvében maradt Benkő. Három lehetőség közül választottak: Németh, Vargha, Benkő.

..amúgy itthon az a legnagyobb gond, hogy egyszerűen nem a teljesítmény számít. Sőt.. Én úgy értékelem, lehet rosszul, a kormányból egyaránt kikerülnek a kellemetlen és a megerősödő, szimpátiát teremtő emberek... Már láttunk ilyet a történelemben. Csak hát Sztálin nem EU-kompatibilisen, hanem brutálban tolta..

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
Ez egy teljessen értelmetlen kijelentés.Olyan mint a természet békéje.A természetben nincs béke,és nincs védelmi/támadó fegyver.Se gonosz se jó fegyver.Fegyver van,amit a fegyverhasználó használhat védelemre avagy támadásra.Még a klasszikussan védelmi fegyvernek tekintett aknát is lehet támadában használni.
Valahogy nem érted a mondanivalómban rejtező iróniát :D
Vagy magyarázzam még ? :D

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 676
1 187
113
https://antikva.hu/folyoirat-napilap/katonai-szemle-a-magyar-nephadsereg-kozponti-folyoirata-sp
https://www.antikvarium.hu/konyv/dr-kallo-peter-parragh-gabor-haditechnikai-szemle-1980-1-258691
Egy nagyobb könyvtárban utána lehet nézni, ahogy kivettem a Katonai Szemle az 50-es évek végétől, aztán valószínűleg átnevezték Haditechnikára a 70-es években, majd lett 1980-tól Haditechnikai Szemle, és végül ismét Haditechnika.

Én úgy emlékszem, a Haditechnikai Szemle, pld. 85 tájékaán nem volt civil elérhetőségű lap (csak katonák számára), bár 85-ben biztos volt HT civil elérhetőséggel.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
mbmf0c5qhx0vb3y7fro9.jpg

Ja egyébként ez évkönyvként jelent meg - egy évben egyszer ugye - még a 70-es időkben is, majd 1980-tól időszakos folyóirat

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 998
113
Én úgy emlékszem, a Haditechnikai Szemle, pld. 85 tájékaán nem volt civil elérhetőségű lap (csak katonák számára), bár 85-ben biztos volt HT civil elérhetőséggel.
Ja, volt egy lap a civileknek - erőteljesen politikai töltettel, mondjuk propagandakiadványnak, és létezett ami a laktanyákban volt elérhető - belső használatra.
Jó pár könyvtárat kipakoltunk a módszerváltás környékén, köztük helyőrségieket is. A kipakolást úgy kell érteni hogy a közkönyvtárak részére használható irodalmat átadták, a többi ment a kazánba.

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 676
1 187
113
Ja,de mellette elkezték kiadni a tipuskönyveket,és ott volt a tisztek könyvtára sorozat.Ismerestterjesztőnek meg még a haditechnika fiataloknak.Kár,hogy nem nagyon lehet pdf-ben fellelni őket.

Azt azért tedd hozzá, a tisztek könyvtára-sorozat "hadművészeti tapasztalatai" a II. VH-ás szovjet "tapasztalatokon" (?), de lehet inkább, pontosabb megfogalmazás lenne, hogy azok propagandaízű tolmácsolásán alapultak...

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Azt azért tedd hozzá, a tisztek könyvtára-sorozat "hadművészeti tapasztalatai" a II. VH-ás szovjet "tapasztalatokon" (?), de lehet inkább, pontosabb megfogalmazás lenne, hogy azok propagandaízű tolmácsolásán alapultak...
Volt köztük ideológiai maszlag is,az biztos.De volt rendessen megirt katonai könyv is.Magyar,de orosz katonairóktol is,ami nem ideolgiai baromság volt

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Na jó de mi lesz a civil kontrollal?
Milyen kontrol?Nem hallottál róla?Kormány kontrolálja eztán a civileket.Civil kontrol meg nem is volt.Marad minden a régiben.Nem változik semmi.Iróasztalhuszár sereg aminek utasszállitó csapatszállitó dukál,harcászati buszokkal.Ha nemtetszik,csinálj forradalmat.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 900
72 872
113
a brdm 2 ugy szar ahogy van. a tornyot csak mechanikusan tudod forgatni (kurblizod,reteszelsz,celzol .) a pancelzata csak szembol birja a 14.5-ost oldalrol mar nem , uszokepes ...volt amig ra nem raktak azokat a koporsokat hatra ,azzal mar nem az ,ja es a toronyforditast is behatarolja. kiskoroson baka koromban volt vele dolgom az osoreg fug megbizhatobb es jobb volt ...mondjuk nem volt neki tornya
Tudom, tudom, ültem benne eleget, elég jól be is hintáztatja a KPVT ha nem előre lőnek vele. Csak tulajdonképp annyi idős mint az M113, és innét indult a polemizálás.
Mondjuk a beloruszok elég pofás járgányt hegesztettek belőle:
Caiman_based_on_BRDM-2_4x4_reconnaissance_armoured_vehicle_Belarus_Belarusian_defense_industry_001.jpg
1496178670_2.jpg

• Tetszik
Reactions: tomsinner and tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 550
8 365
113
Tudom, tudom, ültem benne eleget, elég jól be is hintáztatja a KPVT ha nem előre lőnek vele. Csak tulajdonképp annyi idős mint az M113, és innét indult a polemizálás.
Mondjuk a beloruszok elég pofás járgányt hegesztettek belőle:
Caiman_based_on_BRDM-2_4x4_reconnaissance_armoured_vehicle_Belarus_Belarusian_defense_industry_001.jpg
1496178670_2.jpg
Ezt még itthon mi is nyugodt szível meg tudnánk csinálni.
Egyébként hány személyt tud magával vinni?