K
kamm
Guest
engedjétek már el ezt a CV90-et ( ha erre írtad a kommentet) , régi vas már , nagyon szimpatikus nekem is de el kell engedni mint a BTR felújítás ....
Igen, annak semmi ertelme. Viszont a peldak kozul az ujabb finn Patrianak, ahogy korabban irtam valahol, lehet ertelme:
- tutira sokkal olcsobb, mint a GTK Boxer, ami miatt ertelmes mennyisegben lehetne rendelni
- a Boxertol elteroen mar bizonyitott (afganok tobbet televagtak RPGvel es siman labon hazament, serules nelkul), 1300+ felett jar a legyartott peldanyok szama
- a finneken, svedeken stb kivul korulottunk is sokan hasznaljak mar (lengyelek, szlovakok, szlovenok, horvatok - talan a bulgarok is?)
- a lengyelek nemcsak gyartjak a korabbi verziot sajat maguknak (Rosomak), de az allami hadikonszern meg akarja venni az egesz Patria Land Divisiont szorostul-borostul - ha valakikre mernek szamitani mint orokos beszallitokra, akkor azok a lengyelek...
- az uj verzio mar STANAG L4+ (igaz, cserebe ez is mar 30 tonna fole csuszott), elmegy 1000 km egy tankkal
- uszokepes (persze konfigtol fuggoen)
- folyamatosan megy a fejlesztes, mindent, amit csak el tudsz kepzelni, azt mar ratettek a tetejere, mindenfele toronykomboban (mondjuk az az olasz 120mm 'agyu' mar eleg rohejesen nez ki rajta...); sot, mar unmanned/onjaro rendszert is tesztelnek vele, amit senki mas gyartotol nem hallottam meg
Ha igaz, hogy 3M euro korul jar (fegyverzettol fugg, ugye), akkor 350-400 ilyennel gyakorlatilag levalthatnak a BTR allomanyt (mondjuk 250-300 combat konfig: MCT-30 torony w/ 30mm Bushmaster, M153 Protector RWS with M2 es Javelin; a tobbi mindenfele mas recon, engineering/support, medevac etc konfigban.)
Ez kb ugyanannyi lenne, mint amennyibe majd a legvedelmi rendszer faj majd. Raadasul egy ekkora rendelesnel mar el tudom kepzelni, hogy a lengyelekkel osszeallva a sajatjainkat Magyarorszagon szereljek ossze.
Ha a rebesgetett (es valoszinuleg korrekt) 200 Puma melle tesszuk oket, akkor egeszen szinvonalas erot kepviselnenek egy ekkora orszagban...