Szerintem ez egy általános félreértés. Ez a beavatkozás nem nagyjavítás volt (bár annak hívják), hanem komplett felújítás, gyári technológiával. Nem véletlenül került annyiba, amennyiben.
A 7 év a következő nagyjavítás tervezett ideje. Ez tudtommal normál. Az a beavatkozás már biztosan nem fog ennyibe kerülni.
Addig biztos(ított) a működés. Ez a felújítás nem erről szólt elsősorban....
Nem vagyok biztos benne, hogy máshol a gépeket össze tudták volna ilyen szinten lapátolni.
Ez egy alap. Ha később beválnak, simán lehet menni a lengyelekhez képesség növelésre, de szerintem a mostani állapotban bármelyik jelenleg is alkalmazó ország átvenné őket (persze, pénzért!!!), az akkorra bennük lévő max. 1300 repült órával.
Ebben az esetben is pozitívan fogunk kijönni az ügyből, mert addig sem mentek el a kezelők, műszakiak az Ald*ba pénztárosnak. Hét év múlva meg eldönthetjük, hogy mi legyen. Mennek tovább emelt képességekkel, vagy az akkori kínálatból tudunk olyan ár/érték aránnyal rendelkező váltótípust venni, amire érdemes leváltani.
Számomra sem egyértelmű, hogy jelenleg lett volna jobb megoldás, ami miatt hagyni kellett volna veszni a 8 gépet.
Persze örömmel vennék egy Apache-t rendszerben, de ott a komplett átállást is ki kellene fizetni, ami komoly tétel lett volna. Egy olyan szerződés ami tartalmaz mindent (átképzés, új szerszámok, berendezések) szerintem simán felkúszna 350-400M dolláros régióba, még ha csak 12 gépet is veszek.
Egy példa:
https://www.dsca.mil/major-arms-sal...helicopters-and-related-equipment-and-support
Az egyiptomiaknak egy komplett csomagba 10 gép került 1Mrd dollárba. Igen 1 milliárd dollár!!!!!!