A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 282
4 722
113
A jelenlegi tartalékos rendszert, ami lényegében a korábbi korkedvezményes honvédségi, rendvédelmi nyugdíjasokon (hogy ne ekljen vonni a 15% szja-t a járadékkból vállalják a tartalékos szolgálatot) alapul teljesen új alapokra kellene helyezni. A legjobb volna egy általános 6 hónapos sorkatonai szolgálat, de ha ezt politikai okokból nem lehet kivitelezni (egyéként a Honvédség sem lenne most felkészült évente 40-50 ezer sorkatona elhelyezésére és kiképzésére) akkor legalább az államilag finanszírozott felsőoktatásban részt vevő férfiakat kellene egy 3 hónapos kiképzésre behívni akár még anyagi ösztönzőkkel is.
Első körben azokat lehetne kiképezni, akiknek a munkaerő-piaci helyzetét nem érinti egy 6 hónapos kiesés. (tartós munkanélküliek, vagy akik a 3 hónapos segély után sem jutottak munkához. Ha még pénzt is kapnak érte, már majdnem olyan, mint a közmunka... :cool:

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 454
84 420
113
Első körben azokat lehetne kiképezni, akiknek a munkaerő-piaci helyzetét nem érinti egy 6 hónapos kiesés. (tartós munkanélküliek, vagy akik a 3 hónapos segély után sem jutottak munkához. Ha még pénzt is kapnak érte, már majdnem olyan, mint a közmunka... :cool:

De ha nem akar katona lenni?Tele vagyunk így is olyanokkal akiknek a hozzáállása a szükséges minimum vagy egy kicsit kevesebb!El sem hiszitek,hogy mik vannak néha.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Még ennyi katona se lenne mint most.Kicsit gondold át ezeket az ötleteidet.
Te nem érted!
El bírod képzelni, hogy mennyire vannak kétségbeesve emberek?
A héten a kölykeimmel többször a mekihez mentünk fagyizni. Ott gyakorlatilag folyamatosan pörögtek a futárok. Ha amíg megettük a fagyit, nem cserélődött vagy 25-30, akkor egysem.
Az a lehető legrosszabb alja munka. Katás vállalkozóként, magadnak fizeted a benzint, amortizációt, mindent.
De elmennek, mert momentán nem nagyon van más.
(Ne legyen félreértés, nem vagyok pesszimista.)
Ahhoz, meg hogy meg is éljenek belőle valamennyire, meg menni kell mint állat.
Az egyik - szerencsétlen - úgy jött vissza kullogva a pulthoz, hogy sajnos nem tudja kivinni a rendelést. A pultos lányka meg elkezdte kérdezgetni. Erre azt mondja nem a rendeléssel van gond, hanem egészségügyi problémája van. Addig faggatták értetlenül, hogy halál idegesen kibökte az ürge, hogy "összecsinalta magát". :(
Tudom, hogy nem szép dolog, de a Honvédségnek is alkalmazkodnia kell a munkaerő piachoz. Nem csak ahhoz, ha számára kedvezőtlen, hanem ahhoz is, ha dúskálhatna a toborozható emberekben.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 150
130 395
113
Igazából amíg valós pozitívuma nem lesz egy közkatonai szolgálatnak egy normálisabb civil munkahellyel szemben addig mit vártok ki fog menni tartósan? Az elhivatott marad egy darabig amíg meg nem unja, hogy alig él meg. Aki meg meg akar élni, csinál egykét missziót addig marad amíg a család azt nem mondja, hogy elég és azért lép le.

Amíg teljesen versenyképtelen a fizetés nem fognak tartósan katonának jönni, aki most bejön marad majd pár hónapot esetleg egy évet, mint az idénymunkások pár éve. Bejöttek télre katonának aztán tavassal leszereltek mert még az is jobban megérte, hogy szőlőt kapál. Beszélgettem pár ÖTT-vel akiknek van civil munkahelye konkrétan kiröhögtek amikor megmondtuk mennyi a kezdő fizu és mind többet keresett és amúgy többsége sima munkás.

