Nehéz kérdés ez a harckocsi beszerzés.
Tudtommal az USA-ban már nem gyártják az M1-et, régi elfekvő tankokat újítanak fel eladás előtt. Nem adnak hozzá szegényített urán páncélt, tömény szívás, hogy gázturbinás, és brutális logisztika kell mögé.
A Leopárd 2-vel az a bajom, hogy iszonyat drága, és még drágább üzemben tartani. Nem egy olyan hírt olvastam, ahol egy aktuális üzemeltető azon sír, hogy milyen költséges normálisan üzemben tartani azt a cuccost. Talán ezért szórták őket anno 1 euróért a németek, hiszen 2000 db volt nekik, most már kb. 2-300 db van csak.
Szóval a Leopárd se nekünk való.
Leclerc: Nem gyártják, nincs eladó, meg Macron.
Challenger 2: Nem tudom, hogy gyártják-e még egyáltalán, de finoman szólva nem a legélesebb kés a fiókban.
T-90MS: Egy nagyon jó ár/érték arányú cucc, de a legmodernebb tankok ellen kevés a tűzerő, na meg orosz, szóval nekünk nem lehet.
Merkava 4: Ez egész jó megoldás lehetne, kérdés, hogy van-e export korlátozás a német/USA alkatrészekre. Illetve, hogy mennyi az annyi. (Én mondjuk szívesen látnám a Namer-el együtt itthon)
K2/Type-10: Ázsiából tankot? Papíron elég jó cuccok, viszont elég drágák, és hát mi lesz a logisztikával? Jó kérdés...
Valamilyen kínai tank? : Papíron biztosan tudják azt amit a többi, de eddig már két olyan képet is láttam ahol megnyekkent a futógörgő... Nem hiszem, hogy bili acél tankot kellene vennünk....
Szóval aki ma tankot akar venni, az szerintem elég nehéz helyzetben van