A Mi-24 fegyverzetet emlegettek egy idoben mint lehetoseg, ha jol emlekszem...
Bujom most egy ideje a netet az ügyben, hogy mégis miben segíthetett nekünk olyannyira a szerb hadsereg.
5 fő dolgot találtam:
- elvileg integrátorként tudnak a HForce rendszerhez saját fegyverzetet csatolni. Erről túl sok minden még nincs kint. Valószínűleg jóval olcsóbb megoldások, mint a nyugati versenytársai. Mondjuk ezzel komolyan segíthet a Z2026-on! Elvileg irányítottjuk is van meg nem irányított is.
- nem ugyanezekkel, de a Mi-24-ekhez is tudnak rakétát adni. Ha más nem, akkor licenceben oroszt "gyártva". Ugyebár rájuk nem vonatkozik az embargó.
Ez is nagy segítség lehet. De ez valahol azt is jelzi, hogy nem csak 7 évre tervezünk a Hindekkel.
- nem túl rég mutatták be a fejlesztett LRSVM Morava-t, ami egy multikaliber, moduláris rakétatüzérségi rendszer. Lehet Rábára tenni.
- a legfrissebb: idén nyáron a Partner 2019-en hozta ki a Zastava a saját NATOsított PKM klónját.
Elvileg már a tesztelésen is túl van, de még nem gyártják sorozatban.
És amik kevéssé valószínűek:
- a BOV M16 Milos, ami gyakorlatilag Jelcinnek a szerb megfelelője. (HÁÁÁt nagyon nem tudom
, pont annyira nincs benne hely, mint a Jelcinbe, és még a kezelőszerveinek is olyan az ergonómiája, mintha egy 90-es évekbeli kínai termék lenne)
- Esetleg a Textron TAPV mérsékelten sikerült koppintásának tűnő BOV M11?
Nagyon reménykedem benne, hogy a Lazar fel sem merült senkiben!
A 155-ös önjáró kerekes megoldásokat meg azért nem tartom valószínűnek, mivel a szlovákokkal együtt vagyunk az EVA programban.
Több ötletem nincs...