• Tetszik
Reactions: endre and borisz

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 282
4 722
113
De ha nem akar katona lenni?Tele vagyunk így is olyanokkal akiknek a hozzáállása a szükséges minimum vagy egy kicsit kevesebb!El sem hiszitek,hogy mik vannak néha.
Marad a következő generáció :(, megfelelő neveléssel. Én majd' meg vesztem gyerekként, hogy mehessek honvédelmi napokra (bőven szocializmus volt még), és a 48-as hősöknél nagyobb dicsőséget el se tudtam képzelni. Ehhez nem tudom, ma mi kellene, de nyilván elérhető POZITÍV motivációval.
A riogatás engem akkor is, most is elriasztott, ezért nem tartom hatékonynak...
Szurkolok, hogy a mostani hullámban legyen olyan, aki megtalálja a helyét a Honvédségnél hosszú távra.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 454
84 420
113
Te nem érted!
El bírod képzelni, hogy mennyire vannak kétségbeesve emberek?
A héten a kölykeimmel többször a mekihez mentünk fagyizni. Ott gyakorlatilag folyamatosan pörögtek a futárok. Ha amíg megettük a fagyit, nem cserélődött vagy 25-30, akkor egysem.
Az a lehető legrosszabb alja munka. Katás vállalkozóként, magadnak fizeted a benzint, amortizációt, mindent.
De elmennek, mert momentán nem nagyon van más.
(Ne legyen félreértés, nem vagyok pesszimista.)
Ahhoz, meg hogy meg is éljenek belőle valamennyire, meg menni kell mint állat.
Az egyik - szerencsétlen - úgy jött vissza kullogva a pulthoz, hogy sajnos nem tudja kivinni a rendelést. A pultos lányka meg elkezdte kérdezgetni. Erre azt mondja nem a rendeléssel van gond, hanem egészségügyi problémája van. Addig faggatták értetlenül, hogy halál idegesen kibökte az ürge, hogy "összecsinalta magát". :(
Tudom, hogy nem szép dolog, de a Honvédségnek is alkalmazkodnia kell a munkaerő piachoz. Nem csak ahhoz, ha számára kedvezőtlen, hanem ahhoz is, ha dúskálhatna a toborozható emberekben.

De ez max fél evig tart.Senki sem lesz katona 175-ért (aki csak azért szerelt fel mert a korona miatt elvesztette a munkahelyét)annal tovább mint amennyi szükséges.Itt fél év múlva megint lesz munka dögivel és akkor ezek az emberkék szépen leszerelnek 3 nap alatt.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 150
130 395
113
De ez max fél evig tart.Senki sem lesz katona 175-ért (aki csak azért szerelt fel mert a korona miatt elvesztette a munkahelyét)annal tovább mint amennyi szükséges.Itt fél év múlva megint lesz munka dögivel és akkor ezek az emberkék szépen leszerelnek 3 nap alatt.
Vagy mondjunk 1-1,5 évet. Aki azért lesz katona mert nincs más nem sokra megyünk. Olyan kéne aki azért is választja a hivatást, mert valós és versenyképes alternatíva ami kombinálja a haza szolgálatát egy elfogadható megélhetéssel és jövőképpel.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 150
130 395
113
Néhány "ködös" példát szivesen vennék ebből az eletből...,mert ugye "a sövény" másik oldaláról minden másképp látszik...
Mentálisan és fizikálisan alkalmatlan hisztis gyerekek tömkelege, akiknek egy része kénytelen feldolgozni, hogy valamit meg KELL csinálni ha azt mondják és ki kell lépni a komfortzónából. Tisztelet a kivételnek természetesen.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
Nem hiszem, hogy a sorkatonai szolgálatukat 5 lövéssel letudott volt csoporttársaim jobban teljesítenének behívás esetén, mint egy 6 hónapos normális képzésben részesült hadköteles.

Nem értem amit írtál. Én vagy 1500 lövést adtam le másfél év alatt. Kár ebbe belemenni persze, mert mindíg vita lesz. Persze, nem kell, minek.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113

Nagyon is sejtem, de megköveznének, ha leírnám mit gondolok. Lehet ti is, aktív katonák.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
Az te voltál.A katonák 80%-a meg 6-ot....

Nem tudom ki mit lőtt. De egy izraeli típusu haderő megfelene. Ott is sorkatonai szolgálat van. Nem halnak beleé és egész jól csinálják. Persze, érthető, én sem a Néphadsereges hülyeségekre gondolok. Nem vinném a srácokat az ország egyik végéből, a másikba. Valamint, hétvégére mindenki menne haza. Minden felesleges egykori baromság mellőzve. Lényeg a kiképzés és gyakorlatok, lövészet, hétközben. nem is folytatom tovább... Egy normális haderőnek van motívációja is, lásd Izrael. Egy abnormálisnak nincs,akor sem ha az profinak érzi magát.

• Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 454
84 420
113
Nem tudom ki mit lőtt. De egy izraeli típusu haderő megfelene. Ott is sorkatonai szolgálat van. Nem halnak beleé és egész jól csinálják. Persze, érthető, én sem a Néphadsereges hülyeségekre gondolok. Nem vinném a srácokat az ország egyik végéből, a másikba. Valamint, hétvégére mindenki menne haza. Minden felesleges egykori baromság mellőzve. Lényeg a kiképzés és gyakorlatok, lövészet, hétközben. nem is folytatom tovább... Egy normális haderőnek van motívációja is, lásd Izrael. Egy abnormálisnak nincs,akor sem ha az profinak érzi magát.

Te adsz rá pénzt?

• Tetszik
Reactions: endre and LMzek 2.0