Nehéz kérdés ez a harckocsi beszerzés.
Tudtommal az USA-ban már nem gyártják az M1-et, régi elfekvő tankokat újítanak fel eladás előtt. Nem adnak hozzá szegényített urán páncélt, tömény szívás, hogy gázturbinás, és brutális logisztika kell mögé.
A Leopárd 2-vel az a bajom, hogy iszonyat drága, és még drágább üzemben tartani. Nem egy olyan hírt olvastam, ahol egy aktuális üzemeltető azon sír, hogy milyen költséges normálisan üzemben tartani azt a cuccost. Talán ezért szórták őket anno 1 euróért a németek, hiszen 2000 db volt nekik, most már kb. 2-300 db van csak.
Szóval a Leopárd se nekünk való.
Leclerc: Nem gyártják, nincs eladó, meg Macron.
Challenger 2: Nem tudom, hogy gyártják-e még egyáltalán, de finoman szólva nem a legélesebb kés a fiókban.
T-90MS: Egy nagyon jó ár/érték arányú cucc, de a legmodernebb tankok ellen kevés a tűzerő, na meg orosz, szóval nekünk nem lehet.
Merkava 4: Ez egész jó megoldás lehetne, kérdés, hogy van-e export korlátozás a német/USA alkatrészekre. Illetve, hogy mennyi az annyi. (Én mondjuk szívesen látnám a Namer-el együtt itthon)
K2/Type-10: Ázsiából tankot? Papíron elég jó cuccok, viszont elég drágák, és hát mi lesz a logisztikával? Jó kérdés...
Valamilyen kínai tank? : Papíron biztosan tudják azt amit a többi, de eddig már két olyan képet is láttam ahol megnyekkent a futógörgő... Nem hiszem, hogy bili acél tankot kellene vennünk....
Szóval aki ma tankot akar venni, az szerintem elég nehéz helyzetben van
Jól összefoglaltad.
A Leo 2 üzemeltetési költségei mondjuk nekem elképzelhető, hogy nem olyan kirívóan magasak, már a többi modern harckocsihoz képest, hanem esetleg arról van szó, hogy a modern technikára bizony költeni kell és mivel a Leo 2-ből sok országnak adtak el, ezért sok az üzemeltető (köztük akár olyanok is, akiknek szokatlan, hogy az ilyen cuccokra bizony többet kell költeni, mint a régi T-72-esekre, stb.), ezért van a relatíve sok panasz. De nem tudom, hogy tényleg ez van-e a háttérben.
Nekünk, ha abból a múltbeli, bár nem biztos, hogy a jövőben is érvényes (remélem, hogy nem, de nem hiszek már a csodákban és eddig itthon a hadsereg eléggé az utolsó helyen volt, amire a mindenkori kormányok hajlandóak voltak komolyabban költeni, mivel a szavazók többségét sem érdekelte-érdekli és ezzel nem nagyon lehet népszerűséget növelni, most is csak a migránsválságot meglovagolva lett kissé fontosabb a népnek a téma, de lehet, hogy ez csak ideig-óráig tart majd...) alaptézisből indulok ki, akkor, ha most veszünk is tankokat, mert épp megvan a társadalmi támogatottság, hogy ilyesmire költsünk, azok aztán évtizedekig rendszerben lesznek nálunk és modernizálgatni sem nagyon fogjuk őket. Szóval szerintem tényleg valami most eléggé topnak számítót kéne, amivel sokáig ellehetünk majd úgy, hogy még korszerűnek számít. Igazából a Leo 3 lenne jó, mert az már a jövőnek készül, de az még vagy 15 év, mire normálisan megcsinálják, addigra meg ki tudja, mi lesz... Ez az EMBT is érdekes koncepció. A Merkava-Namer kombó is szimpi nekem.
Hát igen, tankot venni nem könnyű nekünk...
APC/IFV vonalon szerintem sokkal egyszerűbb a szitu.
Amiknek én örülnék, mert tényleg modern és jó cuccok:
Lánctalpas vonalon a Puma, CV-90, K21, Lynx mind korszerű, bármelyik jó lenne, igazából az ár-képesség arányon kívül a legfontosabb tényező kb.az lenne, hogy épp melyik országtól akarunk vásárolni.
Gumikerekes vonalon meg a Boxer, vagy a Patria (lehetőleg az AMV XP változat), amit a legszívesebben látnék itthon.