Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A Honvédkórházban uralkodó állapotokra hivatkozva mondott fel a nemzet toxikológusa. Szerinte veszélyessé vált a helyzet.
http://mandiner.hu/cikk/20180831_felmondott_zacher_gabor
A
Aster 15 vagy 30 as vajon mennyire járható út lenne?
Egy betonfedezék valójában sokkal több, mint beton, valójában komoly vasbeton szerkezet.Viszont olcsóbb mint a Gripen és csak találnak egy vállalkozót, akinek sok betonja van!
Most hirtelen lett pénz A319-re, Falconra is. Talán ésszel is lehetne költeni pénzt.A 24-esek helyett bármire lehetett volna költeni...
A Honvédség eddig annyira csóró volt,hogy minden szó szerint minden drága volt neki.
sztem avval a 3%al nagyon fölé löttél...
Ez a cukorsiló hárommilliárd Forintból épült. Saccra annyi anyag és munkaóra van benne, mint egy korszerű vasbeton fedezékben:
Szerintem nagyon rossz példa volt.
- A siló sokkal nagyobb belső terű.
- A tömege miatt alapja is sokkal nagyobb.
- Gépészet is van hozzá.
- Annak meg ipari vezérlő szoftvere.
Egy betonfedezék alapterület sokkal kisebb és a befoglaló mérete, tehát a tömege is. A kérdés az, hogy mennyire kemény fedezéket építesz? 500, 1000 vagy 2000 fontos kalapácsot bírjon ki, (Utóbbira tudtommal nincs példa, a szerbeknél még a hegyben levő támaszpontot is használhatatlanná tették.
Az én véleményem az, hogy annyira komoly betonfedezék kell, hogy aknavető gránát RPG, ATGM és tüzérségi csapás ellen védjen és legalább 1000 fontos PGM kelljen hozzá. Afelett értelmetlen erőlködés.
- Gépészet is van hozzá.
Egy betonfedezék alapterület sokkal kisebb és a befoglaló mérete, tehát a tömege is. A kérdés az, hogy mennyire kemény fedezéket építesz? 500, 1000 vagy 2000 fontos kalapácsot bírjon ki, (Utóbbira tudtommal nincs példa, a szerbeknél még a hegyben levő támaszpontot is használhatatlanná tették.
Az én véleményem az, hogy annyira komoly betonfedezék kell, hogy aknavető gránát RPG, ATGM és tüzérségi csapás ellen védjen és legalább 1000 fontos PGM kelljen hozzá. Afelett értelmetlen erőlködés.
Ez alapján ha 1milliárd Ft mondok akkor felül tippeltem a költségeket és Tiborcz cége csinálja.
- Gépészet is van hozzá.
Egy kb 2 méter vastag vasbeton tetőt ütöttek át az amerikaiak amivel eltorlaszolták a kijáratot maga a hegyben lévő gépek épek maradtak(igazából még a bejárati ajtónak sem lett baja).
Én ingyen is tudok.Szerintem az nagyon sok egy ilyen fedezékért.
Én ingyen is tudok.
Át kell telepíteni az egész repülőezredet Kiskunlacházára, ott vannak betonfedezékek.
Illetve az eredeti ruszki betonfedezékek modulárisan lettek kialakítva, áttelepíthetőek.
De ezeket már megtárgyaltuk.
Végső esetben pedig ott van a NATO biztonsági beruházási programja, amelyben 50 év alatt 2000 betonfedezék építéséhez járult hozzá:
https://www.nato.int/structur/intrastruc/50-years.pdf
És n+1 dolog meg nincs. Ez nem ilyen egyszerű....Én ingyen is tudok.
Át kell telepíteni az egész repülőezredet Kiskunlacházára, ott vannak betonfedezékek.
Igen, meg. A hozzáértők meg közölték, hogy egy fenéket, nem áttelepíthetőek.Illetve az eredeti ruszki betonfedezékek modulárisan lettek kialakítva, áttelepíthetőek.
De ezeket már megtárgyaltuk.
Tart még a program?Végső esetben pedig ott van a NATO biztonsági beruházási programja, amelyben 50 év alatt 2000 betonfedezék építéséhez járult hozzá:
https://www.nato.int/structur/intrastruc/50-years.pdf
Szerintem a gyökerek gondot okozhatnának.Ha a tetejére fákat ültetünk annak lehet némi haszna védelmi szempontból? Mert a volt reptereinken mindet benőtte az erdő.
Egy m3 vasbeton ára 50e, mivel direkt fedezék/bunkerromboló eszközök úgyis átviszik a betont 4-5-6méterig felesleges speciális betont használni. Szerintem kár ezt túlgondolni...A betonfedezékhez gondolom speciális beton kell.
De az egyszerűség kedvéért számoljátok ki, hogy hány köbméter anyag lenne egy ilyenbe.
Aztán nézzétek meg a C35-ös beton árát/köbméter, meg nézzetek hozzá betonvas árat.
Azt ne felejtsétek el, hogy a padlózatba is kell vagy egy méter vasbeton , két rétegben, közé pedig lépésálló gyapot vagy XPS , mert így lökéshullám álló csak.
A vízszigeteléshez meg nézzetek némi kátrányt.
Aztán ha megszorozzátok az egészet 3-al akkor kijön a munkadíj is.
Ez persze nem 100%-osan korrekt és pontos árképzés, de azért nagyjából mutatna valamit.